Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Ciuch Afrykańczyka (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=130)
-   -   Kurtka Klim Badlands Pro opinie? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=36632)

44FG 12.07.2021 20:33

Kupiłem to Badlands Pro A3. Kurtkę dorwałem na FC Moto a spodnie w moim rozmiarze ściągałem z UK. Inaczej nie szło tego dostać. Generalnie jest mega problem z ciuchami. Nie tylko z Klimem. Wybieram się na początku sierpnia na TET wschód i północ. Będę testować.

żuk 09.09.2021 13:46

Koledzy-użytkownicy pytanie następujące bo albo nie doczytałem albo przeoczyłem: czy Carlsbad, a Badlands w drugiej kolejności to kufajki, w których idzie cisnąć przy 5st.C? Nie przypizga po kostkach? kurtka+membrana+podpinka to był zestaw jaki się brało dotychczas. Teraz widzę producenci, którzy mnie interesują (Klim czy Scott) odchodzą od 3 warstw.
Jak to się sprawuje?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Emek 09.09.2021 13:56

W samej kurtce mnie zimno jest. Zakładam takie coś i do zera gra muzyka.
https://klim-polska.pl/wp-content/up...Asphalt_03.jpg

żuk 09.09.2021 14:12

Ok dzięki Emek.
Mam jasność zatem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

radiolog 09.09.2021 15:27

Jak jesZcze zimniej to zamiast tego, zakładam podgrzewana elektrycznie, myślę , że taka przyda się pod koniec września w Alpach

Dubel 10.09.2021 08:54

A ja zakladam sweter merino :)

44FG 10.09.2021 23:50

Wprawdzie jeszcze nie jechałem w Badlands jak było zimno bo zanabyłem latem ale patrząc na konstrukcję zgadzam się z kolegami przedmówcami. Ja też bym szedł w stronę tego mid-layer, które pokazał Emek. Klim ma jeszcze coś takiego co poleca pod Gore (https://www.klim.com/Maverick-Down-J...000?color=1171). Zależy gdzie chcesz w tym jeździć. Moim zdaniem puchowe nie nada się w offie - będzie za ciepłe i za mało oddychające, ale po czarnym będzie git jako warstwa ocieplająca. Ciężko się ubrać jak się chce jechać w off jak jest zimno. Bez przebierania się chyba się nie da (cieplej na dojazdówkę a potem zrzucasz zanim wjedziesz w off). Doceniłem Klima za ten przepastny krój, bo to jest pomyślane pod kątem offa i jazdy na stojąco. Masz na tyle miejsca w tym ciuchu, że nie krępuje ruchów i nie opina jak rurki a wyobrażam sobie, że jeśli się zrobi zimno spokojnie zmieścisz pod spodem nawet futro z norek ;)

Dubel 11.09.2021 08:25

Cytat:

Napisał 44FG (Post 747823)
Wprawdzie jeszcze nie jechałem w Badlands jak było zimno bo zanabyłem latem ale patrząc na konstrukcję zgadzam się z kolegami przedmówcami. Ja też bym szedł w stronę tego mid-layer, które pokazał Emek. Klim ma jeszcze coś takiego co poleca pod Gore (https://www.klim.com/Maverick-Down-J...000?color=1171). Zależy gdzie chcesz w tym jeździć. Moim zdaniem puchowe nie nada się w offie - będzie za ciepłe i za mało oddychające, ale po czarnym będzie git jako warstwa ocieplająca. Ciężko się ubrać jak się chce jechać w off jak jest zimno. Bez przebierania się chyba się nie da (cieplej na dojazdówkę a potem zrzucasz zanim wjedziesz w off). Doceniłem Klima za ten przepastny krój, bo to jest pomyślane pod kątem offa i jazdy na stojąco. Masz na tyle miejsca w tym ciuchu, że nie krępuje ruchów i nie opina jak rurki a wyobrażam sobie, że jeśli się zrobi zimno spokojnie zmieścisz pod spodem nawet futro z norek ;)

A ja ci powiem jeszcze raz że wełna wełna i wełna. Wełna grzeje , wełna oddycha i wełna świetnie transportuje pot. Koszulka i bluza/sweter z merino robią robotę. Tak na marginesie na wyjazdy Moto ubieram się od pewnego czasu cały w merino to jest gacie skarpety koszulka kalesony itd. gdy nie ma warunków na kompiel człowiek czuje się Świerzno znacznie dłużej niż przy bawełnie

voxan69 11.09.2021 09:05

Dubel popieram cię w całości. Ja również od dłuższego czasu wybieram w większości merino. Komfort termiczny jaki daje taka naturalna odzież jest bezcenny. Również do turystyki pieszej po górach.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Dubel 11.09.2021 09:24

Cytat:

Napisał voxan69 (Post 747830)
Dubel popieram cię w całości. Ja również od dłuższego czasu wybieram w większości merino. Komfort termiczny jaki daje taka naturalna odzież jest bezcenny. Również do turystyki pieszej po górach.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

U nas merino jest popularne bardzo nawet córka od urodzenia używa i bielizny takowej posiada najwięcej. Mam różne gramatury by dopasowywać odpowiednio do aktywności jakie mam zamiar robić . Na Moto podwójny zapłon 250 a na wycieczki w góry 150. Ważne też by umieć dobrać odpowiednie warstwy ale to już inny temat

44FG 11.09.2021 11:01

To ma sens, ale czy jak długo jedziesz po czarnym jak jest zimno (okolice np 5 stopni) to ci wystarcza merino pod kurtką?

Dubel 11.09.2021 15:19

Cytat:

Napisał 44FG (Post 747836)
To ma sens, ale czy jak długo jedziesz po czarnym jak jest zimno (okolice np 5 stopni) to ci wystarcza merino pod kurtką?

Kto szuka merino +sweter merino

aadamuss 11.09.2021 16:41

Czytasz moje wyszukiwania :-) Niestety nic nie znalazłem w PL. Używam zwykłego swetra wełnianego i też się sprawdza/ nie śmierdzi.
Podaj jakiś link gdzie sprzedają swetry merino.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

radiolog 11.09.2021 17:13

Cytat:

Napisał dubel (Post 747828)
A ja ci powiem jeszcze raz że wełna wełna i wełna. Wełna grzeje , wełna oddycha i wełna świetnie transportuje pot. Koszulka i bluza/sweter z merino robią robotę. Tak na marginesie na wyjazdy Moto ubieram się od pewnego czasu cały w merino to jest gacie skarpety koszulka kalesony itd. gdy nie ma warunków na kompiel człowiek czuje się Świerzno znacznie dłużej niż przy bawełnie

Wole wyjazdy na których jest codziennie dostęp do wody. Jazda bez mycia i w jednym ciuchu wywołuje u mnie obrzydzenie.

Przy 5 stopniach i 6 godzinnej jeździe samo merino nie starczy , nie pisze o tutejszych „twardzielach” , tylko normalnych kowalskich

Dubel 11.09.2021 21:52

Cytat:

Napisał aadamuss (Post 747855)
Czytasz moje wyszukiwania :-) Niestety nic nie znalazłem w PL. Używam zwykłego swetra wełnianego i też się sprawdza/ nie śmierdzi.
Podaj jakiś link gdzie sprzedają swetry merino.

Ja mam sweter firmy Egga DeVold tyle że widzę że model ten już wycofany , aktualny to Nibba tu przykład https://www.bike24.com/p2485992.html
Występuje z stujka i kapturem . Do tego latem polecę cienkie merino 160-180 dedykowane dla biegaczy ( Devold Brezzer) a na chłodek DeVold Expedition 250gr. w dwóch warstwach .

Radio ja też nie za bardzo lubię chodzic spać bez prysznica ale czasem się nie da jeśli chcesz nocować w dziczy. Zanim będziesz krytykował kup se gacie, skarpety i koszulkę z 100% merino , przetestuj a może zrozumiesz o czym mówię.

Ja latając po Norge w klimie jeszcze nie zmarzłem a pod kurtka mam max 2 warstwy, pod spodniami jedna.

nabrU 11.09.2021 23:01

A ja uparcie pod takiego Badlands'a i inne ubranie polecę to co już było omawiane kiedyś:

http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=40086

radiolog 11.09.2021 23:05

Mam dwie bluzy Merino od Emka , nie ma szans żeby wystarczyła , ale mam kolegę , co przy +2 chodził w krótkim rękawku u tez mu było ciepło , nie znaczy ze jest to rozwiązanie najlepsze dla wszystkich.
Pot tez wędruje tak samo i merino po kilku dniach capi tak samo , jak bawełna.

aadamuss 11.09.2021 23:43

Dziękuję za link.
Kwestia potu i zapachu - każdy ma inaczej. U mnie wełna używana najdłużej jest zdatna do użycia.
Czysta bawelna też nie wypada źle. Najgorzej sportowe syntetyki - te sa chyba tylko na trening i do prania.

Dubel 12.09.2021 00:44

Cytat:

Napisał radiolog (Post 747878)
Mam dwie bluzy Merino od Emka , nie ma szans żeby wystarczyła , ale mam kolegę , co przy +2 chodził w krótkim rękawku u tez mu było ciepło , nie znaczy ze jest to rozwiązanie najlepsze dla wszystkich.
Pot tez wędruje tak samo i merino po kilku dniach capi tak samo , jak bawełna.

Emek sprzedaje koszulki nie bluzy, jeśli dobrze pamiętam to 190g/M2 co ma się nie jak do ciuchów o których ja mówię. Merino po kilku dniach capi tak samo jak bawełna po JEDNYM dniu, ale uważaj nie trzeba go prać a dobrze wywietrzyć i będzie pachniało jak Świerzno wyciągnięte z pralki . Ogólnie merino nie lubi prania ;)

radiolog 12.09.2021 08:34

Mówisz wietrzyć , nie prać, No cóż to nie moja bajka

Dubel 12.09.2021 09:25

Cytat:

Napisał radiolog (Post 747892)
Mówisz wietrzyć , nie prać, No cóż to nie moja bajka

Prać gdy zachodzi potrzeba, nie dla zasady.

mdxmd 02.09.2022 20:21

hej!

klim latitude drugie w życiu pranie w pralce i odblaski już nie przeżyły, jakby ktoś chciał zrobić to samo to podaję parametry:

1.temperatura prania 30st.C
2.bez wirowania
3.program syntetyki
4.środek to NIKWAX PŁYN DO PRANIA KURTEK TECH WASH

teraz będę mniej widoczny, trzeba będzie dokupić kamizelkę odblaskową, która i tak miałem kupić więc spoko ;)

sroki za sarkazm, ale wygląda na to i to wszystko tylko american dream i nie ma nic wspólnego z realem.

Tego badziewia nie można zbyt długo prać, typowy program to ok 90min. i myślę, że 30 to max albo od razu dać sobie spokój z praklą i dać do pralni chemicznej.

radiolog 02.09.2022 20:43

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 791206)
hej!

klim latitude drugie w życiu pranie w pralce i odblaski już nie przeżyły, jakby ktoś chciał zrobić to samo to podaję parametry:

1.temperatura prania 30st.C
2.bez wirowania
3.program syntetyki
4.środek to NIKWAX PŁYN DO PRANIA KURTEK TECH WASH

teraz będę mniej widoczny, trzeba będzie dokupić kamizelkę odblaskową, która i tak miałem kupić więc spoko ;)

sroki za sarkazm, ale wygląda na to i to wszystko tylko american dream i nie ma nic wspólnego z realem.

Tego badziewia nie można zbyt długo prać, typowy program to ok 90min. i myślę, że 30 to max albo od razu dać sobie spokój z praklą i dać do pralni chemicznej.

Reklamuj, jak na gwarancji. Mnie odeszły dopiero przy suszeniu

matjas 02.09.2022 21:02

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 791206)

90 min na outdoor?

mdxmd 02.09.2022 21:42

Cytat:

Napisał matjas (Post 791208)
90 min na outdoor?

nie wiem, ale długość prania nie ma znaczenia, może faza księżyca bardziej.

30min w modelu badlands i było tak samo,

oczywiście leje na wygląd, bardziej idzie o widoczność jak człowiek wraca do namiotu nie trzymając się równo drogi. Może problem jest w środku chmicznym.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:28.