Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   BMW (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=179)
-   -   Kącik cycatych BMW GS 100/1100/1150/1200/1250 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=41877)

Rafał Rs7 27.06.2022 17:41

Nie rozumiem jednego .
Kto mając motocykl stoi w korku.
Nigdy nie stoję w korku po to jest motocykl .

matjas 27.06.2022 17:48

Cytat:

Napisał herni (Post 785743)
BMW to nie jest żaden olejak . To silnik chłodzony wiatrem tak samo jak Ducati niektóre modele. Olejaki prawdziwe to tylko Suzuki miało.Do jazdy w korkach to szukaj tylko motocykl chłodzony cieczą.

Piszesz o SACS ale tam za wiele tego powyżej BMW czy FJ nie ma. Jest duża chłodnica oleju i ot tyle.
Natrysk na denka tłoka zapewniam Cię ze każdy z tych motocykli ma i każdy da się w końcu ugotować.

Brzeszczot 27.06.2022 17:49

Cytat:

Napisał Rafał Rs7 (Post 785748)
Nie rozumiem jednego .

Kto mając motocykl stoi w korku.

Nigdy nie stoję w korku po to jest motocykl .

Przyjedz do Warszawy to zrozumiesz ,-:)

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

zimny 27.06.2022 17:50

Rafał RS7 - zasadniczo też, a najlepiej w ogole poza miastem. Ale czasem shit happens, a to wypadek na autostradzie a to jakaś masakra na wylocie z Warszawy.

Herni, ok wiem co masz na myśli - w suzuki był inny obieg oleju i jego część krążyła tylko w celu chłodzenia. Umówmy się że w tym kontekście olejak to potoczne określenie m.in. boxerów bmw chłodzonych powietrzem do 2012r. Powietrzak brzmiałoby głupio :D

BTW odnośnie chłodzenia to w RT 1150 dla niemieckiej policji były montowane dodatkowe wiatraki na chłodnicę. Na Adventure rider jest opis jak montowany był wentylator z KTMa. To oczywiście ekstremalne przypadki, zwykłemu użytkownikowi raczej to zbędne.

To co, może jakiś pomysł na lepsze umocowanie tych lampek?

Navaja 28.06.2022 11:23

Cytat:

Napisał zimny (Post 785752)

To co, może jakiś pomysł na lepsze umocowanie tych lampek?

Halogeny oddać, dołożyć siana i kupic dobrą lampę główną. :D
Chyba, że zmierzasz na nich jeździć w dzień, bo taka moda teraz nastała. To wtedy nie mów, że mnie znasz. ;)

zimny 28.06.2022 11:53

Cytat:

Napisał Navaja (Post 785850)
Halogeny oddać, dołożyć siana i kupic dobrą lampę główną. :D

Odkąd je zamontowałem to właśnie ku temu się trochę skłaniam, tyle że sprzedać raczej bo za późno na zwrot, no i instalację po swojemu zrobiłem :) Świecą fakt, baardzo dobrze ale lampa LED to przyszłość :Thumbs_Up:

Cytat:

Napisał Navaja (Post 785850)
Chyba, że zmierzasz na nich jeździć w dzień, bo taka moda teraz nastała. To wtedy nie mów, że mnie znasz. ;)

Też to widzę na drogach, i po stokroć mówię NIE! ;) Halogeny to nie dzienne, a ich udział w bezpieczeństwie w dzień jest taki jak głośny przelotowy wydech.

muszel72 28.06.2022 12:36

Ośmielam się nie zgodzić. Halogeny używane w dzień ale skierowane na drogę a nie w nadjeżdżający pojazd znacznie poprawiają bezpieczeństwo jednośladu.

zimny 28.06.2022 12:52

Cytat:

Napisał muszel72 (Post 785862)
Ośmielam się nie zgodzić. Halogeny używane w dzień ale skierowane na drogę a nie w nadjeżdżający pojazd znacznie poprawiają bezpieczeństwo jednośladu.

OK, nie wchodzimy w ideologię tudzież przekonania :)

Nie wiem, może poprawię montaż lampek, może zdejmę.

A może moto zamienię na połowę tańszego trampka 650 :dizzy: ze mną nigdy nic nie wiadomo :o

Navaja 28.06.2022 13:42

Muszel72
ośmielam się zaprzeczyć Szanownemu Koledze.:D
Halogeny służą do doświetlania drogi podczas mgły a nie do używania w jasny słoneczny dzień. W jaki sposób poprawiają bezpieczeństwo? Że są bardziej widoczni? To równie dobrze puszkarze też mogliby jeździć na halogenach.

Są też motocykle gdzie mają zamontowane dodatkowe reflektory dalekosiężne czy jak je tam zwał. Ale to wszystko jest do używania po zmierzchu a nie w dzień.

99% motocykli, które mijam wali tym badziewiem po oczach. To wszystko jest w myśl zasady: kolega ma, widziałem takie na trasie, poczytałem w necie no to ja też muszę mieć. Kupiłem, zamontowałem to jadę i świecę aby mnie widzieli.

Emek 28.06.2022 13:45

Cytat:

Napisał Navaja (Post 785871)
99% motocykli, które mijam wali tym badziewiem po oczach. To wszystko jest w myśl zasady: kolega ma, widziałem takie na trasie, poczytałem w necie no to ja też muszę mieć. Kupiłem, zamontowałem to jadę i świecę aby mnie widzieli.

Dokładnie. :Thumbs_Up:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:10.