![]() |
nowa afra prowadzi sie lekko ,jest zwrotna .Srodek ciezkosci skalibrowano podobnie jak w NC750.
A na NC zrobilem ostatnio 800 kilometrow. Manewrowosc i reakcja na balans cialem natychmiastowa. Ponownie,jest to zasluga rozlozenia masy .Pomimo skromnych lag up right i malego przekroju rury,sztywnosc na asfalt wystarczajaca. Teeaz tak,nowa Afra wyglada na tlustego brata NC. Zareczam,ze nie bedziemy zawiedzeni masa 230kg. NC ma 200 a prowadzi sie jak olowek.Mysle ze Japonce wspolnie z Makaronami skonstruowali maszyne warta swojej ceny. Zachowano wewnatrzprofilowe wzmocnoenia glowki ramy ,przez to impact stresspoint rozklada sie na trojkat ramy wlasciej .Przy takiej masie I upside down to jest najlepiej zaprojektowane rozwiazanie ,ktore docenia sie praktycznie tylko wtedy,gdy wjezdzasz w dziure I dobija widelec. Tak wiec nie plakac ze waga duza itp. W tej odslonie Afry przewidziano wiele I polegano nakoncepcji opartej o sprawdzone rozwiazania Dyskusyjny jest profil tylnego wahacza..ale pewnie chodzilo o niska mase bezwladnego resorowania. Prawda dla tego motocykla jest taka,ze na turystycznych klimatach bazuje wiekszosc wlascicieli i tak zostal sprzet opracowany.Solidnosc jest jednak wystarczajaca by poszalec takim klocem na preriach-stad masa.Spalanie przy jezdzie tour&slime moze spadac nawet ponizej 4l/100.. To bedzie moj pierwszy nowy motor.. |
Rybie głowy zmotały motocykl łatwy i przyjemny, bez ekstremalnego polotu ale akceptowalny przez ogół turystycznych bikerów, a przecież stanowić oni będą 99% klientów nowego produktu. Nowa Afri nie wygra w żadnej tabelce z Katem czy BMW, bo te są od niej mocniejsze, szybsze czy bardziej ekstremalne. Będzie do bólu poprawnym motocyklem, japońce mają doświadczenie w takich konstrukcjach. Nie jestem zawodnikiem, nie staram się być lepszym od lepszych pod światłami czy na autostradzie, kupuję ideę nowej AT w całej rozciągłości. Oby finalny produkt rzeczywiście był wart tych pieniędzy...
Zmienić komin, większy bak, wysoki błotnik, wywalić tylne podnóżki i mamy fajny motór w off. Wysłane z ajfona.. |
Ehh, :drif:
co tu gadać, w totka chyba zacznę grać ;) |
Ciekawe czy ma wskaźnik poziomu paliwa :)
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Czerwone pole od 8 tysiaków |
Mało który nowy motocykl mi się podoba, z samochodami jest podobnie jednak nowa Afra jest mocno ok :) super ze ma koła 21 i 18'. Fajnie, jeśli bedzie miała to coś, bedzie na prawdę dobrze.
Ciekawi mnie tylko jak dużo sztuk bedzie jej można spotkać na rajdzie, daleko w podrozy, przy ognisku ... Oby jak najwięcej ! |
Wygląda na to, że nie ma na razie głosów przeciw... w sumie chyba nawet neutralnych nie ma :) Wiadomo trza pojeździć ale wewnętrzna intuicja ( a w moim przypadku ona nie kłamie :)) mówi mi, że to będzie naprawdę fajny motor.
|
Misza, a jak się Twoja kobieca, niezawodna intuicja zapatruje na to nieszczęsne DCT i te wszystkie wtyczki-czujniczki? :P
|
Jest śliczna , poza zegarami ja wolę jednak klasyczne.
Ciekawe kiedy będę mógł sobie pozwolić na zakup ? Ja się nie boję, że będzie kiepska , w sumie nie kojarzę żeby honda wypuściła kiepski motocykl. |
Kiedy to cacko będzie w sprzedaży
|
za motormania.com
CRF1000L Africa Twin będzie dostępna w Polsce w trzech kolorach: CRF Rally, Tricolour i czarna. W Europie będą dostępne różne wersje CRF1000L Africa Twin. Cena wersji z ABS zaczynać się będzie od 12700 Euro, a wersji DCT od 13820 Euro (ceny mogą się różnić w zależności od wielkości podatków). Motocykl ukaże się w salonach Hondy w Europie pod koniec 2015 r. [przyp. red. – Po przeliczeniu powyższych kwot za pomocą Google, wynoszą one odpowiednio od 52 370 złotych oraz od 56 990 złotych.] |
Borys... ta moja kobieca część intuicji ( to znaczy koło 0.3%, nie okłamujmy się każdy ma tego trochę w sobie ;)) mówi mi "pierdol DCT" a czujniczki pstryczki jakoś przeżyję :) Tylko mówię... czacha do wyjebania, polisporta białego założyć :D
|
Cytat:
Ma zbyt wiele fajnych zabawek na sobie,bys taka sztuke mogl po swojemu turlac w gnojoku i upokarzac w mokrym offie,.. No wiesz,chodzi o ewolucje i mechanizmy przystosowawcze. W tym wypadku trzeba przystosowac sie do nowego przeznaczenia sprzetu...;) |
Spoko, Misza na starość złagodnieje, zdziadzieje to na takiego techno-bajka chętnie wsiędzie... O ile jeszcze Polisport owiewki robić oczywiście będzie :).
|
Co do owiewek , to mam nadzieję ,że honda podpatrzyła w lc8 i zrobi mocne owiewko gmole, które my jeszcze kevlarkiem podlepimy.. Tylni amor ma chyba tylko regulowane napięcie wstępne....
|
1 Załącznik(ów)
Fajne gmole, fajne halogeny, kufry niefajne
Załącznik 56358 |
Kufry plastiki zdecydowanie niefajne, na codzien centralka, a b a wyjazdy podkowa lub worek, już raz kupilem bocze alu i leżą, wiecej ich nie kupię.
Przydałby sie gmol na silnik i stelaże z tułu, coby nie łatać ciągle plastików trytytkami |
Pitolenie o Szopenie...
Tyle lat czekaliśmy czy w ogóle pojawi się kontynuacja.... Nie wyszło z tego Viadro...wyszedł całkiem zgrabny motocykl.... Prawda też chyba jest taka że cywilizacja idzie do przodu...asfalt kładzie się już coraz dalej.... Dziś w wiekszosci miejsc gdzie w latach 80/90 tych wjezdzało sie swobodnie stoi tablica PARK /REZERWAT etc... To nie miał być w moim zamyśle sprzet do ciężkiej orki w polu...tylko rasowy turystyczno endurowy sprzet o ponadprzeciętnych zdolnościach w terenie / a takie w porównaniu ze starą AT ma / Nasze sprzety tez nie sa filigranowe...a daja radę. Nie da się stworzyć sprzetu szosowego , autostradowego , off roadowego w jednym... Niezadowolonym pozostaje "zmota" w/g własnej koncepcji...wygodniejszym i z zasobnym portfelem kolor pomarańczowy.... Ja mam ważniejszy dylemat ....nie mam 50 tys ....czekam aż Franz zacznie 10 latki sciagać Sznuję więc swój sprzecik...bo jak do tej pory to naprawiałem tylko RAZ / i to był kapeć ;-) / tylko takich "napraw" życzę:D |
Widać trochę różnic w wyposażeniu dodatkowym i osprzęcie w wersjach standard i DCT... Ale piękna to ona jest :)
|
Touratech postara się zapełnić dziurę
|
95KM i 98 NM przy 6.000 obr/min słabiutka ta nowa AT, to takie nawiązanie do tradycji
|
Od zapierdzielania po autostradzie jest Crosstourer...
|
Cytat:
To motor ,ktory jezdzil po drogach w kammo od zeszlego roku. Ktmaniacy zaklinali,watpili, zaprzeczali i pomylili sie kompletnie. Teraz siedza cichutko i czekaja az ich proroctwa pokryje proch i czas ;) Mazyna turystyczna.A jaka mialaby byc? W gnojok Honda zrobila crf 250 i podobne lekkie wymiatacze.Projektanci powielili i udoskonalili turystyczne enduro, jakim Afra od zawsze byla.Jesli ktos jest zdziwny masa maszyny,dodatkami hi tech ,to pytam sie po co doklada do swojej babci Afry voltomierz,termometr,kombinuje z wskaznikami rezerwy...no po co? Po to, bo tych drobnych dodatkow zawsze brakowalo w afri a teraz konstruktorzy wyszli na przeciw oczekiwaniom i to jest to! :) Cena to consensus waszyngtoński. Mogla by smialo oscylowac kolo 6-8 tys eur. i japany mialy by zysk. Lobby jednakze nie da na to zgody.Poki caly business opiera sie na odsetkach, poty bedzie drogo.Raz sie zyje,kupie se bo zawsze mialem po kims,to tera rozdziewicze sprzeta wlasno...no jakos tam ;) Czekam na kaznodzieja @Lepi Niech cos szkrobnie w temacie jak otrze lzy i poprawi makeup ;) Byl tu jednym z wiekszych fatalistow ...jak tam kolego? wszystko ok? Twoje voo doo not good ..:) |
Ciekawa ta ewolucja opinii przez ten wątek... Masa już nie jest ważna, 240 kilo jest spoooko... 93 konie ? A kto to Paaanie ogarnie...
Prawda jest taka, że najjaśniejsza Honda przyszła tam gdzie f800 GS już był...OSIEM lat temu... I miał 20+ kg mniej. Szkoda, bo stracona szansa na bardzo dobry motocykl... Żal... |
bardzo fajowo! :D mnie tam pasuje że będzie kolejny motocykl w wadze i proporcjach dzika.. i kolejny nowy motocykl z 21 z przodu... brawo! :)
|
Lizus...
wysłane z telefonu |
Nie zapominajmy ,że jest jeszcze crf 450 Rally ... Trafi wcześniej czy później do salonów i będzie zapierdalacz dalekiego zasięgu. BMW 800 nie jedzie w piachu, jest miękkie i delikatne. To żadna konkurencja dla KTM czy Afry.. Takie enduro na asfalt.
Elwood , o który film Ci chodzi>? |
Ze zdjęć wynika, że sprzęgło pozostało na linkę.
|
|
1 Załącznik(ów)
Na pewno będzie to godna następczyni naszej legendy.
|
A ja się cieszę. Nowa Afryka jest 100% kontynuacją pierwowzoru. Nie za lekka, nie za ciężka a mocy o 50% więcej.
Biorąc pod uwagę upływający czas, produkty konkurencji i założenia konstruktorów: Africa 2003 =Africa 2015 I kto wie może po kilku latach przerwy- znowu wrócę do motocykla |
Ufff..przebrnalem przez wszystko polsko i niemieckojezyczne.honda zrobila wspolczesnego nastepce Babci.Ona tez nigdy nie blyszczala w zadnej kategorii,ale byla dobrym motocyklem.Nie najlepszym,ale wyjatkowym.Jezeli ktos oczekiwal dzika na zawiasie WWPP i przeswicie Metra to chyba nie rozumie idei AT.Jest to kloc,tak jak stara,moca nie powala,innymi parametrami tez.Ale mysle,ze jest to swietny turystyk OFF.Wreszcie prawdziwe Reiseenduro.Mam wrazenie,ze bedzie niezawodnym kompanem na blizsze i dalsze wycieczki.Bardzo podoba mi sie deska rozdzielcza i ...pojemnik na plyn hamulcowy,hehe...Mysle,ze Touratech zatroszczy sie o ochrone plastikow,jakies ladne kuferki i w droge.Widze ogromny potencjal podrozniczy.Tylko cena jest nie do zaakceptowania.Moze za rok,dwa,cos uzywanego,ale jakby sie chcialo gotowy motocykl to trzeba 15 tys euro wylozyc.A w koncu ma to byc podroznik Off :rolleyes:
|
Wygląda świetnie. Kosztuje niesamowicie (co kto woli: drogo , tanio).
Jak będzie jeździć, mam nadzieję, że posiadacze tejże tu napiszą. Być może, że Honda postanowiła nie brać udziału w wyścigu zbrojeń, a zrobić motocykl, który chociaż w części będzie oddawał coś z filozofii starej (!) AT. Czy im się udało, dopiero się przekonamy; tak samo musimy poczekać na odpowiedź rynku w kwestii sprzedaży. Mam takie odczucie, że ktoś tam jednak wczytywał się w różnojęzyczne fora i stąd taki, a nie inny motocykl. Dla mnie, poza ceną, "bomba" :D |
Cytat:
Takie coś nalazłem... Honda NXR 750V/800V 16 Honda NXR750V na trasie DakaruRajdowe modele Hondy NXR750V i 800V stały się genezą powstania słynnej Hondy XRV750 Africa Twin, która podbiła serca miłośników dalekich wypraw w miejsca, gdzie nie do końca dotarła jeszcze cywilizacja. Wersja rajdowa z silnikiem o mocy 65KM (model 800V miał 75KM) zadebiutowała w Dakarze w 1986 roku i już w pierwszym jej starcie Cyril Neveu sięgnął za sterami Hondy po zwycięstwo. Był to pierwszy chłodzony cieczą motocykl w historii Dakaru, który odniósł w nim zwycięstwo. Wcześniej stawiano na silniki chłodzone powietrzem, jako mniej narażone na awarię układu chłodzenia. W kolejnym roku Francuz powtórzył swój wyczyn, a w dwóch następnych latach wygrywał model NXR 800V. Ten drugi różnił się od 750-tki przede wszystkim obniżoną do 170kg masą własną i podwyższoną mocą. Dzięki zaangażowaniu się HRC w opracowanie rajdówki w połowie lat 80-tych dla wszystkich było jasne, że Honda jest technologicznym liderem w pustynnym wyścigu zbrojeń. Ta wspaniała sportowa maszyna ugruntowała reputację modelu Africa Twin, który po dziś dzień poraża cenami używanych egzemplarzy będących w posiadaniu kolekcjonerów i podróżników. Silnik(dane dla modelu 800V): dwucylindrowy, w układzie V45°, 780cm3, chłodzony cieczą, 4 zawory na cylinder, moc: 75KM przy 7000 obr/min, 80Nm przy 5500 obr/min, waga bez płynów 170 kg, zapas paliwa 55 litrów. |
a mnie ciekawi czy cylindry są razem z blokiem czy oddzielnie, w pierwszym wypadku zassie trochę mułu i po silniku... :(
generalnie szału nie ma, ale trzyma to się kupy... tylko powinna powstać wersja touring (np. z kardanem) i adv jak ta |
|
|
Cytat:
Znaczy poszli drogą BMW , wprawdzie poprzednią , ale jednak poszli . Mam nadzieję że ten silnik chłodzony powietrzem , będzie conajmniej tak wytrzymały jak w BMW |
E tam, tak się śpieszyli, żeby być pierwszymi, że strzelili babola.
Chłodzony cieczą, oczywiście. |
Przypomina mi to trochę sprawę z XT660Z. Niby podobny motocykl do LC4 640 ADV a waży dobre 40kg więcej...
Tutaj jest podobnie. Nowa Afri wygląda filigranowo, na filmikach lata jak motyl a tymczasem, wg specyfikacji waży tyle samo co 1190R czy R1200GS... Sam już nie wiem co o tym myśleć. Marzyliśmy o lekkim, umiarkowanie mocnym, prostym technicznie i genialnym terenowo motocyklu a dostaliśmy ładną ale jednak krowę... |
Cytat:
Czego można oczekiwać od maszyny wybitnie turystycznej, ale nie tylko asfaltowej? |
no i GS ma kardan (chodzi o wagę...) ...., pomijam już fakt, że stary chłodzony powietrzem waży z 20L paliwa 228kg i też z kardanem :) spalanie bez specjalnego oszczędzania 4,3-4,6L a 53.000zł za goły motocykl to jak dla mnie przesada...,
|
Zostaniemy przy swoich KRÓLOWACH
|
Cytat:
Rozwazania o masie moto , li tylko pod katem obciazenia sa bledem. Przecie wiatr i deszcz szybciej to by wytlumaczyly niz ten topic. Musi byc okreslony ciezar by motor zachowywal trakcje przy podmuchach. Zzbyt lekki nacisk na osie to slabsza przyczepnosc na gumie. Zbyt mala masa i sto koni,to po prostu niebezpieczna jazda w miejskich ciasnych warunkach.Taki silnik kopie z gazu i bezsensownie byloby walczyc na kazdym starcie. No proste , ze to musi byc krowa.Poza tym Japonce nie poszli w najtansze materialy i to wazy wszystko, bo ma okreslona gestosc molekularna, znaczy jest dobry metal lub bmw metal ;) CHyba , ze Japonce sie pomylily... |
Cytat:
Nowa Afra to piękny motocykl. Ale trochę motocykl straconych szans. Potestujemy, się sprawdzi... |
Kurde, a jednak KTM 990 potrafił ważyć mniej przy podobnej mocy i nic go z drogi nie zdmuchiwało.
Skoro założeniem było oderwanie się od klocowatego trendu, w który wepchnął się Crosstourer, Super Tenere 1200 czy V-Strom, to po jaką cholerę wpasowują się w tą kategorię? Mimo wszystko nie potrafię tego zrozumieć. Mogła nie być najmocniejsza, mogła nie mieć full bajerów, ale mogła być najlżejszą, świetną bazą na wszelkie dalsze modyfikacje pod żądanym przez klienta kątem. A wyszła krowa, którą chyba trzeba będzie ciąć gumówką żeby coś z tego wyrzeźbić... |
Cytat:
|
Oby było tak jak mówisz... Z drugiej strony Angole ze swoim CCM GP450 postawili twarde założenia i tego się do końca trzymali. Priorytetem miała być niska waga, wysoka jakość podzespołów i niezawodność. Na drugi plan zeszły przeogromna moc i możliwość ścigania się z odrzutowcem... Fakt, że to inny typ motocykla i inna skala produkcji, ale dowodzi tylko że jak się chce to można (moszna)...
Mimo wszystko cieszę się, że nowa AT w końcu się pojawia, po tylu latach... Jaka by nie była to i tak będzie tu kochana... :) |
Waga R1200GS osiągi F800GS ;) , a po za tym piękna :drif:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:38. |