![]() |
Cytat:
"tranzystor w reglerze, przy zaniedbanej instalacji, czyli popalonych kostkach, zaśniedziałych połączeniach ulega uszkodzeniu, czego końcowym objawem jest przeładowywanie akumulatora, spalenie instalacji czy podłączonych do niej odbiorników." |
Powiem tak.
Jestem świeżo co po przejściach z reglerem. Wymieniłem dwa razy , wymieniłem akumulator i dalej :mur: Okazało się iz wina leżała po stronie zanieczyszczonych styków kabli na przekaźniku od rozrusznika. Teraz wszystko OK Więc PKT1 proszę o sprawdzenie styków gdzie ino się da, łącznie wyczyszczeniem na cito klem akumulatora. |
:mur: Kurza dupa a mi się znowu zjarała wtyczka reglera ... muszę to zlutować na stałe ...
|
U mnie jest wywalona wtyczka i zamiast niej są konektory, do których są przylutowane przewody. Co pewien czas je czyszczę.
Regler ma przewód który idzie na masę. Z tej śruby na która idzie ten przewód pociagnieto dodatkowo przewód do minusowego akumulatora. Akumulator ma czysciutkie bieguny, a połączenia najważniejszych przewodów okolic akumulatora przeczyściłem porzadnie papierem ściernym. Mój regler to taka wujowa niewielka kostka bez radiatora. Na szczescie praktycznie się nie grzeje. Wszystko super hula. Zresztą po co w tym miejscu kostka? Chyba że ktoś jest estetą i nie chce "psuć" kochanego i oryginalnego motocykla... |
Cytat:
Dodatkowo co zauwazylem, na zimnym, ladowanie pierwsza klasa 14,6 V. Po dluzszej jezdzie ladowanie spada do 12V, a czasami nawet ponizej... Przewody byly zrobione na konektorki, widac ze juz ktos przede mna mial z tym problem, ja wrzucilem wszystko w kostke od zyrandola i do pojemnika po filmie maloobrazkowym (zostana oczywiscie polutowane - narazie wersja TEST) :) Przewody sa gorace, tak jak i regulator. Stad jeszcze jedno moje pytanie: moze warto wymienic cale przewody od alternatora ?? |
Furia mnie dopada. Ta druga. Jest możliwość zmierzenia regulatora omomierzem czy czymś innym żeby się dowiedzieć jaka jest jego kondycja? Wtyczkę mam spaloną, ale regler napięcie daje. Zamiast wywalać 200pln do kosza wolałbym go jakoś sprawdzić. Może wystarczy zalutować...?
|
Lutuj a jak nie będzie działać to wymieniaj :)
|
Przylutowany regler daje płaskie jak stół 14V, 14,3V jak się hamuje i stop się zapala.
Jak się nie pomyśli i do lutowania obetnie się kostki to występuje taka zagadka - czy te trzy kable można zlutować ze sobą dowolnie, czy nie - trzeba lutować w takiej koleności jak kable łączy kostka? |
1 Załącznik(ów)
Nie trzeba, z każdego leci faza z alternatora. Początkowo połączyłem tak jak było w kostce (oznaczyłem se), za drugim razem mi się nie chciało i połączyłem pomieszanie - działa i prąd daje normalny 14.4V. Przewodów nie lutowałem, zarobiłem profesjonalnie :D konektorki (takie o obciążalności do 12A), kabelki wstępnie oblaciane cyną, poźniej już zaciśnięte w konektorach wtopiona cyna do środka... Dodatkowo połączyłem je pakując w środek specjalny specyfik chorniący przed wilgocią i przewodzący prąd (wygląda jak smar miedziany) i popsikałem środkiem antyutleniającym z zewnątrz. Działa tak już bardzo długo, były kałuże, błoto po pachy, przejazdy przez rzeki powyżej kanapy. Po rozłożeniu konektorki wyglądają jak dopiero co założone, dla uszczelnienia owinąłem je dwoma warstwami taśmy izolacyjnej, ale nie zawijałem ich dio kupy... wiszą sobie pojedynczo (na przypadek przepalenia taśmy). Temperaturka połączenia i regulatora pokojowa :)
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:05. |