Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Nowa Afryka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=20480)

Louis 25.07.2015 22:15

Ma 19" cali jest bardziej niezawodny od Afryki ale jest do bani, bo nikt nie dorobił mu legendy; )

wysłane z telefonu

graphia 25.07.2015 22:17

Cytat:

Napisał Elwood (Post 441801)

Ponoć trzecią swoją ramę szosową kupuję się w końcu dobrą :D

Ja przestrzeliłem o jeden rozmiar ramy (2 cm) w dół.... na szczęście mostek o 1 cm dłuższy i siedzenie o 1 cm do tyłu zniwelowały moją pomyłkę :D
Ale! Piwo za czujność :D Już wiesz czym śmigam w tym roku

graphia 25.07.2015 22:18

Cytat:

Napisał fassi (Post 441806)
ten vstrom adwenczer to ma 17 cali z przodu? A czy uczesani chlopcy nim jezdza? :D

El, o cuuuurva, rama za 2 tysie? Toz to do afryki se rame kupie, z papierami :D

Co masz do ramy za dwa tysie? hm? :D

fassi 25.07.2015 22:19

widocznie nie dorosl do legendy. Ale spoko, ma jeszcze 20 lat przed soba to zobaczymy ;)

W mojej afryce cos sie dzieje. Ustawialem dzisiaj gaznik znowu i zmniejszylem jej wolne obroty. Mam juz rozbierac czy ze do salonu po wtrysk isc? :D

Graphia, nic nie mam, ale co to takie pieronstwo drogie? Przeca rame motura za tyle kupujesz :D

graphia 25.07.2015 22:21

Rama stalowa, chuj wie dlaczego taka droga ale i tak najtańsza w swojej klasie :p

piotr_3miasto 25.07.2015 22:24

Cytat:

Napisał graphia (Post 441808)
Ponoć trzecią swoją ramę szosową kupuję się w końcu dobrą :D

Ja przestrzeliłem o jeden rozmiar ramy (2 cm) w dół.... na szczęście mostek o 1 cm dłuższy i siedzenie o 1 cm do tyłu zniwelowały moją pomyłkę :D
Ale! Piwo za czujność :D Już wiesz czym śmigam w tym roku

Hehe… Czujność, to nasze drugie imię :
http://allegro.pl/rama-stalowa-kona-...520358705.html

iwan 25.07.2015 22:25

Cytat:

Napisał fassi (Post 441800)
Znaczy ze to cos na tych ameliniowych kolach mozna do afryki porownac???

Póki co, poza dywagacjami paru inżynierów z hondy, którzy pieją z zachwytu nad możliwościami nowej Afryki, wiemy niewiele..Fiszka ze specyfikacją motura oraz zajawka filmowa to..uboga wiedza, dlatego zalecałbym ostrożność.
Chociaż wierz mi,podobnie jak cała reszta forum przebieram nogami, by przypuszczenia stały się faktem i Afryka okazała się zajebistym motocyklem.
Jeśli japońce zawiodą schowamy głowy w piasek. a legendę można łatwo zniszczyć..czego oczywiście nam nie życzę.

fassi 25.07.2015 22:30

Oj, Iwan nie pesymizmuj tak. Duuza wiekszosc jest zadowolona z tego co wyszlo, nawet ortodoksi gaznikowi. Jakby wyszedl taki vstrom, albo jaki tlusty GS, albo obudowany KAT z mikserem do nakretek to bym sie bal tego motocykla. Narazie jest piekny dizajn, masa da rade, fajny klang, zero srutownika i lekkosc wygladu jak na taka pojemnosc. Mniej jedynie interesuje co bedzie na koncu, czyli wytrzymalosc/bezawaryjnosc

puszek 25.07.2015 22:33

Ten filmik reklamowy Afri nie jest w żaden sposób porównywalny do tego co wypuszcza KTM czy BMW.. Chłopaki sobie jadą ,ale nie da się ich jazdy porównać do tego co pokazuje konkurencja. Tu przekaz jest raczej nakierowany w stronę zabawy i radości jazdy. BMW z kuframi , na jednym kole pokonuje dużo trudniejsze odcinki a KTM po prostu lata... Ale to nie jest TRU....To mistyfikacja na potrzeby działu sprzedaży KTM i BMW...A Honda to Tru Adventure...

Legenda Afri zaczeła się na Dakarze ale powstała i ugruntowała się w codziennym użytkowaniu.... Tylu było zwycięzców Dakaru a zaden inny motor nie zyskał tego ducha... Ciekawe dlaczego...

To ostatnie sekundy tego filmu stworzyły legendę Africa Twin...

graphia 25.07.2015 22:47

El... a gdzie tam. Ja sobie sam składam rowery :) Połow ze starego, połowa nie :) Specyfikację mam inną ale baza ta sama :)

fassi 25.07.2015 22:49

El, wiem ze bezawaryjnosc nie jest trendy, dziennie widze cale tiry z gownolitem zaopatrujace berlinskie fabryki ;) Niech ta pompa i regler dalej siada, legenda bedzie podtrzymana. Do Twojego golfa tez juz nie ma czesci na stanie tylko trzeba zamawiac. Czasy sie zmieniaja

Puszek tu dla porownania super hiper adwenczer jezdzacy po ulicach monako :D Prosto pod kawiarnie w porcie :D

graphia 25.07.2015 22:56

Ten napis w pierwszych sekundach to przepraszam czego dotyczy? tego filmiku? :D

Louis 25.07.2015 22:58

Cytat:

Napisał puszek (Post 441816)
Ten filmik reklamowy Afri nie jest w żaden sposób porównywalny do tego co wypuszcza KTM czy BMW.. Chłopaki sobie jadą ,ale nie da się ich jazdy porównać do tego co pokazuje konkurencja. Tu przekaz jest raczej nakierowany w stronę zabawy i radości jazdy. BMW z kuframi , na jednym kole pokonuje dużo trudniejsze odcinki a KTM po prostu lata... Ale to nie jest TRU....To mistyfikacja na potrzeby działu sprzedaży KTM i BMW...A Honda to Tru Adventure...

Puszek Ty tak na serio? :D

fassi 25.07.2015 22:59

Graphia, No jak to co? Redi to rejs, zebys pod kawiarnia najlepsze miejsce zajal aby inni mogli podziwiac Twoj motocykl super hiper adwenczer a Ty wydymajac klate mowil: Tak, to moj :D

Dobrze ze nowa AT nie poszla ta droga.

graphia 25.07.2015 23:01

Redi to poderwać blondynę :D

fassi 25.07.2015 23:02

I powiedziec jej. Fajny motocykl co nie? Jak bede mily to pojedziesz ze mna sie przejechac? :D

graphia 25.07.2015 23:23

Ale fajna! Nie widziałem.
A tu Ok Go i jeden z ich zakręconych teledysków

jochen 26.07.2015 00:19

O ja nie mogę...im ten wątek dłuższy, tym więcej widzę marudzenia, że to nie takie, a tamto trochę do dupy...
A tak jeszcze niedawno wszyscy płakali, że nowej Afry nie będzie, a jeśli już to będzie bardziej przypominać maxi skuter niż enduraka..
A tu jest zajebisty sprzęt, i wystrugany w oparciu o fajne założenia i dodatkowo ładny. Coś, co nie miało prawa powstać. Nie imitujące konkurencji, tylko nawiązujące do oryginału. Nie muszące udowadniać, że ma o 5 KM więcej niż GS, czy LC8, albo że waży o kilka kilo mniej. Mnie tam dynda czy będzie mieć 85, czy 95 KM, czy będzie ważyć 210, czy 225 kg... i tak to będzie duży postęp w porównaniu w z moją AT, bo jak by nie patrzeć będzie lżejsza i znacznie mocniejsza. Jeśli dodatkowo będzie nieawaryjna i łatwo naprawialna to czego chcieć więcej??
Chyba zacznę oszczędzać (trochę kiepski pomysł, bo nie za bardzo jest z czego..), albo kraść... :D

myku 26.07.2015 00:20

Nie przesadzalbym z ta legenda Dakaru.Poza tym to byl inny model
Yamaha i Bmw ma podobny,a nawet lepszy wynik.O KTM ie juz nie wspomne
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rajd_Dakar

fassi 26.07.2015 00:24

Myku, nie porzesadzalbym z tymi KTMami i BMWkami i dakarowymi legendami. Mialem okazje sie juz golic nimi :D

myku 26.07.2015 00:31

ok,ok.Jak mi jeszcze wytlumaczysz co to jest mikser do nakretek w KTMie to gotow jestem ci uwierzyc.Mam drugiego duzego Kata i nogdy sie jeszcze z czyms takim nie spotkalem.Mozna to gdzies kupic,samemu zrobic?:D

fassi 26.07.2015 00:34

Proszzz :D

Misza 26.07.2015 00:40

To jest nic... pamiętam EXa 950 ADV na zlocie advrider.pl w górach sowich. dla mnie to była definicja sieczkarni.

fassi 26.07.2015 00:42

Misza, jeszcze zalezy sieczkarni do czego? Nakretek? :D

tu jest porownanie jak pracuje silnik prawidlowo

myku 26.07.2015 00:42

No i co?Na co mam zwrocic uwage ogladajac ten film jeszcze raz ,bo nie wiem ;)

fassi 26.07.2015 00:52

Myku, glosniki wlacz to uslyszysz jak mielone sa pojedyncze sruby z kosza sprzeglowego, jak sworzen klepie i niewie czy juz wylezc przez glowice. Fabryka juz tak dala. Ogladac tam nie a co ;)

RAVkopytko 26.07.2015 01:02

Fajna ta nowa afra :D
Jebłem se dzisiaj ze 200 km babcią z 1988 roku,troche asfaltu,polne drogi,szutry,po ścierniskach.Bardzo fajnie minęło mi popołudnie.
Jeden kredyt już mam na 30 lat.
Wezme se następny na nowom Afryke jak kto da :D tylko nie we frankach (sorry Qurczak ;) )

fassi 26.07.2015 01:23

Po co oni tam jada? Przeciez tam nic nie ma. Nawet kafeterii...

piotr_3miasto 26.07.2015 08:38

Cytat:

Napisał Elwood (Post 441817)

P.S.
Piotr, a Ty dwoch pedalskich kółek nie ujeżdżasz?
Może by jaki plener foto na stałkach z pedałmi strzelić?

Moje kółka wymagają wcześniejszej reanimacji, bo zaniedbane okrutnie od lat.
Z chęcią się stawię na taki wyjazd, jak tylko je doprowadzę do stanu używalności jako takiej.
Nie stanie się to jednak prędzej, jak na jesieni. :(
Zastanawiam się, czy nie rozsądniej będzie zakupić następny rower.:confused:
Proszę o jakieś budżetowe sugestie, bo na Konę to chyba się nie zdecyduję.

Ypsi 26.07.2015 11:19

Cytat:

Napisał Elwood (Post 441863)
... Wrażeń sobie i nam doświadczył niesamowitych. Prawdziwie afrykański wyjazd.
Uwzględniając całkowity brak doświadczenia przed wyjazdem, stawiam jego wyjazd w pierwszej trójce afrykańskich dzid, zaraz po skopaniu niedźwiedziego dupska przez Robertów Dwóch.

"I dobrze, że kufer krowy nie zabił" :)

Roni92 26.07.2015 11:50

Gdzieś wcześniej przeczytałem że skoki zawiech ma 25cm, a ktoś wie może jaka średnica tych rur showa będzie? Bo ciekawi mnie mocno jakość zawiechy, Showa to chyba dobra marka nie?

darius 26.07.2015 13:03

Cytat:

Napisał Roni92 (Post 441872)
Gdzieś wcześniej przeczytałem że skoki zawiech ma 25cm, a ktoś wie może jaka średnica tych rur showa będzie? Bo ciekawi mnie mocno jakość zawiechy, Showa to chyba dobra marka nie?

Showa jest wlasnoscia Pana Hondy.

Pozdrowienia
D

darius 26.07.2015 13:05

Cytat:

Napisał Roni92 (Post 441872)

45mm.

Pozdrowienia
D

Cezarus 26.07.2015 15:06

Skok zawieszenia to raczej 22 nie 25 cm.

Lepi 26.07.2015 15:53

Cytat:

Napisał darius (Post 441882)
45mm.

Pozdrowienia
D

Nie za mało w prawie ćwierćtonowym motocyklu?

rambo 26.07.2015 16:06

Showy raczej 47mm tak jak w crf i innych suzuki

Roni92 26.07.2015 16:29

"Nie za mało w prawie ćwierćtonowym motocyklu"
Trampi ma rury 41mm przy tej samej wadze i daje rade ;

vtwin90 26.07.2015 16:29

Cytat:

Napisał fassi (Post 441800)
Znaczy ze to cos na tych ameliniowych kolach mozna do afryki porownac???

http://www.motorradonline.de/sixcms/...pg.2173009.jpg

Robiłem ostatnio ten sprzęt po przewrotce przy 40km/h przebieg
dla 460km czuć moto nowością koleś najechał na tył samochodu wycena naprawy w Suzuki 12tyś zł a uszkodzenia prawa owiewka do wymiany,gmol lewy otworzył się jak skrzydło drzwi,lewy gmol przesunął chłodnice ,urwane 3 mocowania lampy przedniej,dwa handbary uszkodzone małą wgniotka zbiornika paliwa bez wpływu w zasadzie na eksploatacje ale tak się zastanawiam jak on by wyglądał po przydzwonieniu konkretnym i jak można spaprać motocykl np. budując lewą owiewkę z 3 elementów czachę z 4 elementów:vis:
Tak się właśnie teraz buduje motocykle i samochody ciekawe jak to będzie z nową AT mam nadzieje że nie będzie tak jak z małym Dlem

Louis 26.07.2015 18:22

Cytat:

Napisał vtwin90 (Post 441910)
uszkodzenia prawa owiewka do wymiany,gmol lewy otworzył się jak skrzydło drzwi,lewy gmol przesunął chłodnice ,urwane 3 mocowania lampy przedniej,dwa handbary uszkodzone małą wgniotka zbiornika paliwa bez wpływu w zasadzie na eksploatacje

Wiesz, to znowu nie takie makabryczne uszkodzenia, a wycena serwisu to zupełnie inne sprawa, za wymianę oleju i filtra biorą chyba 460zł, za olej i filtr dodatkowo. Na rynku wtórnym można części dostać za 1/3 ceny, sprawdzałem na owiewkach. Zresztą każda gleba jest inna i można tu generalizować. Jak wiemy Afryka potrafiła zakończyć jazdę nawet bez wypadku ;)
Nie zamierzam tu gloryfikować DL-a, choć to bardzo niedoceniane moto. Podrzuciłem po prostu pomysł Puszkowi, bo w swoim poście wymienił swoje oczekiwania i wyszedł mi wypisz wymaluj Vstrom :)

radiolog 26.07.2015 18:32

BMW się zorientował że nowa afryka może im drenować segment klientów jeżdżących 800-tka, więc szykuje się w przyszłym roku upgrade 800-tki i pewnie będzie konkurencja dla afryki

jaro5000 26.07.2015 18:46

Yamaha już też reaguje. Ceny dużej Teresy poszły w dół o 5000, ot taka ciekawostka

mario33 26.07.2015 22:39

Cytat:

Napisał radiolog (Post 441917)
BMW się zorientował że nowa afryka może im drenować segment klientów jeżdżących 800-tka, więc szykuje się w przyszłym roku upgrade 800-tki i pewnie będzie konkurencja dla afryki

Akurat ta konkurencja już jest :) to raczej AT dopiero będzie...

Wystarczy że dołożą regulację zawiechów i lepsze felgi... Jakby rozwiercili silnik do 900 (plus parę koników) i wtedy znów będą z przodu, patrząc na suche dane.

A skąd ta informacja ? Bo do tej pory nie było f800gs na liście zmian na 2016.

Cibor klv 26.07.2015 23:44

Kawał czasu zajęło panu Chądzie zbudowanie nowej Afry. Pozostaje mieć nadzieję, że dzięki temu będzie to produkt przemyślany, dopracowany i przetestowany pod każdym względem....a wtedy za 10-15 lat jak będą jeszcze trzymać się kupy może se jakąś zanabędę, bo póki co w świetle dostępnych danych nowa Afra bardzo mi podchodzi.

bass 27.07.2015 00:03

Ciekawe gdzie nowa krowa ma filtr powietrza bo coś nie widzę... dobrze, że promocja w listopadzie... znaczy się, że w kwietniu będzie można kupić już na wyprzedaży rocznika :D
Rozmawiałem z koleżką z jueseja, tam też wielu moturzystów czeka na nową afrę :drif: bo jak wiadomo, staruszka do nich nie zawitała przez niespełnianie ich norm :haha2:

Artek 27.07.2015 00:12

bass-w trampku 700 widziałeś kiedy wlot powietrza?

myku 27.07.2015 08:48

Czy mi sie wydaje,a w wersji Standart dostaje sie staromodne pomaranczowe migacze i nie ma handbarow?

Cibor klv 27.07.2015 08:51

Wydaje mi się, że filtr powinien być pod lewą owiewką. Ponoć tak konstruktorzy kombinowali, żeby taka prozaiczna i dość częsta w terenie czynność nie wymuszała zdejmowania zbiornika paliwa czy innych dodatkowych elementów.

Louis 27.07.2015 10:20

Cytat:

Napisał myku (Post 441998)
Czy mi sie wydaje,a w wersji Standart dostaje sie staromodne pomaranczowe migacze i nie ma handbarow?

A czy wersja standard, bez ABS-u, będzie dopuszczona do sprzedaży w UE?

myku 27.07.2015 10:28

Nie wiem czy w Unii ale w Polsce pewnie tak.

puszek 27.07.2015 10:30

Cytat:

Napisał Louis (Post 442004)
A czy wersja standard, bez ABS-u, będzie dopuszczona do sprzedaży w UE?

Podobno w motocyklach enduro może być on wyłączany Dowiemy się jakie motorki są enduro a jaki nie.... WR250 z ABSem...albo CRF250R... :-)))

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:38.