![]() |
Aha, jeszcze jedno! Policjant, który współprowadził kurs, na którym bylem ostatnio, mowil, ze kaski szczekowe posiadaja homologacje tylko w pozycji zamknietej. Ciekawe, nie? Wyjatkiem jest wlasnie Schuberth, ktory postaral sie o homologacje obu ustawien. Przepisy przepisami, a nawet w Szwajcu wiekszosc jezdzi w lecie z otwarymi szczekami, wliczajac policjantow w Nolanach. :Sarcastic:
|
Cytat:
Schuberth pewnie ma jakieś fikuśne zawiasy które w takiej sytuacji od razu się wyłamują tak jak plastikowe śrubki trzymające daszek w Shoei. A wariatów to nie trzeba szukać - wczoraj widziałem gościa na skuterze z integralem założonym na czoło, w sensie jak kapelusz. To już lepiej gacie założyć na głowę. |
trochę odgrzeję temat
czy ma ktoś jakiekolwiek opinie na temat tego kasku? AGV LONGWAY II |
Cytat:
Cytat:
ja się do niego przymierzam bo pasuje na mnie jak ulał, a dotego robiony we Włoszech a nie u chinoli |
Dziwny pomysł na blende - zewnętrzną :o taki łapacz much - mi się wydaje. Wojtek_K nabyłes AGV LONGWAY'a już może?? Jak się sprawuje?
|
Nie nabyłem, po wielu rozterkach, przymiarkach i próbach zostałem przy integralu ... i jeszcze żałuję że wziąlem z blendą.
Jednak ok 200 g różnicy w wadze to sporo dla karku w terenie, na asfalcie nie zauważalne. Marzyłem o szczękowcu i szukałem odpowiedniego od listopada, takiego by nie opierał się o brodę, łatwo się otwierał i zamykał, nie parowała szybka etc. Kolejnym /4/ kaskiem poza zwykłym enduro znów bedzie integral i to bez blendy bo okulary na wyjazd i tak trzeba zabrać. |
ja mam agv longway I i nie polecam, od zakładania/ściągania na głowę pękł obok paska i jest bardzo głośny, następny też napewno będzie szczękowiec /okulary / ale napewno nie agv
|
Też mam AGV Longway. Od 2 sezonów. Jestem zadowolony. Dobry stosunek jakości do ceny.
Model 2 różni się tylko dodatkową blendą zewnętrzną. Jednak kask ma wady: uszczelka mogłaby być szczelniejsza, brakuje blendy, jest dość głośny, luzuje się pasek pod szyją (zanitowałem go na sztywno). Zalety: bardzo wygodny, dobre działanie mechanizmu otwierania szczęki, bardzo lekki jak na szczękowca (1650 g - jeden z najlżejszych na rynku), bardzo fajne malowanie (droższa wersja). AGV właśnie wypuszcza na rynek następcę tego Longwaya. Jestem bardzo ciekawy opinii o nim. Wcześniej miałem też HJC IS-MAX. Kask był lepszy od Longwaya, ale też droższy. Ukradli mi go. Miał jedną wadę - uciskał mi za bardzo policzki, ale to "wina" kształtu mojej głowy. Jest godny polecenia. HJC świetnie wymyślił sterowanie blendą. Podnosi się sama (na sprężynie) po niciśnięciu przycisku. Rewelacja, gdy nagle wjeżdżamy w ciemny las i chemy błyskawicznie rozjaśnić obraz. |
Cytat:
|
Dorzucę swoje trzy grosze - kask Caberg Sintesi. Fajny, zgrabny, posiada (podobno) homologację przy jeździe z otwartą szczęką. Co dla mnie ważne - wreszcie mi się twarz zmieściła w kasku :) - co nie udało się w Schubercie i Shoei. A jeszcze jedno - jak dla mnie to jest całkiem spoko, jeśli chodzi o hałas
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:48. |