Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   olej w airboxie (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=3804)

wieczny 07.08.2009 11:02

Błąd pomiaru to Ty za przeproszeniem miałeś na tamtej hamowni :).

podos 07.08.2009 11:02

Cytat:

Napisał wieczny (Post 69334)
Błąd pomiaru to Ty za przeproszeniem miałeś na tamtej hamowni :).

a chcesz w ryja?

wieczny 07.08.2009 11:06

Dajesz :).

rambo 07.08.2009 11:27

Wieczny, chcesz się narazić jakieś większej rzeszy czy tylko mi ;)

rambo 07.08.2009 11:37

Cytat:

Napisał wieczny (Post 69337)
Dajesz :).

Wieczny a ile miała AT twoja i Dandego u Ryżego na pomiarach..?

wieczny 07.08.2009 12:13

Moja miała 10,5 na sucho i 12,5 z olejem, równo na obu, Twoim miernikiem. Na Hubertowym odpowiednio 2atm mniej :). Silnik mierzony po godzinie od wyłączenia. Wyników Dandy'ego nie podam, bo nie wiem czy nie będzie miał mi tego za złe :haha2:

Babel 07.08.2009 12:37

Cytat:

Napisał rambo (Post 69345)
Wieczny, chcesz się narazić jakieś większej rzeszy czy tylko mi ;)

Daj spokój chłopak ma doła po Rumunii ;) i sie pociesza:haha2:

podos 07.08.2009 12:44

Cytat:

Napisał wieczny (Post 69360)
Moja miała 10,5 na sucho i 12,5 z olejem, równo na obu, Twoim miernikiem. Na Hubertowym odpowiednio 2atm mniej :). Silnik mierzony po godzinie od wyłączenia. Wyników Dandy'ego nie podam, bo nie wiem czy nie będzie miał mi tego za złe :haha2:

wy to w ogole chcecie podpaść wiekszej liczbie uzytkowników...

Prosze w dwoch slowach napisać jak sie takie proby robi - najlepiej w dziale Regularne czynnosci serwisowe. Mam taki miernik ale pokazuje bzury i nie wiem jak tego używać. I nic nie pisza o oleju...

wieczny 07.08.2009 13:14

W miejsce świecy przyłożylim końcówkę manometru, dalim pełen gaz w celu maksymalnego zwiększenia przepustowości dolotu (nie wyciunglim filtra powietrza jak to sztuka nakazuje) i zakręcilim rozrusznikiem bez problemów. Oczywiście w mojej 04 bo 07a nie kręci rozrusznikiem po wyłączeniu zapłonu i lipa była, pół motocykla rozbierać żeby fajki ze świec zdjąć ;).

A olej dolewa się po próbie "suchej", 5-10ml do cylindra, tyle by pozaklejało pierścienie. Jak kompresja wzrośnie znacznie, to znaczy że ciśnienie ucieka pierścieniami. Jesli nie będzie różnicy po dolaniu oleju - ciśnienie spieprza górą, zaworami. Ale uwaga praktyczna - wlać dosłownie niewiele oleju. Za dużo oleju "uszczelni" też przylgnie zaworowe i niewiele się da wtedy wywnioskować.

motormaniak 07.08.2009 13:47

Cytat:

Napisał wieczny (Post 69373)

A olej dolewa się po próbie "suchej", 5-10ml do cylindra, tyle by pozaklejało pierścienie. Jak kompresja wzrośnie znacznie, to znaczy że ciśnienie ucieka pierścieniami. Jesli nie będzie różnicy po dolaniu oleju - ciśnienie spieprza górą, zaworami. wywnioskować.

Zawsze zwiekszy sie spręż po dolaniu oleju.Nawet na nowym jak i na świerzo dotartym. Ważne tylko o ile. Tak jak piszesz: ZNACZNIE.
TZN jak wzrośnie o 1 atm - to norma. W moim byłym bigu wzrastało z 8 atm do 11 - wiadomo brał oleju ponad 1 litr/1000 km
-jezeli miernik ma końcówkę wkręcaną w miejsce świecy - wyniki powinny być powtarzalne - a nie raz 10 , raz 12 atm
- na zimnym czy ciepłym silniku- manual zazwyczaj podaje a jest to różnica.
- Gaz do oporu - to wpływa również na wynik
- Wykręcona swieca z 2 garka ? Szybkośc kręcenia wałem wpływa na wynik.
- warto sprawdzic w jakich jednostkach wyskalowany jest miernik wzgledem danych w manualu..

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:24.