Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Nowa Afryka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=20480)

NUROFEN 22.07.2015 23:59

na szczęście widziałem...pewnie dzis nie zasne...

Jutro remanent i wszystko na allegro leci ;-)

zipo 23.07.2015 00:01

[QUOTE=Boski-Kolasek;441218]
Cytat:

Napisał darius (Post 441191)

Zakochalem sie ponownie.....

Siwy Pan:
Najwiekszym i nieodgadnionym pytaniem zawsze bylo
-"Czy powinnismy nowy model Hondy nazwac legendarnym imieniem Africa Twin"
Wiadome jest, ze Africa Twin jest niepowtarzalna IKONA wsrod modeli do tej pory stworzonych przez Firme.
Zdaje sobie z tego sprawe i mielismy watpliwosci czy nowe moto bedzie wystarczajaco dobre , by nosic imie "Africa Twin"
Odpowiedzialem sobie, ze jesli nie jest, to nie powinnismy nawet myslec by proponowac AT.
Jednak zdecydowanie i niezaprzeczalnie, nowy model Hondy zasluguje by byc ukoronowany imieniem Africa Twin.

-Powiedziales mi wczoraj, ze chcialbys jeszcze przeprowadzic dodatkowe testy odnosnie stabilnosci podczas jazdy.No coz...w niedziele okkolo polnocy wybrales sie do Osaki i zo ajelo ci to 2 godziny,potem jeszcze przegladalej moto i wrociles nad ranem by o tym pogadac..
W sumie nie wiem jak to nazwac..poswieceniem czy glupota , czy moze pasja.
Teraz to przychodzi mi na mysl ,ze to chyba pasja do Hondy

Sporo dyskutowalismy i doszlismy do wniosku, ze nowy model zasluguje by byc ukoronowany imieniem Africa Twin.

Siwy Pan do Japonczyka:
Powiedz mi jedna rzecz...poniewaz twoim pierwszym dzieckiem byla pierwsza Afryczka, gdybys mial przed soba dwie nowe Afryki -jedna originalna i ta najnowsza i musial wybierac to co bys kupil?

Japaneesse cos tam cos tam ;)

-"No..nawet rodzice zadawali mu te pytanie...
(gadka szmatka,lokowanie produktu itp)
-"Bralbym obie!" odpowiada Japan

Francuzik mowi-
"Afryka to moj fawory od zawsze...(mowa o orginalnej)

Siwy Pan
-"Jesli mialbys wybrac ulubiona czesc moto, to co by to moglo byc?
Ale juz sie mama i tata nie zaslaniaj ok?"

Japoniec mowi
-" Hmm..z pewnoscia tym czyms bylo by "uczucie"...
Siwy Pan
-" Tak , dokladnie tak!
-To niesamowite i wyjatkowe uczucie lekkosci prowadzenia. Nawet gdy patrzysz na Afre to nie rzuca sie w oczy fakt, ze to 1000cc. Podczas jazdy masz wrazenie jakbys siedzial na lekkim moto, cos jak Transalp. Nie czujesz wagi.
...
-"A czy koledzy chcieliby cos dodac?"

mlody Japonczyk-
-"Tak..wiec nowoscia dla off road jest Automatic Dual Transmission System.
Efektem dzwiekowym jest wspanialy dzwiek silnika z bogatym brzmieniem.
Przyspieszenie , moc i zryw ,imponuje jest juz od niskich obrotow....'

Siwy Pan
-"W sumie nie jest latwo uszczesliwic posiadacza motocykla. To tylko maszyna, jednak pozwala na to, by poczuc troche radosci.Zwlaszcza w momentach ,kiedy odkrecajac manetke jestes zaskakiwany zmiennoscia terenu, charakterystyka pracy silnika pozwala ci wpasowac sie w odpowiednia trakcje w nieoczekiwanych sytuacjach."

Japonczyk mowi-
-"Maszyna jest uniwersalna w kazdych warunkach.
Predkosci przelotowe, ciasne winkle,off road.
Zdawalismy sobie tez sprawe , ze zamontowanie DCT w moto o takich parametrach i przeznaczeniu jak AT. moze byc odebrane przez naszych klientow z rezerwa i pewnym dystansem.
Osobiscie bylem tm bardzo przejety, czy taki rodzaj udogodnien sprawdzi sie w offie.Jednak testy wykazaly,ze jest to niesamowita sprawa!

Kierowca mowi-
"Prawde mowiac, osobiscie nie lubie DCT jednak to chyba dla tego, bo sie starzeje i lubie tradycyjny system zmiany biegow.Do niedawna nie wyobrazalem sobie jazdy w offie z takim rozwiazaniem, ale zmienilem zdanie po testach"
" yea yea.." podniecaja sie Japonce

Siwy Pan-
-"Ostatnio wzialem Afre by pobujac sie po ostrych winklach.Powiedzialem w biurze , ze bede za pol godzinki a zastala mnie noc..po prostu nie moglem przestac!
Przyjemnosc i radocha z jazdy zaskoczyla mnie i wciagnela kompletnie!
Od 28 lat pracuje w Dziale Rozwoju Hondy.Musze powiedziec, ze jeszcze nigdy nie spotkala mnie sytuacja, w ktorej doswiadczylem tylu uczuc zachwytu i zadowolenia az do dzis.Kompletny odlot!"

kierowca
-"Warto przypomniec,ze czasy w ktorych tworzylismy pierwowzor Afryke Twin pozwalaly nam na przewage na rynku w tym segmecie, z uwagi na brak w tamtych czasach konkurencji.
Ale nawet teraz,pomimo tylu trudnosci i juz ogromnej konkuencji czuje, ze nowa legenda AFRICA TWIN wlasnie sie rozpoczela..( cos tam cos tam...)
Nowa Afra to cudo!

Oto Slowo Hondy
zipowi niech beda dzieki ;)
-"

fassi 23.07.2015 00:07

1 Załącznik(ów)
Zipowi niech beda dzieki, w ryja dam jak bedziesz w poblizu.

Ci co niewidzieli niech zaluja. Ale tez zrobilem sobie screena wiec mozecie sobie go wziac i pojsc do toalety :D
Załącznik 56327

puszek 23.07.2015 00:13

Ogłoszenie
Ja Puszek, z powodów niezależnych od siebie, muszę zakomunikować, że zakończył się czas w którym można było stać się posiadaczem Jasia Wędrowniczka za wjazd klocem na Erg Chebbi.
To co dzisiaj się stało, doprowadziło by mnie do bankructwa albo nawet do konfliktu z prawem za rozpijanie zdobywców szczytów.
Nikt nie zgłosił się po nagrodę w ciągu czterech lat. Szkoda.
:at::at::at::at::at::at::at::at::at::at::at::at::a t::at::at::at::at::at::at::at::at::at::at:

zipo 23.07.2015 00:17

No pacz pan, ledwo skonczylem pisac i wylaczyli przekaz...
A w ryjek to chetnie :) tylko chyba czache mam nie zbyt mocna ..
trzymam za slowo kiedys tam gdzies tam...

pozdro wszystkim , ktorych wiara nie stygla.
jest moto.

MaRP 23.07.2015 00:30

Cytat:

Ci co niewidzieli niech zaluja.
Nie widziałem i żałuję :( ...
Kurde...
Dobrze, że można było chociaż poczytać (dzięki zipo) :)

Jednak jest :

bass 23.07.2015 00:33

Podoba mi się, że wzorują się na naszych afryczkach :D - komin w tej nowej też od razu do wywalenia, leosia założyć i bedzie git :D

Lucky Luke 23.07.2015 00:34

A ja bym chciał czerwoną ze złotymi felgami.

Reszta, może ssać nam wydech :P

darius 23.07.2015 00:38

Ktos juz przechwycil i zrehostowal!

https://youtu.be/OCizHWu0gao

Pozdrowienia
D

materna 23.07.2015 00:47

dzięki Ci darius,
widziałem już ale... można patrzeć i patrzeć:)

Lucky Luke 23.07.2015 01:02

I to dopiero jest motywacja do pracy , a nie jakieś tam limity.
Jak wypuszczą ładny folder to ustawię sobie jej zdjęcie na biurku w pracy :D

consigliero 23.07.2015 07:58

Nawet niedroga jest

http://www.advpulse.com/adv-bikes/he...w-africa-twin/

borys609 23.07.2015 09:07

Ech, jak dzieci...

Cała ta dyskusja dowodzi tylko tego, że siła marketingu jest ogromna.
Nikt jeszcze na nowej Afri nie siedział tymczasem wśród obecnych tutaj:
-94% twierdzi, że nowa Afri jest najlepsza na szosie, w terenie i w garażu,
-85% jest przekonane, że to nie będzie się psuć,
-45% deklaruje już teraz chęć sprzedaży swoich motocykli, nerki, psa i cnoty córki, celem zebrania środków na nową Afri,
-89% da sobie obciąć przedramię, że nowa Afri nie będzie miała chorób wieku dziecięcego,
-99% twierdzi że BMW to ma marketing i fałszywe promowanie wyższych wartości, tymczasem Honda na trzeźwo i chłodno przekazuje realne parametry nowego produktu,
-59% bez mrugnięcia okiem porzuci swoją miłość do KTM-a na rzecz nowej Afri, bo łatwiej idzie na koło, nie wibruje i się nie rozkręca,
-70% deklaruje, że w momencie kupna kupią Afri w manualu, a tymczasem w skrytości marzą o DCT i złotych felgach z Next-ami :),
-93% ma dogłębną i bezsprzeczną wiedzę na temat życiorysów i sukcesów zawodowych aktorów występujących w filmikach propagandowych Hondy,
-11% ściszonym głosem przyzna, że ci aktorzy mają większe wacki niż oni :)....
-23% gdzieś czytało że Adam i Ewa mieli skośne oczy i rybie głowy :).

Krótko mówiąc, pażyjom - uwidim!

Póki co mamy tylko parę zdjęć, błoto w sprayu i doskonałą pracę kamery.
Nowy GS LC też na filmach i folderach wygląda pięknie, a przez pierwszy rok realnego testowania na klientach wylazło mu trochę poważnych wad zupełnie nowej konstrukcji.

fassi 23.07.2015 09:16

Borys, daj nam sie choc chwile poczuc jak gejesiarz wbijajacy pin w salonie bmw i wyjezdzajacy nowym modelem :D

To ze GS sie psul w pierwszym roku to nic nowego, to sie kupuje w cenie najlepszego adwenczera na swiecie.

Ziarko 23.07.2015 09:17

Bana mu, za takie herezje. O AfricaTwin piszesz Borys.

Zet Johny 23.07.2015 09:23

Proponuje ustanowić tytuł: "niegodziwiec dnia" i borys609 ma duże szanse otrzymać go jako pierwszy :D

puszek 23.07.2015 09:35

Trochę chyba trzeba zacząć się martwić...Przecież jak będzie sprawny marketing to wszyscy użytkownicy przerzucą się z BMW i KTM na naszą kochaną Afri. Jaki to będzie zlot Africa Twin, gdy połowa będzie w majtkach Hondy a nad motorami będą rozpięte namioty Honda by chronić polerowane aluminium turatecha....:bow:

fassi 23.07.2015 09:37

Kurde Puszek nie pomyslalem o tym. I beda kufrow 3 wyglancowanych, ciezki offroad ale taki aby nawet oslona pod silnikiem sie nie porysowala, 200 000km na liczniku a ryski na moturze nie znajdziesz....

myku 23.07.2015 09:38

Borys hehehe....dobre.A ja juz widze te Zloty,na ktorych beda staly nowe i stare Afry kolo siebie.To bedzie epicki widok :rolleyes:

zipo 23.07.2015 09:38

Cytat:

Napisał borys609 (Post 441284)
Ech, jak dzieci...

Cała ta dyskusja dowodzi tylko tego, że siła marketingu jest ogromna.
Nikt jeszcze na nowej Afri nie siedział tymczasem wśród obecnych tutaj:
-94% twierdzi, że nowa Afri jest najlepsza na szosie, w terenie i w garażu,
-85% jest przekonane, że to nie będzie się psuć,
-45% deklaruje już teraz chęć sprzedaży swoich motocykli, nerki, psa i cnoty córki, celem zebrania środków na nową Afri,
-89% da sobie obciąć przedramię, że nowa Afri nie będzie miała chorób wieku dziecięcego,
-99% twierdzi że BMW to ma marketing i fałszywe promowanie wyższych wartości, tymczasem Honda na trzeźwo i chłodno przekazuje realne parametry nowego produktu,
-59% bez mrugnięcia okiem porzuci swoją miłość do KTM-a na rzecz nowej Afri, bo łatwiej idzie na koło, nie wibruje i się nie rozkręca,
-70% deklaruje, że w momencie kupna kupią Afri w manualu, a tymczasem w skrytości marzą o DCT i złotych felgach z Next-ami :),
-93% ma dogłębną i bezsprzeczną wiedzę na temat życiorysów i sukcesów zawodowych aktorów występujących w filmikach propagandowych Hondy,
-11% ściszonym głosem przyzna, że ci aktorzy mają większe wacki niż oni :)....
-23% gdzieś czytało że Adam i Ewa mieli skośne oczy i rybie głowy :).

Krótko mówiąc, pażyjom - uwidim!

Nowy GS LC też na filmach i folderach wygląda pięknie, a przez pierwszy rok realnego testowania na klientach wylazło mu trochę poważnych wad zupełnie nowej konstrukcji.

:)
szydera na najwyzszym poziomie ,love it !
Pamietaj jednak, ze zipo moze wkroczyc do Waszego BMWatku i roztoczyc kontrarna
wizje ,a to konczyc sie moze jego destrukcjom no. ;)
Tak ze, trzym fason to ja trzymie pysk.
pozdro

consigliero 23.07.2015 09:41

Wtedy dopiero będzie pole do popisu . Już nie tylko "wrogiem" będzie gieesiarz ale dodatkowo ten nuworysz który sobie kupił nową AT i próbuje się wtopić w szeregi Afrykańczyków

borys609 23.07.2015 09:45

No dobra, na trzeźwo widzę to tak:

Przeciętny Niemiec pójdzie do salonu, kupi nowego gejesa, pojedzie do Ameryki Południowej, a przedtem jeszcze zjeździ pół świata, złamie wahacz, powie "scheisse" i z uśmiechem pójdzie na piwo. To samo zrobi z nową Tenerą, Afrą czy innym motocyklem.

Przeciętny Polak pójdzie na allegro czy do handlarza, u którego nic nie stuka i nie puka, kupi zajechaną, z przekręconym już trzykrotnie licznikiem starą Afrę, przewiezie się wkoło domu, doleje butelkę oleju, wytrze szmatą cieknące lagi i silnik, podwiesi na drucie owiewkę, odłączy zajechaną pompę i dopchnie parcha do garażu bo padł regulator, ale i tak będzie kochał ją bezgranicznie (co jest z resztą zrozumiałe), udowadniając wszystkim na swoim przykładzie że to jest dopiero tru adwenczer! :)

Jednych i drugich doskonale rozumiem. Tak na prawdę jedyne co ich różni, to dosyć znaczna różnica kursu waluty, w jakiej zarabiają na chleb...

QrczaQ 23.07.2015 09:55

Cytat:

Napisał borys609 (Post 441284)

Jak narazie to mamy dlugie ujecia jezdzacego motocykla... To daje sporo do oceny.

Wyrzuc to z siebie i przyznaj ze cie sie podoba :D Zapomniales dodac, ze 90% (10% Ortodoks) wlascicieli BMW patrzy teraz na swojego GSa jak stara gruba żonkę po filmie z Cameron Diaz. Pewnie 80% tez z ta gruba żonką zostanie i bedzie czekac aż Afryka bedzie pelnoletnia.

myku 23.07.2015 09:58

Ale dlaczego kur..a Niemiec,hahahaha....Niemcy sa milymi gosciami i napewno wezma to co lepsze ;)

borys609 23.07.2015 10:01

QrczaQ i tu mnie masz! Oczywiście, że mi się podoba!
Oczywistym jest też, że bez mrugnięcia okiem zamieniłbym GS-a na nową Afri, tylko póki co chętnych na taką bezgotówkową wymianę raczej brakuje :). Jestem więc realistą :).

madafakinges 23.07.2015 10:09

ten borys609 to mi wygląda na kumpla Tuska... Hańba! Zdrada! on chce sprzedać Polskę...yyy tzn. nie kupić nowej afry!!!

zipo 23.07.2015 10:28

Cytat:

Napisał borys609 (Post 441308)
QrczaQ i tu mnie masz! Oczywiście, że mi się podoba!
Oczywistym jest też, że bez mrugnięcia okiem zamieniłbym GS-a na nową Afri, tylko póki co chętnych na taką bezgotówkową wymianę raczej brakuje :). Jestem więc realistą :).

A gdyby ktos szastajacy gotowka zaproponowal ci nowke Afre za to, jesli bys publicznie na zlocie przyznal sie do bledow i wypaczen i rzucajac giejesa w bloto splunal 3 razy przez ramie,przezegnal sie ,wyrazil skruche i wytarl buty o wahacz ,wypowiadajac magiczna formule "boycott german goods"
..wszedlbys w to?:p
Wiem ,ze myslisz"tak" lecz duma napisze "nie"...

borys609 23.07.2015 10:32

Zipo, pozwól że chwilkę zastanowię się nad odpowiedzią...

Do kiedy tą propozycję podtrzymujesz? :P

zipo 23.07.2015 10:58

Cytat:

Napisał borys609 (Post 441314)
Zipo, pozwól że chwilkę zastanowię się nad odpowiedzią...

Do kiedy tą propozycję podtrzymujesz? :P

He,nie w ciemie bity chlopak z tego Borysa ;)
Mysle,ze zebralbym srodki od konkurencji antygermanskiej w kilka miesiecy,musialaby byc tv,radio i duze grono ..jakas transmisja live z podtekstem tragedii greckiej w tle.
No, po takim szol moglbys nawet miec szanse na listach wyborczych plomiennych dzierzawcow monopolu na patriotyzm. ;)
Oczywiscie kontrakt,jakies niewielkie zobowiazania bylyby niezbedne...co myslisz?

Andrzej_Gdynia 23.07.2015 11:04

A mamy jakieś info na temat danych taktyczno technicznych tego cuda? Jakas moc, moment, skok itp? A moze coś przegapiłem bo watek czytam gdzieś od 195 strony czy jakos tak..
Swoja drogą przez rok nawaliliscie tyle postów że chyba zaden wątek nie dał takiego efektu...

borys609 23.07.2015 11:26

Zipo, już odpowiadam.
W zasadzie wszystko to, co opisujesz, działo się na ostatniej Twierdzy Kłodzkiej. Było topienie, rzucanie, nawet skakanie i grzęźnięcie w piachu po siedzenie. Było rzucanie mięsem w kierunku bękartów Adolfa i oficjalne deklaracje antybawarskie. Ale była też nieplanowana acz rozmyślna awaria (Misza i jego ręcyma umyślnie unieruchomiony motór przez kombinację kabelkową), były też soczyste gleby z połamaniem szyby i urwaniem kierunku włącznie. Upieprzenie błotem z natury (a nie ze spraya czy z innego fafkulce) sięgało czubka owiewki. Było też zderzenie z kumpla GS-em, co zostało nawet uwiecznione na filmie, który może kiedyś opublikuję... Słowem masa śmiechu ale też śmiechu przez pot i łzy. Bo nie maszyna a człowiek....!
Lubię tą maszynę, po prostu. Jest niezawodna i solidna, tania i prosta w serwisie, znam ją prawie na wylot. Jest też cholernie nieporęczna i niepraktyczna w terenie, o czym nikt mi nie powiedział zanim zacząłem się nią zapuszczać w czarną dupę :).
Tak więc... Myślę, że w Twoim happeningu odegrałbym swoją rolę bez znacznego upodlenia na rzecz mojego egzemplarza czy też całej bawarskiej marki, co do której nie czuję jakiejś zbytniej, ortodoksyjnej mięty :).

Louis 23.07.2015 11:49

Borys szacun za szyderę, zgrabna. :)

Co do nowej AT. Mało wiemy. Mogli wiele rzeczy zawalić albo i nie. Wiemy natomiast jak wygląda, i wyglądu z całą pewnością nie skopali. :)

mdxmd 23.07.2015 12:28

co by nie pisać to wygląda na to, że będzie w końcu "normalny moto" do wszystkiego... wycieczkę do lasu miasta i w piz..du daleko :) do lansu z kuframi, wypadów zarówno solo i na kobitę przy "kości" mocy nie zabraknie :)

podobno w kraju ok 50.000zł i będzie to wersja limitowana z kuframi...takie przecieki..

pozostaje tylko pytanie dlaczego nie wypuścili tego 15lat temu zamiast mega adventura Varadero... bo normalna firma dobre produkty rozwija a nie kończy, ale to dotyczy całej japońskiej czwórki, wszyscy dali dupy:Sarcastic:

madafakinges 23.07.2015 12:35

Wolałbym gdyby była za 40 bez kufrów...

maciejw70 23.07.2015 13:09

Cytat:

Napisał Andrzej_Gdynia (Post 441320)
A mamy jakieś info na temat danych taktyczno technicznych tego cuda? Jakas moc, moment, skok itp? A moze coś przegapiłem bo watek czytam gdzieś od 195 strony czy jakos tak..
Swoja drogą przez rok nawaliliscie tyle postów że chyba zaden wątek nie dał takiego efektu...

Dzisiaj byłem u dilera Hondy w Lublinie. Gość powiedział, że w sobotę tj 25.07 zostaje zniesione "embargo" na informacje techniczne. Czyli od soboty w necie będzie można coś wyszperać. A może na stronie oficjalnej Hondy?

QrczaQ 23.07.2015 13:48

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 441334)
Wolałbym gdyby była za 40 bez kufrów...

Ja daje 39k bez komina i oslon na kiere :D

Louis 23.07.2015 14:19

Miałem nadzieję, że będzie lżejsza.

https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net...c0&oe=561873C3

madafakinges 23.07.2015 14:22

Tylko to jest waga sucha?

rambo 23.07.2015 14:23

208kg sucha
bez ABS i bez DCT

18" koło tył i 310mm skoku przód to dobra wiadomość :)

madafakinges 23.07.2015 14:30

KTM 950 189kg na sucho.... 20 mniej. Szkoda.

xtr 23.07.2015 14:45

Ale za to nie jest zrobiona z gównolitu, dobry materiał swoje warzy :)

puszek 23.07.2015 14:48

Klaskać a nie narzekać :-)))

madafakinges 23.07.2015 14:52

https://scontent-mad1-1.xx.fbcdn.net...76243345_o.jpg

Jest taka sama lipa jak w kacie, przewód hamulcowy puszczony nad przednim błotnikiem. Jak się błotnik zapcha na ukrainie glinobłotem i się go odkręci to się będzie w kostę wciągał.

Ciekawe czy osłona silnika od siódemki podejdzie;)

madafakinges 23.07.2015 14:58

http://www.v10.pl/narzedzia/tapety/M...x1200_c103.jpg

Z tym skokiem zawieszenie 310mm z przodu to trochę przesadzili.na pewno jest nie więcej niż 250na zdjęciu S ze skokiem 265 widać gdzie laga się kończy

QrczaQ 23.07.2015 15:07

Cytat:

Napisał Louis (Post 441351)
Miałem nadzieję, że będzie lżejsza.

https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net...c0&oe=561873C3

Skad to? Jakies wloskie spekulacje...

Louis 23.07.2015 15:30

Portugalskie.

wysłane z telefonu

ocoloko 23.07.2015 15:32

Te 310mm to średnica tarcz z przodu. Prześwit 250mm.

puszek 23.07.2015 15:51

Pamietacie te filmiki? Królowa w roli głównej...Był jeszcze jeden z tytułem Królowa musi powrócić , ale nie mogę go znaleźć...I WRÓCIŁA!!!!!!

TAK TO JEST MEGA!!! PRZYSZŁA DO NAS!!!!

nemo 23.07.2015 15:57

https://www.youtube.com/watch?v=QV_1hQ1ztSE

NUROFEN 23.07.2015 16:05

Puszek zacznij historię od tego filmu..

https://www.youtube.com/watch?v=_NB2NFV2aww

Niestety nie potrafię wklejać :-(

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:05.