Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Ślimak pradkościomierza (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=6325)

duzy79 13.04.2011 23:14

Ale co "nio tak ma być"?
Jak w oryginale czy jak w zamienniku?
Sprecyzuj się Majo. Może nawet bardziej byś się otworzył.

majo 14.04.2011 11:14

Drugi koniec pokrywa się prawie idealnie z końcem pancerza. proszę. W ślimaku ten trzpień trzymający koniec linki jest dość długi więc kilka mm może zniwelować:)

duzy79 14.04.2011 22:46

Bez zgryźliwości :-)
Chciałem tylko się dowiedzieć czy każdy kto montował zamiennik (japoński- takich których pełno na allegro, larssonach itp.) miał to samo wrażenie. Według wskazań suwmiarki po wsunięciu się całej linki w pancerz, w kierunku licznika, trzpień w ślimaku zazębia się z końcówką linki niespełna 2mm - maksymalnie pracuje na długości 7-8 mm.

szymon25 03.07.2011 16:00

u mnie tez licznik odmówil wspólpracy ale poczytalem i obadam patent z podkladkami. dzieki Pany :)

Komak 03.07.2011 23:38

Ja tylko wygiąłem tą blaszkę w napędzie na ośce przy kole i oczywiście wyczyściłem ze starego smaru-był OK ale jak plastelina.nowy na maxa i dzida.Acha sprawdziłem też linkę.Czyszczenie i smarowanie.

Dzieju 03.07.2011 23:43

Metalowa ślimacznica z wiekiem/przebiegiem wycina sobie duraluminiowy stop i "wchodzi" coraz głębiej.
Skutkuje to zmniejszaniem głębokości wejścia linki w ślimacznicę.
Zastosowanie podkładek w celu cofnięcia ślimacznicy na jej pierwotne miejsce jest alternatywą dla zakupu nowej.

sebol 16.08.2011 20:21

padła linka licznika... tak myślałem . Wyciągnąłem przednie koło i dobrałem się do tego ustrojstwa gdzie jest ślimak . Wpierw wyciągnąłem linkę jest cała . Rozebrałem i wyczyściłem część gdzie jest ślimak i plastikowe kółko z frezami . Kółko włożyłem i pokręciłem ślimakiem. Ślimak obraca kółko czyli teoretycznie ok . Nakładam smaru skręcam z linką dodaję koło i kręcę . Wskazówka stoi . Myślę coś w liczniku się zepsuło . Odkręcam linkę od licznika by sprawdzić czy linka w pancerzu się obraca . Linka w pancerzu stoi .Gdzie błąd w sztuce ?? Dodam ,że podkładem pod ślimakiem nie było

Olek 26.08.2011 10:05

Ja skręciłem wczoraj wszystko ładnie wysmarowane po zmianie łożysk, 5 km i poszło.. i linka, i ślimak, dzisiaj będę grzebał dopiero, ale tak sobie zacząłem myśleć, czy to może nie jest wina np. licznika? Może dawać np. za duży opór?

Olek 16.04.2012 17:34

Rzucił by ktoś wymiar tych metalowych podkładek? Kupno za 30 zł mnie średnio grzeje, na bank można je gdzieś dobrać i tyla..

bicio 17.07.2014 09:56

1 Załącznik(ów)
Trochę odgrzeję.
W zeszłym roku padł mi prędkościomierz, okazało się, że stanęła zardzewiała linka i ścięło ten teflonowy element ślimaka jak na zdjęciu:

Załącznik 49208

Wystarczyło splanować plastik ze 2- 3mm (tą ściętą stronę) i odgiąć trochę "łapki" zabieraka do góry. Wytrzymało rok, ale tylko dlatego, że nie wyczyściłem dokładnie przerw między zębami ślimaka i jakiś zadzior zablokował go ponownie, pomogło kolejne planowanie i podgięcie zabieraka. Chyba lepiej dać tokarzowi parę zł albo dobrego browara niż bulić 250 zł za nowy ślimak :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:02.