Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Opony Michelin Anakee (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=607)

ENDRIUZET 07.10.2008 09:15

Tak jak biorą się za autostrady, stadiony, podatki itd. :)

... "
No to albo gratulować odwagi albo... hmm, z roweru na AT to odważna decyzja." ... jak kraść to miliony, jak plum-plum to księżniczki, jak jeździć to na AT :) Jak się ma słuszny wzrost i wagę szanownego Pawła z Jasła to na czym jeździć by nie wygladać jak na psie ?? :) Pozdrawiam.

podos 07.10.2008 10:06

Hej, mała doza ironii to tylko dla podkolorowania wątku. Dobrze, ze sie najpierw pytasz a nie najpierw spieprzysz a potem "ratunku pomocy". Kazdy kiedys byl poczatkujacy...

Pastor 07.10.2008 10:32

Cytat:

Napisał ENDRIUZET (Post 26434)
Jak się ma słuszny wzrost i wagę szanownego Pawła z Jasła to na czym jeździć by nie wygladać jak na psie ?? :)

Tylko pociągiem towarowym. Najlepiej okrakiem na lokomotywie :haha2:
Zdrowia!
:hello:

ENDRIUZET 07.10.2008 12:23

:) nic dodać nic ująć :)

rambo 09.10.2008 02:06

założyłem 150 do AT co mi została z viadra jak zakładałem do niego pilot road.
1.komfort na minus ( bardziej tłucze na dziurach niz 140/80)
2. szerokość taka sama bo guma zawinieta mocno ( ogranicza felga 3,00")
3. motor lepiej sie składa na zakrętach ale dochodzi do walenia sie moto i przód ogranicza większy przechył.
4. lepsze pszyspieszenie ( mniejsza obwód koła) VS wieksze RPM przy danej predkosci ( plus + minus = 0)
5. w teren hujnia, tył ślisga sie po wszytskim (mniejszy styk opony z nawierzchnią)

resumując. tłucze, przewraca sie, wyje...
wieksza dostepnosc używanych, jak ktoś nie ma na nową 140/80 jest to jakieś wyjście. da sie jeździć.

Jarek 09.10.2008 09:54

jeszcze w poprzedniej afri miałem z tyłu anaka 150-tkę...może nie jestem jakimś szczególnie wytrawnym dżokejem ale nie zauważam specjalnych różnic na co dzień...być może to złudzenie, ale w zakrętach pewniej się czułem...i żeby było ciekawiej- to nie była "nówka-sztuka", tylko używka- wziąłem na bajzlu, bo nic innego nie było w dobrym stanie, a mnie była potrzebna na "cito"...:)

ENDRIUZET 10.10.2008 15:36

Zdecydowałem, że wciągnę na tył 140. Czekam na rychły dopływ gotówki.

Dzieju 12.10.2008 11:24

Obecnie dojeżdżam już trzecią 150/70.
Generalnie da się latać,ściśnięcie przez felgę powoduje brak możliwości zamknięcia( wpierw nastąpi poślizg), przy dużych pochyleniach pow. styku z asfaltem mniejsza niż na np. 140 co może spowodować uślizg w ekstremalnej sytuacji , ma tez dużą zaletę: zdecydowanie mniejsze ryzyko uszkodzenia felgi oraz możliwości jazdy bez powietrza bez najmniejszych skutków dla dętki i felgi.
Osobiście wracałem 70km na tylnym kapciu dochodząc na prostych nawet pod 100km/h, winkle wolniej bo lekko woziło.W serwisie moto co mi demontowali oponę nie mogli uwierzyć że bez wiatru jechałem i nie ma żadnych tego śladów.
Następną oponę zakładam 140 , zobaczymy jaka będzie różnica.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:21.