Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Trochę dalej (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=76)
-   -   [Ameryka Południowa - Styczeń 2010] www.motoamerica2010.pl (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=4983)

wlodar 07.02.2010 10:32

Panowie!!!
Ważna sprawa! takiego smsa dostałem od Macieja vel Big_Brothera:

"Wazne! Mozesz kogos zapytac? Co to jest. Dymi bardzo mocno jak hamuje biegami. Bierze olej. Zaczelo sie dzisiaj. Ile da sie na tym jechac!?"

tak ze wyglada to średnio ciekawie... piszcie co to może być i czy da radę z tym jeszcze coś pojechać.

rambo 07.02.2010 12:58

pewnie uszczelniacz od zaworów, ale mam nadzieje że sie myle :Thumbs_Down:

danek-dr 07.02.2010 13:01

Na moje oko ciągnie olej z góry z głowicy, jeśli to przy hamowaniu silnikiem. Może uszczelniacze. Mniej prawdopodobne że to pierścienie puszczają, ale wykluczyć nie można. Tylko że tak z nagła? Może jakaś odma pociągneła do airboxa i wywaliła do gażników. Lub się przewrucił/położył maszynę i tam się przelała oliva. To mi przychodzi do głowy.

puntek 07.02.2010 14:00

Cytat:

Napisał danek-dr (Post 98545)
Na moje oko ciągnie olej z góry z głowicy, jeśli to przy hamowaniu silnikiem. Może uszczelniacze. Mniej prawdopodobne że to pierścienie puszczają, ale wykluczyć nie można. Tylko że tak z nagła? Może jakaś odma pociągneła do airboxa i wywaliła do gażników. Lub się przewrucił/położył maszynę i tam się przelała oliva. To mi przychodzi do głowy.

da się jechać ale oliwę trzeba sprawdzać częściej - np po 100 km sprawdzić jak się mam do poprzedniego stanu...
tragedii nie ma , chyba że się okaże że po 100 km brakuje litra :(

rambo 07.02.2010 14:59

Cytat:

Napisał danek-dr (Post 98545)

AIRBOX ma odpływ wiec raczej to nie to. Owszem w airboxie moze się zebrać olej jak odpływ się już wypełni(fabrycznie jest tam korek by nie lało pod moto olejem) to może się nalewać do gaźników.
Maciek napisał Włodarowi, że ubywa oleju, wiec tak nagle to tylko mogło uszczelniacz zaw. wyjebać, albo uszczelkę od odmy, pomiędzy deklem od zaworów a głowicą. Nic innego mi do głowy jako nie mechanikowi nie przychodzi :confused:

wieczny 07.02.2010 16:52

Myślę, że uszczelniacz. U mnie tak było.

Z resztą co by nie było, jedyne wyjście to dolewać i jechać, nie? I słuchać czy nie stuka coraz głośniej.

MECENAS 07.02.2010 22:14

Niezły horror mam nadzieję że z happy endem będzie.
Napięcie rośnie z odcinka na odcinek.

Trzymam kciuki.

magda 08.02.2010 12:56

Panowie!!!
Maciej raz jeszcze potrzebuje Waszej pomocy, sms od niego:
"PILNE! thx za odpowiedź. Afryka się sypie, ile trwa wymiana sprzęgła w niej.Ile ujadę na ślizgającym się się sprzęgle. Da się coś naciągnąć itp. by jechała dalej"?
Z góry wielkie dzięki za podpowiedzi!

Poncki 08.02.2010 13:01

Niech się wypowie ktoś mundry ale tak sobie myślę, że jeśli bierze olej i pada sprzęgło, to może Afri wzięła dużo oleum i przytarły się tarcze.

Nie wiem czy ma to sens ale rzucam do przemyślenia.

wlodar 08.02.2010 14:38

Robi się coraz ciekawiej... Czyż nie?? ;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:03.