Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Buty (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=129)
-   -   Buty (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=161)

majo 27.12.2010 18:55

do impregnacji obuwia są środki nikwaxa:) znajomy np do czyszczenia używa wody z płatkami mydlanymi które nie maja chemii:) szczerze mówiąc to miałem kilka butów na gore-texie, sympatexie i innych gowno - texach. Nigdy nie bylem zadowolony z tych butów jeżeli chodzi o oddychalność skóry i transport potu poza but. Tak mi się wydaje ze membranę do buta włożyli głównie po to aby nie przemakał i de facto jeśli je zapastujesz to nie naruszysz membrany tylko stworzysz dodatkową warstewkę ochronną dla skóry buta:) ktoś słusznie zauważył że transport pary wodnej zależy od materiału przyległego do stopy..więc nie dziwcie się ze wam kurtka na gore nie "oddycha" jak macie bawełnianą koszulkę:)

dery 27.12.2010 21:04

Cytat:

Napisał majo (Post 150903)
Nigdy nie bylem zadowolony z tych butów jeżeli chodzi o oddychalność skóry i transport potu poza but.
[...]
jeśli je zapastujesz to nie naruszysz membrany tylko stworzysz dodatkową warstewkę ochronną dla skóry buta

i wlasnie ta dodatkowa warstewka powoduje, ze nie byles zadowolony z tzw. 'oddychalnosci'.

to membrana ma za zadanie chronic przed woda z zewnatrz. pastowanie znaczaco utrudni i tak juz slaba 'oddychalnosc' i paradoksalnie but bedzie w srodku mokry, tylko ze od potu - tak jak kalosze.

majo 27.12.2010 21:11

Nie będę się upierał to mój pkt widzenia:)

marecki999 28.12.2010 09:44

Cytat:

Napisał sepcio (Post 150883)
a gdzie nabyłeś te buty? bo też się do nich przymierzam. Kupiłeś w regularnej cenie czy w jakiejś obniżce?

yamaha siedlce-po obniżce 700zeta;> chyba całkiem przyzwoicie:)

marecki999 28.12.2010 09:49

chyba pozostają mydliny i nikwax, bo pasta pozamyka pory w skórze i nici z oddychalności

Stachu 28.12.2010 10:43

Zanabyłem TCX Oxtar Pro2. Mam nadzieję że się sprawdzą... Miał je ktoś z Was? Też się zastanawiam czym je zaimpregnować. W sobotę chce je przetestować a śniegu "wciul";)

majki 28.12.2010 23:48

Ola i Jurek bodaj mają takowe. ;)

newrom 29.12.2010 00:12

Mam te oxtary, całkiem przyzwoite kierpce. Aczkolwiek skrzypią przy chodzeniu i do spacerów nie są zbyt wygodne. Słowo impregnacja nie występuje w moim słowniku, więc uznałem że kolega twierdzący 'przemakające buty są problemem do pierwszego strumienia' ma racje i pogodziłem się z przyrodą. Wot, żyzn ;)
Skarpetka żelowa za to dobrze chroni przed chłodem i odbiciami
Więcej grzechów nie pamiętam, a jak mi się kiedyś rozlecą to znów kupię tcx2 :)

Stachu 30.12.2010 10:46

Spoko:). W takim razie w sobotę będą pierwsze koty za płoty. Po śmiganiu w śniegu opiszę jak się sprawdziły.

Mhv 31.12.2010 11:47

Cytat:

Napisał Henryk-Knox (Post 148537)
będę wdzieczny za namiar promocyjny tych Sidi Adventure 44 , zdecydowałem sie kupic .
w yamaha - Siedlce maja za 899 zeta ale 41nr.

Pewnie ostatnia para. Będziesz długo szukał promocji..ja też długo szukałem i najtaniej znalazłem za 1000 z małym hakiem - jakaś promocja na jebaju z Anglii była. W Polsce najtaniej 1100 gdzieś było przez chwilę. W końcu kupiłem używki za ok. pół tysiaka (minusy: stan na 4 i model supermoto) ale jestem naprawdę b. zadowolony. Dobry towar.:grass: :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:56.