![]() |
+ łatwy i szybki dostęp
+ błyskawiczny montaż i demontaż + duża dostępność + mogą byc miednicą do mycia i prania - po dzwonie bezużyteczne - delikatne zamki i mocowania - musza być pełne (alusy też) - trudno obwiesić szpejami |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
chomik, dostępnośc ... ale w sklepie i no i są tańsze :)
|
Cytat:
I tu bym z Tobą Podos trochę podyskutował...- po dzwonie bezużyteczne.. kufry przy glebie się wypinają, a rolę tylnych gmoli robi stelarz a nie kufer, zakładasz i jedziesz dalej (wytrzymałe na odkształcenia, można nimi grać w piłkę w butach enduro, jeśli są puste:)) -trudno obwiesić szpejami:( zgoda pozdr. |
Skoro wypłynoł wątek ABC pakowania... to mam pytanie : z jakim najszerszym zestawem (afryka z kuframi alu) zaryzykowaliście jazdę?
Mam na RD04 jakiś firmowy stelaż (chyba givi) i z kuframi szer. 25cm wychodzi jakieś 110cm. Masakra... |
110 cm. to niezły wynik. Najlepszy byłby 90, tyle ile ma kierownica, a max to zależy od indywidualnych upodobań użytkownika:)
pozdr. |
Cytat:
PS. Skrzynka Peli była by idealnym kufrem tylko ze jedna kosztuje tyle co dwie zegi :( Cytat:
|
Cytat:
Dzięki Panowie - mam pełną jasność. Fotka Chomika mówi chyba najdokładniej o przydatności Givi :D Te KTM-owskie to chyba są inaczej otwierane - ala Alusy - ale cena ich taka, że już bym wolał w pikne Hiszpanowe zainwestować - nie mówiąc o pancerniakach lub randalowych :D:Thumbs_Up: |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
|
A ja mam takie pytanie dotyczące bezpieczeństwa przewożonych bagaży.
Zauważyłem na zdjeciach, że wiele osób dopina babmetle na wierzch kufra (chodzi o aluminiowy), czy nie zdażyło się komuś, że jakiś miejscowy ten towar sobie "przytulił"? Przecież te graty są najczęsciej spięte gumowym espanderem czy taśmą z naciagiem. |
Nie, chłopaki nie są takie masakrycznie drogie..
Mój syn dokupował centralny Hepco&B....kupił u angola glanc nówkę za 400zł wraz z przesyłka. Trzeba szukać dobrych cen raczej nie w salonach... Lukass byłem w różnych częściach świata, nie zdażyło mi się żeby mi ktoś coś zaj...ł , ale zawsze ktoś pilnował motocykli:( pozdr. |
Cytat:
|
te plastiki KTM 'a nie majązbyt dobrych opini
- są szerokie, ktm robi się z nimi tłustym transatlantykiem - mają podwójne scianki, pomiedzy nimi miejsce na wodę, która śmiedzi juz po jednym dniu wg mnie jeśli juz kufry to alu....a jeśli plastiki .....to jakies inne, a nie te KTM'a |
Cytat:
:Thumbs_Up: Albo wczesniej wspomniane bezpieczne ale niewygodne sakwy. ..... |
Osobiście użytkuję Hepco Beckery Juniory- najbardziej klasyczne kufry tego producenta. Mają podwójne ścianki z plastiku i przeżyły 2 szlify po asfalcie oraz 2 razy nie zmieściłem się między drzewami. Elektem tych zdarzeń były rysy i wyskoczenie kufrów z zaczepów (przy zachaczeniu o drzewo). Gdybym miał aluminiowe a takie przez pewien czas chciałem mieć, to zapewne wyrwało by mi stelaż. Cena nie jest, aż taka tragiczna. Używane Juniory to koszt od 500zł na Allegro a Gobi od 800zł (srebrne).
Nowe HB Gobi są trochę drogie bo prawie 500E w Niemcowni (czarne lub srebrne). |
Panowie, te podwójne ścianki wzmacniają kufer, a że można nalać tam wody to dodatkowa funkcja. Benzyny chyba nie bo to nie są pojemniki hermetyczne.
No i wiadomo nalać tam wody z rzeki to zakwitnie po jednym dniu, ale nalejesz z butelki pasteryzowanej to będziesz miał w czym się umyć przez kilka dni:) KTM z tymi kuframi rzeczywiście wygląda tłustawo, ale to też trochę winy tych wysoko podwieszonych kominów. Jeżdżę sam to worek żeglarski wystarczy, jak z żoną to Ona da radę zapakować się w trzy kufry, mnie zostaje tylko tankbag:D pozdr. ps. Każde kufry mają swoje wady i zalety, żeby ta dyskusja znowu nie przerodziła sie o wyższości alu nad plastikami lub odwrotnie:D |
Cytat:
kiedys widzialem takie skrzynki - wygladaly w zasadzie identycznie jak peli, ale byly jakiejs innej firmy. moze ktos kojarzy? ja staram sie sobie przypomniec juz jakis czas.. |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Załącznik 8833 |
:brawo::Thumbs_Up: - pikny test FAT-u
|
Cytat:
|
Pytanie co do karnistra na paliwo montowanego na alu kufry.
Czy dostępne są tylko te w holanie czy macie jakieś patenty czy alternatywy co do kupna takiego zgrabnego karnisterka?? |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
ale teraz w sklepir nie mogę znów znaleźć ...za rozsądną cenę :) |
Cytat:
|
Tak, ale ten kanisterek niestety jest dość szeroki - wiec bedzie wystawał poza obrys kufra (szer. 21cm) co utrudni jego montaż i narazi na uszkodzania (poza obrysem).
Do szerokich kufrów bedzie pasował ale wtedy Afri = Człog |
Szukałem czegoś zgrabniejszego, ale w necie słabo z takimi ustrojstwami. Chyba pozostaje Holan za 40 zł i jeszcze 0 sztuk w sklepie.
Bidony alu, wyszukałem w Decathlonie. Są 1l i 1,5l po 30 zł. http://www.decathlon.com.pl/PL/bidon...-wod-16079770/ |
Nie wiem czy to do konca dobry watek,ale niech bedzie...
Do tej pory uzywalem kompletu sakw + walek Moto-Detail.Za te pieniadze to nawt spoko,5 lat wytrzymaly.Troche jednak male na 2 osoby i juz sie zaczynaja pruc ze starosci. Z racji,ze mam dostep do materialow i cos tam potrafie zrobic, zastanawiam sie nad zrobieniem czegos na ksztalt aluminiakow,ale z laminatu z uzyciem tkaniny kewlarowo-weglowej.Zaleta-na pewno mniejsza masa,mysle ze komplet bedzie lzejszy niz jeden alu.Mysle ze bedzie tez wytrzymalszy a na pewno latwiejszy w naprawie.Problem jest taki ze przygotowanie formy wymaga sporo pracy.Dlatego chcialbym sie poradzic bardziej doswiadczonych kolegow,czy ktos sie zetknol z czyms takim?Slyszeliscie moze jakies opinie? Moze nie warto sie za to zabierac? |
Cytat:
lzejszy - pewnie masz racje latwiejszy w naprawie - polamanego laminatu raczej nie wyklepiesz kamieniem na trasie jak aluminium... |
Cytat:
Bidony tez nie mają sensu, zwykła PET butelka - dostępna wszędzie wytrzymała i sprawdzona. Dostępna w każdym zadupiu. A wody z potoku i tak nie bedziesz pił więc napełnianie bidonów to zbędna czynność (i znowu - są za małe...) Wystrugaj sobie prosty uchwyt na butelki - wchodzą dwie 2ltr elegancko na stronę. |
Co do naprawy, to zawsze mozna wziasc kawalek tkaniny i troche zywicy i naprawic na miejscu:).
Ale nawet nie o to chodzi,wlasnie latwosc napraw jest tym co mnie sklonilo do myslenia o kufrach z laminatu.W razie obcierki jakiejs mozna zwykla szpachla i lakierem przywrocic do stanu idealnego,a w razie polamania: tkanina weglowo-kewlarowa ma to do siebie ze lamia sie co najwyzej nitki wegla-kewlar pozostaje,mimo ze luzny.Po prostu taki odlamany kawalek nie odpada tylko trzuma sie na swoim miejscu,prowizorycznie nawet tasma mozna to umocowac i uszczalnic. Mysle ze kufer powinien bys wylaminowany z dwoch polowek i sklejony,jakby wewnetrzna (od strony kola) i zewnetrzna czesc.Wtedy w razie zupelnego zniszczenia np. zewnetrznej scianki mozna by wylaminowac tylko ten zniszczony fragmet i wymienic. Zastanawiam sie jeszcze jak rozwiazac mocowanie kufra do stelarza i pokrywe.Wyczytalem na forum ze najlepsza jest zdejmowana z dwoma zamkami.Pewnie cos takiego wykombinuje. |
Mam pytanko do podosa odnośnie kufrów Orlieb FRONT ROLLER. Część przytrzymującą sakwę (chodzi o 2 czarne obejmy na kufrze) zakładasz dookoła rurki gmola tak? te dorobione oczka na gmolu maja uniemożliwić przesuwanie sakwy?
Brałeś te z dookolnym suwakiem w tylnej części sakwy (chodzi o czarny element poniżej 2 uchwytów górnych) http://www.hike.pl/product.php?productid=18222# czy te z prostym? http://www.bikeman.pl/sakwy-rowerowe...ity-p-844.html Trochę pokręciłem :mur: ale chyba wiadomo o co chodzi |
A tak przy okazji czy te sakwy muszą być takie wypasione w cenie - czy np. takie dadzą radę:
http://www.allegro.pl/item929352622_...e.html#gallery ?? Aha - Podos jak królowa się prowadzi z takim ustrojstwem z przodu ?? |
Cytat:
2. tak 3. z prostym Cytat:
|
Ale zawsze można coś wpakować, a jak ze stabilnością sakw?
|
Cytat:
|
Te łapki u góry są regulowane w szerokości a rozszerzane są również?
|
szerokość góry jest regulowana zaś tak samo jak umiejscowienie zaczepu dolnego. Moze zastanowisz sie nad listą pytań zanim wkroczy moderator? :hehehe:
|
Lekko odgrzeję, bo muszę do końca czerwca coś nabyć. Pamiętając doświadczenia z turystyki oooo, pomyslalem od razu o Peli, ale drogie. Natomiast w Chermolowym sklepiku rajdy4x4.pl sa duzo tansze skrzynki HPRC.
Model 2500 o wymiarach wewn. 450x320x190 wydaje sie byc sensowny, mozna miec czerwony/zolty - kosztuje 400 zl. HPRC w macaniu wydaje sie byc jakosci porownywalnej z Peli. Co szanowni sądzą? |
kufry
Kombinował ktoś z kuframi podczepianymi zamiast bocznych plastików? Takich, żeby częściowo 'przejmowały' ich formę, a z tyłu się po prostu brutalnie rozszerzały?
|
sakwy
Panowie czy macie jakiś sprawdzony i sensowny sposób na przytroczenie sakw Crosso 35lit. do motocykla bez stelaża. Jedyny poważny problem jaki ja widzę to problem z rozgrzanym wydechem?
|
żaby było elegancko to musi być jakiś przynajmniej szczątkowy stelaż na tyle. Z miejscem na uchwty rowerowe. Bez spawarki sie nie obejdzie.
|
Cytat:
Podos możesz napisać jakie one mają wymiary w cm - wysokość/szerokość/głębokość - nie musi być aptekarsko - tak na oko. |
|
:Thumbs_Up::bow:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
oki doki :Thumbs_Up:
|
hej pytanko czy ma ktoś jakiś schemacik montażu płyty givi monokey pod topcase przy do rd07? Dostałem paczke z płytą, blaszkami i śrubkami i nie wiem za bardzo co do czego, czy będę musiał zdjąć africzną oryginalną płytę czy płytę givi montuje na nią? Pozdr
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Tak się składa, że też kupowałem ostatnio taką płytę i w kartonie była instrukcja, postaram się jakoś załączyć foto. Powodzenia |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:34. |