![]() |
Cytat:
|
|
Mocowanie wydechu wreszcie poprawili. Mogliby zrobić wersję też ze zwykłym bakiem z pojedynczym wlewem ale i tak fajnie to wygląda. Taka to ona powinna być od początku.
|
Cała rzecz w pogoni króliczka nie złapaniu, obecne nowe lepsze kupią Ci co kupili poprzednie nowe lepsze.
|
Coś jak z iPhonem :)
|
Cytat:
|
Zajebiście.....używki potanieją :D
|
To nie jest seryjna produkcja, także nie ma co się napalać.
|
Picowane rendery. Bez przyszłości.
|
mam kolege, ktory konczyl rzezbe i wzornictwo na ASP w Krakowie. jakos tak sie potoczylo jego zycie, ze wyladowal w dziale projektowania wnetrz samochodow BMW. rysuje i rzezbi kierownice, klamki, przelaczniki itd. itp. opowiadal mi, ze prace nad samochodem zaczynaja sie okolo 7-8 lat przed jego premiera. oczywiscie wszyscy sa zobowiazani tajemnicami sluzbowymi itd. itp. ale jego dzial - podobnie jak i pozostale - pracuja nad modelami z duzym wyprzedzeniem. podobnie pewno jest z ta Yamaha i kazdym innym motocyklem - strategie wizerunkow i ulepszen maja rozpisana na dluzszy okres i tak jak pisze Ronin beda 'wydzielac' klientom 'kroliczka' po kawalku, zeby nie polozyc wszystkich kart na stol od razu.
p.s. Fiata uno produkowano od 1983 do 2010, Renault 5 od 1972 do 1985, Mercedesa 190 od 1982 do 1993, a teraz wszyscy dostali zapalenia dupy i co roku musi byc nowy model, a przynajmniej trzy liftingi w roku :D |
1 Załącznik(ów)
Miss złapana na Koczowisku ŁN.
|
Przymierzam się do T7 WR '26 ale w kraju ma. być dopiero pod koniec drugiego kwartału. Napisano, że zamontowano w niej cuda wianki:)
|
Chcesz usłyszeć coś innego niż Cipowiedziałem? :D :D :D :D
|
Cytat:
|
mam to samo co Chomik i takie samo podejście - ostatnie proste /stosunkowo/ T7.
przejechałem w ub roku jakieś 8500km i po poprawkach owiewki /bo był DRAMAT/ nie mogę powiedzieć o tym motocyklu złego słowa poza oczywistością jaką są dętkowe koła ale tego problemu wciąż Yamaha nie rozwiązała. Obowiązkowe wysokie gmole GiVi. Obowiązkowe przedłużenie przedniego błotnika - cały syf spod koła leci na silnik i kolektor. wozi świetnie, dziurawe drogi to dla niej naprawdę żadne zagadnienie, ma wyjątkową prezencję, mocy naprawdę nie brakuje, jest wygodna, jak poprosić to można trzymać 140-150 non stop na autobanie, jak poprosić spali mniej niż 4l/100. zasięg bez oszczędzania ale i bez szaleństw powyżej 500km, ostrożnie jadąc 750km na tankowaniu. Tylne sprężyna została wymieniona na Hyperpro bo była za miękka /ważę 89 bez betów/ - teraz jest ok. Dokupiłem też kufry Kappa aluminiaki asymetryczne na oryginalny stelaż Yamahy który używany pomógł kupić Węgrzyn u szkopów. Moto kompletne moim zdaniem. nowa ma fajny wyłącznik kierunków i kierunki same gasną+są trzy błyski jak w aucie przy pyknięciu w przycisk - taki bajer ale ok. może mieć tempomat bo ma TBW no i może mieć QS góra/dół bo jest TBW. PODOBNO ma lepsze światła - nie tak wyraźnie odcięta wiązka - ALE światła w T7WR'24 reguluje się megazajebiście imbusem i po regulacji w sumie nie narzekam - świeci to godnie. na teście euro5+ T7rally '25 odjechałem w upalny dzień szybko ze skrzyżowania i w złożeniu złapałem minimalny uślizg tylnego koła - kontrola trakcji odcięła mi napęd i byłbym się wypierdolił na skrzyżowaniu gdyby nie szybkie podparcie nogą i korekta. DZIĘKUJĘ za takie atrakcje. Tak więc raz, że mam to co mam i już zmieniał nie będę a dwa - im prościej tym lepiej. Zrobiłem chińską blokadę na przepustnicę i zobaczymy jak to będzie działać. Gdybym koniecznie chciał QS w górę to jest firma Healtech i robi QS do wszystkiego - według opinii działa to bardzo dobrze - 1300PLN około zestaw do T7. W chwili obecnej podjąłbym taką samą decyzję a różnicę w cenie 5k+ zainwestował w bagaż, gmole, szybę itd i wachę :D Muszę dołożyć jeszcze w tym sezonie olejarkę łańcucha bo mnie to smarowanie wk... i podwyższyć jakimś plastikiem z bańki po oleju oryginalne handbary bo jak jest zimno fest /4-5C/ to marznie wierzch dłoni mimo, że maneta pod spodem płonie. Miałem po GS1100 trochę chwilę zwątpienia i nie mogłem się w 100% przekonać do tej Yamahy ale po dwóch tygodniach przyjechał po GSa klient i pojechałem się przejechać po ulicy i już nie chciałem na GS wsiadać więcej. Tak to. W tydzień po zakupie zrobiłem tysiaka do przeglądu olejowego a w kolejne półtorej tygodnia /Chyba wyszło 11 dni/ dokręciłem kolejne 5500km. Dała radę w upale bałkanów, deszczu na autostradzie, zimnie jesiennych sudetów we Wszystkich Świętych. Dobre moto. Tak jak z Chomikiem gadalim w Białej i wielu to potwierdza - lepiej, żeby się nie wywracała. Jest to pomnik trochę i jak jebnie to skleja się z planetą na dobre. Trza uważać. |
Matjasie, ja Twoje zdanie znam, bardzo je szanuję i bardzo Ci dziękuję. Pieniędzy cały wór trzeba dać za każdą z tych wersji czy to 25 czy też 26 więc człowiek zabiega o każdą opinię nie będącą anonimową z neta ale od użytkowników.
Dziękuję. |
ja pod koniec roku odbyłem jazdę testową na T7 z 2025, hmmmm byłem nastawiony na to, że upewnię się iz to sprzęt nie dla mnie, że słaby i z ciulatym zawieszeniem. Fakt brakuje trochę koników, nie ma tego pazura co KTM (690 czy każda z LC8). Nastawiony również byłem na to że b wysoko będzie środek ciężkości ale w stosunku do LC8 (950) to Yamaszka wydawało mi się ze jest w wadze piórkowej, w ogóle nie czułem tej masy no i ostatnia rzecz wszędzie piszą ze zawiecho w 2025 jest poprawione ..... i jest ;) . Fajnie wybierało, nie za miękkie nie za twarde, polubiliśmy się szybko ale Pan w salonie jakoś nie był zainteresowany moja osoba jak oddawałem Yamaszkę a szkoda bo byłem zdecydowany. W domu ochłonąłem i powiem tak, po urlopie 690 idzie na sprzedaż i.... ;)
|
jaką wersją jezdziles?
|
Zwykłą
|
Cytat:
Pozdrowienia. |
Adam Ty wiesz co :)
|
1 Załącznik(ów)
Dajcie namiar na tego dongla do odłączania absu.
Alert - osłonki wiazek (te gumowe) są jadalne. Przynajmniej dla myszy. Nie pytajcie skąd wiem :mur: Ktoś chce kota? Oddam swojego za darmo, mało używany, czarny (idealny dla czarownicy), przesyłka paczkomatem gratis. |
Kota lepiej wymień z salonowego na stodołowego :D
|
Ja mam coś takiego
https://www.off-the-road.de/en/abs-o...QNvlx3nl7btV3B Teoretycznie po jednym ustawieniu moto zapamiętuje ustawienia, w praktyce zdarza się że po kilku, kilkunastu dniach trzeba na nowo wyłączyć ABS, znajomy ma takie same ustrojstwo i nie ma tego problemu |
na polskiej grupie t7 na fb chłopak robi takie za połowę ceny jakbyś chciał zaoszczędzić.
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Tenerkę kupowałem na jesieni 2023 r. i udało mi się kupić (chyba jedną z ostatnich w Polsce) z rocznika 2022. Bez kolorowego wyświetlacza, tego nieszczęsnego kółka do menu, itd. Sprzedawca w salonie chyba wiedział, że jest zainteresowanie, bo zapłaciłem prawie tyle co za rocznik 2023 :rolleyes: Bez wątpienia są lepsze motocykle do zabawy - np. KTM 690, którego miałem poprzednio. Porównywanie ich nawet nie ma sensu. Tenere ma przewagę nad KTM-em jedynie w jednym parametrze, który - dla mnie - jest kluczowy. Kupując Tenerkę chciałem sprzęt, którym nie tylko pojadę, gdzie chcę, ale także wrócę :D I to zadanie T7 spełnia idealnie. Mam przebieg ok. 30.000 km i właśnie regulowałem zawory. Wałki rozrządu wyglądają jak nowe, napinacz łańcucha rozrządu napięty w ok. 1/3 regulacji. Jednak 7 z 8 zaworów wymagało już regulacji, więc interwał 40.000 km przewidziany przez Yamahę jest zdecydowanie za długi. Nie wiem, czy dobrym rozwiązaniem nie byłoby zajrzeć tam przy okazji wymiany świec na 20.000 km, bo to już niewiele więcej pracy. Załącznik 148639 Przymierzam się jeszcze do serwisu przedniego zawieszenia i kupiłem wszystkie nowe bebechy do przodu. I teraz dobra wiadomość: wszystkie części kupowane w Yamasze, poczynając od ślizgów do zawieszenia, przez płytki zaworowe czy uszczelki, a kończąc na miedzianej podkładce fi 5 do korka spustowego płynu chłodzącego są MADE IN JAPAN :D P.S. Nie wspominam, że przez te 30.000 km w motocyklu działo się NIC, bo to oczywiste. Cytat:
|
Takie coś jak w linku - myślę że się to u mnie nie przyjmie. Nie podoba mi się że kręci się to razem z manetką. Założyłem zimą - zobaczymy.
https://pl.aliexpress.com/item/10050...xoCCIUQAvD_BwE W kwestii priorytetow mam takie jak Ty. Po jeździe próbnej 890RAdv byłem absolutnie zdecydowany na ten motocykl - przyjechałem do domu i poczytałem neta. Jeden wieczór mi wystarczył aby zmienić zdanie. Analogicznie czyniąc o t7 nie udaje się znaleźć czegokolwiek. Jedyne co eksploatacyjnie w niej zmieniłem to większa o jeden ząb zębatka zdawcza. Dzięki za info o zaworach - u mnie to pewnie dopiero w 2028 jak Bóg da bo w tym sezonie chyba inne moto będzie jeździć więcej a t7 mniej se tak czy siak dobrze wiedzieć. Mam jednak nadzieję że jak już to wszystko siądzie to nie trzeba będzie tam grzebać co 20k. |
3,62 nie majątek, zamówiłem :)
|
Cytat:
Ja testowałem chiński odpowiednik kaoko https://kaoko.com/product/kaoko-moto...ontrol-yam625/ I mnie to także nie podeszło - po tygodniu zdjąłem i leży na półce. Dla mnie tempomat potrzebny jest na chore kraje typu Norwegia (i ostatnio coraz bardziej nasz... :Sarcastic:), gdzie zadaną prędkość trzeba trzymać co do 1-2 km/h. Ustrojstwo, o którym wspomniałem nie spełnia tej roli - po zablokowaniu motocykl raz jedzie +5 km, a raz -5 km od zadanej prędkości. Zależy to od wiatru, albo dostrzeżonej na horyzoncie górki :D Dużo lepiej potrafię to wyregulować ręką. |
to ja może ten kał-w-oko z prasowanego ryżu bym od Ciebie odkupił?
mi chodzi o odciążenie ręki raz na pół godziny na 5 minut jak jedzie się gdzieś dalej. to siadło Ci z oryginalnymi handbarami do T7? domniemuję, że trzeba usunąć ciężarek kierownicy i w to miejsce się to montuje? |
Cytat:
I również, wciąż NIC się nie dzieje (ok. 33.000 km) :) |
Matjas to chcesz ten tempomat, taki prawdziwy ? ;):p
https://veridiancruise.com/product/yamaha-tenere-700/ Tu masz przedstawiciela co u nich do VFR kupiłem, można się targować :D https://tempomaty-motocyklowe.odoo.c...ere-700-25r-31 |
Cytat:
|
Dzwoń i pytaj , spoko ludziska
Przepustnicy czym napędzane tam macie ? |
linką :D
|
Linkę to mam do tps, jak faktycznie linka przepustnicę otwiera to doopa z tego
|
dobry, działający tempomat do T7 kosztuje 1000USD. tak około.
przeżyję z tym chińskim gównem, które mam. w moto, które obecnie kupiłem mam prawilny tempomat więc nie będę już cudował z T7. myślę o quickshifterze Healtech - to nie są duże pieniądze i pewnie to w końcu założę przy okazji zakładania olejarki bo trzeba będzie trochę rozbierać sprzęta. |
Ja tam z tym chińskim wynalazkiem z Alli za 36zł, w stylu Atlasa dobrze sobie radziłem, tylko w Afryce od gorąca gumka mi odpadłą. Zakupiłem za 3,6zł z przesyłką to co matjas pokazywał. Swoją drogą, jak to się opłaca z przesyłką za 3,6 ????? :)
|
z innej beczki ale podobnej: jutro bede mial na podnosniku Versysa 1000 z przebiegiem 60 tys km, ktory na 100% nigdy nie mial sprawdzanych luzow zaworowych. napisze co tam znalazlem ale nie jestem optymista :(
|
No to odważnie ktoś sobie poczynał :/ Napisz jak będzie.
Jak widać te 40k Yamahy to też tak se - i to nawet w tej starszej wersji, która była chyba jeszcze nawet Euro4. |
Versys litrowy to V i nie wyżyłowany, stawiam ,że wszystko w normie. :)
|
Cytat:
|
Objaśnij co ma filtr powietrza do zaworów.
Melon versys litrowy to nie V. |
No tak , pomyliłem z Vstromem ale R4wcale nie wysilony jest w Versysie :D
|
Cytat:
|
najczesciej kasuja sie obciazone cieplnie wydechy ( zawor 'wchodzi' w gniazdo) ale trafialy mi sie sytuacje calkowicie odwrotne - podstawione byly wloty. baaaaardzo rzadko ale bywalo. wszystkie versysy 650 jakie robilem wymagaly ingerencji w plytki juz w okolicach 25 tys km wiec rekomendacja mowiaca o resursie 40 tys jest dla mnie calkiem z dupy. cdn.
|
Cytat:
Czytając Twoje drugie zdanie pomyślałem, że jednak go zostawię. Kosztował na tyle niedużo, że może kiedyś jeszcze do niego wrócę, gdy przyjdzie jechać autostradami przez całą Europę. Ale jakbyś potrzebował to proszę: https://pl.aliexpress.com/item/10050...yAdapt=glo2pol Trzeba zdemontować oryginalny ciężarek, ale pasuje do oryginalnych osłon rąk. Z tempomatów - made in china - powinienem mieć (gdzieś:Sarcastic:) jeszcze jeden, o taki: https://pl.aliexpress.com/item/10050...yAdapt=glo2pol Do mnie kategorycznie nie pasuje, bo mam grzane manetki i zawadza o kabel. Jest druga wersja tego wynalazku (górna) i ona powinna pasować. Jeśli jesteśmy już przy temacie tempomatów - to w nowej wersji T7 z potencjometrem zamiast linki można zamontować akcesoryjny. W moim odczuciu ma to sens. Do mojej "linkowej" wersji T7 nie ryzykuję żadnego wynalazku ze względu na skomplikowanie konstrukcji. Choć nie powiem - tempomat to JEDYNY elektroniczny gadżet, który chciałbym mieć. |
to ja mam dokładnie TEN właśnie blaszanny, górny.
zastosuję jednak tą końcówkę kiery - dzięki za link. nawet w aucie nie lubię jeździć z tempomatem bo mnie to usypia ale właśnie te 5-10 minut, żeby pozycję inną przyjąć na trochę to się przydaje. to samo na moto - nie kumam tych motocykli z radarami itd ale taki prosty tempomat to jest urządzenie zbawcze jak się jedzie dzień cały :/ |
Dokładnie
|
4 Załącznik(ów)
Byłem na jazdach próbnych nowej Tenerki jak Yamaha organizowała kampanię reklamowa min. w mojej mieścinie w Villa Verde.
Poprowadzili trasę takimi miejscami którymi jeździłem 990R ADV z zamkniętymi oczami. Tak więc miałem porównanie. Były ochy i achy ale ja nie miałem. Za słaby silnik i kiepskie zawieszenie. Chyba że ja za ciężki. Tam gdzie Kacior leciał to Yamaha dobijała. W sumie po V-ce KTM-a i WP to ciężko jest mieć z czegoś radochę. Podoba mi się ten motocykl, szczególnie wersja Rally już inny zawias. WR też ok bo większy bak. Może kiedyś kupię… chociaż wątpię. |
| Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 18:19. |