![]() |
naucz się - to proste .... kiedyś to była PODSTAWA w mechanice ... ;-)
|
zawsze staram sie kupowac 'lepsze' wiertla. nie przesadzam z obrotami i chlodze olejem ale po jakims czasie wiertlo traci 'jad'. kolega co robi chromonikle oddaje to do zewnetrznej firmy po kilkadziesiat sztuk na raz. da sie wiertlo 3,4,5 naostrzyc szlifierka?
|
1,5 2,0mm ostrzyłem. Kwestia dobrej szlifierki i dobre okulary.
Kiedyś pracowałem poza krajem i jak "Kowalski" do majstra poszedł z takim problemem to krzywo było. Nawet szlifowałem wiertło trzy piórowe, które pierwszy raz widziałem na oczy? Cytat:
|
Kazmirze jesteśmy ginącym gatunkiem który nie leciał do marketu po nowe tylko ostrzył i naprawiał co się zepsuło.
|
ok. bedziemy sie uczyc. jaka kupic szlifierke? ile obrotow? jaki kamien? wiertla max 14-16mm
|
https://www.youtube.com/watch?time_c...&v=KCL27Bs9DYg
O ostrzeniu szlifierka stara polska elna co najwyżej to łożyska wymienisz i po sprawie kolejne lata pożyje. |
a kamien w jakis jednostkach sie podaje grubosc ziarna? bo chyba powienno byc mozliwie drobne do malych rozmiarow wiertel. na sucho to robic czy lac jakies chlodziwo?
|
Ja robie na sucho, staram sie nie przypalać wiertla i jak go trochę poszlifuje to chłodzę w wodzie,info z forum cnc "Do ostrzenia zalecał bym 99A lub 38A 60K lub 80K", a ziarno tak pewnie kolo 80-100, fajna sprawa jest szablon do ostrzenia wierteł, ładnie wtedy widać czy trzymamy kont i czy krawędzie są równe a to wpływa na centryczność wiercenia.
|
no to jest widze temat do zglebienia. trzeba poczytac i poprobowac, a najlepiej jakiegos starego speca napasc i wypytac.
|
Kup nowe wiertło w miarę duże np 10mm, i przyjżej się obydwu stronom łopatki skrawającej.
Powierzchnia skrawająca ma być wyżej jak zejście z ostrza, trzeba zachować symetrię. Popatrz, na pewno w godzinę dojdzies o so choźi... w temacie ostrzenia. Szlifierka byle jaka, kamień im dribniejszy korund tym lepiej. Nie dociskaj za bardzo bo przegrzejesz. To jest na prawdę łatwizna, jak już rozkminisz. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:20. |