![]() |
W nawiązaniu do Adventurów, tak naprawdę poprzednie czy wczorajsze km zrobiłem głownie w temp. 0-10*C , zobaczymy jak będzie na ciepło.
Przedniej do zamknięcia brakuje z 7-8mm , tylnej 3-4cm . Przyglądając się profilowi , przednia konstrukcyjnie jest podobna do Anakee stąd jej przyczepność do końca. Z tylną się to nie uda, jak zamknę przednią to tylnej zostanie jeszcze sporo , to z powodu kształtu na okrągło. Pytanko czy ma ktoś założonego tylnego ADV 130/80 na kole w trójce lub innym ale o identycznej szerokości. Potrzebna fotka kształtu opony do celów badawczych, oczywiście najlepiej nowa , zużyta da gorszy materiał dowodowy. |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Załącznik 132635 |
Kilometry lecą, oponki się docierają, przechyiy coraz większe i przyczepniejsze......a tu ciągle średnio 5*C podczas przejażdżek a i tak działają coraz lepiej.
Zanosi się całkiem dobrze. |
Taka mała uwaga odnośnie gęstości , miałem różne oleje przekładniowe w ręku ale żaden nie dorównał hipolowi swoją lepkością ( pewnie są jakieś inne super gęste) , nie tą na etykiecie ale tą praktyczną w dotyku.
Dlatego jeśli ktoś ma chęć na smarowanie olejowe łańcucha przekładniowym to tylko prawdziwy gęsty hipol , nawet nie MF , tylko zwykły. Ciekawostka , na nowych oponach spalanie wokół komina i sporo po mieście spadło , styl jazdy ciągle ten sam. Dotychczas do żółtej rezerwy robiłem zwykle ok 330km , teraz wyszło 367km . Jako że normalna 95 się kończy w zbiorniku czas będzie zatankować 98. |
2 Załącznik(ów)
Cytat:
Załącznik 133170 Załącznik 133171 |
najtańszy castrol epx 80W90
Viscosity, Kinematic 40C ASTM D445 mm²/s 134 https://msdspds.castrol.com/bpglis/F...PXE-BB48AA.pdf Takiego używam w swojej olejarce |
Dlatego napisałem że pewnie są też bardziej gęste , nie śledzę rynku.
Jak dla mnie hipol jest optymalny i jego gęstość jakimś wykładnikiem jako podstawa minimalnej gęstości. Jak go zużyję to będę się zastanawiał co dalej ale to pewnie z 10 lat :-) Ciut gęstszy też może być, chętnie popróbuję. I jeszcze taka uwaga, cyferki w specyfikacji nie zawsze oddają to co jest na żywo i jak się zachowuje. Dlatego jeśli zależy mi konkretnym zastosowaniu czyli do smarowania łańcucha to maczam palec i widzę a nie bazuję tylko na specyfikacji producenta. Nie potrzebuję znać składu chemicznego, palec wystarczy :-) |
Cytat:
|
Kciuk i wskazujący bada lepkość i śliskość.
Potem wycieram wskazujący maczam lekko , obserwuję prędkość spływu i tworzenie się kropli. Kluczowe jest to czy zawiśnie czy spadnie. Te testy oleju do łańcucha Afryki i roweru mi wystarczają. A i przebiegi 60 tyskm i blisko 10 rowerowy to potwierdzają. Obydwa w ciągłej eksploatacji i mają się bardzo dobrze. Mdxmd , jak ktoś lubi "specjalistyczne" produkty to przecież może. A zdziwienie innych jak wspomniałeś .....tak bywa :) |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:24. |