Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Fan Klub Mitas (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=165)

ramires 23.03.2009 19:57

dobre ceny mają, ja zamówiłem właśnie komplet dla mnie, pewnie w czerwcu założę. Narazie obuty jestem w C-02 i inne wynalazki.

ŁukaszBIA 25.03.2009 21:09

1 Załącznik(ów)
Panowie, pytanie: Zakładam właśnie E-07 na przód i odrobinę się pogubiłem. Nie ma na niej oznaczenia ROTATION. Jedynie przy strzałce 'ząbku' podpisana jest FRONT WHEEL. Przy tym samym znaczku E-09 na tył ma właśnie napis ROTATION. I teraz pytanie: czy traktować to oznaczenie jako kierunek obrotu? Jeśli tak bym założył to wychodzi odwrotnie niż na zdjęciu poniżej.

Ronin 26.03.2009 00:20

dokładnie tak. ma być do dołu, tak jakby jodełka. :)

chinol 26.03.2009 01:09

Cytat:

Napisał blink (Post 51133)
Panowie, pytanie: Zakładam właśnie E-07 na przód i odrobinę się pogubiłem. Nie ma na niej oznaczenia ROTATION. Jedynie przy strzałce 'ząbku' podpisana jest FRONT WHEEL. Przy tym samym znaczku E-09 na tył ma właśnie napis ROTATION. I teraz pytanie: czy traktować to oznaczenie jako kierunek obrotu? Jeśli tak bym założył to wychodzi odwrotnie niż na zdjęciu poniżej.

http://img529.imageshack.us/img529/3539/1001125uu4.jpghttp://i216.photobucket.com/albums/c...g?t=1238022746

tył odwrotnie
http://images02.olx.com.br/ui/2/93/52/17099152_3.jpg

ŁukaszBIA 26.03.2009 07:30

Dzięki.

dabal 26.03.2009 09:13

Dla mnie osobiście mitaski 07 to kupa (szczególnie na przodzie) na asfalcie nie jest lepiej od kostki, a w terenie szybko się zapycha i nie trzyma jak kostka np.tkc 80.Podobną oponą jest Sahara-ładny bieżnik dobrze trzyma w zakrętach i szybko schodzi, w razie deszczu -tragedia,w terenie jak mięsa jest sporo idzie wytrzymać,potem jest coraz gorzej.Zdaję sobie sprawę jak dużo wymaga się od opon i jak ciężko je dobrać.Wszystko zależy od tego jaki styl jazdy preferujesz i po czym będziesz śmigał.Warto posłuchać opini innych-szczególnie na początku-potem samemu się dochodzi do swojego doświadczenia i łatwiej jest podjąć decyzję przy wyborze opon.Podobnie można traktować sprawę dętek.

podos 26.03.2009 09:29

Cytat:

Napisał dabal (Post 51198)
Dla mnie osobiście mitaski 07 to kupa (szczególnie na przodzie) na asfalcie nie jest lepiej od kostki, a w terenie szybko się zapycha i nie trzyma jak kostka np.tkc 80..

dabal, tu jest napisane FUN KLUB MITAS - tu można tylko pochlebstwa pisać;)

ramires 26.03.2009 09:37

Cytat:

Napisał podos (Post 51200)
dabal, tu jest napisane FUN KLUB MITAS - tu można tylko pochlebstwa pisać;)

Poczytaj moje posty to będziesz widział jaką miłością pałam do tych opon ... :haha2::haha2::haha2:

dabal 26.03.2009 10:00

:haha2:OK czyli jakby nie patrzeć to 08 lepsze od 07.

MOTOMYSZA 26.03.2009 11:17

To i ja wrzucę swoje 3 grosze ad MITASÓW E-09.
Jeżdżę już trzecim moto (Super Tenere,XRV RD04 i teraz XRV RD07a)na E-09 w układzie 60/40 -asfalt/teren i niezamieniłbym ich już na żadne inne. Jechałem też na nich na dłuższe wycieczki: 1)do Rumunii 2)na Ukraine, i też było spoko tzn 120-140 km/h z załadowanymi kuframi przelotowa. No a na mokrym, to na każdych gumach trzeba uważac i ostrożnie z manetą i hamplem się obchodzic.

Więc cóż mogę dodac więcej-po prostu POLECAMhttp://africatwin.com.pl/images/icons/icon14.gif
Wobec tego w "Fanklubie MITAS'a" wynik +1,bo + MYSZA.:brawo:
Pozdro Wsiem!!!!!!

ŁukaszBIA 26.03.2009 20:03

Powiem tak: miałem okazję kupić E 07 za 130zł-całkowicie nowa, to kupiłem. Jak będzie jeździła, zobaczymy. Jak się okaże do niczego to nie będę płakał, co najwyżej wyrobię sobie jakieś zdanie na jej temat i spróbuję innej.

stanul 26.03.2009 20:41

Mam pytanie chce kupic mitasa 09 na tyl i nie wiem 140 czy 130 ,chodzi o szerokosc

Sławekk 26.03.2009 20:48

Ja dodam , od miesiąca na tyle mam E-08 i podobnie jak ramires - nigdy więcej ! Szukam innej , coś z większą kostką.
A jak ktoś lubi w teren pojechać, a ja lubię , to E-08 tym bardziej nie zakładać na moto.

dabal 26.03.2009 20:53

Cytat:

Napisał stanul (Post 51295)
Mam pytanie chce kupic mitasa 09 na tyl i nie wiem 140 czy 130 ,chodzi o szerokosc

subiektywnie nie miałem różnicy, ale ja bym wybrał szerszą

rafcio 26.03.2009 21:25

a po co,zakładać 07 lub 08 przecież jest 09-dobra tania i skuteczna ,kol.dabal ma rację. przy wadze Afryni-szersza jest lepsza

ramires 26.03.2009 21:26

140 pakuj i się nie zastanawiaj.

Sławekk 26.03.2009 22:03

Ramires a jest u ciebie C-02 140/ /17

puszek 26.03.2009 22:43

Co do mitasa E-09
Miałem anaki i kiepsko sie na nich glebowało... Wpadlem na pomysł zakupu drugiego kompletu kół i załozenia kostki..E-09 własnie...Od tego czasu anaki ze starymi kółkami leza w garazu a Afri pomyka na kostkach i ani mysle wracac do anaków..No moze jak daleko gdzies po szosach bede chciał poleciec...
Kosta jest dobra na wszystko...Oczywiście nie nadaje sie do robienia marcowych fotek do kalendarza, ale chyba do takiej jazdy znajdzie sie kilka lepszych motorków...E-09 jest OK:Thumbs_Up:

ramires 26.03.2009 23:06

Cytat:

Napisał Sławekk (Post 51322)
Ramires a jest u ciebie C-02 140/ /17

130 jest tylko, stan - 7 sztuk "w domu"
jak trzeba więcej to ściągnę :D

kajetan 30.03.2009 16:50

Cytat:

Napisał stanul (Post 51295)

Kolego jak chcesz dużo pomykać w terenie to lepiej spisuje sie 130-tka. Sprawdzone na własnej skórze :)

dabal 30.03.2009 17:50

kolego Kajtku-powiedz mi proszę :dlaczego lepiej?Bardziej się wgryza"? czy lepij w zakrętach?

jendrus 31.03.2009 18:56

Ile trzeba dac za majtasa E-09?
2 stówki to dobra cena (130/80), czy są gdzieś tańsze?

ŁukaszBIA 31.03.2009 19:01

Jędruś, ja za ten model w tym rozmiarze zapłaciłem 150zł. Kupiłem w Handlopexie na Przędzalnianej. Jak będą chcieli więcej to daj znać, wezmę na firmę z rabatem.

jendrus 01.04.2009 00:50

Cytat:

Napisał blink (Post 51949)
Jędruś, ja za ten model w tym rozmiarze zapłaciłem 150zł. Kupiłem w Handlopexie na Przędzalnianej. Jak będą chcieli więcej to daj znać, wezmę na firmę z rabatem.

Sorry, nie doczytałem wcześniejszych wątków :fool2:
Dzięki za info, jakby co to będę do Ciebie uderzał :beer2:

Kotrrin 08.04.2009 14:36

A ja bym chciał wrócić do odpadających klocków...
Zainstalowałem komplet e09 i dziś stwierdziłem że na tylnej gumie 1 siakiśtaki krótszy jest... chyba się nie skurczył od słońca wiosennego? Nie śmigałem szybciej niż 115 :)
Reklamować czy co?

petrosbike 29.04.2009 04:45

Chciałbym sie dopytac czy takie Metzellery
METZELER MCE Karoo T Front

to sa odpowiedniki E-09 czy na odwrót?
Zna ktos takie oponki?http://opony.webwweb.pl/x_C_I__P_115528063.html

czosnek 29.04.2009 10:38

Cytat:

Napisał petrosbike (Post 56054)
Chciałbym sie dopytac czy takie Metzellery
METZELER MCE Karoo T Front

to sa odpowiedniki E-09 czy na odwrót?
Zna ktos takie oponki?http://opony.webwweb.pl/x_C_I__P_115528063.html

Podczas doktoryzowania się w temacie opon dowiedziałem się, że z karoo na przód najlepszy jest karoo zwykły, bez żadnych T czy 2. tył e09 przód karoo

japur 29.04.2009 12:02

Cytat:

Napisał Ronin (Post 50608)
ale teraz chyba założe wątek - Fan Klub Shinko - chętni? :D ;)

Tak ja tez takowe założyłem do turlania i jak tylko coś konstruktywnego bede miał do napisania to na pewno uwagami się podzielę.

Ronin 29.04.2009 13:40

Cytat:
Napisał Ronin http://africatwin.com.pl/images/buttons/viewpost.gif
ale teraz chyba założe wątek - Fan Klub Shinko - chętni? :D ;)

Cytat:

Napisał japur (Post 56081)
Tak ja tez takowe założyłem do turlania i jak tylko coś konstruktywnego bede miał do napisania to na pewno uwagami się podzielę.

ja się jeszcze turlam na mitasach e07, ale następnych spróbuję Szinko;)
jak trochę przejedziesz, załóż proszę wątek i opisz wrażenia :)

petrosbike 29.04.2009 14:11

Chciałbym aby fani Mitasia wypowiedzieli sie na temat głośności "śpiewania" opony E-09 na asfaltach. Czy to głosne i nie do zniesienia? Mam teraz tanie Mefo i "grają" jak cholera. Denerwuje mnie to bardzo. Przymierzam sie do jakowychs opon i tak nad Mitasiami rozmyslam czy aby nadadza na 50%/50% asfalt /teren bez błota noooooo chyba że jakis mus błotny sie trafi.

ZJ78 30.04.2009 11:55

E07

Cytat:

Napisał petrosbike (Post 56099)
Chciałbym aby fani Mitasia wypowiedzieli sie na temat głośności "śpiewania" opony E-09 na asfaltach. Czy to głosne i nie do zniesienia? Mam teraz tanie Mefo i "grają" jak cholera. Denerwuje mnie to bardzo. Przymierzam sie do jakowychs opon i tak nad Mitasiami rozmyslam czy aby nadadza na 50%/50% asfalt /teren bez błota noooooo chyba że jakis mus błotny sie trafi.

Ja mam e07 z tyłu i z przodu i to typowa opona na tzw 50%. Czyli 50% szosa 50% offroad. Najlepiej radzi sobie jak nie jest zbyt mokro. Ale wysoki bieżnik daje komfort śmigania zarówno po żwirowniach jak i błotnistych bagienkach. Bardzo ładnie spisuje sie na drodze - prędkości do 150km prowadzi się stabilnie. pamiętac trzeba tylko że jest to rodzaj opony uniwersalnej więc extremalna jazda w terenie i po szosie odpada- turystycznie i w lekki, średni teren - strzał w 10tkę. Jakis filmik na youtube wrzuce to zabaczysz jak ciągną. http://www.youtube.com/watch?v=g0a4qKjTv9g

petrosbike 30.04.2009 16:44

Noooo ładnie błotkiem rzuca- nie powiem złego słowa. A jak w takim razie przód trzyma na błotku a jak na piachu? To sa rozumiem biezniki jodełki tak?

Ok 07 to podobne do moich Mefo/Heidenau tez jodełka ale jak z głosnościa na asfalcie?

Misza 30.04.2009 16:51

Na błocie E07 trzymają tak jak mają to opisane w przeznaczeniu: na 50%... Spadają w koleiny, hamowanie ogólnie nie wychodzi. Do normalnej jazdy jest spoko, ale do dzidowania już niekoniecznie :)

petrosbike 30.04.2009 21:08

W swoim avatarze widze ze masz TKC albo E09 prawda? Napiszcie wreszcie jak to jest z ta głosnością tych osławionych E 09 !

Misza 30.04.2009 21:15

Miałem e07 dawniej, zmieniłem na dziewiątki i powrotu nie będzie. Jak na moje (wrażliwe niezmiernie przecież ) ucho E09 nie świszczą bardziej niż E07 ani heindeneu które miałem jeszcze wcześniej albo po prostu nie zwracam na to uwagi.

petrosbike 30.04.2009 23:12

Cytat:

Napisał Misza (Post 56258)
Miałem e07 dawniej, zmieniłem na dziewiątki i powrotu nie będzie. Jak na moje (wrażliwe niezmiernie przecież ) ucho E09 nie świszczą bardziej niż E07 ani heindeneu które miałem jeszcze wcześniej albo po prostu nie zwracam na to uwagi.

Własnie- nie bardziej niz jodełki :) to juz cos, bo chyba głosniejszych niz moje mefo explorer czyli jodełki heidenau'opodobne to trudno juz znależć.
Gdybys jeszcze opisał jak te E09 na piaseczku trzymaja kierunek(przód) to chyba sie na nie pokuszę. Pytam o piasek bo po błotku to brrrrr nie lubię.

rafcio 30.04.2009 23:30

po zastosowani 09 twierdzę -stosunek ceny do jakości -super.trochę na asfalcie wyje,zakręt czyli położenie afri na bok -opona daje radę prędzej i tak zacznie przycierać osłona silnika albo but...-na suchym.jeśli jest dzielny,który sprawdził namokrym,bardzo proszę o opis zachowań. w terenie MIODZIO .wiadomo to nie klasa C ale daje radę.Moim skromnym zdaniem 70%terenu 30%asfalt.Dla turystów długodystansowych raczej NIE. czekam z niciepliwością na inne opinie pozdr rafał

Misza 30.04.2009 23:41

Petros... w piasku to wg mnie trochę inaczej się jeździ, mniej zależy od przedniej opony więcej od kierownika i od warunków (koleiny itp). Naprawdę... jeśli jeździsz w terenie to E09 to najlepszy wybór wg mnie. Są oczywiście lepsze opony do offu, ale E09 do tego naprawdę świetnie działają na asfalcie.

Zazigi 01.05.2009 02:47

Cytat:

Dla turystów długodystansowych raczej NIE
Przejechałem ostatnio około 7kkm długodystansowo i nie powiem, na pewno są przyjemniejsze opony do takiej jazdy ale o ile Mitas E-09 się trochę wypłaszczył i zużył nieznacznie to TKC z przodu pofałdowała się bardzo nieprzyjemnie. Jak dla mnie TYLKO MITAS i to nawet przy proporcjach 30% teren 70 % asfalt, bo Mitas daje 100% frajdy w terenie i 70% na asfalcie. Przynajmniej dla mnie.

puszek 01.05.2009 11:54

Miałem Mitaska E 09 z przodu i zszedł bardzo szybko... Hamowanie jest dla niego bardzo nie teges...TKC trzyma sie dłuzej ale niestety podczas hamowania na asfalcie tez go pozera. T-63 i E-09 z tyłu to według mnie to samo...Nie widzę zadnej róznicy Mam tez koła z Anakami...Na daleka droge po asfaltach na pewno lepsza od kostki...Ale mokra trawa czy piach to juz porazka. Na kostce dojedziemy wszedzie... na anakach nie koniecznie..Chociaz komfort anaków w trzymaniu na asfalcie (nawet mokrym) i głosnosci jest nie do pogardzenia. Reasumujac Jezdze non stop na kostkach a anaków uzywam incydentalnie... Np na zlot nad Balaton...

petrosbike 01.05.2009 23:35

Cytat:

Napisał Misza (Post 56274)
Petros... w piasku to wg mnie trochę inaczej się jeździ, mniej zależy od przedniej opony więcej od kierownika i od warunków (koleiny itp). Naprawdę... jeśli jeździsz w terenie to E09 to najlepszy wybór wg mnie. Są oczywiście lepsze opony do offu, ale E09 do tego naprawdę świetnie działają na asfalcie.

Jasne że sama opona po piasku nie jeżdzi i na ten temat troche sie juz dowiedziałem- dość że juz 4 opone próbuję na przodzie. Niestety jak miałem tam metzeller endourance, TrailWing, metzeller enduro1 oraz ostatnia mefo explorer(gruba jodełka) to jest róznica w prowadzeniu i utrzymaniu kierunku. Tamte niestety robiły to co one chciały teraz ta ostatnia mniej wiecej robi to co ja sobie życzę. Pewnie że nauczyłem sie trzymac gaz , nie odpuszczac w panice itd oraz że przeważnie jeżdże w żona po piasku to juz cos znaczy, a biorąc pod uwage to ostatnie to potrzeba mi pewnego prowadzenia przodu. Tyłem to sie juz specjalnie nie zajmuję, jak zarzuca to mi zbyt nie stanowi, żona tez sie juz oswoiła. Wobec tego na tyle to ja moge miec włąściwie dowolną byle jakotako ciągneła do przodu.
Mam jeszcze pytanie jak włąściwie gruba w milimetrach(wysoka) jest ta kostka w E 09?

ramires 02.05.2009 00:20

jest cieńka, koło 5-6mm
co do piaskowych opon na nasze motocykle (masa spora niestety) ze sprawdzonych:
- Michelin AC 10
- Michelin Desert (cena powala)
- Motoz Tractinator Desert - Australijskie - twarde, bazują na kauczuku przez co twarde i mało śliskie (Mijamoto właśnie testuje z powodzeniem, głośne jak każda kostka, spory przebiej powinny uciągnąć).
- Motoz Tractinator Enduro - trochę rzadka jak na asfalt, ale w błoto i piach bajka.
- Trelleborg T644 (Army Special) już chyba nieprodukowana ...
- Metzeler Unicross .. na 2009 nie ma produkcji, ale nie została zakończona na dobre więc za jakiś czas jeszcze będą.
- Pirelli Scorpion Rally (tylko ta cena ... )
- Pirelli MT21
- Mitas E-09, ale tylko jak jest nowy, powiedzmy do 4mm, potem już hardcore.
Pewnie pojawią się głosy o TKC80 na przód i pewnie będą mieli rację, nie miałem, ale ekipa sobie chwali, niech się zresztą wypowiedzą.

Motozy jak w rzeczywistości wyglądają można popatrzeć tu: http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2807

petrosbike 02.05.2009 01:19

Cytat:

Napisał ramires (Post 56358)
jest cieńka, koło 5-6mm

- Trelleborg T644 (Army Special) już chyba nieprodukowana ...

Zainteresowały mnie takie opony tylko jakies dziwne rozmiary są
zreszta sam popatrz
http://www.moto-opony.com.pl/trelleborg_lato.html

Nie kumam tego calowego 3,5/21 czy to odpowiednik 90/90/21 czy tez inne ustrojstwo? Moja felga to 1,85x21 DID japan. Jak by to lezało na feldze? czy to bedzie stroma i pionowa elipsa a nie torus kołowy?

ramires 02.05.2009 01:35

Będzie pasowała, Izi, Mijamoto i jeszcze ktoś ma/miał zamontowane takie zestawy.
Trelleborg jest głośny, moto pływa na asfalcie powyżej 130km/h (czy jakoś tak) ale twarda i żywotna jest ... śliska też jednak w terenie wgryza się bardzo dobrze.

Babel 02.05.2009 10:01

Cytat:

Napisał ramires (Post 56358)
Pewnie pojawią się głosy o TKC80 na przód i pewnie będą mieli rację, nie miałem, ale ekipa sobie chwali, niech się zresztą wypowiedzą.

Ja mam TKC z przodu T 63 z tyłu.
TKC zdecydowanie opona do lekkiego terenu - trochę błota i lusterka u Ramiresa musiałem zanabyć ;) - na asflacie bdb.
Generalnie na tył już czeka Mitas C02 a na przód pojdzie pewnie jakiś Motoz .
Jeśli chodzi o głosność kostek na asflacie- wiadomo jak TIR na "zdrapce" - tylko po co jezdzić po asfalcie :D

Robert Movistar 04.05.2009 20:02

Cytat:

Napisał ramires (Post 56366)
Będzie pasowała, Izi, Mijamoto i jeszcze ktoś ma/miał zamontowane takie zestawy.
Trelleborg jest głośny, moto pływa na asfalcie powyżej 130km/h (czy jakoś tak) ale twarda i żywotna jest ... śliska też jednak w terenie wgryza się bardzo dobrze.

Jak ktoś planuje większość tras robić asfaltem to do Trelleborga niech właduje min. 2,5 - 3,0 atmosfery. Robi wtedy dużo większy brzebieg. Śliska wcale nie jest, można w winlkle spokojnie się kłaść.
Co do wytrzymałości można być spokojnym. Zajeżdżamy już kolejny taki zestaw. Nowe kapcie założone w Moskwie, endurzenie po Kamczatce i BAM a potem tylko asfalt. Wymiana przodu zrobiona dopiero pod Kijowem, a na tyle przyjechaliśmy do domu. Kiedyś pisałem że ideałem jakości do ceny jest dla mnie E09 tył i właśnie Trelleborg przód. Tego trzymam się nadal.

ZJ78 04.05.2009 22:44

Cytat:

Napisał petrosbike (Post 56238)
Noooo ładnie błotkiem rzuca- nie powiem złego słowa. A jak w takim razie przód trzyma na błotku a jak na piachu? To sa rozumiem biezniki jodełki tak?

Ok 07 to podobne do moich Mefo/Heidenau tez jodełka ale jak z głosnościa na asfalcie?

Ja nic nie słysze bo śmigam w kasku....:) żarcik .... ale naprawdę nie można o tej oponie powiedzieć złego słowa na asfaltowych drogach - jak popada dam znać jak się śmiga po mokrym asfalcie..... jak nie dam znac to znaczy, że dochodzę do siebie :) i to może potrawać kilka miesięcy..... żarcik..... opona stosunkowo cicha. Uwaga na hamowanie - na błotku - tył .... ale to chyba tylko kostka daje rade....

Przód wypada dość dobrze. Póki co nie zchodzi gwałtownie pomimo jazdy głównie po asfalcie ... fuj, tfffu, .... jodełka w układzie przeciwstawnym ładnie hamuje, na błotku nawet jest znośnie. ALE TAK JAKI PISAŁEM JEST TO OPONKA 50/50 asfalt/bezdroża i troszkę cienko w bardzo drobnym suchym piasku - uwaga na żwirowniach.... może okazać się potrzebna pomoc.

Tak to własnie nieskładnie ale dosadnie wypada ocena oponki e07 mitas. 220zł za 140/80/17 179zł za 90/90/21 tak to wypadalo na początku sezonu.

petrosbike 05.05.2009 15:20

Cytat:

Napisał Robert Movistar (Post 56516)
Jak ktoś planuje większość tras robić asfaltem to do Trelleborga niech właduje min. 2,5 - 3,0 atmosfery. Robi wtedy dużo większy brzebieg. Śliska wcale nie jest, można w winlkle spokojnie się kłaść.
Co do wytrzymałości można być spokojnym. Zajeżdżamy już kolejny taki zestaw. Nowe kapcie założone w Moskwie, endurzenie po Kamczatce i BAM a potem tylko asfalt. Wymiana przodu zrobiona dopiero pod Kijowem, a na tyle przyjechaliśmy do domu. Kiedyś pisałem że ideałem jakości do ceny jest dla mnie E09 tył i właśnie Trelleborg przód. Tego trzymam się nadal.

Jakos mi ta opona przemawia do rozsądku ale w motoopony nie maja juz nic. Podobno importer sie poddał. Mógłbys podpowiedziec gzdie takie oponki mozna zakupic w miare rozsądnie? Kupno za granica to pomysł niespecjalnie fajny z uwagi na koszty przesyłki więc lepsza byłaby polska.

nikodem783 06.05.2009 17:41

Nie wie ktos moze czy E09 tyl 130/90-17 jest dostepny ? Bo nie moge takich wyszukac.

EDIT:

A przepraszam, pomylka :lol8:

Jednak mam standardowa oponke 130/80-17 :)

Pzdr.

dandan 07.05.2009 10:30

http://opony.pl/TiresList.aspx?sezon...2&producent=47

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:52.