![]() |
do impregnacji obuwia są środki nikwaxa:) znajomy np do czyszczenia używa wody z płatkami mydlanymi które nie maja chemii:) szczerze mówiąc to miałem kilka butów na gore-texie, sympatexie i innych gowno - texach. Nigdy nie bylem zadowolony z tych butów jeżeli chodzi o oddychalność skóry i transport potu poza but. Tak mi się wydaje ze membranę do buta włożyli głównie po to aby nie przemakał i de facto jeśli je zapastujesz to nie naruszysz membrany tylko stworzysz dodatkową warstewkę ochronną dla skóry buta:) ktoś słusznie zauważył że transport pary wodnej zależy od materiału przyległego do stopy..więc nie dziwcie się ze wam kurtka na gore nie "oddycha" jak macie bawełnianą koszulkę:)
|
Cytat:
to membrana ma za zadanie chronic przed woda z zewnatrz. pastowanie znaczaco utrudni i tak juz slaba 'oddychalnosc' i paradoksalnie but bedzie w srodku mokry, tylko ze od potu - tak jak kalosze. |
Nie będę się upierał to mój pkt widzenia:)
|
Cytat:
|
chyba pozostają mydliny i nikwax, bo pasta pozamyka pory w skórze i nici z oddychalności
|
Zanabyłem TCX Oxtar Pro2. Mam nadzieję że się sprawdzą... Miał je ktoś z Was? Też się zastanawiam czym je zaimpregnować. W sobotę chce je przetestować a śniegu "wciul";)
|
Ola i Jurek bodaj mają takowe. ;)
|
Mam te oxtary, całkiem przyzwoite kierpce. Aczkolwiek skrzypią przy chodzeniu i do spacerów nie są zbyt wygodne. Słowo impregnacja nie występuje w moim słowniku, więc uznałem że kolega twierdzący 'przemakające buty są problemem do pierwszego strumienia' ma racje i pogodziłem się z przyrodą. Wot, żyzn ;)
Skarpetka żelowa za to dobrze chroni przed chłodem i odbiciami Więcej grzechów nie pamiętam, a jak mi się kiedyś rozlecą to znów kupię tcx2 :) |
Spoko:). W takim razie w sobotę będą pierwsze koty za płoty. Po śmiganiu w śniegu opiszę jak się sprawdziły.
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:56. |