![]() |
1 Załącznik(ów)
a co to jest zimowanie? ;)
|
A mnie jedna rzecz zastanawia. Mam olej już do wymiany, wymienić teraz i niech stoi przez zimę na nowym, czy zostawić na starym i wymienić przed sezonem?
|
Zostaw stary,wielu kilosów i tak już nie wykręcisz ............no chyba ze się mylę
|
Jaki to olej, ile ma przejechane i w jakich warunkach motocykl spędzi zimę?
|
Cytat:
|
No przejechał z 5000 bank i będzie stał w nieogrzewanym garażu.. Zastanawiam się bo nie wiem czy nie zmienił się jakoś niekorzystnie skład oleju by zalegać w silniku, a i i nie wiem czy nie straci swoich właściwości nowy jak się go przemrozi kilka razy... takie tam pomysły chodzą po głowie ;)
|
Jeśli silnik masz czysty, olej po 1-2kkm po wymianie zachowuje miodowy kolor to nie trzeba zmieniać oleju. Nie odpalaj motocykla przez zimę i zmień olej na wiosnę.
Jeśli olej szybko staje się czarny to masz przedmuchy, skrzynkę korbową zadupconą sadzą i należy zmienić olej przed zimą, żeby ograniczyć kontrakcję brudnego oleju ze ściankami skrzynki korbowej. |
Cytat:
|
Dizla w to nie mieszaj. Odpowiedź bardzo uprościłem, bo ile można o tym pisać ;)? W przybieraniu barwy przez olej istotną role odgrywa czystość samej skrzyni korbowej jak i liczba TBN używanego oleju. Bywa miodowy dłużej niż 2kkm, bywa że ciemnieje po 2 minutach. Jeśli jest syf na ściankach skrzynki korbowej a olej dłuuugo zachowuje czystość to też źle, bo nie myje silnika mając niską liczbę TBN.
Moja odpowiedź była maksymalnie okrojona, uśredniona. Mogłem napisać "wymień" ale chciałem pomóc. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:24. |