Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Norwegia w 12 max 14 dni (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=43753)

WojtasA 13.03.2023 09:50

Podobnie jest w Holandii, niespiesznie ale płynnie. Bez napinki i spalanie niższe :D

Emek 13.03.2023 09:51

Z tym cywilizowaniem to można to różnie postrzegać choć zgadzam się co do zasady. Ich po prostu jest mało. Kraj większy od PL a ludzi o wiele mniej. Natomiast ten "wypoczynek" to jest ok jak latasz po wsiach choć irytujące jest że się wyprzedzać potrafią jak TIRy pod górę z różnicą prędkości 2 km/h i trwa to kilometrami, o istnieniu kierunków to nie wiem czy wiedzą i widziałem jak koleżka poszedł do rowu bo ktoś sobie chciał skręcić ale zapomniał że trzeba zasygnalizować taki manewr.

W Helsinkach masz chyba z połowę miasta z ogranicznikiem do 30 km/h co powoduje, że lepszym środkiem transportu jest rower, autobus czy hulajnoga. Poza kilkoma miastami są same wsie i niewielka gęstość zaludnienia. Nie można tego odnieść do takiego kraju jak PL. Styka zobaczyć jak się zachowuje Litwin czy inny Łotysz gdzie po swoim grajdole lata przepisowo po czym po wjeździe do PL dostaje małpiego rozumu i cegła na gaz.

matjas 13.03.2023 11:03

Łotysze i Estońcy to pojeby jak się wjeżdża z Fin. A czy na podstawie helsinek i JAKIEJKOLWIEK stolicy można stanowić punkt odniesienia to się bardzo nie zgodzę.

Przejechałem Fin naokoło i sporo głównymi drogami jak już miałem mdłości na widok szutru co wydarzyło się stosunkowo szybko. Wystarczyło jechać 85kmh, żeby wyprzedziły mnie na całą wycieczkę z 4 samochody. dosłownie.

policję widzieliśmy 3-4 razy na całą trasę. nie widziałem nigdzie akcji 'suszarka'.

poruszaliśmy się w lipcu na północ a potem na południe - dość turystyczne okolice i kierunki więc sporo aut i motocykli spoza finlandii. jak napisałem wcześniej - cywilizacja niejedno ma imię ale tam w szkole uczą nie spady edukacyjne tylko prawdziwi nauczyciele. na ruch drogowy też się to przekłada.

wooocash 13.03.2023 22:10

Cytat:

Napisał Dubel (Post 807028)
Od dziś nowe stawki mandatów w Norge, warto o tym wiedzieć ;)

Gdy ograniczenie prędkości na wynosi 60 km/h lub mniej:

Przekroczenie do 5 km/h = 1.100 NOK
Przekroczenie do 10 km/h = 3.000 NOK
Przekroczenie do 15 km/h = 5.400 NOK
Przekroczenie do 20 km/h = 7.800 NOK
Przekroczenie do 25 km/h = 12.100 NOK
Powyżej 26 km/h utrata prawka plus mandat

Gdy ograniczenie prędkości wynosi 70 km/h lub więcej:

Przekroczenie do 5 km/h = 1.100 NOK
Przekroczenie do 10 km/h = 3.000 NOK
Przekroczenie do 15 km/h = 4.800 NOK
Przekroczenie do 20 km/h = 6.700 NOK
Przekroczenie do 25 km/h = 9.100 NOK
Przekroczenie do 30 km/h = 12.100 NOK
Przekroczenie do 35 km/h = 14.500 NOK
Powyżej 36 km/h utrata prawka + mandat

Gdy ograniczenie prędkości na autostradzie wynosi 90 km/h lub więcej:

Przekroczenie od 36 km/h do 40 km/h = 15.100 NOK

W tym samym kraju koleś za zabójstwo 77 osób dostał tylko 21 lat paki... Trochę to chore, z jednej strony drakońskie kary za w sumie niezbyt wielkie przekroczenia prędkości, a z drugiej totalnie lajtowa kara dla kogoś kto zabił zzimną krwią prawie 80 osób...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:18.