![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Otoz wrzucilem 5 sladow przez Mapsource: 1. 3295pkt 2. 7384pkt 3. 5152pkt 4. 3149pkt 5. 3973pkt Wszystkie po zaznaczeniu opcji "pokaz na mapie" sa widoczne w calosci :D Po wrzuceniu ich do odbiornika Mapsourcem tworzy sie plik \Garmin\GPX\Temp.GPX. Po odpaleniu odbiornika i zaimportowaniu tych sladow nazwa pliku zmieniona zostaje na "Imported_08-LUT-12 123734.gpx". Sladow tych ponownie nie da sie sciagnac z poziomu MapSourca. Mozna je recznie wyciagnac z odbiornika przez skopiowanie na dysk i otworzyc Mapsourcem. Beda wtedy widoczne. Jesli jednak zmienimy w odbiorniku np kolor takiego sladu to MapSource juz go nie otworzy nawet po recznym skopiowaniu. Moze komus sie przyda taka informacja. Musze zobaczyc jak radzi sobie z tym BaseCamp. Co moge powiedziec/napisac wiecej? Sam odbiornik robi bardzo pozytywne wrazenie. Ekran jest swietny. |
Jeśli MS wysypuje się na "kolorowanych" śladach to spr. je najpierw przekonwertować (choćby GPX->GPX) w GPSBabelu.
MS to przedpotopowe już oprogramowanie i nie oferuje wsparcia nawet dla wszystkich funkcji 60csx, a im nowszy odbiornik tym bardziej widać tą niekompatybilność i prowizorkę rozwiązań zastosowanych przez garmina aby jednak "jakoś" to ze sobą współdziałało. Szczerze pisząc już od dawna nie korzystam z MS bo po prostu nie mam do czego - góra tyle, żeby mapę podejrzeć. Resztę rzeczy wygodniej jest zrobić ręcznie innymi metodami/programami. Btw. znacie może jakiś dobry, wygodny program do obsługi śladów? Tak, żeby można było je łączyć, dzielić, uzupełniać, nazywać, etc. ? Bo na razie nie znam żadnego takiego kombajnu, który potrafiłby dobrze wykonać te wszystkie zadania. W odbiornikach które zapisują ślady jako pliki GPX i potrafią je wyświetlać na mapie (n.p. 60tka nie spełnia tego drugiego warunku) nie ma słyszałem aby komuś udało się osiągnąć limit punktów w śladzie. Znany limit 10k pktów dot. odbiorników które przechowywały ślady w wewnętrznej pamięci (n.p. 60tka i starsze generacje). |
Mapsource jest już martwym programem - Garmin zastąpił go Basecampem. Tak na szybko, nawet dla laika rzucają się trzy jego przewagi nad MS:
- importuje na ekran kompa mapy zainstalowane w gps-ie (nie trzeba ich miec zainstalowanych w kompie!) - można dowolnie konwertować tracks <-> routes - obsługuje BirdsEye, czyli ściąganie zdjęć satelitarnych do gps-a. Choć użyteczność tego ficzera zależy silnie od jakości tychże zdjęć, to pomysł jest fajny. BC nie robi też takich problemów z importem obcych, lub starych tracków jak to mi się notorycznie zdarzało w MS. Cytat:
Przy wyświetlaniu na gps-ie z właściwą mapą, plik tworzy przeźroczystą warstwę i efekt jest taki że widzisz na ekranie tę mapę z nałożonymi "trasami". Nie jest to to o co ci dokładnie chodzi, ale i tak świetna rzecz. Zdrówko, Miszel |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie testowałem jeszcze. Niemniej mapy rastrowe w KMZ dają się świetnie podglądać w Google Earth (warto tworząc KMZ ustawić opacity (przezroczystość) na 100% - garmin i tak na to nie reaguje - a potem pobawić się suwakiem przezroczystości elementu/warstwy w GE). Cytat:
|
Cytat:
Tyle że dla mnie osobiście praktyczna przydatność tego w 'terenie' jest dyskusyjna. Testowałem te zdjęcia dość intensywnie w zeszłym roku w Niemczech, przy poruszaniu się pieszo po miastach. Zdjęcia były bardzo dobrej jakości i dawały sporo radochy przy zwiedzaniu starych miasteczek, gdzie widziałem od razu na gps-ie sporo starych urbanistycznych smaczków i zmieniałem moje wałęsanie się w zależności od tego co ujrzałem na ekranie. No właśnie: dawały radochę..... Jednak do konkretnej nawigacji takie coś wręcz przeszkadza. Porządnie zrobiona wektorowa mapa topo daje o wiele więcej czytelniejszej (!) i użytecznej informacji. Umowne znaki opisujące las, pola rzeczki, ścieżki, mosty, budynki, skarpy. Wszystko w umownych kolorach, w wysokim kontraście. Wszystko skalowalne bez utraty jakości jak to z wektorami bywa. Zresztą wiadomo, co będe pisać... Dla mnie to jest ideał. Mapa rastrowa (zrobiona z normalnej mapy papierowej) też już nie jest taka wygodna - ale to inna dyskusja. To sa uwagi do zdjęć BE dobrej jakości. Jednak próbowałem też zdjęć z terenów H, SK, CZ i S i tu było znacznie gorzej jesli chodzi o jakość. Bezużyteczne. A lokalnych, wektorowych map na garminy jest mnóstwo. I w tym tkwi sedno.... :) Zdrówko, Miszel |
Ja w terenie często korzystam z map rastrowych (map, nie widoku z satelity), bo zazwyczaj wielu fajnych ścieżek nie ma na ogólniedostępnych mapach wektorowych. Tymczasem dla wielu krajów są dostępne stare już, ale przydatne do celów enduro mapy wojskowe i inne.
W PL źródełkiem jest dla mnie http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/ Zdjęcia z google maps można bardzo łatwo wrzucać na garmina, gorzej że są ograniczenia związane z KMZ. |
Witajcie Panowie . Zakupilem urzadzenie zwane Garmin Montana 650 z topo. Doradzcie prosze jakie mapki najlepiej wrzucic do niej i w jaki sposob ,bo dla mnie to prawie jak prom kosmiczny(black magic) Pomozecie??? :)
|
Masz wątek w dziale GPS software, a tam legalnych darmowych map trochę jest :D
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:35. |