![]() |
Świetna sztuka. Bardzo mi się podoba w tym malowaniu.
|
8 Załącznik(ów)
No to jak lecą fotki to tak. W oczekiwaniu na graty zabrałem się za silnik. W pierwszej wersji miałem tego nie ruszać, ale nie mogłem patrzeć na takiego parcha. Cóż, miodu nie ma, ale tragedii też nie, jest średnio. Muszę teraz rozważyć za i przeciw co wymienić co zostawić. Przynajmniej przez jesień i zimę będzie co robić :haha2:
|
Cylinder do szlifu, tłok do utylizacji.
Tyle co widać z góry to dźwigienki tez trochę wyślizgane pytanie jak wysokość krzywek. Kup Plastigauge i zobacz co tam z panewek w głowicy zostało. Pytanie jak to chodziło z takim zajebistym przedmuchem pod głowicą. Masakra jakaś. Jak remont to remont. |
No. Też otworzyłem oczy jak głowicę zdrapałem, Yamaha :D Silnik nie był rozkręcany od nowości. Trzonki zaworów nie wybite, dźwigienki i krzywki wyślizgane, ale w normalnych granicach. Panewki gładkie, nie czuć pod paznokciem. Pomierzę to jednak jak mówisz. Ulżyło mi, bo korba jest ok. Sworzeń też nie był przytarty. Na liczniku teoretycznie 48kkm
|
Korba na dole może być ok ale na swozniu trzeba pomierzyć według serwisowki bo może być jajo.
|
6 Załącznik(ów)
Wyjąłem silnik z ramy i szukałem śladów przemalowania. Narazie nic. Pod śrubami silnika, szpilką wachacza, w otworach ramy itp. Tak więc dalej będę rozbierał pacjenta i zobaczymy co z tego wyjdzie.
|
Na wspominki mnie wzięło:
- Linka sprzęgła lubi się przetrzeć w tym metalowym kolanku. - 3 śruby od filtra oleju bardzo delikatne i podatne na zerwanie gwintu w bloku silnika. |
3 Załącznik(ów)
Zeus - skontaktowałem się w sprawie czarnej ramy z Moritzem Kullmannem z Polheim w DE.
Znanym jako Motoritz. Pisałem już tu o nim. On jest guru od tenery/XT 600 - zarabia na nich, ma ich kilkadziesiąt, w ciągłej sprzedaży kilka - ceny od 4500 euro. Były nawet artykuły o nim w gazetach w DE. Polecam jego Instagrama: https://www.instagram.com/motoritz_moto/ Nie będę prywatnej korespondencji wklejać, ale on twierdzi i zgodził się na przekazanie dalej tego, że nie ma szans na oryginalną czarną ramę w 1VJ. Jego warsztat robi wrażenie. |
Warsztat wygląda bosko. Tak się teraz zastanawiam czy zostawiać tą ramę w obecnym malowaniu czy malować na niebiesko? Sam nie wiem. No i ile trudu musiałby ktoś włożyć żeby tak dokładnie ją przemalować i po co...
|
Nie wiem za wiele w tym temacie ale tak sobie pomyślałem czy to może być jakiś zamiennik bo np ori rama uległa zniszczeniu?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:08. |