![]() |
Pytanie do ekspertów... co robić jak klucz zaczyna działać w drugą stronę? Tzn. ustawiony na właściwy moment i kierunek dokręcania nie działa, ale ustawiony na kierunek odkręcania działa tzn pyka
|
anglik?
przepchnij kwadrat na drugą stronę :) |
Pojawiły się elektroniczne klucze dynamometryczne - jakieś opinie.
Interesuje mnie trwałość dokładności takiego klucza. Niby fajna opcja jeden klucz zakres 0-210, ale ...... |
Cytat:
Ja używam dwóch kluczy : 4-24 Nm (louis.de) i 28-208. Taki zestaw sprawdza się bardzo dobrze. |
Odgrzeję kotleta .
Tym razem ukręciłem gwint na który wkręca się śrubę na ten "prostokąt" dociskający przednią ośkę do lagi . Raczej podchodziłem z dystansem do tych aptekarskich parametrów w Nm podawanych często przez Podosa w Afripedii . Brak praktyki , a co za tym idzie wyczucia powoduje jednak zmianę mojego zdania . Możecie polecić jakieś 2 klucze które ułatwią na przyszłość życie ? |
Tak amatorsko to dynamometrem bawię się już tylko w silniku... reszta w łapie. Kiedyś miałem przypadek jak ktoś mnie zbeształ, że zdejmuję zacisk i nie będę miał jak go przykręcić bo tam idzie 22Nm a skąd wiedzieć ile to skoro w trasie nie mam dyno :)
Jonneswaya mam oba klucze i duży już mi pierdyknął... właśnie tak jak kilka postów wyżej. |
Misza jak będę częściej kręcił to Nm sobie w ręce pewnie wyrobię :) Teraz ukręcanie gwintów jest dla mnie upierdliwe , bo nie mam sprzętu by taką sytuacje opanować , i muszę po warsztatach jeździć .
|
Nabyłem coś takiego, póki co dobrze się sprawuje i można na zwykłej grzechotce poczuć niutonometry:
http://www.conrad.pl/Nak%C5%82adka-d...nrad&pi=823560 |
Są zestawy naprawcze do kluczy w tym do Joneska. Mało kto pamięta o tym, że klucz raz na rok się powinno kalibrować :) Jones daje radę generalnie, dobre markowe klucze to niestety kasa 2-3x większa ale to są już klucze typowo serwisowe pracujące cały dzień a nie od niedzieli. Zdecydowanie odradzam Drapera jak ktoś trafi... badziewie. King Tony klasa podobna do Jonesa w zasadzie.
|
Ja mam 3 klucze dynamometryczne:
Jonnesway 1/4 (temu nie ufam, zdarzylo mi sie ukrecic srubke w polce przy jego uzyciu) Proxxon 3/8 Tengtools 1/2 Z tych wszystkich proxxon jest naprawde super ! |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:31. |