Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Imprezy forum AT i zloty ogólne (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=13)
-   -   ZŁOMBOL 2011 - do it yourself (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=8287)

Driverd2 11.01.2011 21:51

To znaczy się co jak mam auto zabytkowe i zarejestrowane jako zabytek to nie pojadę sobie legalnie na wakacje za granicę bo mnie nie wypuszczą? To jest chore, moje auto moja sprawa, jeszcze łazić i pozwolenia załatwiać to już przesada.

Dzieju 11.01.2011 21:54

Przepisy zostały zapewne stworzone aby mieć kontrolę nad wywozem dobra narodowego.
Posiadanie pojazdu zarejestrowanego jako zabytkowy ma jak widać swoje plusy i minusy.

Lepi 11.01.2011 21:54

Cytat:

Napisał motormaniak (Post 153142)
niefortunne sformułowanie :)

ale celowo użyte :)

W sumie w strefie Schengen nie będzie problemu. Dalej nikt nie będzie się czepiał o polski samochód. To zdaje się już martwy przepis.

Driverd2 11.01.2011 21:59

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 153147)
Przepisy zostały zapewne stworzone aby mieć kontrolę nad wywozem dobra narodowego.
Posiadanie pojazdu zarejestrowanego jako zabytkowy ma jak widać swoje plusy i minusy.

Mój pojazd zabytkowy nie jest dobrem narodowym tylko moją prywatną własnością (nie mam takowego podaję to jako przykład)

Lepi 11.01.2011 22:03

Cytat:

Napisał Driverd2 (Post 153150)
Mój pojazd zabytkowy nie jest dobrem narodowym tylko moją prywatną własnością (nie mam takowego podaję to jako przykład)

Zgadza się, jest twój. Jeśli go jednak zarejestrujesz jako zabytek, traktowany jest jako zabytek. Masz dzięki temu zniżki za to, że Polska ma zabytek. Coś za coś.

Południowiec 11.01.2011 22:07

Cytat:

Żeby zarejestrować samochód jako zabytek, musisz napisać, czemu uważasz, że jest dobrem narodowym :D
Nie sądzę żeby się komuś udało zarejestrować W123 2.0D 5drzwi jako zabytek nawet jak ma 30 lat. Po prostu takich aut jest jak psów (choć coraz mniej, a szkoda). Egzemplarz musi być naprawdę unikatowy. Słyszałem o problemach z wymianą żarówki w W123 2.3 coupe (PIĘKNA!!). Konserwatorowi się coś tam nie podobało. Pewnie żarówki też muszą być z ASO M-B.

Sory za OT

Złombol mi się podoba jako taki, nawet do Angolów, ale nie w 4 dni :D i nie fiutem 125p za 1000 zł.

luzMarija 11.01.2011 22:41

A kto ostatni raz widział celnika na granicy?

Lepi 11.01.2011 22:47

Ja, 24 grudnia na granicy polsko-niemieckiej. Nie mylić ze strażą graniczną.

luzMarija 11.01.2011 23:31

Straż graniczną widuję o wiele częściej, najczęściej na lotniskach, czasem stoją w okolicach Świecka pochowani w autach, ale szczerze, celnika nie widziałem od lat.
Co innego germańscy zolle, dość często, właściwie za każdym razem kiedy jadę.

A Złombol jest do Szkocji. Radzę się nie pomylić na miejscu, lubią się nawzajem prawie tak jak my z ruskimi albo szkopami w '39.

Łysy 12.01.2011 11:43

Cytat:

Niestety, wpisując pojazd do rejestru zabytków, dobrowolnie poddajesz się przepisom o ochronie zabytków - ot, choćby zezwolenie na przekroczenie granicy. Trzeba przeczytać uważnie wszelkie paragrafy, bo jak się konserwatorowi nie spodoba np. nowy lakier - dostaniesz jeszcze karę za prace bez uzgodnienia i zniszczenie dobra narodowego :mur:
W Łodzi, przy remoncie Manufaktury (dawna fabryka Poznańskiego) i przy przebudowie na lofty dawnej fabryki Scheiblera, były cyrki z konserwatorami. Oba kompleksy są wpisane na listy zabytków, i właściwie nawet cegły samemu nie można ruszyć :)
Gwoli ścisłości - 4 lata temu koledzy przekraczali granicę Junakami, żaden nie był zabytkowy, ale miał powyżej 25 lat - i celnicy/pogranicznicy kazali pokazać zezwolenia. Nie wiem, czy ten przepis działa nadal, wtedy istotnie w ustawie tak było sformułowane. Czy ktoś się na tym zna z obecnych? Chętnie się dowiem, czy mnie moim Junakiem gdziekolwiek wypuszczą z Polski.
Pozdrawiam, Łysy.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:00.