Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   DR 800BIG vs AFRYKA (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=10537)

Mhv 07.10.2011 13:04

Cytat:

Napisał duff (Post 199778)
http://suzukidr.pl/forum/index.php?a...c=11848&page=9
A taki BIGos z forum DR na bank upokorzy każdą AFRE i to w terenie i na szosie. Lepszy zawias, 50kg... mniej[....] z tego co czytam, to koszt takiej przeróbki to ok 1500zł, minus tyle ile [....]

Ze tak powiem, p****nie nie na temat. Zgodze sie ze taniej, ale tak samo taniej mozna kupic ST.
Porownujemy tu dwa w miare seryjne moto. Wymien w motocyklu zawias, zbiornik i silnik i mozesz do niego sobie przyczepic dowolne logo..

hans 07.10.2011 13:34

tak czytam wątek od poczatku i wychodzi mi, że AT - taka jak np. moja 07 - to strasznie chu***y motocykl :mur:

A porównywanie mocno dłubniętego DR z seryjną AT jest - żeby użyc delikatnego słowa - chybione. Co najmniej.

duff 07.10.2011 23:48

Cytat:

Napisał hans (Post 199908)
A porównywanie mocno dłubniętego DR z seryjną AT jest - żeby użyc delikatnego słowa - chybione. Co najmniej.

Jeśli jest za te same piniondzory to chyba nie do końca chybione... to tak jak lepiej kupić 6 piw, czy połówkę i nie wydaje mi się, że odpowiedziałbyś że to chybione pytanie...

ex1 08.10.2011 02:53

Cytat:

Napisał Saladin (Post 199858)
Jako, że ze względu na kasę rozpatruję przyszłościowo zakup BIG'a, więc pozwolę sobie zgłosić moją skromną opinię :) BIG - jest ładny taki jaki jest i przerabianie go na full crossa to moim zdaniem pomyłka.
Opinia fxridera jest tutaj kluczowa ;)
Po co psuć fajne moto ?

żeby mieć lepsze moto...?

Andrew 08.10.2011 04:08

:) jeszcze jak żyje nie słyszałem zeby komus sie urwał łańcuszek wałków wyrównoważających w Bigu, były zatarte głowice, posypane skrzynie, rdzewiejące tłumiki, ale o urywających sie łańcuchach to jakaś bajka..
big w terenie moze wiecej niz afryka, afryka za to kąłdzie go na łopatki na czarnym. Charakter singla troche przeszkadza w trasie, w terenie jest zaletą. Afri jest bardziej rozwinieta technicznie, ma wode, i chyba mniej oszczedzano na materiałach przy produkcji :) Bigos to stara konstrukcja, wiatrołap vmax to właściwie ok 130 wiecej sie da, ale silnik juz tak wyje ze zal cisnac. za to jak zjedzie sie na szutry to baaaajka. frajda z jazdy NIESAMOWITA. Ja osobiscie wolał bym Afryczke, wydaje sie bardziej uniwersalna i ma swietny silnik V2.

MaciekB 08.10.2011 08:25

Cytat:

Napisał Andrew (Post 200017)
były zatarte głowice, posypane skrzynie

Pytanie od czego? (w moim przy 170tys. km jeszcze nie padły) - odpowiedź jest prosta:
Skrzynia tak jak głowica jest smarowana ciśnieniowo - nie ma oleju nie ma smarowania i padają. Afri też bez oleju nie pociągnie, (mam taką do roboty - jestem mechanikiem), tylko z taką różnicą, że w niej najpierw padnie wał. Naprawiam motocykle od lat i znam przyczyny ich poważnych awarii i nie są to wady konstrukcyjne producentów, jak się uparcie powtarza po forach internetowych.
Cytat:

właściwie ok 130 wiecej sie da

Da sie da :), nawet przez całe długości naszych pseudo autostrad.

Lepi 08.10.2011 09:59

Cytat:

... Afri jest bardziej rozwinieta technicznie, ma wode, i chyba mniej oszczedzano na materiałach przy produkcji...

Ma, najczęściej w filtrze powietrza po offie :)

puszek 08.10.2011 11:10

Cytat:

Napisał MaciekB (Post 200023)
Pytanie od czego? (w moim przy 170tys. km jeszcze nie padły) - odpowiedź jest prosta:
Skrzynia tak jak głowica jest smarowana ciśnieniowo - nie ma oleju nie ma smarowania i padają. Afri też bez oleju nie pociągnie, (mam taką do roboty - jestem mechanikiem), tylko z taką różnicą, że w niej najpierw padnie wał. Naprawiam motocykle od lat i znam przyczyny ich poważnych awarii i nie są to wady konstrukcyjne producentów, jak się uparcie powtarza po forach internetowych.

Da sie da :), nawet przez całe długości naszych pseudo autostrad.

Maćku...moja Afri jest lepsza od Biga...:D Afryką można do Afryki a Bigiem...no gdzie można Bigiem???
LC8 tam nie mogą jeździć bo im padają układy zasilania...
A co na to Bigi???
Lepi może jechać wszędzie bo on lata gorą i jemu lc się nie psuje,,,,:D

ex1 08.10.2011 11:50

Noo nie co to za powielanie głupot, jakie układy zasilania padają w Lc8?

pałeł 08.10.2011 12:57

na tym forum nie psuja sie tylko afriki :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:24.