Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Zimowanie motocykla (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7720)

Artuditu 29.10.2010 22:06

1 Załącznik(ów)
a co to jest zimowanie? ;)

mad_leaf 04.12.2010 10:49

A mnie jedna rzecz zastanawia. Mam olej już do wymiany, wymienić teraz i niech stoi przez zimę na nowym, czy zostawić na starym i wymienić przed sezonem?

Transglobal 04.12.2010 10:58

Zostaw stary,wielu kilosów i tak już nie wykręcisz ............no chyba ze się mylę

wieczny 04.12.2010 15:09

Jaki to olej, ile ma przejechane i w jakich warunkach motocykl spędzi zimę?

jorge 06.12.2010 03:27

Cytat:

Napisał mad_leaf (Post 147645)
A mnie jedna rzecz zastanawia. Mam olej już do wymiany, wymienić teraz i niech stoi przez zimę na nowym, czy zostawić na starym i wymienić przed sezonem?

W serwisówce napisali - zlać przed zimowaniem. Ja wymieniam na wiosnę, niezależnie od przebiegu, bo jak rozumiem ideałem jest przed i po zimie :dizzy:

mad_leaf 06.12.2010 19:27

No przejechał z 5000 bank i będzie stał w nieogrzewanym garażu.. Zastanawiam się bo nie wiem czy nie zmienił się jakoś niekorzystnie skład oleju by zalegać w silniku, a i i nie wiem czy nie straci swoich właściwości nowy jak się go przemrozi kilka razy... takie tam pomysły chodzą po głowie ;)

wieczny 06.12.2010 20:36

Jeśli silnik masz czysty, olej po 1-2kkm po wymianie zachowuje miodowy kolor to nie trzeba zmieniać oleju. Nie odpalaj motocykla przez zimę i zmień olej na wiosnę.

Jeśli olej szybko staje się czarny to masz przedmuchy, skrzynkę korbową zadupconą sadzą i należy zmienić olej przed zimą, żeby ograniczyć kontrakcję brudnego oleju ze ściankami skrzynki korbowej.

jorge 06.12.2010 23:56

Cytat:

Napisał wieczny (Post 148025)
Jeśli silnik masz czysty, olej po 1-2kkm po wymianie zachowuje miodowy kolor to nie trzeba zmieniać oleju. Nie odpalaj motocykla przez zimę i zmień olej na wiosnę.

Jeśli olej szybko staje się czarny to masz przedmuchy, skrzynkę korbową zadupconą sadzą i należy zmienić olej przed zimą, żeby ograniczyć kontrakcję brudnego oleju ze ściankami skrzynki korbowej.

Czy te 2 kkm to umowna granica? Czy np zmiana oleum z syntetyku na pół może mieć wpływ na kolor (i nazad)? W autach (nowych - diesel) bywa oliwa czarna po 2kkm - więc może temp. silnika ma wpływ :dizzy:

wieczny 07.12.2010 01:39

Dizla w to nie mieszaj. Odpowiedź bardzo uprościłem, bo ile można o tym pisać ;)? W przybieraniu barwy przez olej istotną role odgrywa czystość samej skrzyni korbowej jak i liczba TBN używanego oleju. Bywa miodowy dłużej niż 2kkm, bywa że ciemnieje po 2 minutach. Jeśli jest syf na ściankach skrzynki korbowej a olej dłuuugo zachowuje czystość to też źle, bo nie myje silnika mając niską liczbę TBN.

Moja odpowiedź była maksymalnie okrojona, uśredniona. Mogłem napisać "wymień" ale chciałem pomóc.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:24.