Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Suzuki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=180)
-   -   Suzuki DR 650 SE brak iskry (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=42579)

KORNIK 26.05.2022 21:42

Miernik nie zarejestruje takich skoków napięcia, zmierz jaki jest opór na impulsatorze.

Kazmir 26.05.2022 22:00

Cytat:

Napisał CzarnyCzarownik (Post 781941)
Rozpinasz wtyczkę, dajesz tam leda i kręcisz silnikiem. Powinno migać. Ewentualnie dioda może się spalić jak będzie bez rezystora ale chyba nie powinna :D

Małe ale...Z impulsatora wychodzi zmienne napięcie, a dioda zasilana jest stałym napięciem?

Widmo80 26.05.2022 22:33

Cytat:

Napisał KORNIK (Post 782004)
Miernik nie zarejestruje takich skoków napięcia, zmierz jaki jest opór na impulsatorze.

Około 340 omów. I minimalnie plus minus 20 omów zmienia się podczas kręcenia rozrusznikiem.

KORNIK 26.05.2022 22:37

Serwisówka podaje 170-256 omów. Pomierz jeszcze opór na cewce i czy nie ma zwarcia do masy.

CzarnyCzarownik 26.05.2022 22:59

Widmo to sprawdź ten pomarańcz z białym paskiem (patrzyłem na jakiś inny schemat). Jak ustawisz miernik na opór to przy motocyklu "gotowym do jazdy" powinno pokazywać wartość w tysiącach lub milionach omów (lub poza zakresem). Jak wyłączysz zapłon/kluczyk to powinno być <1 om między tym kablem (pomarańcz-biały) a masą. Sprawdź to pierwsze na rozpiętej wtyczce, nie powinno mieć znaczenia.

Cytat:

Napisał KORNIK (Post 782004)

W DR350 zarejestrował. Ale to były bardzo małe wartości <2V. I chyba nie zawsze miernik je pokazywał.

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 782007)
Małe ale...Z impulsatora wychodzi zmienne napięcie, a dioda zasilana jest stałym napięciem?

Tak. A dioda nie może być zasilana zmiennym napięciem? :D Po prostu wtedy raz świeci a raz nie świeci. Identyczna sytuacja jak z diodą prostowniczą :)

Widmo80 28.05.2022 19:52

Cytat:

Napisał CzarnyCzarownik (Post 782016)
Widmo to sprawdź ten pomarańcz z białym paskiem (patrzyłem na jakiś inny schemat). Jak ustawisz miernik na opór to przy motocyklu "gotowym do jazdy" powinno pokazywać wartość w tysiącach lub milionach omów (lub poza zakresem). Jak wyłączysz zapłon/kluczyk to powinno być <1 om między tym kablem (pomarańcz-biały) a masą. Sprawdź to pierwsze na rozpiętej wtyczce, nie powinno mieć znaczenia.

Pomierzyłem to.
Na gotowym do jazdy jest poza zakresem mojego miernika( więcej niz megaom) i przy wyłączonym zapłonie to samo( a powinno być mało omów) ;Może to być trop.. Jest drugi przewód też pomarańczowo biały ( chodzi o tą wtyczkę w której jest 7 przewodów) przy gotowym do odpalenia poza zakresem, przy wyłączonym kluczyku 86 omów :confused:
I się zastanawiam, czy zwalać ten dekiel silnika.. (7200 zł za sprzęt który nie pali to nieźle :)
Co do drugiej wtzcyki+ impulsator nie ma ywarcia do masz+ i to drugie) na 4 pinowej wtzcyce = te nie ma ywarcia do mas.

matjas 28.05.2022 21:45

Ja za taki co nie pali dałem naprawdę znacznie mniej.

Widmo80 29.05.2022 10:17

Bez walki sie nie poddam :) Przypomniało mi się, że mam gdzieś w piwnicy , zagrzebany w rupieciach drugi silnik do dr se :) Pomierzę w tamtym jak jest a jęździł do końca.
Najgorzej jak się okaże że to którys z kabelków w instalacji stracił przejście.. Sprawa by była prosta , gdybym wiedział który i gdzie(...)

Edit.
Pomierzyłem miernikiem impulsator i cewkę w drugim sprawnym silniku, jest identycznie jak w moim ,czyli nie mam sensu tego odkręcać i tam zaglądać ,trzeba szukać dalej.
Edit 2
Mam podejrzenie, że jest to gdzieś zwarcie w instalacji do masy między przewodami. Raz miałem po myjni problem z odpaleniem.
Problem w tym, że nie wiem jak sprawdzić gdzie jest to zwarcie ewentualne. Musiałbym pruć calutką instalacje A na to niestety nie mam czasu.
Pozostaje jeszcze opcja że jest jebnięty moduł.

KORNIK 29.05.2022 12:03

W instrukcji masz schemat jak pomierzyć moduł.

Widmo80 29.05.2022 12:06

Nie umiem tego czytać/nie rozumiem, więc w niczym mi nie będzie pomocne.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:20.