Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Wydech leo vince i inne akcesoryjne. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1251)

Misza 01.08.2017 16:04

One się składają z dwóch części... Odkręciłem ta mała część na płaski srubokret

ferolo 01.08.2017 16:38

Masz racje własnie ją wykręciłem zaraz będę szukał co dopasuję no i nie mogę znaleźć 116 są dostępne do tych gaźników rozmiary 117,5 kupię i zobaczymy co z tego wyjdzie

Panowie a tak z zapytaniem ktoś testował już w afrze zmianę dysz na większe jakieś odczucia bo znalazłem na necie anglika co wstawił większe dysze do 7 i był mega zadowolony stąd moje pytanie

Hej panowie aby temat żył dalej opowiem jakie mam wrażenia po zmianie dysz/
A więc tak zaczynając od wymiarów dysz to do naszego gaźnika nie występuję dysza 116 jest 115- 117.5- 120 -122.5 - 127,5 aż do bodajże do 150 z hakiem.
Ja na razie testowałem 117.5 i powiem tak w tyłek dziad mnie w końcu nie pali ale strzela w tłumik jak strzelał wymienię jeszcze raz uszczelki kolektora i zrobię pożadne synchro bo coś czuję że jeden wakuometr łapię mi zawiechę po przygazówce i nie równo się zgrywa.
Teraz wrażenia z jazdy , powiem tak nie wiedziałem że afra może się tak fajnie zbierać po wymianie dysz nie jest to może demon prędkości ale dla mnie teraz różnica jest odczuwalna przegoniłem ją do 150 z żonką to fajnie szła ale jak zacząłem jeździć sam to pewnie wykręciłbym tyle co kiedyś czyli ze 180 reasumując jest bardziej zrywna.
Co do spalania to tutaj wiedziałem że od razu szału nie będzie bo 4.5 na pewno nie osiągnę wynik jak na razie mam 5.7-6. Anglik który zmieniał dyszę w zwykłej 7 o właśnie 2 numery wyżej po wywierceniu dziur w air boxie miał 6-6.5 więc tragedii nie ma.
Korci mnie aby wsadzić 120 ale tutaj czuję że różnica w spalaniu będzie już większa może w przyszłym m-c po eksperymentuję.
A zapomniałbym kolor świeć mam już bardziej ciemniejszy niż wcześniej ale czy to kawa z mlekiem to bym się kłócił
Dzięki za wcześniejsze porady jak coś uda mi się więcej wypatrzeć i nasuną mi się jakieś wnioski to będę pisał

Franz 10.08.2017 09:04

Właściwy kolor świecy osiągniesz dopiero po kilkuset km

matjas 10.08.2017 09:36

Cytat:

Napisał Franz (Post 543077)
Właściwy kolor świecy osiągniesz dopiero po kilkuset km

Franz nie opowiadaj pierdół - wystarczy 5km normalnej jazdy, bez korków.

Co ważne: jeśli chcesz konkretnie ocenić wygląd świecy gasisz moto najdalej zaraz po zatrzymaniu się - żadnej pracy na wolnych obrotach.
Do oceny mieszanki przy zmianie dysz i konkretnym dłubaniu w układzie dolotu/zasilania/wydechu powinno się stosować NOWĄ świecę.
Dobrze jest ustalic odcinek testowy i za każdym razem przejeżdżać do testu ten sam odcinek w taki sam sposób pamiętając o tym aby gasić silnik po najdłuższym okresie obciążenia - w najgorętszym momencie pracy, czyli np. po długiej prostej. Wciskasz sprzęgło i gasisz silnik - to da Ci miarodajny wynik za każdym razem.

Powodzenia.
m

Franz 10.08.2017 09:50

Gdy dostrajalem gaźnik - wydech / dysze w xrl 650, po 20 km nie różniła się od nowej. Po dwóch dniach przybrała barwę jasnej kawy z mlekiem. Przejechałem może 200 - 300 km. Po co miałbym opowiadać pierdoly
.Filtr powietrza też zmieniłem z papierzaka na gabkowy Uni

matjas 10.08.2017 10:25

Cytat:

Napisał Franz (Post 543080)
Po co miałbym opowiadać pierdoly

Nie znam odpowiedzi na to pytanie :D :D :D

Tak serio to nie chciałem Cię dotknąć, ale z mojego doświadczenia wynika co napisałem. Opierałem się w moim poście również na info jakie mam we łbie z wielu drukowanych źródeł.
Dla przykładu i per analogia powiem Ci, że NAJczęściej ostatnimi czasy naprawiam kosiarki ludzi, którzy mieszkają w okolicy i NAJczęściej awarią jest zapchany gaźnik skutkujący mieszanką tak bogatą, że sadza odcina iskrę.
Po usunięciu przyczyny i delikatnym przedmuchaniu świecy wystarczy 5 minut pracy z normalnym składem aby świeca przybrała normalny, kawowy kolor :Thumbs_Up:
Odnieś to do kilkuset km na motocyklu.

Mallory 10.08.2017 10:29

Mam doświadczenie w ustawieniu lub psuciu ... jak kto woli::))) gaźnika w singlach (kilku).
Czasami gaźnik był na stole ze 3 razy dziennie... przy dobrych nastawach świeca łapała kolor dość szybko - rozgrzanie silnika i ok. 10 km jazdy w zupełności wystarczało... po zepsuciu ustawień podobnie - rozgrzanie i 10 km jazdy i świeca byłą albo zbyt biała albo osmolona... takie moje doświadczenie.

Nowy 10.08.2017 16:00

hej, gdzie kupię lub kto mi dorobi, a może komuś zalega rura do Leona łącząca kolektor wydechowy z tłumikiem?

ferolo 10.08.2017 16:01

Mi dorabiał zbyszek co robi tłumiki huzar cena fajna i jakość podobna co oryginał

Nowy 10.08.2017 16:25

Rozmawiałem i niestety Zbyszek nie ma czasu

ofca234 10.08.2017 17:17

a ja mam leo vince x3 i włożony cichy db killer i niby wszystko fajnie tylko wypaliła mi się wełna i jest mega głośno.

orginalna wełna i nity to 270 pln plus przesyłka. Ma ktoś doświadczenia / pomysł jak to zrobić taniej?

matjas 10.08.2017 17:25

Kupić nieoryginalną wełnę i nieoryginalne nity? :)

Sorry ale pytanie dziwne. Załatwiasz wypełnienie od tlumikarzy kupujesz nity zrywalne i nitownice w casto i jazda. Do oryginalnych tez musisz mieć zrywak.

M

ofca234 10.08.2017 17:29

a to ma jakieś rozmiary, długości, grubości, etc?

Emek 10.08.2017 17:33

Na Allegro kupisz wsio za groszki. Rozbierz i sam dopasujesz.

Rychu72 11.08.2017 08:38

Parę lat temu założyłem dedykowanego Leosia bez żadnych przeróbek gaźników i świece mają kolor porannej kawy z mlekiem z nutką dekadencji. ;) Nie grzeje się, nie strzela, dobrze się zbiera.

Melon 13.08.2017 14:30

Cytat:

Napisał ofca234 (Post 543125)
a ja mam leo vince x3 i włożony cichy db killer i niby wszystko fajnie tylko wypaliła mi się wełna i jest mega głośno.

orginalna wełna i nity to 270 pln plus przesyłka. Ma ktoś doświadczenia / pomysł jak to zrobić taniej?

Kupujesz wełnę/watę ze stali nierdzewnej i nity szczelne nierdzewne.średnica i długość po rozwierceniu starego.Wszystko kupiłem na alledrogo.

tyran 19.11.2017 01:49

Nie otwieram nowego wątku, tylko pytam tutaj

Chcę zmienić wydech w Crosstourerze. Znalazłem dwa, które mogę kupić.
Leo Vince: http://allegro.pl/tlumik-wydech-leov...775248022.html

GPR: http://www.ebay.de/itm/AUSPUFF-GPR-F...YAAOxyXDhSjK5L

Podpowiedzcie czy którykolwiek, czy żaden.

Przyznam się szczerze że szkoda mi kasy na Akrapowića, czy Yoshimurę. ;)

MATEŁKO 16.12.2018 01:33

Mam pytanie, ma ktoś na sprzedaż nowego, lub mało używanego Leo Vince dedykowanego do xrv 750 ?

jochen 21.12.2018 16:45

Wrzuć swoje pytanie w dziale "Kupię" to się prędzej ktoś znajdzie.

Rychu72 17.12.2019 08:39

Ostatnio grzebałem w moim składowisku wszystkiego i niczego i znalazłem okrągłą blaszkę o średnicy ok. 50 mm z pięcioma otworami. Pamiętam, że przyszło to razem z Leosiem.
Kojarzy ktoś do czego to służy?

Emek 17.12.2019 09:25

DB killer w rurę dolotową.

Rychu72 17.12.2019 09:39

No kur..... a, a już wróciłem do oryginału, bo mnie drażniły nadprogramowe decybele. :)
Tak to jest jak się najpierw robi, a potem pyta. :D

Emek 17.12.2019 09:41

O ile dobrze rozumiem chodzi o coś takiego. Tylko u Ciebie otworów 5.
https://huzarexhaust.eu/1763/wkladki...db-killer-.jpg

Rychu72 17.12.2019 09:42

Dokładnie to.
Duża jest różnica w decybelach?

Emek 17.12.2019 09:45

Jak miałem Huzara to była zauważalna. Bez tego dudnił jak wściekły i ludzi na prowincji budziłem. Po założeniu mocno ciszej ale nie żeby jakoś wybitnie cicho. Przetestuj teraz sa apki na fona to i łatwo złapać różnicę w decybelach.

Rychu72 17.12.2019 10:03

Ok. Dzięki.

krakus 17.12.2019 10:50

Cytat:

Napisał Emek (Post 661852)
Jak miałem Huzara to była zauważalna. Bez tego dudnił jak wściekły i ludzi na prowincji budziłem. Po założeniu mocno ciszej ale nie żeby jakoś wybitnie cicho. Przetestuj teraz sa apki na fona to i łatwo złapać różnicę w decybelach.

A miałem z ciekawości wyjąć tą blaszkę. Zaoszczędziłeś mi roboty :)

Rychu72 19.12.2019 08:22

2 Załącznik(ów)
Ciągne dalej. :)
Założyłem blaszkę i pomierzyłem apką decybele. Wychodzi tyle co na afrykańskim oryginale....... i nawet nie strzela przy odjęciu gazu.

Teraz pytania.
Czy między rurą dolotową, a tą blaszką powinna być jakaś uszczelka? Blaszka dzwoni na wolnych obrotach.
Patrząc na zestawy to nie widzę, żeby była.

Załącznik 92475

Załącznik 92476

Czy ta blaszka oprócz wyciszania nie ma podnosić ciśnienia w układzie wydechowym tak, żeby było zbliżone do oryginalnego tłumika?
Przekrój wylotu jest sporo zmniejszony.
Jak wcześniej jeździłem bez blaszki (7 lat ) to miałem wykręcone śruby w gaźniku na 4 obroty. Teraz z blaszką jest 2,5 (jak instrukcja mówi) i chodzi jak na oryginalnym tłumiku.

Mallory 19.12.2019 08:59

W huzarze też nie ma żadnej uszczelki. Blaszkę do tłumika dociska dolot z tego co pamiętam.

Emek 19.12.2019 09:02

Dokładnie tak i nic nie dzwoni.

Rychu72 19.12.2019 09:17

Muszę pooglądać, bo dolot o coś się opiera skoro blaszka luźno lata.

Emek 19.12.2019 09:40

Miałem problem z tym montażem. Najpierw podobnie jak Ty nie założyłem blaszki. Potem na jej montażu nie chciała się dobrze ułożyć. Potem już z góry.

Rychu72 19.12.2019 09:47

U mnie blaszka bardzo luźno lata w tłumiku. Jakby tłumik miał ok. 1-2 mm luzu na średnicy otworu.
W sumie jakby rura dolotowa docisnęła blaszkę to napewno by nie miało to znaczenia.

Emek 19.12.2019 09:56

W Huzarze dolot nachodzi na wypust w tłumiku i wtedy rura wystająca z puszki dociska blaszkę znajdującą się w dolocie. U Ciebie z tego co widze dolot wchodzi w środek. Nie wiem czy tam ma co docisnąć tą blaszkę.

Rychu72 19.12.2019 10:23

Jest w środku opór dla blaszki i dolotu, ale jakimś cudem dolot nie dochodzi do blaszki. Brakuje ok. 1 mm. Wsadzę jakąś cienką uszczelkę do wydechów i to sprawę załatwi.

Hayclock 02.01.2020 19:44

Pytanie, czy jakość tego nagrania to "€žtylko" efekt usytuowania dobrej klasy mikrofonu, gdzie brzmienie z nagrania jest lepsze niż odbiór w rzeczywistości? Czy jednak standardowy wydech brzmi tak samo w "€žrealu" jak na filmie?
https://www.youtube.com/watch?v=X6baqoLf2gA

Mallory 24.03.2020 12:59

Mam Leo Vince SBK jak nowy, leży u mnie już długo w garażu, może założę? I nagram różnicę:))

ferolo 03.05.2020 11:53

Hej mam pytanie do posiadaczy leona, jak zakładaliście kpl to pasowała wam uszczelka oryginalna azbestowa na końcu kolektora. Mi za cholerę nie pasuję i wklejałem już to miejsce łączenia na pasty różnego typu mocniej opaski dokręcałem. Zawsze coś tam spaliny uciekają dlatego zastanawiam się jak wy to macie rozwiązane. Ewenutalnie gdzie mogę kupić oryginalny dolot końcowy tzn. chodzi o tą rurę co łączy się z tłumikiem nr. z katalogu to
308425202. Kiedyś ten element dorabiał mi zbyszek od huzara wykonanie super ale właśnie zawsze kwestia tej uszczelki i połączenia mnie nurtowała.

Mallory 03.05.2020 14:41

2 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał ferolo (Post 680244)
Hej mam pytanie do posiadaczy leona, jak zakładaliście kpl to pasowała wam uszczelka oryginalna azbestowa na końcu kolektora. Mi za cholerę nie pasuję i wklejałem już to miejsce łączenia na pasty różnego typu mocniej opaski dokręcałem. Zawsze coś tam spaliny uciekają dlatego zastanawiam się jak wy to macie rozwiązane. Ewenutalnie gdzie mogę kupić oryginalny dolot końcowy tzn. chodzi o tą rurę co łączy się z tłumikiem nr. z katalogu to
308425202. Kiedyś ten element dorabiał mi zbyszek od huzara wykonanie super ale właśnie zawsze kwestia tej uszczelki i połączenia mnie nurtowała.

Mi dedykowany oryginał do RD07 kupiony niedawno pasował do RD04 plug & play - bez uszczelki - rura w rurę wkładana i skręcona. Wszystko ładnie. Zrobię fotkę przy okazji i wrzucę.

Obiecane zdjęcia mocowania.

ferolo 04.05.2020 20:55

Widzę że u ciebie to trochę inaczej wygląda i jest bardziej dopasowane a u mnie jest to luźne nawet ścisięte na maxa opaską ma lekki luz ,nie lecą ci przypadkiem tam tędy spaliny i najważniejsze na leonie nie wali ci w wydech ?

sizyrk 04.05.2020 21:53

Cytat:

Napisał ferolo (Post 680410)
Widzę że u ciebie to trochę inaczej wygląda i jest bardziej dopasowane a u mnie jest to luźne nawet ścisięte na maxa opaską ma lekki luz ,nie lecą ci przypadkiem tam tędy spaliny i najważniejsze na leonie nie wali ci w wydech ?

mam Leona u siebie razem z rurami od Arrowa. Walilo w wydech ,jak wyregulowalem gaznik , cisza panie…………….

dawid8210 04.05.2020 22:39

Cytat:

Owiń rułe cienką blachą ameliniową, tak by tłumik ciasno wchodził a potem ściągnij to obejmą. Dodatkowo możesz to przesmarować pastą do uszczelniania tłumików podczas nawijania blaszki i powinno byc szczelne.

Mallory 04.05.2020 22:46

Cytat:

Nic nie grzebane w gaźnikach, tym bardziej, że są zaplombowane. Nic nie wali, nic nie leci.

ferolo 05.05.2020 06:47

No to ja nie wiem co mam z tym Leonem pomijając fakt uszczelnienia od kiedy go mam zawsze walił w tłumik już nawet gaziory kupiłem w zeszłym roku inne i dalej to samo a ile by człowiek nie wykręcił śruby mieszanki zawsze to samo pewnie ten typ tak ma

majo 08.05.2020 13:36

A króćce zmieniłeś przy okazji wymiany gaźników?

lukasz_vip 08.05.2020 14:07

U mnie w LC8 walił jak wściekły jak miałem mała dziurkę w króćcach. Po wymianie nwet lc8 na przelotach nie wali ogniem jak odpuścisz manete.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

ferolo 09.05.2020 20:17

Krućce zmieniałem nic nie dało umówiłem się na wtorek z diagnostą zrobić przegląd dziada i przy okazji podłączymy analizator spalin i zobaczymy jakie są wartości i czy da się to wyregulować śrubami składu a jak mnie wk... to spedzam leona i założę oryginał

Cezar3 09.05.2020 23:32

To jak byś się pozbywał leosia, a do NAT podpasuje, się byśmy dogadali...

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Novy 10.05.2020 13:14

Cytat:

Napisał Cezar3 (Post 681054)
To jak byś się pozbywał leosia, a do NAT podpasuje, się byśmy dogadali...

W swojej NAT z '18 roku masz najlepszy klang na oryginalnym tłumiku.
Drugi po oryginale (dźwiękowo) jest Remus, później Akrap.
Jednak na każdym tracisz moc, więc nie pyli się.

A od AT chyba średnica i podejście rury (mocowanie) nie pasuje.
Niech mnie ktoś poprawi, bo nie dam łapy obciąć.

Cezar3 10.05.2020 19:17

Mama decat, więc z tą mocą różnicy nie zauważyłem...
Miałem akrapa, miałem oryginał, teraz mam dominatora, który jeździł wcześniej na rd04. Pasuje średnicą.
Chciałem uzyskać lekkość, fabryczny brzmi fajnie, ale jest ogromny.
Wywaliłem ogon, decat i dominator sprawiają, że jest smuklejsza, lżejsza, wizualnie bardziej mi to pasuje...
A ten leoś mógłby podpasować :)

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:22.