Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Nordkap norwegia 2011 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=8410)

Nalewa 09.03.2011 23:00

Jest to jedyny okres, kiedy będę miał wolne, więc nawet gdyby nie był to czas najcieplejszy, to i tak jadę :P Tak mnie z tą Finlandią zniechęcacie, że już sam nie wiem...Zastanowię się jeszcze - dobrze, że o Norwegii nikt nic złego nie powiedział hehe, dzięki za rady, póki co leczę rany po małej glebce. Kiepsko rozpoczęty sezon - dwa kierunki i klamka połamane :/ Teraz może być już tylko lepiej... :D

Nalewa 30.05.2011 21:04

Witam ponownie,

Chciałbym zapytać doświadczonych podróżników, którzy nie raz zostawiali swoje sprzęty na promie - planuję zabrać ze sobą kufer centralny, sakwy boczne, na nich wór przypięty gumami i tankbag. Pytanie, czy na promie zabierać ze sobą wszystko, czy tylko tankbag z najcenniejszymi rzeczami, a resztę zostawić przy moto?? Wolałbym, żeby nie za....dolili mi bagaży w pierwszy dzień :P Jak to wyglądało u Was z praktyce?

P.S.
Propozycja wyjazdu nadal aktualna - w nocy z 16 na 17 czerwca mam prom ze świnoujścia do Szwecji. Wracam prawdopodobnie 25 czerwca. Program okrojony raczej do południowo zachodniej części Norwegii.

pzdr

myku 30.05.2011 21:32

Jezeli prom plynie przez noc to wez ze soba spiwor,kase i dokumenty.Cala reszte zostaw przy moto.Jak przez dzien,to mozesz ze spiwora zrezygnowac.Chociaz ja wolalbym sie wyspac w drodze :).Aaa...no i jak nie chcesz nic na promie kupowac to cos do jedzenia i picia.
Jak chcesz na Nordkapp wjechac i nic nie placic,to wjedz tam przed 7,00 rano.Budki kontrolerow obsadzane sa z pierwszym autobustem z Honnigsvag o 7.00

Joseph 30.05.2011 22:18

Cytat:

Napisał Nalewa (Post 180461)
Pytanie, czy na promie zabierać ze sobą wszystko, czy tylko tankbag z najcenniejszymi rzeczami, a resztę zostawić przy moto?? Wolałbym, żeby nie za....dolili mi bagaży w pierwszy dzień :P Jak to wyglądało u Was z praktyce?
pzdr

Przez Norwegię przeprawialiśmy się bodajże 17-toma promami, do tego "duże" przeprawy Tallin - Helsinki i z Kristiansand do Szwecji. Zawsze wędrował z nami na górę wyłącznie tankbag.

Nie ma szans, żeby ktoś dobrał Ci się do zamkniętych kufrów. W ogóle nikt nie dotknie Twojego sprzęta - lokales dlatego, że jego pradziada karano za kradzież bezoperacyjną amputacją kończyny i tak mu już w genach pozostało, że sam swojego domu na klucz nie zamyka, a turysta podejrzanej proweniencji dlatego, że obsługa promu mu na to nie pozwoli.

Nie stresuj się zatem, rób zdjęcia z górnego pokładu i podziwiaj okoliczności przyrody :D

Nalewa 07.06.2011 21:04

Dzięki za odpowiedź :) uspokoiliście mnie. Mam pytanie jeszcze tylko odnośnie kasy. Mam wziąć ze sobą złotówki i wymieniać na granicy na korony szwedzkie i norweskie? czy raczej mieć ze sobą euro i to je wymieniać na korony dopiero?

yarecki 07.06.2011 22:00

Ja bym zabrał korony , szkoda czasu na szukanie banków . Najwygodniej chyba i tak jest płacic kartą .:Thumbs_Up:

Joseph 07.06.2011 23:40

W Polsce kup korony, a na szczycie Norwegii przygotuj się na samoobsługowe stacje benzynowe przyjmujące wyłącznie karty płatnicze.

W północnej Finlandii mieliśmy w pewnym momencie kryzys paliwowy, bo na niektórych samoobsługowych działają wyłącznie karty z fińskich banków (przynajmniej tak tłumaczyli to lokalesi), tankuj zatem w kole podbiegunowym przy każdej okazji.

W poprzednich postach ktoś Ci doradzał, abyś olał duńskie mosty i inne głupoty na rzecz Norwegii i ja się pod tym podpisuję. Jedziesz w najpiękniejsze miejsce w Europie, więc nie przelatuj tam jak przeciąg :)

A ja i tak tam wrócę...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:31.