Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Honda - inna niż AT & NAT (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=185)
-   -   XL 750 transalp (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=43043)

matjas 14.03.2023 14:33

czyli cenowo to to jest poziom T7???

Mallory 14.03.2023 14:45

Cytat:

Napisał zimny (Post 811242)
Bo wiecie, tu sobie możemy ponarzekać że na Dakar to marny ten trampek, zawias taki se a silnik niewiadomo co, i wydech dziwny....

....tymczasem starzy trampkarze w liczbie niemałej przeżywają to co FAT w momencie gdy nadchodziła NAT. Pamiętam jak to było. Siedzą, ciułają hajs, liczą kredyty i leasingi i wpłacają zaliczki :)

Z mojej perspektywy to jeden z niewielu motocykli w tej klasie z akceptowalną z mojej perspektywy jeszcze ceną zakupu nowego. Nie, ja nie kupuję - nie stać mnie chyba więc zostaję z nastoletnim GSem ;)

Ale Marcin - chciałbyś takiego trampka?

Cytat:

Napisał matjas (Post 811244)
czyli cenowo to to jest poziom T7???

No dokładnie Matjas - T7 ma płytę pod silnik i handbary w standardzie, więc jak dołożymy to do trampka to mamy cene identyczną.

Gończy 14.03.2023 14:47

Tak cenowo wyjdzie prawie jak T7.
Nie wiem ale ja tam się spodziewałem czegoś innego. Zarówno wtedy jak wychodziła CRF1000 tak i teraz jak się pojawia trampek. Trochę się znowu zawiodłem.

matjas 14.03.2023 14:53

jeśli już mowa o tym co Zimny by chciał :D to ja się wypowiem :D również.

że na pewno wolałbym TO, niż to coś to było nazwane srantalp i miało silnik z NTV700 z urwanym wałkiem. bo tak na to patrzę.

natomiast jak miałbym wybierać między nowym trampkiem a T7 to zdecydowanie Yamaha. pomijając ten kokpit co wygląda tak jakby można na nim za chwilę wyświetlić Tetris v.2, jest to dla mnie najładniejsze i akuratne enduro obecnie na rynku.

kiedyś jak już postanowię, że czas na JEDNO moto zanim nadejdzie czas bez moto, to myślę, że takie T7 mogłoby robić wszystko jak należy. mam nadzieję, że będzie wtedy bogaty rynek używek :D

sudden 14.03.2023 15:52

Cytat:

(...) Nie, ja nie kupuję - nie stać mnie chyba więc zostaję z nastoletnim GSem ;)

Podoba mi się słowo "chyba" w tym kategorycznym zdaniu.
Walkę wewnętrzną wyczuwam :D

Horizon 14.03.2023 16:08

Cytat:

Bo wiecie, tu sobie możemy ponarzekać że na Dakar to marny ten trampek, zawias taki se a silnik niewiadomo co, i wydech dziwny....

....tymczasem starzy trampkarze w liczbie niemałej przeżywają to co FAT w momencie gdy nadchodziła NAT. Pamiętam jak to było. Siedzą, ciułają hajs, liczą kredyty i leasingi i wpłacają zaliczki :)

Z mojej perspektywy to jeden z niewielu motocykli w tej klasie z akceptowalną z mojej perspektywy jeszcze ceną zakupu nowego. Nie, ja nie kupuję - nie stać mnie chyba więc zostaję z nastoletnim GSem ;)

Bez wątpienia znajdą się amatorzy nowego trampka. Baa! Będą zachwyceni bo to jest to na co czekali, ale nie można lekceważyć gadania tych którzy są sceptycznie nastawieni do tego co powstało. Sporo ludzi liczyło, że pojawi się jakaś konkurencja dla T7 i Tuarego (bo prawda jest taka, że aprilia jedyna rzuciła wyzwanie Yamasze i dała bardzo fajną odpowiedź na adv z zacięciem enduro/rajdowym). Wychodzi na to, że powstał motocykl który z V-stromem może sobie piątkę zbić :drif:. Cenowo też szału nie ma, bo tak jak wszyscy piszą - dorzuć handbary i płytę pod silnik i wychodzi identyko T7/Tuareg. Ja miałem nadzieję na konkurencję dla tego typu maszyn, ale niestety zaczynam zbierać zaliczkę na Aprilkę bo na horyzoncie nic się nie pojawi z terenowych dwucylindrowcow (ktm 890 R spoko, ale odjechany cenowo)

R2D2 14.03.2023 17:31

Aby trampek odniósł podobny sukces do NAT musiał być bardziej asfaltowy niż terenowy.
Moim zdaniem jest spoko i ta cena na dzisiejsze czasy nie jest jakaś zabójcza.
Trzeba też wziąć pod uwagę dobry pakiet elektroniki.
Trampek w końcu będzie jechał i hamował :D
Niestety firmy mają coraz bardziej zachłannych księgowych i zysk staje się sprawą najważniejszą.

Kazmir 14.03.2023 21:20

W materiale wrzuconym przez Horizon jest wzmianka o zużyciu paliwa. Prawie 7L? Czy to nie za dużo, jak na taki nowoczesny sprzęt?

zimny 14.03.2023 23:55

No to teraz ja, po kolei :)

Cytat:

Napisał Mallory (Post 811246)
Ale Marcin - chciałbyś takiego trampka?

Jakbym miał 50k na ten cel? Nie wiem, do samego motocykla nic nie mam poza tym że tak jakoś nie do końca mi się podoba. Etap trampków w różnej postaci mam za sobą. Wizualnie jakoś mam wrażenie że projektant wydechu w tym trapmku nowym pił sake razem z tym co projektował lampę w nowym V-Stromie 800.

Ale wiem co bym zrobił mając taką kasę z celem zakupu motocykla. Zostawiłbym moją obecną niemiecką pralkę bo ją całkiem lubię i tylko dokupił 300L lub Rally do pary.

Cytat:

Napisał sudden (Post 811253)
Podoba mi się słowo "chyba" w tym kategorycznym zdaniu.
Walkę wewnętrzną wyczuwam :D

Ja niby piśmienny, niby znam polski a ile może znaczyć przecinek lub jego brak :D O tak powinno być:

Nie, ja nie kupuję - nie stać mnie chyba, więc zostaję z nastoletnim GSem.

A raczej, o tak:

Nie, ja nie kupuję - nie stać mnie, zostaję z nastoletnim GSem.

Lub wprost:

Nie, ja nie kupuję, zostaję z nastoletnim GSem.

Póki co muszę rozczarować... walki były i jeden taki kolega z Podlasia był ich sprawcą ;) ale jest stabilnie. No po prostu jeździ to lepiej niż dobrze. Chce mi się tym GSem jeździć.

Pozdrawiam
zimny

matjas 15.03.2023 09:27

Zimny szukam GSa. Dla kolegi :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:20.