![]() |
Cytat:
|
A ja nie. E09 to kartofel którego jedyną zaletą jest jego trwałość. Mam założoną drugą na tył i w deszczu zawsze mam makabryczny stres. Parę razy musiałem bronić się przed glebą podparciem nogą (a to dość bolesne przy masie afryki). Oczywiście gdy zakręty 90st pokonuje za zawrotną prędkością 30km/h to tylko od czasu do czasu łapię lekki uślizg.
No ale może być też tak że opona nie jest kartoflowata tylko zajebista, a ja nie dostosowuje warunków do prędkości (sic!) i stąd moje narzekanie ;) W błotku e09 też nie funksiuje zbyt dobrze bo się zakleja i słabo oczyszcza. |
Naprawdę nie wiem skąd te narzekania na E09, idealna to ona nie jest. Ale nie miałem jeszcze gleby z powodu jej trzymania na mokrym, a czasami drift wychodził łot dla fun`u. A w błotku rzeczywiście sama się nie oczyszcza najlepiej, trzeba jej trochę pomóc prawym nadgarstkiem :). W sytuacji gdzie zajeżdząm dwa komplety w sezon to mam oszczędzone na następny w porównaniu do innych opon.
|
09 Dakar jest śliska na mokrym. I to nie podlega dyskusji. W deszczu na białym ślizga się strasznie, tylnym heblem blokuje się od oparcia stopy na dźwigni, ale jeżeli wiesz jak się zachowuję guma, to możesz przewidzieć co i jak. Gorzej jak masz sytuację awaryjną...
Generalnie guma niezła, bo uniwersalna i cena nie zabija. Ale na przód bym nie założył, szczególnie, że TeKaC 2,75/21 kosztuje jakieś 180 zeta. |
bo to jest tak ze najwiecej do powiedzenia na temat opon maja ci uzytkownicy co zjezdrzaja jeden komplet na 4 lata, tamten rok mam marny tylko jeden komplet poszedl do smieci, ale potrafiłem zniszczyć do 5 kompletów za rok
|
Cytat:
|
Cytat:
|
E-07 czy E-09 do Yamaha TDR 125?
Witam wszystkich!
Jestem tu nowy i mam prośbę o pomoc w wyborze odpowiedniego kompletu opon Mitas.:bow: Teraz jak powiem czym śmigam to niektórzy może mnie od razu wyśmiewaj tym momencie ale dopiero zaczynam swoja przygodę z motorami od 2010 r. Więc dla Użytkowników Afryki Twin to na czym ja jeżdzę to raczej jak Simson hahahaha :) Mój obecny i pierwszy motor to Yamaha TDR 125, zrobiłem nim dopiero kilkaset km. http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Yamaha/TDR_125/114734 Jeżdżę zupełnie rekreacyjnie, weekendowo przy dobrej pogodzie. Głównie po polnych piaszczystych drogach, trochę, szutry, trochę po leśnych dróżkach raczej ubitych i asfalt jakieś 40%. Błota czy większego piachu nawet nie próbuję atakować. Z przodu mam: Mitasa E-08 (na asfalcie extra ale po polnych drogach czy małym piachu to „śmierć w oczach” ;o) Z tyłu mam: Metzelera Tourance o podobnym bieżniki jak Mitas E-08. Rozmiar opon w TDR jest taki: Przód: 4.10 czyli (100/90-18) Tył: 130/80-17 Chciałbym na tył wrzucić: Mitasa E-07 lub E-09? Nie wiem, czy przy tej małej mocy TDRki jakieś 28 KM ta E-09 nie będzie przesadą? Proszę więc o pomoc co będzie rozsądniejszym wyborem na tył: E-07 czy E-09?:confused: aaaaaa na przód to zupełnie nie mam pojęcia co wsadzić bo rozmiar taki niefortunny?:confused: Pozdrawiam! |
jak latasz po terenie to tylko pełna kostka. Nie ma co sie meczyć. N asfalcie uwazaj bo jest sliski zwlaszcza jak popada.
|
podos ma racje. Z E09 będziesz miał dużo więcej zabawy z jazdy na szutrze a 28 KM przy tej masie motocykla to całkiem niezłe zestawienie
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:09. |