![]() |
Błąd pomiaru to Ty za przeproszeniem miałeś na tamtej hamowni :).
|
Cytat:
|
Dajesz :).
|
Wieczny, chcesz się narazić jakieś większej rzeszy czy tylko mi ;)
|
Cytat:
|
Moja miała 10,5 na sucho i 12,5 z olejem, równo na obu, Twoim miernikiem. Na Hubertowym odpowiednio 2atm mniej :). Silnik mierzony po godzinie od wyłączenia. Wyników Dandy'ego nie podam, bo nie wiem czy nie będzie miał mi tego za złe :haha2:
|
Cytat:
|
Cytat:
Prosze w dwoch slowach napisać jak sie takie proby robi - najlepiej w dziale Regularne czynnosci serwisowe. Mam taki miernik ale pokazuje bzury i nie wiem jak tego używać. I nic nie pisza o oleju... |
W miejsce świecy przyłożylim końcówkę manometru, dalim pełen gaz w celu maksymalnego zwiększenia przepustowości dolotu (nie wyciunglim filtra powietrza jak to sztuka nakazuje) i zakręcilim rozrusznikiem bez problemów. Oczywiście w mojej 04 bo 07a nie kręci rozrusznikiem po wyłączeniu zapłonu i lipa była, pół motocykla rozbierać żeby fajki ze świec zdjąć ;).
A olej dolewa się po próbie "suchej", 5-10ml do cylindra, tyle by pozaklejało pierścienie. Jak kompresja wzrośnie znacznie, to znaczy że ciśnienie ucieka pierścieniami. Jesli nie będzie różnicy po dolaniu oleju - ciśnienie spieprza górą, zaworami. Ale uwaga praktyczna - wlać dosłownie niewiele oleju. Za dużo oleju "uszczelni" też przylgnie zaworowe i niewiele się da wtedy wywnioskować. |
Cytat:
TZN jak wzrośnie o 1 atm - to norma. W moim byłym bigu wzrastało z 8 atm do 11 - wiadomo brał oleju ponad 1 litr/1000 km -jezeli miernik ma końcówkę wkręcaną w miejsce świecy - wyniki powinny być powtarzalne - a nie raz 10 , raz 12 atm - na zimnym czy ciepłym silniku- manual zazwyczaj podaje a jest to różnica. - Gaz do oporu - to wpływa również na wynik - Wykręcona swieca z 2 garka ? Szybkośc kręcenia wałem wpływa na wynik. - warto sprawdzic w jakich jednostkach wyskalowany jest miernik wzgledem danych w manualu.. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:24. |