Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Nowa Afryka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=20480)

Kazmir 24.07.2015 23:48

2 Załącznik(ów)
Tak ze zdjęć, czy filmów jest piękna:drif: Cena tylko powala:(

zipo 24.07.2015 23:53

Cytat:

borys napisal Kurde, a jednak KTM 990 potrafił ważyć mniej przy podobnej mocy i nic go z drogi nie zdmuchiwało.
Skoro założeniem było oderwanie się od klocowatego trendu, w który wepchnął się Crosstourer, Super Tenere 1200 czy V-Strom, to po jaką cholerę wpasowują się w tą kategorię?
Mimo wszystko nie potrafię tego zrozumieć.
Mogła nie być najmocniejsza, mogła nie mieć full bajerów, ale mogła być najlżejszą, świetną bazą na wszelkie dalsze modyfikacje pod żądanym przez klienta kątem. A wyszła krowa, którą chyba trzeba będzie ciąć gumówką żeby coś z tego wyrzeźbić...
Borys kolego ...wishful thinkig.
Nie mogli wystrugac tego modelu tak,by oczekiwania kilku grup uzytkownikow zostaly spelnione.Innymi slowy,dzialaliby wtedy na szkode wlasnej firmy.
Przecie jeszcze tego roku rozkrecaja produkcje 450 rally.
To bedzie chyba to czego szukaja dzikusy z lasu do lasu;).Lekki guziec a nie turysta stabilny.
Teraz zroznicowanie produktow to punkt wyjsciowy w takim biznesie
Musi kazdemu motongowi czegos brakowac,czegos nadbywac by tesknota ciagle sie tlila.Klient ma pragnac intensywnie i zmiennie. Musi grymasic i lubiec obnosic sie nowym ,innym itd.Czasy w stylu "once made for ever" zostaly juz za nami.
Propagandowe filmiki to jedno ale debile tym Corpo chyba nie zarzadzaja ,jak uwazasz?

borys609 24.07.2015 23:58

Zipo, ze smutkiem, ale w całej rozciągłości się z Tobą zgadzam...

Tym bardziej z pełnym przekonaniem szykuję się więc do zakupu tego LC4 ADV :). A co się będę! :P

Boski-Kolasek 25.07.2015 00:00

jest

http://otomoto.pl/oferta/honda-crf-1...-ID6y8Cbw.html

zamawiac kolesie!!!!!

zipo 25.07.2015 00:01

Kazmir

Ostatnio jakis kolega podal link do alledrogo a tam ktos chial prawie 30 tysiakow za Afre z 2003..
Porownjac te ceny, to nowa jest "tania"
:)

Boski-Kolasek 25.07.2015 00:11

ja za moja z 2003 zaplacilem 5 tys Euro plus ze 2-3k E w usprawnienia i inne takie
czyli kosztowala mnie prawie 8k, tanio nie oddam!!!

zipo 25.07.2015 00:18

Cytat:

napisal mdxmd przypuszczam także, że AT będzie miała solidny "dół" bo jazda KTM na niskich obrotach doprowadza do furii, nowa AT to nie KTM i na szczęście tak jest, to doskonała baza do przeróbek ale cena powala nieco....
Dol na sto procent jest mocny.
Chlopcy ze stajni Kawasaki twierdza ,ze crf ma 30% stlumionej nadwyzki mocy i da sie to nastroic.Jak widzisz takie zabawy?

puszek 25.07.2015 00:36

CRF 450 Rally ,a moze zrobię z niej 650 Rally i nowa Afryka sprawia ,ze segment enduro będzie kompletny.
Najwazniejsza jest niezawodność. I w tym tkwiła przewaga starej Królowej nad innymi markami. Żadne tam filtry gąbkowe, ani moc demolujaca naped, zadne przeglady co 5 czy 7,5 tys ..ma byc 12 tys km i basta.
Niezawodnośc określi czy ten motor będzię powtórka z Legendy , a nie to czy wazy 3kg wiecej od lc8 lub czy ma 15 koni mniej.
Czy do wyprawy dookoła swiata wystarczy motor czy potrzebny bedzie jeszcze samochód serwisowy w tle.
To nie bedzie motor sportowy i tylni amor chyba po staremu nie bedzie miał regulacji..Dla kogos kto chce go udziczyc ,pewnie trzeba bedzie zainwestowac w ohlinsa czy wp .
Jedno wiem. Te 30 koni wiecej pozwoli zrobic to , z czym stara królowa miała problemy. Przelot 150 km/h nie bedzie problemem, wyprzedzanie przy 120 tez nie, a w piachu będzie latać z lekkością i gracją.

Boski-Kolasek 25.07.2015 00:42

Brawo Pucho!!!! Dobrze napisane!!!

mdxmd 25.07.2015 05:40

niezawodność ok, ale ważna jest także naprawialność , dlatego bardzo istotne wydaje mi się oddzielenie cylindrów od bloku, bo jeżeli będą razem to możecie zapomnieć o topieniu moto... co jak zawsze jest niezamierzone ale może się wydarzyć i raz może dwa silnik jakoś to przeżyje ale lepiej mu nie będzie.. podobnie sprawa się ma z quad'ami, nazmieniało się tych cylindrów co nie miara a nie wspomnę o tulejowaniu bo to pozwala dalej użytkować silnik. Dlatego oddzielne garki w tego typu motocyklu to postawa ideałem byłaby także wtłoczona tuleja żeliwna nawet 4-5mm i 2 szlify. Już to pisałem ale się powtórzę cylindry z blokiem i tylko z powłoką ceramiczną to jednorazówka bo naprawa takiej powłoki jest b.droga i niekoniecznie da zamierzony efekt... KTM odzdziela te elementy i to jest "+" ogromny, połączenie cylindrów z blokiem jest dobre w Goldwingu ale nie w motocyklu enduro, czy ktoś to widział na żywo, czy są jakieś fiszki?

druga istotna sprawa to sposób skręcania korbowodu, czy nakrętki są od góry a jeżeli nie to czy jest do nich dostęp od miski olejowej, bo korbę też potrafi skrzywić przy zalaniu silnika i w przypadku oddzielnych cylindrów i nakrętek od góry bez problemu i bez rozbierania silnika można wymienić korbę....

interesuje mnie także stopień sprężania nigdzie go nie podali!!! oraz jak jest wysoki czy są czujniki spalania stukowego, czy jest filtr paliwa, który ostatnio należy do rzadkości!!! bo po co wtryski mają być nieśmiertelne....

ostatnia kwestia to cena, pewnie z kuframi i w pełni wyposażona wyjdzie ok 60.000zł :( dla mnie to cena zaporowa i może byłoby stać kkupić ale uważam, że nie jest to adekwatne do towaru... na szczęście na zachodzie może myślą inaczej i będzie szansa kupić od płaczącego dziadka niemca albo szwajcara :):)

konkurencja w postaci BMW mocno rozkaprysiła klientów i to tych z kasą co pewnie chętnie kupili by AT w tej cenie, ale czy będą chcieli bawić się w kabelki z OXFORD gdy zimno będzie w łapy? czy będą chcieli smarować łańcuch? (dlatego powinna być wersja ADV oraz Touring z kardanem zamiast automatu) oraz ostatnia może niepozorna sprawa zegary, wskazówki zamiast cyferek i słupków obrotów.... BMW tego się trzyma we wszystkich modelach i na długiej trasie takie rozwiązanie nie męczy, jest neutralne a co więcej w BMW wskazówki na ostatnim biegu idą praktycznie razem daje to efekt harmonii i to tylko POZORNIE są duperele i mało istotne pierdoły...

zobacz 0:31

na polskiej stronie hondy dowiadujemy się, że silnik chłodzony jest powietrzem a moto waży z automatem 232kg, co za profesjonalizm.... pisała to pewnie osoba z księgowości (bez urazy koledzy i koleżanki z tej branży :) ) bo cała reszta jest chyba na urlopie... bo gdybym nawet był na Bahama to pracując w Honda Polska nie odmówiłbym sobie przyjemności umieszczenia danych w necie - szczególnie w tak historycznej chwili... ale jest info, że sprężyny sprzęgła są spiralne, oraz, że rama jest stalowa i to w połowie kołyskowa z dużą wytrzymałością na rozciąganie :) a sprzęgło ma ""asystę"" anyhopingową ... DRAMAT :(

http://www.honda.pl/motorcycles/rang...fications.html

pytam się, jakie są skoki zawieszeń ? przecież to nie skuter ani ścigacz.. to jeden z podstawowych parametrów w tej kategorii...

produkt wydaje się być fajny ale nie kompletny i źle opakowany, marketing z podgrzewaniem atmosfery był dobry ale efekt końcowy średni... bo motocykle już powinny być w salonach a nie tylko na youtube i www wraz z listą wyposażenia dodatkowego a premiera spóźniona o ok 10lat.

dla porównania podejścia do klienta BMW 800GS ADV

http://www.bmw-motorrad.pl/Motocykle/Adventure/BMW_F_800_GS_Adventure/dane_techniczne.html

jest wszystko, brak tylko tak istotnej informacji jak spiralne sprężyny sprzęgła :)

Czepiam się czy co ? co to za opony w nowej AT motocyklu enduro True Adventure....

Hej

Lucky Luke 25.07.2015 13:37

Ciekawe czy będzie wersja R ?

puszek 25.07.2015 14:06

Ja tam bym sie nie martwił tym, że nie kupią tego moto klienci z gaciami BMW na tyłku.. Ani ci co mają pomarańczowe gumiaki.
Z mojego egoistycznego punktu widzenia, to ma być motor do jazdy teren/podróże i na świecidełkach mi nie zależy. Jeśli frustruje to nabywców spod znaku BMW to niech zostaną przy swoich kardanach i wszyscy będą zadowoleni.
Ja tam wolę produkt Wasilczuka niż touratecha.

gumbas24h 25.07.2015 14:22

Sorki za podpis ale strona mi sama podpisuje.

http://radoslaw-marciniak.pl/public/...47134054e8.jpg

http://radoslaw-marciniak.pl/public/...dfe4914cc5.jpg

http://radoslaw-marciniak.pl/public/...35834d3f82.jpg

http://radoslaw-marciniak.pl/public/...3fb5c420fd.jpg

http://radoslaw-marciniak.pl/public/...2a23ad0272.jpg

http://radoslaw-marciniak.pl/public/...4532c39d8b.jpg

wilq.bb 25.07.2015 14:43

No i wychodzi, że jako jedyni na świecie będziemy mieli nową afrę chłodzoną luftem...bo błąd jest powielany - czyli tak musi być :)

mdxmd 25.07.2015 15:27

Cytat:

Napisał wilq.bb (Post 441745)
No i wychodzi, że jako jedyni na świecie będziemy mieli nową afrę chłodzoną luftem...bo błąd jest powielany - czyli tak musi być :)

:) Polska to wyjątkowy kraj ech.. nawet stara była chłodzona cieczą, pewnie tłumaczą to jakimś translatorem w kalkulatorze albo telefonie :) albo tłumacz miał ciężki tydzień :) i pomylił tłumaczenie z jakiegoś rometa :)

mdxmd 25.07.2015 15:56

Cytat:

Napisał puszek (Post 441740)
Ja tam bym sie nie martwił tym, że nie kupią tego moto klienci z gaciami BMW na tyłku.. Ani ci co mają pomarańczowe gumiaki.
Z mojego egoistycznego punktu widzenia, to ma być motor do jazdy teren/podróże i na świecidełkach mi nie zależy. Jeśli frustruje to nabywców spod znaku BMW to niech zostaną przy swoich kardanach i wszyscy będą zadowoleni.
Ja tam wolę produkt Wasilczuka niż touratecha.

to prawda, ale obecnie trzeba coś więcej niż motocykl, bo 95% tych co kupi AT nie zrobi z niej większego użytku jak wycieczka do Chorwacji ew. Nordkapp a w skrajnych przypadkach do Rumunii ew Bułgarii, trochę szaleńców pojedzie do Albanii/Serbii dlatego uważam, że zamiast automatu powinna być wersja z wałem

..w Polsce powinna być oficjalna premiera z zaproszeniem ludzi ze środowiska AT i TA, firma powinna starać się wspierać takie środowiska, dołożyć do jakiejś wyprawy czy imprezy a u nas nie robi się prawie nic... strona internetowa jest nieczytelna a dane tam umieszczane to jakieś google translate.

ale to oddzielny temat...

fassi 25.07.2015 16:33

To gdzie motocykl pojedzie zalezy od kierownika. Nie chce kolejnego adwenczera ktory idealnie pasuje przy kawiarence na rynku.

I niech niema kardanow, przydasiek, abeeseow i sresow, owiewek i tego calego badziewia bez ktorego ponoc nie da sie nigdzie pojechac. Metroseksualne adwenczery sa juz na rynku i ich piekna i ogolona klientela je chetnie kupuje, ale bron borze niech nie kupuje tej afryki. Niech ta afryka bedzie motocyklem wytrzymalym, jak jej nieogolony jezdziec wloczacy sie po zakamarkach tego globu ktory nie pyta sie dziewczyny "czy moge.." tylko daje jej 3 sekundy na wejscie na motocykl. Reszta mnie nie interesuje.

vtwin90 25.07.2015 16:58

Stylistycznie nowa AT najbardziej przypomina enduro pisze o litrach nowych wypuszczanych przez konkurentów zobaczycie że zamiesza na rynku jedni wzdychają nad BMW i KTM twierdza ze konstrukcje idealne i nic nie trzeba poprawiać stara RD też nie była idealna teraz czekać z dwa lata i obserwować jak się będzie sprawować.
ps.
Mam nadzieje że pałeł jest zadowolony moim postem bo co napisze posta to mnie straszy na pw.banem czytajcie szybko bo może go usunąć.

sluza 25.07.2015 17:06

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 441749)

..w Polsce powinna być oficjalna premiera z zaproszeniem ludzi ze środowiska AT i TA, firma powinna starać się wspierać takie środowiska, dołożyć do jakiejś wyprawy czy imprezy a u nas nie robi się prawie nic... strona internetowa jest nieczytelna a dane tam umieszczane to jakieś google translate.

ale to oddzielny temat...

co ty wypisujesz? My jesteśmy rynkiem wtórnym dla nich. 99% Afryk i Transalpów została ściągnięta z zachodu a nie kupiona w polskich salonach. Podobnie będzie teraz...

Roni92 25.07.2015 17:11

Nie ma co się oszukiwać, Honda od zawsze robi motocykle bez jakiejś specjalnej oryginalności i innowacji, moim zdaniem troche niepotrzebnie. Ale mimo, że tak naprawde ten model nie wprowadza nic nowego, i tak mi się cholernie podoba, i myśle, ze masa ludzi go kupi. Najbardziej mi brakuje zawiechy wp48 albo najlepiej 50, 3cm wiecej prześwitu i 20kg mniej, ale źle i tak nie jest. Przynajmniej mocy ma wystarczająco :D Nie wiem jak możecie narzekać na cene, zobaczcie sobie ceny konkurencji, nowa Afra wypada własnie zajebiście... ponad 10 letni styrany kat 990 kosztuje 30-35tys, a tu możesz miec nowa afre za 55 i jeszcze narzekaja!? ;)
Zakochałem się, chyba biore kredyt na 20 lat XD

zipo 25.07.2015 17:12

Cytat:

Napisał fassi (Post 441752)
To gdzie motocykl pojedzie zalezy od kierownika. Nie chce kolejnego adwenczera ktory idealnie pasuje przy kawiarence na rynku.

I niech niema kardanow, przydasiek, abeeseow i sresow, owiewek i tego calego badziewia bez ktorego ponoc nie da sie nigdzie pojechac. Metroseksualne adwenczery sa juz na rynku i ich piekna i ogolona klientela je chetnie kupuje, ale bron borze niech nie kupuje tej afryki. Niech ta afryka bedzie motocyklem wytrzymalym, jak jej nieogolony jezdziec wloczacy sie po zakamarkach tego globu ktory nie pyta sie dziewczyny "czy moge.." tylko daje jej 3 sekundy na wejscie na motocykl. Reszta mnie nie interesuje.

hhe he ;) fazi na fazie ..

bdw.

Moze Ojcowie Załozyciele Hondy wreszcie uznali,ze w populacji
homo motornicus nastapila mutacja powodujaca mniejsze uzaleznienie od blota na rzecz
cywilizacyjnego skoku swiadomego wedrowca.
To moze byc.cos jak "say no for mud" I to sie sprzeda.
Mi sie podoba koncepcja wyprawy z pominienciem bagien,rozlatujacych sie kladek czy mostow.Po prostu slucham glosu wyobrazni I rezygnuje z zabawy I ryzyka tam,gdzie ociera sie o glupote.Lubie swoje zycie :) Tak tez jezdze I jest fajnie.
Dla zadnej konstrukcji ,zmoty czy ciul wie jak fajnego dzika, nie zrezygnuje z dlugoletniej przyszlosci .Jest tyle miejsc do wyboru,tyle krajow oferujacych cos ciekawego...ciekawszego niz 2fast 2furious z perspektywy wozka dla niepelnosprawnych.
Zmien myslenie a zaakceptujesz ten prosty fakt-czlowiek wyrosl juz z gnoju.Po co wchodzic dwa razy do tej samej sadzawki? Tyle ciekawszych rzeczy jest ..
Milej niedzieli

fassi 25.07.2015 17:29

Zipo, no zmienia sie spojrzenie na podrozowanie bo ludzie sie zmieniaja. wychowujemy grzecznych chlopcow mowiac im ze "nie mozesz tego zrobic, nie dasz rady". Pozatym sie pobrudzi i moze sie jeszcze skaleczyc. Oni wiedza ze laski najlepiej leca na motocykl adwenczer zaparkowany pod kafejka i dlatego taki kupuja. I jak widac czolowe marki adv wypuszczaja takie tluste wyglancowane maszyny, na ktorych zasiadaja w ciuchach za 2000 ojro chlopcy zaczesani w przedzialek.

Oni pojada w podroz jesli beda miec wszystkie ubezpieczenia, caly katalog tutratecha na moturze i samochod asistance wpoblizu. strach ich bedzie paralizowac aby pojechac w nieznane.

A sa jeszcze tacy dla ktorych liczy sie niezawodnosc i mozliwosc naprawy w czarnej dupie. Ale oni robia ogolnie rzeczy niestosowne i zabronione w ewrokolchozie. I nie czesza sie w przedzialek, bo wiatr im wlosy uklada.

I mam nadzieje ze ta nowa afryka im to zaoferuje

Roxi 25.07.2015 17:50

Cytat:

Napisał fassi (Post 441760)
Oni pojada w podroz jesli beda miec wszystkie ubezpieczenia, caly katalog tutratecha na moturze i samochod asistance wpoblizu. strach ich bedzie paralizowac aby pojechac w nieznane.

Jakaś Panie jednak frustracja przemawia przez Ciebie i ukryte założenie, że to moto bardziej się należy tym co zabiorą go do błota, a reszcie już nie :D
Często jest jednak tak, że Ci których na to dobre moto stać, to ciężko zapier.... i nie mają czasu na długie wycieczki i odwrotnie. Jak jednak ktoś ma forsę, wolny czas i energię to jest kozak i tylko zazdrościć :D

fassi 25.07.2015 17:56

Tak, przemawia przezemnie frustracja ze coraz wiecej kumpli kupuje to nowe cacka i musimy zawracac kiedy glebsza kaluza nam na drodze stanie. Bo jak sie wywroci na nim to musi pol roku zapierdalac aby wyremontowac rysy na owiewkach i oslonach turatecha.

Nie mam na mysli blota, bo sam nie topie motura, ale kaluza albo rzeczka na drodze mnie nie zawroci. Chcialbym aby afryka byla bez tych wszystkich przydasiek, zeby nie trzeba bylo na nia tyle zapierdalac i zeby kumpel co se ja kupil odkrecal manete widzac kaluze a nie hamowal i tlumaczyl mi tysiace powodow dlaczego musimy zawrocic.

Roni92 25.07.2015 18:10

http://www.motorcyclenews.com/bikes-...nduro/3262002/
Nowy 690 nie ma żadnych przydasiek i kosztuje 45tyś na polskie, a to jednak zwykłe enduro więc... Naprawde nie można narzekać na cene nowej afry, która jest sprzętem zupełnie innej kategorii, oferującym duzo więcej, a kosztuje prawie tyle samo. Tak więc ten... Tak więc tego... :)

radiolog 25.07.2015 18:18

Kolego fassi czy ktoś zawróci czy nie zależy głównie od kierownika,a nie tego czego dosiada (w zbacznej przewadze przypadków), reszta to prężenie muskółów i nie do końca prawdziwe przekonanie, że jak mam konkretną markę to cuda zdziałam. Wszyscy się tu wycierają jaka denna marką jest bmw, a wystarczy sprawdzić liczbę sprzedanych sztuk i jaki orocent się psuje.
Że afrę można naprawić motkiem nie robi jej szczególnym modelem, istotne jak często ten młotek trzeba wyciągać z kufra

fassi 25.07.2015 18:23

Pany, nie pisze co lepsze co gorsze. Czekam na motura adwenczer ktorego spotkam predzej w kaluzy niz na rynku pod kawiarnia. Duze adwenczery to jak SUVy sa. Idealne na miasto bo w teren za szkoda. Znam kierownikow co sie wszedzie pchali na starych parchach bo dawaly rade, a te nowe juz nie. Jakby nagle zmiana mindsetu bo szkoda, bo cos sie urwie. czyli co? Motocykl zamienia swiadomosc kierownika?

Mam nadzieje ze nowa afryka bedzie czesciej widoczna w zakamarkach swiata, niz adwenczer stojacy z 3ma kuframi pod kafeteria

consigliero 25.07.2015 18:30

Nowa Afryka

Cytat:

Napisał fassi (Post 441762)
Tak, przemawia przezemnie frustracja ze coraz wiecej kumpli kupuje to nowe cacka i musimy zawracac kiedy glebsza kaluza nam na drodze stanie. Bo jak sie wywroci na nim to musi pol roku zapierdalac aby wyremontowac rysy na owiewkach i oslonach turatecha.

Nie mam na mysli blota, bo sam nie topie motura, ale kaluza albo rzeczka na drodze mnie nie zawroci. Chcialbym aby afryka byla bez tych wszystkich przydasiek, zeby nie trzeba bylo na nia tyle zapierdalac i zeby kumpel co se ja kupil odkrecal manete widzac kaluze a nie hamowal i tlumaczyl mi tysiace powodow dlaczego musimy zawrocic.

To się nazywa życie . Gdy w 2006 roku pojechaliśmy z małżonka do Norwegii to nie przejmowaliśmy się jeżdżąc po tamtejszych szutrach
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07...130e75759d.jpg

chwilę później w lipcu przejechaliśmy przez Urdele , bo nikt nam nie powiedział że się nie da ,a motocykl był podobnie zapakowany , tylko bez worków foliowych
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07...5150e7cbf2.jpg
Pierwsza gleba na luźnym szuterku i pierwszy raz urwany halogen jeszcze nie wzbudzały należytego respektu , ale ja wtedy miałem zaledwie dwa krzesełka . Teraz po latach potrafię sobie już odmówić przyjemności podnoszenia motocykla po glebie , świadomie wycofując się z wrażliwych miejsc , bo zauważyłem że jakby mniej pary pozostało mi w rękach . Oczywiście staram się nie poddawać , obiecując sobie zabranie się za siebie, najczęściej podczas otwierania butelki piwa mówiąc że ta jest już ostatnia .
A z Touratecha mam zamontowane takie odbojniki na przednim zawieszeniu , nigdy nie miałem asistance i nigdy nie zakupiłem AC

Roxi 25.07.2015 18:31

Cytat:

Napisał fassi (Post 441762)

Teraz mowisz o czym innym jednak. Ja sprawę oczywiście rozumie, że fajnie by było gdyby ten zacny sprzęt trafił w ręce osób, które wykorzystają jego możliwości, a nie do wyżelowanych lanserów :D ja się z tym zgadzam, ale czytałem tu gdzieś, że któryś z kolegów pierwszy raz widział Afrę jak starsza babka jakaś w hitlerowie nówkę odbierała z salonu... ja tam każdemu życzę aby prędzej czy później kupił to piękne moto jak takie ma życzenie :)

fassi 25.07.2015 18:39

Consigliero, wiem ze jezdzisz konkretnie i masz pelne prawo parkowac pod kafeteria bo jak Ciebie tam spotkam to bedzie o czym gadac. Moja czysta afre z przebiegiem 130000 postawie lekko z tylu aby mogla podziwiac :D Rispekt za to co objezdzasz na tym moturze. Krew podroznika pomieszana z benzyna. Niewiem jeszcze czy jestes uczesany :D

Roxi, tak pacze i widze ze im wiecej przydasiek w nowych modelach, tym bardziej uczesane towarzstwo je kupuje. Niech ta afra nie idzie ta droga bo przegra z kretesem ze znanym tu innymi markami

myku 25.07.2015 18:47

Fassi, ciekawych masz kolegów. Hehe...wystarczy popatrzy gdzie te drogie sprzęty jeżdżą po świecie, a będziesz wiedzieć wszystko o ich właścicielach. a ci koledzy twój to jakaś ściema. Hehe

fassi 25.07.2015 18:52

Myku, a pisalem gdzies ze te zajebiste adwenczery nie jezdza po swiecie?

myku 25.07.2015 18:54

No nieee, hehe...ale czepiasz się ich jakby były do bani.Po prostu różni ludzie maja inne priorytety w jeździe na moto.

fassi 25.07.2015 19:05

Nigdzie nie powiedzialem ze "my" lepsi a "oni" gorsi. Po prostu widze jak motocykl zmienia swiadomosc motocyklisty, a im drozszy tym bardziej zmienia. I nie wszyscy ale wiekszosc. Wyjatek jak Consigliero to potwierdza.

iwan 25.07.2015 19:17

Wszyscy niby dorośli, a połowa zachowuje się jak dzieci ;)
Tutaj każdy by chciał 100KM, 180kg, zdrutowanej blachy, co ją kombinerkami na polance złoży. Osiągi KTM, ultra zawiasy, niezawodność młotka, no i cenę na pułapie 35 tys.
A tymczasem mamy 2015r., normy emisji spalin,ilości cukru w cukrze, 235kg, DCT i marketing. Kto tego nie rozumie, niech od razu zaopatruje się w bilet miesięczny.
Wszyscy piali, że będzie rewolucja..wyszło 212kg na sucho, no i....bunkrów nie ma,ale też jest zajebiście. Nagle waga okazuje się ok, bo przecież moc odpowiednia, no i forum afrykańskie, to nie może być faux pas.
Z całym szacunkiem, ale nie da się uszczęśliwić Kowalskiego i Hansa, za jednym zamachem, a bądźmy szczerzy, Polska raczej zamyka peleton jeśli chodzi o rynek motocyklowy.
Odnoszę wrażenie, że większość kupując nowy motocykl z magicznymi literkami Africa Twin chce dostać w pakiecie retrospekcje wrażeń z bezkresu mongolskich stepów, czy też nieokiełznanej natury gór Atlas. Tylko nie motocykl, a kierownik jest źródłem takich wspomnień i można je sobie zaserwować nawet na piechotę.
Tymczasem 80% "Afrykanerów" najczęściej odwiedza Czechy i Słowację, w porywach zawita do Bieszczad i wcale nie potrafi naprawić tej swojej prostej i niezniszczalnej XRV 750..
Naprawdę starajmy się być bardziej obiektywni w ocenach..
GS się psuje, KTM przeglądy co 200 kilometrów...do Maroka to tylko Afryka się nadaje..oj, koledzy, bo jeszcze ktoś w to uwierzy..

Hmm, nikt nie wie jaka będzie ta nowa Afryka, czy wskrzesi mit legendarnego Enduro..jeśli jednak łudzicie się, że będzie to prosty motocykl sprzed 20 lat, z pakietem nowych owiewek, to faktycznie warto rozważyć ten bilet miesięczny. Miejmy po prostu nadzieję, że Honda wypuści godnego następce na miarę XXI wieku, czy się komuś ta cała nowoczesność podoba, czy nie.

Boski-Kolasek 25.07.2015 19:26

Walter Colebach napisal:

How did Honda do it?
How did they manage to make a parallel twin that will compete head to head with BMWs already heavyish F800GS, and make it over 20 kgs heavier again! Words fail me. 208 kgs dry? Dear oh dear.

wolne tlumaczenie:

Jak to Honda zrobila?
Jak udało im się stworzyc równoległego twina, który ma konkurować łeb w łeb z przyciezkawym BMW F800GS, i do tego AT jest ponad 20 kg cięższa!
Brak mi słów. 208 kg na sucho? ojojej ;)

dyskusje tocza sie wszedzie, dopóki ktos nie wsiadzie nie zrobi pierwszych 100 tys jadac RTW tak jak niedawno pewien Rumun na 1290R

fassi 25.07.2015 19:28

Iwan, jak chcesz kupic wrazenia z motocyklem to musisz do innego salonu pojsc. Ale to kupisz tylko baze do przerbobki, nastepnie zamawiasz akcesoria ;)

Niech ta nowa afryka nie chodzi jak srutownik do nakretek, ma czeste usterki ktore samemu mozna naprawic, niech ma ten DCT ale niech sie nie psuje. Niech wahacz sie nie lamie.

Legenda afryki nie sa osiagi, ale wlasnie ta codziennosc i niezawodnosc.

A afrykanerza nie potrafia naprawiac swoich afryk bo sie nie psuja, co innego Ci co aby wymienic linke z gazu musza az do golych cyckow motura rozebrac :D

iwan 25.07.2015 19:44

Ja nie napisałem, że oczekuję wrażeń razem z fakturą za motocykl. Chodzi mi o to, że nie ważne czym jeździsz, bo i tak wrażenia zależą od kierownika i podróży na jaką się zdecyduje. A to z kolei bardzo subiektywne.
Czuje w kościach, że nowa Afra, będzie...przeciętna w każdej z kategorii, zresztą jak swoja poprzedniczka, ale jednocześnie obawiam się, że trudno będzie stworzyć nowoczesny motocykl gwarantujący niezawodność..starego motocykla. Obym się mylił, bo sądzę, że chyba każdy z nas wyczekał się dość na pojawienie się czegoś świeżego na rynku.

fassi 25.07.2015 19:46

Ojtam z innej. Ten dziadek jedzie sprzedac jajka na targ, u nas nazywa sie to stuntmen albo stuntwoman i maja wielu fanow :D

puszek 25.07.2015 20:45

Nam potrzeba stosunkowo prosty i niezawodny motor.To wyklucza osiągi na poziomie KTM oraz gadzeciarstwo na poziomie BMW.
Jakoś mi nie zależy by Honda goniła za zwolennikami Touratechowych namiotów nad motocyklem.Niech zostaną sobie z BMW.
Sportowcy wybiorą KTMa- każdemu to co mu potrzebne.
A my...gdy będziemy chcieli, to trochę zmodyfikujemy naszą nową Królową-manetki ,gmole, czy rogal od EX-a..może siedzenie...
Nie będzie dwóch identycznych motorków, bo każdy dla siebie dostosuje Afri.
Ten motor ma nadal dwie świece na cylinder. Niezawodność to będzie jego drugie imię...

myku 25.07.2015 21:17

Iwan,swietnie to ujalas i napisales jak jest.Belkotu kolegow juz nawet nie doczytuje do konca,bo po co.Kazdy wie,a przynajmniej tak to na filmikach w YT wyglada,ze wasze wyjazdy czy to Albania,czy Mongolia,to jazda ze srednia predkoscia 50kmh i tobolami na tylnym siedzieniu.Pytam sie po co wam ta nowa Afryka.Szczerze uwazam,ze lepsza opcja jest kupno dobrej zadbanej starej i cieszenie sie nia wozac w plecaku drut i mlotek.

myku 25.07.2015 21:20

Tak jak Puszek,uwazam,ze to bedzie bardzo niezawodny motocykl

graphia 25.07.2015 21:59

Jest taki rower. Nazywa się Kona Sutra. Niby jest szosowy ale waży 15 kg. Od dobrych 10 lat konstrukcja roweru nie za bardzo się zmieniła.... Ten rower wraz ze swoimi jeźdźcami był chyba w każdym zakątku i zadupiu świata... mam nadzieję, że z nową AT będzie dokładnie tak samo :)

Louis 25.07.2015 22:00

Cytat:

Napisał puszek (Post 441788)
Nam potrzeba stosunkowo prosty i niezawodny motor.To wyklucza osiągi na poziomie KTM oraz gadzeciarstwo na poziomie BMW.
Jakoś mi nie zależy by Honda goniła za zwolennikami Touratechowych namiotów nad motocyklem.Niech zostaną sobie z BMW.
Sportowcy wybiorą KTMa- każdemu to co mu potrzebne.
A my...gdy będziemy chcieli, to trochę zmodyfikujemy naszą nową Królową-manetki ,gmole, czy rogal od EX-a..może siedzenie...
Nie będzie dwóch identycznych motorków, bo każdy dla siebie dostosuje Afri.
Ten motor ma nadal dwie świece na cylinder. Niezawodność to będzie jego drugie imię...

To po co było tyle czekać, Vstrom jest od dawna na rynku... ;)

fassi 25.07.2015 22:03

Znaczy ze to cos na tych ameliniowych kolach mozna do afryki porownac???

http://www.motorradonline.de/sixcms/...pg.2173009.jpg

rumpel 25.07.2015 22:08

http://www.motoplanete.com/suzuki/zo...2015-700px.jpg

puszek 25.07.2015 22:10

Cytat:

Napisał Louis (Post 441799)

No bez jaj...vsrom nie ma nic wspólnego z ideą Afryki...To nie enduro tylko szosowiec...

JarekO 25.07.2015 22:10

Cytat:

Napisał Louis (Post 441799)

O to to....

Louis 25.07.2015 22:11

Cytat:

Napisał fassi (Post 441800)
Znaczy ze to cos na tych ameliniowych kolach mozna do afryki porownac???

W sumie fakt, mój błąd. Co prawda są wersje na szprychowych kołach ale żadne reglery czy pompy im nie padały. ;)

wysłane z telefonu

fassi 25.07.2015 22:12

ten vstrom adwenczer to ma 17 cali z przodu? A czy uczesani chlopcy nim jezdza? :D

El, o cuuuurva, rama za 2 tysie? Toz to do afryki se rame kupie, z papierami :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:38.