![]() |
Ok, obejrzłałem - syf i malaria, nawet go gość nie obstukał z błota za bardzo - nie lubię takich ludzi :( Po za tym pierścienie już prawie bez rowków - regulacja wstępnego napięcia nie dość, że n-razy była robiona to chyab kowadłem - miałem zrobić fotę, ale nawet aparat nie chciał na to patrzeć...
W między czasie napatoczył się kolega Rambo z nwoym pomysłem - i w ten oto sposób stanęło na WP. Co z tego wyjdzie okaże się na dniach. |
Czyli co? Ramboszczak jezdzi na WP SMie?
|
Aktualnie go regeneruje, kumpel się tym zajmuje i daje gwarancje
|
A ja ze sprezyna sie bujam, zamowilem w 24mx to mi jakas krotka wyslali a nie 59-260 i teraz znowu szukam w Uk bo tutaj nie bardzo....
|
Poczyniłem zmiany następujące: progresywne spiralki na przodku, a z tyłu cały amor WP od Rambo :Thumbs_Up: :bow: - miało być pięknie, a wyszło jeszcze lepiej... Rambo - płynny balsam masz u mnie w dużych ilościach :D
Moto się utwardziło i jest nieco wyższe (+4cm) Zrobiłem jedynie oblot w okół dzielnicy, bo brak tylnego hampla mnie nieco zniechęcił do dalszych wypadów. Pompa przyszła dzisiaj, ale już nie będę miał jej czasu zmontować w tym tygodniu, więc dokończenie dzieła zostawiam na następny raz. Wrażenia, ze względu na przejechane 20 km, nikłe - na pewno jest twardawiej, ale to tylko świadczy na plus - do tej poty było mi raczej za miętko ;). Jak już ją gdzieś po krzkach przeciągnę i będę miał pełniejszy obraz - wrzucę co myślę. Pozdr! |
Nóżki nie dyndają w powietrzu? :D
Upierdliwe jak chcesz pomanewrować. |
Mnie zastanawia jedno czy amor i przedni zawias od LC4 LSE nie byłby idealny. LSE to była odmiana o niższym zawieszeniu produkowana dla ludzi, dla których normalne LC4 były za wysokie i za mocne. LSE miało przednie koło 18 cali.
|
Cytat:
No i jakie jest ten amor z czego dokladnie? |
Z 640 LC4 Enduro, skrócony do 390 mm.
|
Amor
Cytat:
Skrócone z serwisie? Tłok skrócony? Jaka sprężynę założyłeś? |
95Nm pod moje 95kg
|
Nic mi Rambo nie dał dojść do głosu ;)
|
Czyli 390 milimetrow podnioslo Ci motocykl o 4cm?
|
Nie.
O 4cm motór podniósł się przez nowe progresywne sprężynki z przodu + tylny Ohlins 95 ściśnięty wstępnie o 1/3. ...może nawet ciut więcej niż 4cm. Długość skoku amora nie ma nic do wysokości na jakiej stoi moto. |
Cytat:
A jesli amor zostal skrocony to z jego skokiem? Ile tam jest w tym z enduro? Dzieks |
Dźwignie w LC4 (każdym) i w XRV są bardzo podobne. (UniLink i ProLink)
Seryjny amor w LC4 enduro daje często 300mm skoku w zależności od modelu i rocznika. W AT już deko mniej czyli jakieś 260mm. Czyli po skróceniu go z 398mm na 390mm w AT skok pełny mierzony wyszedł 230mm czyli centymetr wiecej niż seria, ale to nie skok tu chodzi by to dobrze działało. |
Ok co w takim razie z amorem z SM lc4? I ile kosztowała by by sprężyna powiedzmy 105NM ?
|
Sprężyna Ohlinsa 95 jest twardsza od oryginału, przez co nie ugina się tak bardzo pod ciężarem - stąd wyżej moto stoi z tyłu. Z przodu natomiast są NOWE sprężyny: niedobite, sztywniejsze więc i przód wyżej stoi.
Jakbyś założył nowe nawet oryginalne sprężynki i na przód i na tył - motór Ci się podniesie, bo będą dłuższe/twardsze/sztywniejsze od używanych/doklepanych spiralek. |
Ja wkładam zawieche z 990 Adv z 2008 wiec juz o krótszym skoku (na razie na oryginalnych sprężynach) wiec przód nie powinien pójść w gore więcej niz okolo tych 3-4cm no o i to samo z tyłem jeśli założę nowa sprężynę.
No i tak znow bede przerabiał siodło bo niski jestem i bedzie smiesznie ;) A założyć muszę bo 70Nm nie bardzo. Zastanawiam sie nad wartościami 95NM czy wyzej?, Ja 85Kg pasazerka 65kg plus jakies 50kg szpeju. |
Powie mi ktoś może czy amor od trampka 650 pasuje bezproblemowo do rd 03?? i czy trampek starszy czyli 600-tka ma trochę inny amorek tylni niż 650-tka? bo ze zdjęć wygląda, że tak.
|
Cytat:
|
No to lipa:( poszukiwań ciąg dalszy.
|
Panowie a ktos coś wie o:
https://sslrelay.com/ruggedroads.co....T-XRV07.001%26 Wiem , że cena...... ale tylko pytam. |
Cytat:
|
taa - pewnie zmierzył od " początku do końca" a nie od środka śruby górnego mocowania i od srodka śruby dolnego mocow.
|
RR amor
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Oczywiście jeśli by to było plug&play do afry i spełniało to swoja rolę i warte zachodu |
Cytat:
|
to i ja w to pewnie wejde
|
Czyli jaka konkluzja w tym temacie ? Moja Afri 'nisko siedzi'. Wiem, że to koniec amorka sie zbliża ....
Kto najlepiej go zregeneruje ? Czy moze jednak nowa spreżyna mnie czeka albo inny amor ? |
Amor w AT jest regenerowalny, po latach bojów mam firmę która mi(dla Was) to dobrze robi, wymiania sprężyny nie jest konieczna. Regeneracja to 350zł z dwuletnią gwarancją. Temat WP na tył dalej mam niedokończony, ale bede pisał co i jak jak skończe na wiosne.
|
Cytat:
|
Rambo, budujesz napięcie? :), dawaj namiara na tę firmę :drif:
|
Adres do mnie, przechodzi to przez tszodo sklep i rambo monter garaż
|
Cytat:
|
Wsio jasne, zgłoszę się :)
|
Cytat:
Wiedziałem, że coś z twoją afrykańską d..ą było nie tak:D. Czy już wtedy jak na nią patrzyłem:haha2: było źle ?? |
Cytat:
|
SZYDERCY :haha2:
no tak, niektórzy to zamiast patrzeć na drogę to się za dupami oglądają :D Coś faktycznie mam niehalo bo przy szybkiej jeździe po paryjach lata mi dupsko jak na rodeo. Jakby nie było tłumienia. Najgorsze że w ubiegłą zimę już wymieniałem amora na drugi (używany) bo tamten się posikał Na obecnym nie widać oleju więc nie wiem już o co chodzi, może ja za lekki jestem :) Tak czy owak chyba podrzucę tego zaszczanego do Ramboszczaka i niech czaruje |
No podeślij ten najbardziej rozwalony, bo koszt naprawy sa takie same.
To czy się zsikal czynie to niewiele znaczy, tył ma się trzymać nawierzchni w sprawnym amorze :Thumbs_Up: |
Ciekawi mnie czy da rade zaadoptowac zadni amor od np Husaberg FE 500 z 93 do RD07?
Dodam ze chodzi o Ohlinsa |
http://www.nagengast.pl/www/regenera...tyzatorow.html
ta firma zrobiła 3 szt amorów do róznych enduro,jak do tej pory wszystkie workają |
Zrobić da sie prawie wszystko , tylko po co wysilać sie żeby adoptować jakiś zabytek ( koszt regeneracji zabytków jest wysoki ) . Po drugie z amortyzatora dedykowanego do motocykla o wadze 120 kg pozostanie tylko zewnętrzna skorupa , żeby poprawnie działał i miał odpowiednią regulację . Montując go do moto typu Africa trzeba wymieć cały środek , przerobić kiwaczke i wszystko odpowiednio dopasować , powtarzam żeby odpowiednio działał . Jeśli chce sie mieć wyłącznie dla fanu posiadania to nie ma ogarniczeń .
Kiedyś jak zaczynałem się bawić w przeróbki , konsultowałem poronione pomysły z moim kolegą , który zajmuje się w IT serwisem i przygotowywaniem zawieszeń . Zawsze zadawał mi pytanie : Chcesz aby motocykl jeździł tak jak należy , czy chcesz żeby tylko wyglądał . Powodzenia . |
Panowie - więc tak...amor mam do wymiany/regeneracji i chyba skieruję swoją uwagę na wymianę na taki od LC4. I tutaj mam do Was pytania (bo nie było odpowiedzi w tym co dotychczas czytałem):
1) czy da się do amora z LC4 wstawić sprężynę od AT (orginalną)? 2) czy na sali jest ktoś, kto podjął by się dorobienia kości na tył w AT RD7? 3) czy kości na tył (przód oryginall) to obowiązek? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi:Thumbs_Up: |
Panowie! Ma ktos moze wymiary tego adaptera co sie wkreca w tylni amortyzator coby podniesc afre??
Jakis rysunek techniczny czy cus? Jaka tam jest sruba? Musze sobie takie cos dorobic a nie mam Afry pod reka aby dokonac pomiarow... |
Kolega Adagiio, trafił w sedno. Poza tym wszystkie te stare amory WP są do regeneracji kompletnej :) Olej w amortyzatorach używanych w terenie liczy się w motogodzinach przed wymianą ;) A nie w km jak na szosie, że co 15 000 np zmiana.
Każda zmiana kąta o pół stopnia czy wysokości SAG o 1mm , czy kąta lag.. to wielka ingerencja.. niech za przykład posłużą wam rewolucyjne news ze zmianami kąta główki ramy w nowym modelu X dowolnego motocykla.. piszą jakby nie wiem co zrobili a to różnice rzędu stopnia.. tak jest to ważne. Zmieniając wysokość tyłu zmieniasz kąt lag.. jakie ma to znaczenie - weźmy wózek w markecie kąt 90 stopni , prosto zamocowane kółka.. jak skręca? natychmiast w miejscu .. inny kąt... dochodząc do choppera... prawie nie skręca.. Proste do uzmysłowienia. Źle dobrane amory dadzą wam znać.. o sobie w sytuacji krytycznej i to raczej na szosie. Nie bez powodu spędza się dni konfigurując geometrię motocykli do danej sytuacji / toru.. a AT ma robić wszystko :) Czy to trudne? odpowiedzcie sobie sami. Ingerencje mogą narażać po prostu wasze i zdrowie innych na szwank :) |
Każdy kto coś "dłubnął" w swoim zawiasie w motku wie jak trudno zrobić tak by to grało jakoś - tak jak napisałeś zgadzam się z tym że żeby dobrze dostroić zawias, trzeba dużo kasy, wiedzy, i doświadczenia.
Mam zamiar w tym roku wyjechać na zagraniczne szkolenie w zakresie serwisowania zawieszeń... czy mi sie to uda - nie wiem - kapuchy trzeba troche na to... ale gość ma renome "europejską", więc może sie opłaci. |
Cytat:
|
Tak 1mm to dużo czuć to w sporcie i jak ktoś w ogóle potrafi świadomie prowadzić maszynę i umie odczuć zmiany. Większość nie umie :) Tak samo 1mm czy 2mm wpuszczenia lag to sporo różnica. W motocyklu off road 1-2 mm SAGto dużo. Takie są fakty ciężko to wyjaśnić trzeba wsiąść i jechać odpowiednio prędko by zawias pracował ;) Są amortyzatory które lepiej znoszą różnice sagu kiedyś słyszałem, że WP takie są PDS .
Są ludzie którzy mają OHLINSy pełen set i nigdy tego nikt im nie ustawi i im się wydaje, że jest ok tu ciężko coś na papierze pokazywać. Ustawienie maszyny ktoś tu pisał 1-2 kliki to dużo i nie powinno się więcej na raz zmieniać, zasada ta sama. SAG podaje producent i taki ma być. Zmian dokonuje się pod rodzaj nawierzchni / tor. Pisze, że to duża ingerencja , a nie że 1mm jest niebezpieczny . Niebezpieczne jest grzebanie w starych amorach padakach i dorabanie na oko elementów kiwki :) Jak nie czujesz to zmieniaj i o 3mm :) To nie jest tak że na polnej drodze poczujesz super różnicę :) Myślę, że wszystko zawiera się w wypowiedzi jeździło mi się nieźle mimo niesprawnego amorka z tyłu.. :) Kiedyś sie jeździło prawie bez amorów np sprężynki pod siedzeniem i też szło i cuda robili.. :) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:17. |