Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Nowa Afryka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=20480)

bass 29.07.2015 22:27

Pewnie się boi, że mu w maroku spuchną jak będzie na piochu hamował :D

zombi 29.07.2015 22:33

Bo te w oplocie to nie są gumowe, tylko kosmiczne. A w tych z oplotem w środku, a nie ładnie na zewnątrz to nawet w rajdach zawodowcy startują i żyją. Ale oni maja inne budżety :)

mdxmd 29.07.2015 22:56

bo ledy i oplot to podstawa oraz złoty łańcuch i naklejki na felgach :):)

zombi 29.07.2015 23:13

Cytat:

Napisał Elwood (Post 442488)
Właśnie... Złoty łańcuch.
Zombi, odbierz pocztę. Zobaczysz tam ciekawy skan... ;)
Jutro zobaczysz oryginał.

El, w tym temacie nie gadam z tobą. To że na testy zabierasz germańca Fazika, zamiast ziomala to żeś se nagrabił.

PS. W temacie skanu to pogratulować siły przebicia :at:

Roxi 29.07.2015 23:19

Nowa Afryczka jest piękna. Z pewnością wpadnie w niejedne oczko i łapki amatora cudzej własnością. Wprawdzie mota mi nie śmignęli ale kiedyś puszkę właśnie z przed salonu Yamahy w kilka min. Człowiek może jeszcze zatęsknić za starym gracikiem :) Oczywiście jest AC, ale chyba nie "działa" to na wschodzie, a i łatwo kasy nie wypłacają niestety :)

MaRP 29.07.2015 23:29

Tyle było gadania i narzekania, że nie ma nowej Afryki.
Jak się pokazała, to znowu narzekanie, że nie taka, jaka powinna być...
Dobrze, że jest...

Zdrówka :D

Arkan 29.07.2015 23:29

Jedno trzeba przyznać fanom AT. Cokolwiek nie wyjdzie, jakikolwiek fuckup - waga, guma w motorze za 53 koła itd, to jest interpretowane na korzyść Pana Hondy. Zupełnie jak w dowcipie :

Wraca pijany mąż do domu po dwóch dniach balangi. Żona, chcąc pokazać jaka to ona jest dobra, rozbiera go i mówi:
- O, mój ty biedaku, znowu te delegacje, ależ jesteś zmęczony.
Widać ślady szminki na torsie:
- Znowu ta ślepa sekretarka ochlapała cię winem...
Ściąga mu spodnie i widzi damskie figi. Nagle zaniemówiła, a mąż:
- No, kombinuj, mała, kombinuj

:D

Roni92 29.07.2015 23:35

Jak tu niektórzy uważają, że nowa afryka jest za mało off jak na adv to czemu sobie po prostu nie kupią ktm 690.Przeciez sprzęty adv właśnie takim kompromisem on/off są i takie mają być z założenia. To nie ma służyć do jazdy po torze mx przecież. Chcesz sprzęt bdb w offie to kupujesz enduro, nie adv, proste.

fassi 29.07.2015 23:39

Ja sie ciesze spotkac ludzi ktorzy nie beda wiedzieli ze bez zmainy zawieszen nie da rady opierdolic siwata w kolko. Arkan, no ciezko ale nie obrzydzisz na tego moto. Zagadka pozostaje wytrzymalosc, to ona ma dla mnie 75% znaczenia.

El, udalo mi sie skkontaktowac z kumplem kamerzysta o ktorym Ci wspominalem. Ma kilka produkcji z autami i motocyklami na koncie. Mowi ze max 3 dni nam moze dac wiec trza pisac scenariusz jaki aby ta nowa afre odpowiednio pokazac. Nawiazalem kontakt z Schubertem, musisz mi dac rozmiar dynii i moze nam wypozycza kaski.

Ide buty juz pastowac :D

wasilczuk 29.07.2015 23:46

Już to sobie wyobrażam.
Nowa afryka, za kierownicą Elłud w ramonezce a za nim Fazik z zielonym harcerskim plecakiem browarów.

Arkan 29.07.2015 23:52

Cytat:

Napisał fassi (Post 442505)
Ja sie ciesze spotkac ludzi ktorzy nie beda wiedzieli ze bez zmainy zawieszen nie da rady opierdolic siwata w kolko. Arkan, no ciezko ale nie obrzydzisz na tego moto. ..

Fassi - broń Boże nie chcę Ci obrzydzić tego moto. Różni nas podejscie do życia. Czy da się opierdolić świat na słabym zawieszeniu? Oczywiscie, że się da! Czy da się bzykać brzydkie baby? Oczywiście że się da! Tylko widzisz Fassi, ja wolę te ładne...ale...o gustach się nie dyskutuje. Kazdy ma to co woli :D

Powiem Ci wiecej - jeśli w PL da się kupić wersje bez ABS, to ja tą brzydulę kupię i zafunduje jej wizytę u chirurga plastycznego, bo mam pomysł jak z tego paszteta zrobić laskę. OK, mocno przy kości, ale będzie sie dało z nią bez wstydu pokazać w terenie :lol:

wasilczuk 29.07.2015 23:57

Fazik to jest gość, który z uśmiechem bierze ładne, brzydkie i po błocie nawet pójdzie.

Cibor klv 29.07.2015 23:59

Sam nie wiem niektórzy szukają chyba na siłę smaku w gównie, albo się nudzą... Nowa Afra jest dokładnie tym czym powinna być. Ma wszystko to czego nam brakowało w starej. Jest XXI wiek elektronika jest wszędzie, normy są takie jakie są czy to komu się podoba czy nie. Nowa Afra ma elektroniki tyle ile trzeba i ani grama więcej. Zawiasów też raczej nie będzie potrzeby wymieniac...i dobrze, że nie ma kardana, bo na ch..j jej kardan. Czytając niektóre opinie mam wrażenie że piszą je jakieś rozpieszczone panienki.

fassi 30.07.2015 00:03

Arkan, o gustach sie nie mowi. To co dla Ciebie jest sufitem, dla mnie moze byc podloga i odwrotnie. Jesli podroz mam widziec przez pryzmat zawieszenia to skoncze jak long way round z assistance i laweta jak wysiadzie ABS. Jakos tak jest ze wygodna podroz szybko sie zapomina, a ta trudna wypala w mozgu trwale slady ;)

El, jednak podlaczyles mojego patenta w dokumenty? :D Kurde, a mowilem Ci ze w sumie nie pomoze. Widac honda nie chce na swoim moturze posadzic krzysia bircza czy innego profi skaczacego na moto jak kozica tylko dac normalnym ludziom motura na testy. Twoje podroznicze CV jest solidnym fundamentem jednak, a ekipa w tym skladzie nadaje szlifu. Bedzie dobry film :D

jorge 30.07.2015 01:49

Cytat:

Napisał Arkan (Post 442398)
Panowie - wydaje mi się że w swoich rozważaniach tkwicie w świecie starej dobrej AT i kosztów z nią zwiazanych. Staracie się dostosować kosztorys starej AT do nowej. Nie po to Pan Honda sprzeda nam moto za 53 koła żebyśmy mogli druciarstwo za 400 PLN uskuteczniać. Pan Honda dobrze wie, że jak masz na konia, to musisz miec na bat....

Mario - nie przebijesz się z info na temat zawiasu. Powód jest prozaiczny. Wielu użytkowników starej AT objechała na motorach bez zawiasu i hamulców swiat dookoła i w związku z tym uznają te elementy za zbyteczne (albo inwestycje w ich upgrade za zbyteczne). Honda wykonała marketingowo kawał swietnej roboty - stara AT za 12-14 000 jest obecnie najlepszym motocyklem w aspekcie koszt/benefit dla obieżyświata. Da sie nią wjechać prawie wszędzie i zadrutować za grosze prawie wszystko (zadrutować w sensie pozytywnym). Pan Honda wie o tym. Mówi: Mam dla Was za motocykl lepszy pod każdym względem - lżejszy, mocniejszy, z lepszymi hamulcami i na lepszym zawieszeniu. Marzenie. Zapomniał Pan Honda powiedzieć, że za ten niewielki w sumie postęp (zwykłe jeździdło z kołem 21 cali i przeciętnym zawiasem) chce 5 razy wiecej pieniędzy. Taki numer jest możliwy tylko w świecie autentycznych fanów marki.
Z innej strony tak się zastanawiam co by się stało gdyby KTM lub BMW wypuścili dzisiaj ten motor jako swój za te pieniądze.....Wszyscy by ich opluli za specyfikacje(i słusznie) i model podzielil by sukces rynkowy litrowego DLa (kóry tak na marginesie za wyjątkiem rozmiaru kół jest bliźniakiem nowej AT)

Graphia - lubię kulturę Twoich wypowiedzi. To rzadka obecnie cecha. Jeśli kiedyś spotkamy się na drodze to stawiam bezalkoholowe :-)

Panowie - biorę mojego awaryjnego kata i idę jeździć. O to chyba w tym wszystkim chodzi przede wszystkim.

Pozdrawiam Wszystkich z pięknej Czarnogóry,
Arkan

Cytat:

Napisał Louis (Post 442409)
Arkan jestem Twoim fanem :D Krótko, racjonalnie i na temat. Takie wypowiedzi lubię.
.

Całości nie czytałem bo naklepaliście tago od kilograma. Ale zgadzam się z Luim i dawaj Arkan gębę na avatara, abym Cię w knajpie nie pominął :D.

Rychu72 30.07.2015 08:01

Moderator zrobi porządek z tymi ostatnimi offtopami ;)

mareksz007 30.07.2015 09:01

El czytam i nie wierzę. Trzymam kciuki za powodzenie misji. To jak dobrze pójdzie to na integracji premiera filmu ?

Arkan 30.07.2015 13:01

Jorge - mówisz i masz :D

Patiomkin 30.07.2015 13:33

Cytat:

Napisał Rychu72 (Post 442553)
Moderator zrobi porządek z tymi ostatnimi offtopami ;)

Popieram!

Adagiio 30.07.2015 13:54

https://www.youtube.com/watch?v=_rT4q79n0F0#t=111 jak widać i na seryjnym zawiasie da się po wyrypach jeździć . Rozumiem ze w dobie systemów wspomagających miętkie faje , niektórzy zapomnieli że liczy się przede wszystkim potencjał , doświadczenie i umiejętności kierownika co by klocem po krzeczoarach upalać a nie przełącznik .

motoMAUROxrv 30.07.2015 14:38

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 442605)
https://www.youtube.com/watch?v=_rT4q79n0F0#t=111 jak widać i na seryjnym zawiasie da się po wyrypach jeździć . Rozumiem ze w dobie systemów wspomagających miętkie faje , niektórzy zapomnieli że liczy się przede wszystkim potencjał , doświadczenie i umiejętności kierownika co by klocem po krzeczoarach upalać a nie przełącznik .

Dokładnie! -Nawet moja poczciwa, seryjna "babcia" dawała radę tam, gdzie obawiałem się że nie da...
-To z kierownika (często z wiekiem) wyłazi najwięcej ograniczeń... :rolleyes::lol8:

mdxmd 30.07.2015 14:55

to jest jedyne forum, na którym następnego już dnia nie możesz znaleźć swojego ostatniego posta :)

dobrze będzie! trochę zmiękną i na 100% zejdą z ceny < 50 kafli ! tylko efekt byłby lepszy gdyby zaczęli odwrotnie np. kto zamówi moto do końca sierpia cena max 46 kafli ew. 48 z kuframi... tyle dobrego, że szprychy są w standardzie a nie jak u innych za dopłatą :)

mario33 31.07.2015 00:19

To ciekawe - porównanie zarysu z KTM Adv. Cieeekaaaawe :D

https://farm1.staticflickr.com/453/1...d0295a2c_o.jpg

rumpel 31.07.2015 00:22

skopiowali to co najlepsze ;)

mdxmd 31.07.2015 00:52

Cytat:

Napisał rumpel_adv (Post 442729)
skopiowali to co najlepsze ;)

czyli zajęli się tym co narodowo robią najlepiej skopiować i udoskonalić :)

myku 31.07.2015 09:02

Fajna fota Mario.Szukalem czegos takiego w necie zeby zbaczyc rozmiar kloca.Faktycznie kawal miesa ;).

Rychu72 31.07.2015 11:48

Cytat:

Napisał Cibor klv (Post 442520)
Sam nie wiem niektórzy szukają chyba na siłę smaku w gównie, albo się nudzą... Nowa Afra jest dokładnie tym czym powinna być. Ma wszystko to czego nam brakowało w starej. Jest XXI wiek elektronika jest wszędzie, normy są takie jakie są czy to komu się podoba czy nie. Nowa Afra ma elektroniki tyle ile trzeba i ani grama więcej. Zawiasów też raczej nie będzie potrzeby wymieniac...i dobrze, że nie ma kardana, bo na ch..j jej kardan. Czytając niektóre opinie mam wrażenie że piszą je jakieś rozpieszczone panienki.

No właśnie ta elektronika :(
Pisałem już o tym w innym wątku jak jakieś 3 tygodnie temu ratowaliśmy szwajcara jadącego dookoła świata, który utknął na nowym Triumphie Tigerze na drodze Mesita - Ushguli w Gruzji. Spalił sprzęgło walcząc z ciężkim klocem. Zapaliła mu też się kontrolka CHECK ENGINE i ....... nawet w Tibilisi nie umieli zdiagnozować o co chodzi. Wysłali go do Rosji do autoryzowanego salonu. Od tych trzech tygodni chłop szuka pomocy.

Coś mi tam od czasu do czasu skrobnie:

"I was two nights in Mestia. The host oft he guest house organised a bus fort he transport to Tbilisi. Yesterday i went to a biker bar here and asked for a good mechanic. I have now an adress and will go there this afternoon. I hope they can help me there."

"I went here to a Bikerbar to ask for a mechanic. The people there said to go to the PitStop garage. When i was there the mechanic looked at my bike, saw the check engine light and said try to go to Yaketerinburg, we can’t fix it."

Teraz jeszcze bardziej doceniam stare, ale jezdżące "trupy". :)

radiolog 31.07.2015 15:16

A ja doceniam "samochodowe" sprzęgło w 1200 gs, które można przypalić,ale ciężko spalic :-)

jorge 31.07.2015 16:16

Cytat:

Napisał Arkan (Post 442592)
Jorge - mówisz i masz :D

Brawo TY !!

PS

Fota zajebista - ta porównująca - kiera wyżej w Afrze ??

Złom 31.07.2015 20:57

Cytat:

Napisał radiolog (Post 442797)
A ja doceniam "samochodowe" sprzęgło w 1200 gs, które można przypalić,ale ciężko spalic :-)

aż miło się patrzy jak się smaży!

http://youtu.be/4rWKVHZdScU

radiolog 31.07.2015 21:27

Ostygło i pojechał dalej hehe, a koreczki nie przeżyłyby

marekw 31.07.2015 22:21

Ale pęknięty kardan nie ostygnie

consigliero 31.07.2015 22:34

Cytat:

Napisał marekw (Post 442835)
Ale pęknięty kardan nie ostygnie

To jest nielogiczne.

bass 31.07.2015 23:49

Takie głupie, że aż zabawne :D

Arkan 01.08.2015 00:53

Złom - to nie jest gs1200 :haha2:

myku 01.08.2015 01:12

Zastanawiam sie,czym wlasciwie nowa Afryka jest gorsza od konkurencji,zeby narzekac na jej cene?.Napewo jest ladniejsza zgrabniejsza.Pewnie bardziej niezawodna,do czego Honda nas przyzwyczaila.Bardzo uniwersalna,chyba najbardziej.Jezeli ktos nie chce nia dziczyc w terenie i na czarnym to chyba to jest wlasnie to.Nie zebym szukal usprawiedliwienia dla niej,ale wlasciwie co jest nie tak,zeby inne marki wolaly tyle ile wolaja,a w przypadku Hondy bylo to cos nie halo.

ex1 01.08.2015 02:17

ogólnie drogie te motocykle sie zrobiły, pamietam jak nowego lc8 można było wyrwać.poniżej 40 tys. teraz 1190 to 60 tys trzeba dać... i Afryka droga, i ST i inne

visuz 01.08.2015 09:37

Rzędówka zamiast V-ałki trochę martwi, ale jestem dobrej myśli. Jeszcze odzyskamy to forum dla Królowej. :bow: :)

Mhv 01.08.2015 09:39

To prawda, tak samo się dzieje z samochodami "lepszych" marek (choćby Jaguar, Audi, BMW, Merc, LR-RR), po prostu drożeją z modelu na model od kilkunastu lat, że to niby bardziej ekskluzywne się stają..a co bardziej ekskluzywne, to wiadomo że droższe być musi. Wszystko to nie dziwi, skoro mimo tego sprzedaż..rośnie. A konsumpcja 120->150->170% etc.
A w temacie - bardzo ładna jest ta nowa AT

mdxmd 01.08.2015 13:02

te motocykle wcale nie są drogie, to raczej u nas zarobki nieco odbiegają od średniej UE, dodać do tego drogie kredyty i lipa.

madafakinges 01.08.2015 13:06

http://www.americanmotorcyclist.com/...RF34.sflb.ashx

Nie podoba mi się dźwignia zmiany biegow.

Sprzęt za tyle hajsu powinien mieć handbary i osłone silnika w standardzie...

Ziarko 01.08.2015 14:25

Niektórzy straszą elektroniką. A mnie zawsze się wydawało, że dzieci ery cyfrowej naprawiają moto za pomocą komórki.
Przynajmniej mój chrześniak, potrafi tak samochody szybko naprawiać. Podłączył sobie wifi(blue?) czujnik do kompa i na adroidzie ma wszystkie parametry samochodu, nie wsiadając do niego. Widzi błędy i w moim Golfie jak i swojej cytrynie. Dużo nie brakuje, by mi wyłączył silnik sms`em :D. Za to od strony fizycznej nie rozróżnia śruby od wachacza.

Bierzesz na wyprawę klucz 17/15? Dlaczego nie weźmiesz aplikacji na Africę na swoją komórkę?

KORNIK 01.08.2015 14:28

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 442883)

Sprzęt za tyle hajsu powinien mieć handbary i osłone silnika w standardzie...

Tylko pewnie miałbyś plastikową osłonę silnika i jakieś listki zamiast handbarów i pewnie większość wymieniałaby to zaraz po zakupie. Ale generalnie racja, coś powinni dodać.

graphia 01.08.2015 14:56

Czasy mechaniczne nie wrócą. Może się Wam to podobać, może się nie podobać, możecie drzeć szaty, zdzierać paznokcie.... Czasy mechaniczne nie wrócą... nikt (prócz Indii) nie wypuści już Wam nowego pewnego motocykla z gaźnikiem i bez elektroniki..... no.... :D

puszek 01.08.2015 15:09

Cytat:

Napisał Ziarko (Post 442889)
Niektórzy straszą elektroniką. A mnie zawsze się wydawało, że dzieci ery cyfrowej naprawiają moto za pomocą komórki.
Przynajmniej mój chrześniak, potrafi tak samochody szybko naprawiać. Podłączył sobie wifi(blue?) czujnik do kompa i na adroidzie ma wszystkie parametry samochodu, nie wsiadając do niego. Widzi błędy i w moim Golfie jak i swojej cytrynie. Dużo nie brakuje, by mi wyłączył silnik sms`em :D. Za to od strony fizycznej nie rozróżnia śruby od wachacza.

Bierzesz na wyprawę klucz 17/15? Dlaczego nie weźmiesz aplikacji na Africę na swoją komórkę?

Ja to bym zabrał aplikację na zmianę dętki zamiast łyżek..:at:

bass 01.08.2015 15:27

Cytat:

Napisał KORNIK (Post 442890)
Tylko pewnie miałbyś plastikową osłonę silnika i jakieś listki zamiast handbarów i pewnie większość wymieniałaby to zaraz po zakupie. Ale generalnie racja, coś powinni dodać.

kilka postów wcześniej jest fota z fabryczną osłoną i handbarami...

Złom 01.08.2015 15:46

Ja się nie znam, był duży z jeszcze większymi cyckami. Tak czy inaczej z 10 różnych innych motórów paliło gumę do oporu a tylko GS się przysmażył.

borys609 01.08.2015 16:08

Jak się nie umi to się smaży... Dwa lata temu też przypiekłem sprzęgło na Kłodzku na pewnym podjeździe. W tym roku używałem sprzęgła znacznie mniej i przy niższych obrotach, wykorzystując ogromny moment obrotowy tego silnika. Konstrukcja jest dobra, trzeba jej tylko odpowiednio używać :-).

Wysłane z ajfona..

Stary-S3 01.08.2015 16:12

Cytat:

Napisał KORNIK (Post 442890)

To na co wydałbyś pieniądze w Turatechu?
Taka panie teraz polityka. Pewnie za pół roku wyjdzie "Special Rally Pack" do tego moto z akcesoriami do tuningu optycznego i nie tylko oraz naklejka przerabiająca wersje CRF 1000 L na CRF 1000 R.

Coś jak pakiet do CRF 450 do wersji Dakar :D

Ziarko 01.08.2015 16:23

Puszek,
Cytat:

Ja to bym zabrał aplikację na zmianę dętki zamiast łyżek..
tu masz aplikację do zmiany gum:
http://dailymobile.pl/wp-content/upl...ows-mobile.jpg

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:05.