Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   BMW (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=179)
-   -   BMW 800 GS - Motocykl który mnie prawie URZEKŁ.. PRAWIE... ;) (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=43852)

strobus1 09.02.2023 22:39

800 jak na BMW jest wybitnym motocyklem w zastosowaniach off ADV. Mechanicznie b. dopracowane moto. B. fajne hamulce i pozycja kierownika. Jak na moje gusty za sztywny pojazd, zarówno w aspekcie silnika jak i zawiasu. Trochę w klimacie starej lc4. Nie pojedziesz wysokim biegiem na niskich obrotach bo się delirium zaczyna ;).

BTW po czemu ciągniki rolnicze maja ogromne średnicę tylnych kól?

Lis 09.02.2023 22:55

Cytat:

Napisał strobus1 (Post 807860)
...po czemu ciągniki rolnicze maja ogromne średnicę tylnych kól?

Bo nie mają hamulców na przednich? :D

ex1 10.02.2023 00:11

Cytat:

Napisał delirium (Post 807865)

BTW
nie rozumiecie o czym sie pisze tu bo kilka pajaców zaśmieca wątek ale mniejsza i to, załózcie sobie nawet i 32" na tył adv .

no dobra to może inaczej ... w czym Twoim zdaniem 17 jest lepsza od 18..?

delirium 10.02.2023 00:37

Cytat:

Napisał ex1 (Post 807875)
no dobra to może inaczej ... w czym Twoim zdaniem 17 jest lepsza od 18..?

zacytuj mnie gdzie tak napisałem - wtedy możemy kontynuować

ex1 10.02.2023 00:55

Cytat:

Napisał delirium (Post 807880)
zacytuj mnie gdzie tak napisałem - wtedy możemy kontynuować

mam wrażenie że jest tutaj ewidentnie bariera komunikacyjna... ;)
masz świadomość że ja porostu zadałem Pytanie.. :)
jeździłeś.na 18 z tyłu? :)

delirium 10.02.2023 04:31

Cytat:

Napisał ex1 (Post 807882)
mam wrażenie że jest tutaj ewidentnie bariera komunikacyjna... ;)
masz świadomość że ja porostu zadałem Pytanie.. :)
jeździłeś.na 18 z tyłu? :)

a ja mam wrażenie że tym pytaniem insynuujesz mi coś czego ja nie powiedziałem? :)

Odpowiadając na drugie pytanie, obecne motocykle w mojej stajni: xt660z, T7, ktm500 exc-f, sherco 300 2t, Versys 650, gasgas 300 txt. Myślę że wiesz jakie maja koła?

W normalnej jeździe turystyczno-adventure nie ma wiekszego znaczenia jakie koło z tyłu a nawet z przodu. Jeździłem nawet 17" z przodu i z tyłu i też sie da. Wiekszośc tego typu wypraw jest i tak na asfalcie lepszym lub gorszym albo szutrach gdzie mniejsze koła sa nawet lepsze i wskazane. Jak nie wierzysz to zapytaj się MotoGP albo Supermoto kierowników czemu maja 17'tki. :)

Osobiście tak samo mi sie jeździ w terenie stara tenera na 17" z tyłu jak i nowa na 18" z tyłu. To nie motocykle crossowe czy enduro gdzie pedzisz na złamanie karku. W terenie zawsze bedzie kompromis, jakkolwiek duze koło byś nie założł to sie znajdzie jeszcze większa dzuira od niego :D
Podsumowujac, 17'tka ma swoje zalety i wady jak i 18'tka ma, np ta pierwsza jest mocniejsza i lżejsza i opony tańsze :)

Wracajac do tego GS'a to dla mnie jeden z ładniejszych motocykli adv, z niskim srodkiem cięzkości i fajnym, elastycznym silnikiem. Jak go testowałem lata temu to zazdrościłem zwinności i "lekkości" jaka miał w porównaniu z moja tenera. Niestety BMW zepsuło wszystko wprowadzjąc 850'tkę.

strobus1 10.02.2023 10:34

Cytat:

Napisał delirium (Post 807865)
jaką srednicę? 17" obydwie osie tylko grubsze.

https://i.pinimg.com/736x/98/80/e5/9...john-deere.jpg

:D

Odpowiedni sprzęt w dobie poprawności :)

ex1 10.02.2023 11:28

Cytat:

Napisał delirium (Post 807891)
a ja mam wrażenie że tym pytaniem insynuujesz mi coś czego ja nie powiedziałem? :)

Odpowiadając na drugie pytanie, obecne motocykle w mojej stajni: xt660z, T7, ktm500 exc-f, sherco 300 2t, Versys 650, gasgas 300 txt. Myślę że wiesz jakie maja koła?

W normalnej jeździe turystyczno-adventure nie ma wiekszego znaczenia jakie koło z tyłu a nawet z przodu. Jeździłem nawet 17" z przodu i z tyłu i też sie da. Wiekszośc tego typu wypraw jest i tak na asfalcie lepszym lub gorszym albo szutrach gdzie mniejsze koła sa nawet lepsze i wskazane. Jak nie wierzysz to zapytaj się MotoGP albo Supermoto kierowników czemu maja 17'tki. :)

Osobiście tak samo mi sie jeździ w terenie stara tenera na 17" z tyłu jak i nowa na 18" z tyłu. To nie motocykle crossowe czy enduro gdzie pedzisz na złamanie karku. W terenie zawsze bedzie kompromis, jakkolwiek duze koło byś nie założł to sie znajdzie jeszcze większa dzuira od niego :D
Podsumowujac, 17'tka ma swoje zalety i wady jak i 18'tka ma, np ta pierwsza jest mocniejsza i lżejsza i opony tańsze :)

Wracajac do tego GS'a to dla mnie jeden z ładniejszych motocykli adv, z niskim srodkiem cięzkości i fajnym, elastycznym silnikiem. Jak go testowałem lata temu to zazdrościłem zwinności i "lekkości" jaka miał w porównaniu z moja tenera. Niestety BMW zepsuło wszystko wprowadzjąc 850'tkę.

mimo wszystko mam wrażenie że nie czujesz kontekstu... jeżeli chcesz jeździć po asfaltach czy po szuterkach to większej różnicy nie będzie.. Kontekst wypowiedzi był jednak taki aby opowiadać o właściwościach terenowych tych motocykli.. bo są to ADVy.. a te się.zmieniają w zależności od konstrukcji, kół czy zawieszenia.. i akurat tutaj 17tka odgrywa dużą rolę.. z Resztą.. my to sprawdzaliśmy organoleptycznie... nie teoretyzujemy...

Kolega miał dokładnie taką 800 tke, latał gównei w terenie mieliśmy duże porównania podjazdów piaskowych choćby, ale i zdolności trakcyjne wzrastały mimo tych samych opon.. tu się.nie ma co przekonywać porostu tak jest, nie bez powodu w lekkich endu rakach masz 18 a nawet 19 stki, gdyby nie było różnic stosowali by 17tki... bo jak sam piszesz są lżejsze..i mocniejsze ;)

teddy-boy 10.02.2023 17:17

Dobra, jako właściciel 800gs (zadowolony) zapytam: a zmiana koła z tyłu z 17 na 18" to jest kwestia wyłącznie kupna obręczy, opony i szprych i przełożenia na starą piastę? Czy to jakieś większe czary-mary? Bo f800 jest popularnym modelem do enduroturystyki, a nie widziałem nigdy 18" z tyłu. No i co poza polepszeniem jazdy w piachu daje jeszcze taka zmiana?

delirium 10.02.2023 17:22

Cytat:

Napisał teddy-boy (Post 807986)
Dobra, jako właściciel 800gs (zadowolony) zapytam: a zmiana koła z tyłu z 17 na 18" to jest kwestia wyłącznie kupna obręczy, opony i szprych i przełożenia na starą piastę? Czy to jakieś większe czary-mary? Bo f800 jest popularnym modelem do enduroturystyki, a nie widziałem nigdy 18" z tyłu. No i co poza polepszeniem jazdy w piachu daje jeszcze taka zmiana?

lepiej wydaj pieniądze na lepsze zawieszenie i moze jakięś szkolenie off-road
bo zmiana koła nic nie pomoże.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:16.