Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Oprogramowanie, wyświetlacz, nawigacja (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=251)
-   -   CRF1100 czarny ekran. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=39637)

mdxmd 22.01.2023 00:06

Cytat:

Napisał Conorian (Post 805699)
Niewiele brakowało a kupiłbym Afrykę 1100 zamiast GS'a 1250. Mógłbym teraz cieniutko płakać :D

no ale honda poza tabletem się nie psuje a BMW w kwestii usterkowości to "jajko niespodzianka" :D

delirium 22.01.2023 00:15

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 805707)
no ale honda poza tabletem się nie psuje a BMW w kwestii usterkowości to "jajko niespodzianka" :D

przecież dzieci bardzo lubią niespodzianki

https://i.ytimg.com/vi/PWu-RADsDxo/hqdefault.jpg

Brzeszczot 22.01.2023 10:21

Cytat:

Napisał delirium (Post 805654)
ciekawe zestawienie, nie sadziłem że honda przebije kiedykolwiek BMW.
Jednak jako całość BMW jest znacznie droższe, znaczek BMW chyba kosztuje sporo

no historia kołem sie toczy może znowu BMW wrócą do swojej swietności z czasów tych chlodzonych powietrzem lub olejem i beda bardziej dostepne cenowo :)

Po raz kolejny mogłeś milczeć i nie skorzystałeś z tego , rozwiewając wszelkie wątpliwości . Dlaczego po raz kolejny wypowiadasz się na tematy o których nie masz pojęcia?

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

delirium 22.01.2023 15:00

Cytat:

Napisał MrWaski (Post 805680)
Kiedyś Afryka była szczytem moich marzeń.
Po przeczytaniu tego wątku, ach, smutno mi Boże... :mad:

no tak, ja anulowałem zamóweinie 3 razy już. Ekran to jeszze pół biedy ale rdzewiejaca rama to jest deal breaker. Na dodatek dealer powiedzial mi że Honda nie uznaje gwarancji na rdze.

Brzeszczot 22.01.2023 16:56

Cytat:

Napisał delirium (Post 805769)
no tak, ja anulowałem zamóweinie 3 razy już. Ekran to jeszze pół biedy ale rdzewiejaca rama to jest deal breaker. Na dodatek dealer powiedzial mi że Honda nie uznaje gwarancji na rdze.

Drugiego stycznia w poście nr 126 napisałeś że dwa razy anulowałeś zamówienie , dziś że trzy , strach pomyśleć co będzie pod koniec miesiąca

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

delirium 22.01.2023 17:09

Cytat:

Napisał Conorian (Post 805699)
Niewiele brakowało a kupiłbym Afrykę 1100 zamiast GS'a 1250. Mógłbym teraz cieniutko płakać :D

ciekawe czy nowy transalp bedzie miał tę samą "jakość"

mdxmd 22.01.2023 23:22

Mi ekran dotykowy nie jest potrzebny i w 99% przypadków i tak bym go nie używał bo będzie się wiązać to z brudem i syfem na wyświetlaczu a z czasem zniszczoną powierzchnią.

z tym typem ekranów zawsze będą ....

Ekran dotykowy zimą potrafi być przekleństwem

https://consumer.huawei.com/pl/suppo...pl-pl00410291/

https://gorepair.pl/blog/czy-mroz-wp...lanie-telefonu

https://www.x-kom.pl/poradniki/6063-...-poradnik.html

jak widać problem ogólnie znany i "lubiany" na wszystkim co ma dotyk. Dodać do instrukcji CRF1100 linijkę iż można używać w zakresie temperatur +15 do +30st. :) i temat z głowy.

R2D2 13.02.2023 17:47

WojtasA 13.02.2023 19:18

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 808254)

Ale numer ! Nie przypominam sobie abym w jakimkolwiek urządzeniu dotykowym miał takie coś. W jednym z ostatnich modeli BBerry ekran dotykowy głupiał w intensywnym słońcu ale takiego czegoś to nie widziałem.

To chyba musza być różne ekrany montowane w poszczególnych egzemplarzach. Latałem wielokrotnie w temperaturach około 1C -2C i nigdy nie spotkałem się z czymś takim.

Dzieju 13.02.2023 19:27

A jeździł ktoś przy np -10.
Pewnie ktoś wpadnie na pomysł założenia podgrzewacza do wyświetlacza , kolejny gadżet.
Podziwiam samozaparcie posiadaczy CRFek, naprawdę. Ja bym nie dał rady.

Majster 13.02.2023 19:29

Może to nie tylko niska temperatura ale dodatkowo wilgoć w ekranie. Jakoś miesiąc temu sprawdzałem i u mnie też dotyk nie działa. Motocykl stoi w tym samym garażu co zawsze. Temperatura około 2 stopnie, wilgotność prawie 80%. Jak motocykl używany to ekran sam z siebie się nagrzewa, ponadto zawsze trochę od silnika ciepło go ogrzewa jak motocykl stoi.

Edit: W hondzie wiedzą że jak będzie ciepło to się naprawi i walą z nami w chuja.

Dzieju 13.02.2023 19:37

Ale to motocykl , ma jeździć też w deszczu a nie stać pod dachem , ma sobie radzić przy -20 również jak zajdzie potrzeba.
Czy w instrukcji napisali w jakich ściśle warunkach jest dopuszczona eksploatacja? Temperatura, wilgotność? No o zachmurzenie i prędkość wiatru nie pytam.
Może jest jakiś zapis?

Majster 13.02.2023 19:41

Dzieju, ja to wszystko wiem. Tylko rozkminiam co tam może być spierdolone. Mi już raz ekran wymieniali i być może wymienią po raz kolejny.

Dzieju 13.02.2023 19:53

Powodzenia. Smutna jednak jest filozofia współczesnej motoryzacji którą jak widać i Honda poszła. A kiedyś była Honda i długo nic i reszta. Teraz robi się wszystko jedno.

delirium 13.02.2023 20:27

to musiała byc wersja na Afrykę, gdzie są suche klimaty raczej...

R2D2 13.02.2023 21:17

Wszystko wskazuje ze Honda ma problem z Garminem a Garmin pewnie z dostawcą wyświetlaczy z dotykiem. Możliwą przyczyną awarii jest wilgoć i/lub temperatura.
Jak będzie duża ilość reklamacji to powinna być akcja serwisowa i wymiana wszystkich wadliwych partii wyświetlaczy.

delirium 13.02.2023 22:02

co ciekawe nigdy nie miałem problemów z wilgocią czy wodoszczelnościa w urządzeniach Garmina a używam ich od 25 lat.

mdxmd 14.02.2023 00:37

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 808275)
Powodzenia. Smutna jednak jest filozofia współczesnej motoryzacji którą jak widać i Honda poszła. A kiedyś była Honda i długo nic i reszta. Teraz robi się wszystko jedno.

no nie bardzo raczej honda jest na końcu całej japońskiej układanki, wszędzie taniość od osprzętu po elektronikę sterującą silnikiem.

mdxmd 14.02.2023 00:41

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 808294)
Wszystko wskazuje ze Honda ma problem z Garminem a Garmin pewnie z dostawcą wyświetlaczy z dotykiem. Możliwą przyczyną awarii jest wilgoć i/lub temperatura.
Jak będzie duża ilość reklamacji to powinna być akcja serwisowa i wymiana wszystkich wadliwych partii wyświetlaczy.

wystarczy zrobić tradycyjny porządny wyświetlacz bez dotyku, ktoś wspominał o firmie Garmin - tutaj poza topowym modelem do motocykli reszta ma procesory szybkości nokii 3010 a jakość wyświetlaczy (jasność, kontrast i precyzja dotyku) poniżej szajsu a pomyśleć, że 12lat temu taki zumo 550 był szybszy, miał lepszy wyświetlacz i na serio dało się go obsługiwać rękawiczką i to w czasie jazdy. Nowy zumo 396LM po podłączeniu do kompa trzeba czekać ok 1minuty! aż ikonka dysku pojawi się w kompie. Dodatkowo ktoś wpadł na kretyński pomysł aby po takim podłączeniu czekać X sekund czy aby nie przez pomyłkę go podłączyłem bo nie można kliknąć połącz tylko trzeba czekać i czekać aż czas minie i się odliczy do zera.

Wracając do hondy to aż trudno uwierzyć iż taki "markowy" producent nie ma sprawdzonego dostawcy, przecież taki hopek musiał wyjść chociażby w jazdach próbnych, no chyba, że wszystkie odbywały się w ciepłej Hiszpanii.

Motocykle mają dopiero 2 lata a co będzie za 20lat ?

Dzieju 14.02.2023 06:25

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 808315)
no nie bardzo raczej honda jest na końcu całej japońskiej układanki, wszędzie taniość od osprzętu po elektronikę sterującą silnikiem.

Dlatego napisałem że była i to długo przed wszystkimi , jak widać przestało im zależeć.

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 808317)
Motocykle mają dopiero 2 lata a co będzie za 20lat ?

Może ich już nie będzie? Taka filozofia nastała.

Rychu72 15.02.2023 11:46

Ktoś wcześniej napisał, że ten ekran to tylko gadżet i tak się zastanawiam jak ogarnąć tryby jazdy, gdy nie działa. Tylko nie piszcie po zachowaniu motocykla, bo to wiadomo dopiero w czasie jazdy.
Fajnie, gdyby to było zdublowane w dużym uproszczeniu na dolnym ekranie jak D, S1 itd

GrzegorzWPR 22.02.2023 14:21

Witam, w dniu dzisiejszym udałem się do serwisu HONDY z moim problemem tzn. brak reakcji na dotyk w Africa Twin 1100.

Pan z Hondy przyjął moje zgłoszenie i kazał mi wysłać filmik na którym widać, że dotyk rzeczywiście nie reaguje.
Zrobiłem tak jak mi kazano i teraz czekanie na info z serwisu Hondy.

A jak Wasze wyświetlacze, mieliście albo macie podobne problemy z wyświetlaczem, zgłaszaliście to już do dilera Hondy? Może warto to teraz, jeszcze przed sezonem sprawdzić i w razie problemu zgłosić, czym więcej Nas to zgłosi to jest szansa, że HONDA zajmie się na poważnie tym problemem wadliwych wyświetlaczy!

pozdrowienia...

WojtasA 22.02.2023 16:18

Cytat:

Napisał GrzegorzWPR (Post 809345)
Witam, w dniu dzisiejszym udałem się do serwisu HONDY z moim problemem tzn. brak reakcji na dotyk w Africa Twin 1100.

Pan z Hondy przyjął moje zgłoszenie i kazał mi wysłać filmik na którym widać, że dotyk rzeczywiście nie reaguje.
Zrobiłem tak jak mi kazano i teraz czekanie na info z serwisu Hondy.

A jak Wasze wyświetlacze, mieliście albo macie podobne problemy z wyświetlaczem, zgłaszaliście to już do dilera Hondy? Może warto to teraz, jeszcze przed sezonem sprawdzić i w razie problemu zgłosić, czym więcej Nas to zgłosi to jest szansa, że HONDA zajmie się na poważnie tym problemem wadliwych wyświetlaczy!

pozdrowienia...

U mnie jest OK, latałem w zeszłym tygodniu.

CmenaH 18.03.2023 22:55

Mój wyświetlacz nie odpowiada, dotyk padł. W poniedziałek jadę zgłosić reklamację. Piszecie jakieś pisma czy składacie reklamacje na gębę ?

Melon 18.03.2023 23:17

Musisz motór zabrać do chałupy pod pierzynę i wyświetlacz zacznie robić. ;):)

Majster 18.03.2023 23:40

Cytat:

Napisał CmenaH (Post 811939)
Mój wyświetlacz nie odpowiada, dotyk padł. W poniedziałek jadę zgłosić reklamację. Piszecie jakieś pisma czy składacie reklamacje na gębę ?

Tylko papier. Inaczej jest spora szansa że będą odwlekać aż skończy się ochrona gwarancyjna.

RaPi 20.03.2023 23:38

Cytat:

Napisał Majster (Post 811945)
Tylko papier. Inaczej jest spora szansa że będą odwlekać aż skończy się ochrona gwarancyjna.

U mnie dokładnie tak zrobili więc radzę uważać. Odwlekali aż się skończyła gwarancja. Mam potwierdzenia zgloszenia i im nie odpuszczę

Majster 20.03.2023 23:52

Cytat:

Napisał RaPi (Post 812134)
U mnie dokładnie tak zrobili więc radzę uważać. Odwlekali aż się skończyła gwarancja. Mam potwierdzenia zgloszenia i im nie odpuszczę

Niech zgadnę: LCM Sokół Lublin?

Studi 21.03.2023 11:28

temat wyświetlaczy i niedziałający dotyk - standard.
u mnie był walnięty jak oglądałem przy zakupie - odebrałem moto dopiero jak wymienili...

coddy 22.03.2023 00:24

Cytat:

Napisał coddy (Post 804639)
Otrzymałem dzisiaj info z Hondy:

"Dziękujemy za kontakt z firmą Honda.

Pańska sprawa została przekazana do odpowiedniego działu w celu rozpatrzenia. Otrzyma Pan odpowiedź mailową jak tylko zostanie ona rozpatrzona
."

A ja tylko poprosilem, aby podali mi status zgłoszenia serwisowego sprzed 3 miesięcy...

Dodatkowo w serwisie, gdzie stoi moto dowiedziałem się, że w książce serwisowej stoi, że:
Honda nie odpowiada za tablet, którego producentem jest Garmin oraz oprogramowanie do niego, które dostarcza Google. Także robi się ciekawie.

Tak złośliwie od siebie dodam, że za silnik także nie powinni odpowiadać, ponieważ producentem oleju nie jest Honda...

Drodzy, podobno wymienili mi wyświetlacz, pomimo straszenia, abym się przygotował na batalię sądową. Moto oddane w zeszłym roku na tydzień przed wygaśnięciem gwarancji. Jakiś czas temu odezwali się z Hondy, że uznają wadę i wymieniają na gwarancji.
Teraz moje pytanie, jak sprawdzić czy wymienili? Dodatkowo wymieniony wyświetlacz, zgodnie z prawem jest podstawą do przedłużenia gwarancji/rękojmi na niego o kolejne 24 miesiące i czy ta informacja powinna znaleźć się w KS?

MrWaski 17.09.2023 02:50

Jak tam temat tabletów w Hądzie?
Czy mam dalej marzyć o ATAS, czy raczej odpuścić...?!

RAVkopytko 17.09.2023 07:28

Wąski ,ja bym pomarzył o V-Strom 800 ;)

szynszyll 17.09.2023 10:00

A ja o mniejszym tygrysie :) te trzy cylindry to zupelna bajka dla mnie :)

WojtasA 17.09.2023 10:19

U mnie działa niezmiennie :)

A małym tygrysem to najpierw warto się przejechać w gorący dzień, bo w nabiał grzeje niemiłosiernie jak dla mnie. Poza tym dużo poręczniejszy niż CRF1100.

szynszyll 17.09.2023 11:09

Cytat:

Napisał WojtasA (Post 829630)
U mnie działa niezmiennie :)

A małym tygrysem to najpierw warto się przejechać w gorący dzień, bo w nabiał grzeje niemiłosiernie jak dla mnie. Poza tym dużo poręczniejszy niż CRF1100.

Fakt. I w 1050 i w 800 uklad chlodzenia wg mnie jest niedoszacowany - co swiatla to wiatrak. Plus to silnik bajka i niska masa.

WojtasA 17.09.2023 11:19

Prawda: silnik, skrzynia, QS bajka.

szynszyll 17.09.2023 13:12

Jak dla mnie zaleta Tigera jest rowniez zlacze OBDII i pelna diagnostyka z poziomu telefonu/tabletu.

Majster 06.10.2023 06:20

1 Załącznik(ów)
Trafiłem na takie coś na fb:

Honda przyznała, że ekran CRF 1100 jest wadliwy i może nie działać prawidłowo. Przedłuża gwarancję na ekran do roku 2033 ... w Ameryce.

Rychu72 06.10.2023 08:15

Ciekawe, czy i kiedy u nas wydłużą.
U mnie po roku tylko jedna zawiecha na 20 sekund, a poza tym ok.

mdxmd 06.10.2023 14:33

najciekawsze, że w 2024 dalej to samo wsadzili .... także nie liczyłbym na zbyt wiele, gwarancję przedłużają bo jeden zgłosi problem a inny nie do tego zapewne oni tez mają gwarancję od dostawcy więc będzie to szło takim ślimaczym tempem. Jestem bardzo ciekawy jaki będzie klimat z tymi wyświetlaczami za 20 lat :) jedyna szansa, że chiny zwęszą w tym interes i zrobią jakąś niedrogą alternatywę.

Nie rozumiem, dlaczego uparli się na ekran dotykowy.

matjas 06.10.2023 15:53

Śmieszne w tym jest to ze bez tego ekranu moto jest bezużyteczne?

R2D2 06.10.2023 18:34

Nie wsadzają tego samego.
Same wyświetlacze TFT oraz elektronika to już któraś wersja.
Dla użytkownika na oko takie same.
Mam to u siebie rozebrane prawdopodobnie z rocznika 2020 i wersja elektroniki jest czwarta.

Bez działających zegarów da się jeździć ale nie będzie widać jakie są ustawienia np. zawieszenia , jaka jest wybrana mapa , i inne ustawienia typu kontrola trakcji i hamowanie silnikiem.
Na małym wyświetlaczu jest to co niezbędne.

matjas 06.10.2023 20:53

Ostatnio jak widziałem nowe ATAS kufla i potem kwintala to bardzo mi się właśnie spodobał ten mały monochromatyczny wyświetlacz. Takie coś lubię :) i pewnie się nie psowa.

Majster 24.12.2023 05:49

3 Załącznik(ów)
Chyba się coś w końcu ruszyło i ta "wspaniała technologia zamknięta w ekranie dotykowym" będzie wymieniana ponieważ prawdopodobnie od listopada 2023 przedłużono gwarancję na ekrany do 10 lat ... także w Europie. Możliwe, że będzie ogłoszona akcja serwisowa choć nie sądzę abyśmy dostawali info poleconym jak w przypadku pomp abs.

Przy okazji, dlaczego tablet kosztuje aż 3000 euro? Hąda: Wcale nie jest drogo zważywszy na zastosowaną technologię :lol8:

Wrzucam 2 strony z niemieckiego magazynu znalezione w sieci.

WojtasA 24.12.2023 09:15

U mnie co prawda działa, ale nie obrażę się jak wymienią.

Majster 25.12.2023 13:34

1 Załącznik(ów)
Info Kanada:

buzka11 25.12.2023 14:09

zacznijcie użytkować moto w temp poniżej -3 st a szybko zobaczycie wady swoich dotyków :)

mdxmd 25.12.2023 22:26

powinni wymienić wszystkim bez wyjątku na wersję bez dotyku. Oczywiście abyście się nie obrazili to nowa wersja powinna zostać wyposażona we współczesny procesor... jeżeli okaże się to bardzo drogie to honda zamiast do amerykańskiego garmina niech się zgłosi do spadku po Commodore (też made in USA) chipset od Amigi 1200 z 1992r. będzie wymiatał szybkością obecnego Garmina.

To tak żartem ... w proporcjach 99/1% w tym 1% żartu

Dzieju 26.12.2023 07:01

Cytat:

Napisał buzka11 (Post 840422)
zacznijcie użytkować moto w temp poniżej -3 st a szybko zobaczycie wady swoich dotyków :)

Ale w lato za to jaki bajer :)

WojtasA 26.12.2023 10:53

W zeszłym roku po godzinie trasy przy około 0-1 C wszystko było OK. Nie latam na mrozie i śniegu więc nie sprawdzę. Natomiast powiedział mi ktoś z hondy ze felerne są niektóre partie tych ekranów. Są ewidentnie różne, patrzyłem na zdjęciach na OLX i niektóre się na oko różniły.

PS nie polecam niektórych allegrowiczow przypierdalajacych się do nie swoich motorków :(

EDIT:
po ponad 3 miesiącach wybudziłem afrę ze snu zimowego, dotyk działa bez zarzutu. Akumulator ładowałem co jakieś 2 tygodnie. Odpukać, chyba mam ekran z dobrej partii ;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:50.