Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Honda - inna niż AT & NAT (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=185)
-   -   XL 750 transalp (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=43043)

zimny 15.03.2023 14:55

Cytat:

Napisał matjas (Post 811331)
Zimny szukam GSa. Dla kolegi :)

Ja Cię tam znajdę nad tym Świdrem ;)

mdxmd 19.03.2023 22:48

Skonfigurujesz motocykl a po wyłączeniu zapłonu idzie to w. ...p..u, producent ma userów za i...? którzy nie rozumieją migającej kontrolki ABS/TC. Kiedyś żaden motocykl nie miał ABS a co dopiero kontrola trakcji i jakoś ludzie to ogarniali umysłem. Jeszcze parę lat a trzeba będzie przed uruchomieniem silnika powiedzieć jakiś fragment z instrukcji i się nie pomylić :)

Horizon 20.03.2023 08:26

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 812019)
Skonfigurujesz motocykl a po wyłączeniu zapłonu idzie to w. ...p..u, producent ma userów za i...? którzy nie rozumieją migającej kontrolki ABS/TC. Kiedyś żaden motocykl nie miał ABS a co dopiero kontrola trakcji i jakoś ludzie to ogarniali umysłem. Jeszcze parę lat a trzeba będzie przed uruchomieniem silnika powiedzieć jakiś fragment z instrukcji i się nie pomylić :)

Zależy od producenta, widać.który jaki ma target odbiorców za których trzeba myśleć. Aprilia zapamiętuję to co ustawiłeś. KTM690 to samo.

chomik 20.03.2023 10:51

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 812019)
Skonfigurujesz motocykl a po wyłączeniu zapłonu idzie to w. ...p..u, producent ma userów za i...?

To nie wina producenta ale wymogi homologacji, tak stanowi prawo, że ustawienia wracają do włączonego ABS.

matjas 20.03.2023 10:58

jak chomik pisze

Dredd 20.03.2023 11:05

Cytat:

Napisał Horizon (Post 812025)
Zależy od producenta, widać.który jaki ma target odbiorców za których trzeba myśleć. Aprilia zapamiętuję to co ustawiłeś. KTM690 to samo.

KTM 690 z 2020 r. niczego nie zapamiętuje. Po każdym uruchomieniu silnika trzeba wyłączyć ABS i kontrolę trakcji. A procedura jest niezwykle uciążliwa:vis:
Sytuację ratuje dopiero własnoręcznie zamontowany przełącznik:D

Emek 20.03.2023 11:11

Procedura nie jest jakoś wyjątkowo upierdliwa ale fakt jest taki jak wskazałeś. Nie zapamiętuje ustawień.

zimny 20.03.2023 11:29

W GS z 2008 też jak wyłączę ABS to po ponownym odpaleniu się normalnie uzbraja. Wydaje mi się to zupełnie normalne.

Wyłączenie go to przyciśnięcie guzika ABS na około 3-4s. Więc żadna to filozofia w razie potrzeby. No ale to motocykl który ma hm.. 15 lat.

Pozdrawiam
zimny

mdxmd 20.03.2023 11:29

Cytat:

Napisał chomik (Post 812038)
To nie wina producenta ale wymogi homologacji, tak stanowi prawo, że ustawienia wracają do włączonego ABS.

pozostaje pytanie co stwarza większe zagrożenie fakt resetowania ustawień i upierdliwe włączanie ABS czy pozostawienie ustawień oraz sygnalizacja migającą kontrolką faktu wyłączenia.

Jadąc w terenie można sobie zrobić krzywdę z włączonymi gadżetami a ryzyko uślizgu na asfalcie bez ABS jest znikome bo jak często uruchamia się nam ABS ja nie mogę sobie przypomnieć ostatniej takiej sytuacji.

muszel72 20.03.2023 11:33

Gdyby nie zapamiętywał to zaraz znajdzie się jeden z drugim co wyjedzie na asfalt i się rozjebie bo zapomniał włączyć i wina motura. Nie dogodzi wszzystkim…

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:37.