Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Wypadanie zapłonów (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7024)

ziutek2002 29.03.2022 07:58

Trochę czasu minęło ale miałem wiele innych spraw, które nie pozwoliły na kontynuację tematu, wczoraj wróciłem i działam dalej...

- pomiar impulsatorów (bo to one odpowiedzialne są za pojawienie się iskry) - wszystko OK, 2x230 Ohm
- cewki/fajki sprawdzone i pomierzone - OK

Odpaliłem po tych czynnościach motocykl, nadal nierówna praca cylindrów - tak jak opisałem wyżej, i tutaj coś mnie tknęło - położyłem palce na pompie paliwa. Wyczułem, że membrana pompy paliwa chodzi bardzo nieregularnie, raz czuć jej ruchy w równych odstępach czasu, za chwilę przerwa na kilka sekund, potem jeden cykl, w ogóle dziwnie pracuje przy równych obrotach na biegu jałowym, bez ruszania manetki. Ponieważ pompę już podmieniłem postawiłem na jej sterowanie (ale nie styk w niej, bo obie z tego wychodzi pracują tak samo) tylko przekaźnik pompy paliwa. Wypiąłem go, zbiornik paliwa na drabinkę (powyżej gaźników) i wszystko podłączyłem, na krótko - zasilanie grawitacyjne. Motocykl zaczął równiutko pracować, falowania obrotów praktycznie żadnego. Motocykl popracował tak dobre 40 min, przy okazji ustawiłem mieszankę po czyszczeniu gaźników na Colortune, jak się dobrze zagrzała i zaczął pracować wentylator chłodnicy - kontrola synchro. Motocykl ponownie odpalony - pracuje tak jak powinien, po otwarciu ssania podczas pracy zaraz gaśnie - wszystko OK.

....dziś muszę poszukać przekaźnika pompy i po zmontowaniu wszystkiego porównać jej pracę - to przede wszystkim.

Jeżli okaże się, że pompa pracuje prawidłowo (w sensie nieregularna jej praca ma związek z wartościami ciśnienia jakie uzyskuje i jakie utrzymuje) muszę poszukać co jest odpowiedzialne za jej pracę i skąd dostaje przysłowiowy ,,impuls''...

Kazmir 29.03.2022 10:45

Zamontowanie przekaźnika pompy i ręczne sterowanie włącznikiem monostabilnym poprawi komfort odpalania silnika. Nie ma to jednak powiązania z wydajnością i ciśnieniem pompy.

Zacznij od wydajności pompy, a ta jest podana w serwisówce. Skoro na opadowym zasilaniu jest równa praca to szukałbym przyczyny w poziomie paliwa i poprawności działania zaworków w komorze pływakowej. Mozna się pobawić podpinając przewód do komory pływakowej i obserwować na "gorąco" poziom paliwa i porównać jaki jest na opadowym zasilaniu, a jaki jest na pompie?

Pompa "impuls" dostaje przez elektroniczny przekaźnik, który jest sterowany impulsem z cewki zapłonowej.

ziutek2002 29.03.2022 13:41

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 775229)
Zamontowanie przekaźnika pompy i ręczne sterowanie włącznikiem monostabilnym poprawi komfort odpalania silnika. Nie ma to jednak powiązania z wydajnością i ciśnieniem pompy.

Zacznij od wydajności pompy, a ta jest podana w serwisówce. Skoro na opadowym zasilaniu jest równa praca to szukałbym przyczyny w poziomie paliwa i poprawności działania zaworków w komorze pływakowej. Mozna się pobawić podpinając przewód do komory pływakowej i obserwować na "gorąco" poziom paliwa i porównać jaki jest na opadowym zasilaniu, a jaki jest na pompie?

Pompa "impuls" dostaje przez elektroniczny przekaźnik, który jest sterowany impulsem z cewki zapłonowej.

Dzięki KAZMIR! Sprawdzę to.

ziutek2002 03.04.2022 08:45

Przedwczoraj udało mi się załatwić przekaźnik pompy i go podmieniłem. Po założeniu i odpaleniu moto, palce na pompę - membrana pracuje regularnie, w równych odstępach czasu. Zrobiłem wczoraj próbne 80 km, zatrzymując się kilka razy i kontrolując pracę na biegu jałowym, na razie wszystko ok. Wygląda na to, że problem opisany przeze mnie w pierwszym moim poście związany był z brakiem dostarczonej odpowiedniej ilości paliwa. Aby to potwierdzić w 100% pozwolę sobie jeszcze nawinąć parę set kilometrów...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:57.