![]() |
wskazania voltomierza w tripie.
1 Załącznik(ów)
zanim zmontuję kolejne trpiy, pokusiłem się o sprawdzenie zakresu przedstawionego przez producenta voltomierzy z faktycznymi wskazaniami ładowania po zamontowaniu do moto.
Producent tak określa zakresy napięcia w zależności od ilości świecących diód: Załącznik 6928 Pomiaru cyfrowym voltomierzem dokonywałem przy klemach akumulatora. Voltomierz w tripie podłączony jest dalej, (robi różnicę około 0,2V). Najlepsze pomiary daje podłączenie voltomierza tuż za stacyjką (RD 07 -cieńszy czerwony przewód). Dokonałem kilku pomiarów: 0) dla jasności - pierwsza czerwona dioda świeci zawsze, bo sygnalizuje spadek poniżej 12V, poniżej nie piszę tego za każdym razem. 1) silnik nie pracuje, światła długie, spadek do 12,06 V - 1 dioda zielona jeszcze świeci 2) silnik nie pracuje, światła długie, spadek do 12,05 V - świeci tylko ostrzegawcza niedoładowania - czerwona, (w niektórych zestawach żółta) 3) silnik pracuje, bez świateł, wolne obroty - 14,53 V - świecą wszystkie zielone diody 4) silnik pracuje, światła postojowe wolne obroty -14,34 V, świecą wszystkie ziel diody 5) silnik pracuje, światła postojowe, wysokie obroty - 14,16, świecą wszystkie zielone diody 6) silnik pracuje światła krótkie, wolne obroty - 13,37V - świecą 2 zielone diody 7) silnik pracuje, światła któtkie, wysokie obroty - 13,92V, świecą w pełni 2 zielone diody, trzecia zielone lekko. 8) silnik pracuje, światła długie, wolne obroty - 13,42 V świecą dwie zielone diody. 9) silnike pracuje, światła długie, wysokie obroty - 13,9V, śviecą w pełni 2 zielone diody, trzecia zielona lekko. W kolejnej odpowiedzi zdjęcia. |
9 Załącznik(ów)
Brakuje foty z pomiaru pow 15,3 V.
Zrobiłem go podłączając uniwersalną ładowarkę do laptopów. Zadałem 15V -(na mierniku około 15,53) - Zaświeciła się czerowna dioda przeładowania. Zatem wszystko gra. Załącznik 6929 Załącznik 6930 Załącznik 6931 Załącznik 6932 Załącznik 6933 Załącznik 6934 Załącznik 6935 Załącznik 6936 Załącznik 6937 |
Uwaga,
Zamontowany voltomierz jest od innego producenta niż ten: http://www.nordelektronikplus.pl/oferta_det.asp?show=0&g=29&pg=29&sg=1&id=440&los=0 ,8292787 Te z linka, kupiłem i odesłałem - niestety zawyżają , migają i na stałe lekko świeci ostatnia dioda ostrzegająca przed przeładowaniem... Jutro napiszę nazwę producenta sprawdzonego i pewnego voltomierza, który widzicie na zdjęciach wyżej. Montuję tylko te sprawdzone i powoli myślę nad takim voltomierzem w tripie, który będzie wskazywał pomiar liczbowo a nie diodami. R |
No właśnie najlepiej, żeby był taki z cyframi i nie rzucał się tak też bardzo w oczy.
|
4 Załącznik(ów)
Ja natomiast zrobiłem to tak ; blacha z alu 2mm tasma dwustronna odtłusciłem powierzchnie styku tasmy i trzyma sie lux. Podłaczyłem pod przewód zasilania gniazda bezpieczników tekze włacza sie po przekreceniu kluczyka w stacyjce .
|
3 Załącznik(ów)
a może taki, prosty i czytelny a nie trzeba przeliczać wolty na diody :)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja tam lubię jak mam mało urządzeń przed sobą.
|
Cytat:
Teraz ma już perfekcyjne wskazania na Acewell ... :) Co do Voltomierzy, prawdę powiedziawszy, podoba mi się ten patent z pomiarem z gniazdka zapalniczki - co jakiś czas można sobie kontrolować i jednocześnie jak nie potrzeba to się go chowa gdzieś. Widziałem kiedyś u znajomego w samochodzie dodatkowy obrotomierz z opcją przełączenia go jako voltomierz właśnie. Cyferblat miał dwie skale i jednym przyciskiem na nim przełączało się tryby pracy. |
Cytat:
|
[quote=ramires;73071]Podobny patent miał Hans w swojej AT. Działa to dobrze i jest czytelne.
Teraz ma już perfekcyjne wskazania na Acewell ... :) Co do Voltomierzy, prawdę powiedziawszy, podoba mi się ten patent z pomiarem z gniazdka zapalniczki - co jakiś czas można sobie kontrolować i jednocześnie jak nie potrzeba to się go chowa gdzieś. mam gniazdo zapalniczki ale służy ona do gps-a i ładowania tel a woltomierz jest na stałe (prawie :)) |
Cytat:
|
|
Cytat:
|
Czy ja wiem, zależy jak bardzo to chcesz...
|
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
są jeszcze amperomierze , cisnienie oleju itd jak komuś potrzeba moge zakupić ale wysle dopiero w grudniu pozdr o taki :Załącznik 7076 |
4 Załącznik(ów)
Kolejne przerobione tripy.
Tym razem diody w oprawkach i nowa naklejka. Fotki kiepskie bo telefonem i przy słabym świetle. Manual będzie, ale jak to mówi mój Junior -"Tato to za chwilę".. Załącznik 7122 Załącznik 7123 Załącznik 7124 |
Super robota :)
Mam takie małe pytanko techniczne, skąd pobierasz napięciem (z tripa)? Ja robiłem małe dochodzenie i niestety wyszło mi, że to co jest w instalacji to straszna sieczka z mnóstwem szpilek i to co gorsza w obu kierunkach. Będę chciał zobaczyć to na oscyloskopie (narazie to podejrzenia), ale to jeszcze chwila. W każdym razie nie dziwie się że zdarzają się spalone ładowarki i GPSy. W związku z tym zacząłem się zastanawiać jak to jest że tripy działają w miarę stabilnie. Widziałeś tam jakąś dodatkową stabilizację ? /zastanawiam sie nad dodaniem czegoś za regulatorem/ |
Dzięki za uznanie.
Napięcie do voltomierza pobrałem ze stacyjki a masę ze stalarza czachy. Decyzja podyktowana pomiarami - w wych miejscach było równe napięciu przy akumulatorze. W zasilaniu tripa było o 0,10, 0,20 V niższe. Nie potrafię określić czy w tripie jest jakaś stabilizacja:confused:. Z drugiej strony gdyby była to wg mnie, tym bardziej bym odradzał podłączenie voltomierza za nią. -Po co mi wskazanie prądu ładowania po stabilizacji, tym bardziej, że stabilizacja (jeśli jest) dotyczy tylko tripa. Rafał:) |
Cytat:
|
Spojrzałem na schemat (tego układu) i wychodzi na to, że u mnie właśnie takie (bardzo podobne) rozwiązanie nie pali się. Zener i dioda na bazie tranzystora chyba załatwiają sprawa.
|
pku
Tak sobie myślę, że zrobienie zabezpieczenia to jedno, ale może warto poszukać przyczyny tych różnic w napięciu - weź inny regulator napięcia i podłącz do siebie. Zobaczysz jak prądy. Cytat:
|
Cytat:
Tak na oko to są strzały typy kilkadziesiąt wolt na ułamki sekund,bez oscyloskopu ani dydu. |
1 Załącznik(ów)
mój wskaźnik
Załącznik 7199 już założony w motocyklu.... w prawym rogu nad obrotomierzem i wskaźnikiem temperatury cieczy chłodzącej. Niestety w słoneczny dzień rozróżnienie która pali się dioda nie jest łatwe.... Opcja zamocowania podobnego pomysłu w TRIP'ie tak jak to zrobił RAFWRO wydaje się być dużo lepszym pomysłem. Zawsze zostaje do kupienia http://www.boxer-parts.eu/gfx/1230889167.257.jpg |
Cytat:
niestety:Sarcastic: jeden element trzeba dorobić, ten co jest przykręcany do uchwytu kierunkowskazu. |
Cytat:
|
RAFWRO voltomierz pomyka, aż miło popatrzeć. Podłączyłem wedle Twojego patentu, tyle tylko, że w mojej wersji francuskiej bezpieczniki się trochę różnią, a właściwie ich rozkład. Teraz tylko czekam, aż mi doślą żarówke bo przy okazji chcę wymienić w obrotościomierzu i wtedy wstawię foto i pochwalę się efektem końcowym. Pozdrawiam Ciapek
|
1 Załącznik(ów)
Zamontowałem woltomierz produkcji RAFWRO . Należy pochwalić Rafała za jakość wykonania i dodatki dołączone do zestawu , które pomagają w montarzu.
Załącznik 7347 Foto RAFWRO |
w 100 % zgadzam się. I zacytuje tylko jeszcze mojego ojca "Ja też takie chcę" :P I brawa za manual podłączenia.
|
Ja również wczoraj montowałem u Rafała woltomierz, bardzo fajne urządzenie i pięknie wykonane trip wygląda jak orginał i działa bardzo dobrze, brawo dlo RAFWRO za pomysł piknie, polecam.
|
Czy wszystkie woltomierze analogowe będą pasowały do Afryni??
Ktoś pisał, że jeden model equusa pasuje inny nie - pod jakim względem?? Podłączyć najlepiej pod klemy akumulatora chyba takich opinii jest najwięcej. |
Ja mam voltomierz cefrowy podlaczony pod stacyjake. Jak podjaczysz bezposrednio pod akumukator to bedzie dzialal czly czas i po dlugim postoju mozesz moto nie odpalic (chyba?).
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Chce taki voltomierz ja na obrazku :Thumbs_Up: gdzie go dostane..?
|
rambo w tym temacie jest link do tego voltomierza, jak znajde to przekleję
|
o już znalazłem
http://www.conrad.pl/?art=842060 |
Cytat:
Miałem i oddałem. W słońcu nic nie widać W Kobyłce jest chłop co ma takie triki. Podjedź, porównaj, zakup :) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:09. |