Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Husqvarna 701 (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=184)
-   -   Modyfikacje Husqvarna 701 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=28996)

Mhv 14.08.2022 16:29

Ktoś by może z właścicieli z dłuższym stażem skrobnął jakieś podsumowanie tego moto. Ile przejechał, ile czasu ma, jakie awarie, na co warto zwrócić uwagę. To jest taki bliski klon ktm 690? Jakie są główne różnice? Czy duża awaryjność? Obsługowość na poziomie kata? Ciekawe byłyby opinie użytkowników praktycznych:)
Z ogłoszeń w necie większość tych motocykli praktycznie nie jeździ albo bardzo mało..ciekawe dlaczego.:confused:

EDYCJA
Już wiem że to bardzo bliski klon Kata, różnice niewielkie podobno. Reszta pytań jak najbardziej aktualna.

raf 14.08.2022 17:25

Sprawdź w 3DMoto, brałem od Borysa podwyższony wlew i dźwignię hamulca
https://www.3dmoto.pl/Heel_Guards_St..._20100480.aspx

Cytat:

Napisał rumpel (Post 789822)

Wojtkuuu 14.08.2022 20:28

Cytat:

Napisał rumpel (Post 789822)

Ja mam uzywane nicecnc w kolorze czarnym do sprzedania.

Pii 15.08.2022 18:33

Cytat:

Napisał Mhv (Post 789834)
Ktoś by może z właścicieli z dłuższym stażem skrobnął jakieś podsumowanie tego moto. Ile przejechał, ile czasu ma, jakie awarie, na co warto zwrócić uwagę. To jest taki bliski klon ktm 690? Jakie są główne różnice? Czy duża awaryjność? Obsługowość na poziomie kata? Ciekawe byłyby opinie użytkowników praktycznych:)
Z ogłoszeń w necie większość tych motocykli praktycznie nie jeździ albo bardzo mało..ciekawe dlaczego.:confused:

EDYCJA
Już wiem że to bardzo bliski klon Kata, różnice niewielkie podobno. Reszta pytań jak najbardziej aktualna.

Nie wiem czy Ci pomogę, ale napiszę co wiem. Od nowości przejechałem 20 tysięcy. Jeżdżę nim turystycznie, czasem jakiś TET, odrobina offu. Na samym początku popsuł się wysprzęglik a gdy miałem około tysiąca km złamał kluczyk w stacyjce bo jest z gównolitu. Od tamtej pory bez problemów. Potrafi wziąć trochę oleju, na Peloponez i z powrotem około 0,5 litra. Zrobiłem nim dwie dłuższe traski po około 6 tysięcy i da się, teraz przymierzam się do Turcji. Lubię go bo mało kilogramów a dużo mocy. Jak się przewróci to nie pocę się na samą myśl o podnoszeniu. Jest mocno narowisty więc nie ma nudy i łatwo się nim przeciskać w korkach itp. Spalanie u mnie przy turystycznym kulaniu się bocznymi drogami około 4 litry.

zylek 15.08.2022 19:32

Cytat:

Napisał Pii (Post 789886)
Nie wiem czy Ci pomogę, ale napiszę co wiem. Od nowości przejechałem 20 tysięcy. Jeżdżę nim turystycznie, czasem jakiś TET, odrobina offu. Na samym początku popsuł się wysprzęglik a gdy miałem około tysiąca km złamał kluczyk w stacyjce bo jest z gównolitu. Od tamtej pory bez problemów. Potrafi wziąć trochę oleju, na Peloponez i z powrotem około 0,5 litra. Zrobiłem nim dwie dłuższe traski po około 6 tysięcy i da się, teraz przymierzam się do Turcji. Lubię go bo mało kilogramów a dużo mocy. Jak się przewróci to nie pocę się na samą myśl o podnoszeniu. Jest mocno narowisty więc nie ma nudy i łatwo się nim przeciskać w korkach itp. Spalanie u mnie przy turystycznym kulaniu się bocznymi drogami około 4 litry.

Ja dobiłem do 18tysi, doświadczenia podobne jak Pii, z wyjątkiem kluczyka.

rumpel 20.08.2022 18:28

korzysta ktoś z takiego filtra? jakieś uwagi? szczelny jest?

https://www.nomad-adv.com/store/p236...ilter_Kit.html

Mhv 20.08.2022 20:49

Dzięki za info od was. Trochę też poczytałem. Niby w nowszych (?) są już zmienne mapy, więc można sobie regulować "pazur". Cały czas ciekawi mnie dlaczego tak mało tego:)
Pozdrowienia.

Emek 20.08.2022 20:54

Ja się tam nie znam ale te mapy to na moje oko tylko zmiana działania TC i ABS . Pazura to tam się nie reguluje. Ale może to moje błędne wrażenie bo na mapie 1 TC reaguje szybko a na 2 można latać na gumie i tył blokować.

zylek 18.09.2022 01:07

A ja się zastanawiam nad zawieszeniem, jednak! Napisałem, że nie mam uwag do fabrycznego zawiasu, ale jednak mam. Skoków z przodu niby nie domykam, ale przy szybkiej jeździe przez nasypane na drodze garby, jak jestem trochę spóźniony z gazem to odbija tył i moto leci do przodu. 950 super enduro przelatuje na równym gazie bez problemu. Natomiast przy dodaniu gazu, tył mi się domknął 2-3 razy przy większych chopkach. Może sprężyna i setting by rozwiązały sprawę!? Po drugie jednak te 250mm nie pomaga przy technicznej jeździe i czasem zwisnę na kłodzie przez która 950 se przelatuje. Przy podobnych skokach, prześwit w huśce jest jakby mniejszy. Zastanawiam się nad podniesiem o 25-30mm motonga. Znalazłem takie opcje: przód sprężyny, spacery i rurki łączące regulację z głowicą od EXC daje 285mmm skoku podobno, np tu. Na tył nie znalazłem patentu, tylko gotowy amortyzator od Tractive. Firmę chwaliło kilka osób z forum. Robią dla turatech. Ile to jest lepsze, i czy w ogóle, od zwykłego WP XPlore, nie wiem. Będę chyba rozkminiał

Cytat:

Napisał rumpel (Post 790236)
korzysta ktoś z takiego filtra? jakieś uwagi? szczelny jest?

https://www.nomad-adv.com/store/p236...ilter_Kit.html

Mam i jest szczelny. Ale . . . Uszczelka się odkleiła po potraktowaniu smarem a potem zmywaczem do filtrów. Jest przyklejona na zwykłą taśmę dwustronną na moje oko. W ogóle się rozciągnęła jakoś. Skróciłem i przykleiłem na żywicę. Wytrzymało 2a czyszczenia, mimo, że smarowałam silikonowym, żeby nie prowokować degradacji. Teraz dociąłem z uniwersalnej uszczelki piankowej i zamontowałem bez smarowania. Zobaczymy. Generalnie uszczelka to słaby punkt tego filtra i trzeba uważać, ale filtruje lepiej niż ori papierowy! Btw nie kupuj od nomad, oni nic nie maja na stanie. Będziesz czekał w uj długo.

JarekO 18.09.2022 02:32

Cytat:

Napisał zylek (Post 792486)
A ja się zastanawiam nad zawieszeniem, jednak! Napisałem, że nie mam uwag do fabrycznego zawiasu, ale jednak mam. Skoków z przodu niby nie domykam, ale przy szybkiej jeździe przez nasypane na drodze garby, jak jestem trochę spóźniony z gazem to odbija tył i moto leci do przodu. 950 super enduro przelatuje na równym gazie bez problemu. Natomiast przy dodaniu gazu, tył mi się domknął 2-3 razy przy większych chopkach. Może sprężyna i setting by rozwiązały sprawę!? Po drugie jednak te 250mm nie pomaga przy technicznej jeździe i czasem zwisnę na kłodzie przez która 950 se przelatuje. Przy podobnych skokach, prześwit w huśce jest jakby mniejszy. Zastanawiam się nad podniesiem o 25-30mm motonga. Znalazłem takie opcje: przód sprężyny, spacery i rurki łączące regulację z głowicą od EXC daje 285mmm skoku podobno, np tu. Na tył nie znalazłem patentu, tylko gotowy amortyzator od Tractive. Firmę chwaliło kilka osób z forum. Robią dla turatech. Ile to jest lepsze, i czy w ogóle, od zwykłego WP XPlore, nie wiem. Będę chyba rozkminiał

Odszukaj namiar na Łukasza Kurowskiego. Dziś pisał na FB, ze będzie brał się z mody zawiasu 690/701. W przypadku tego co robi do 790/890 to jest to dobra opcja. Tańsza przy okazji niż kupno nowego amora i wkładów.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:05.