Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Kask szczękowy (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=171)

samul 17.05.2010 14:17

Aha, jeszcze jedno! Policjant, który współprowadził kurs, na którym bylem ostatnio, mowil, ze kaski szczekowe posiadaja homologacje tylko w pozycji zamknietej. Ciekawe, nie? Wyjatkiem jest wlasnie Schuberth, ktory postaral sie o homologacje obu ustawien. Przepisy przepisami, a nawet w Szwajcu wiekszosc jezdzi w lecie z otwarymi szczekami, wliczajac policjantow w Nolanach. :Sarcastic:

Uriel 17.05.2010 14:20

Cytat:

Napisał samul (Post 115361)
Aha, jeszcze jedno! Policjant, który współprowadził kurs, na którym bylem ostatnio, mowil, ze kaski szczekowe posiadaja homologacje tylko w pozycji zamknietej. Ciekawe, nie? Wyjatkiem jest wlasnie Schuberth, ktory postaral sie o homologacje obu ustawien. Przepisy przepisami, a nawet w Szwajcu wiekszosc jezdzi w lecie z otwarymi szczekami, wliczajac policjantow w Nolanach. :Sarcastic:

To logiczne, pisałem wcześniej o tym w tym watku chyba. Jak się położysz z otwartym kaskiem to zaraz zahaczysz o coś i przyłbica działa jak dzwignia, elegancko odrywając ci głowę.

Schuberth pewnie ma jakieś fikuśne zawiasy które w takiej sytuacji od razu się wyłamują tak jak plastikowe śrubki trzymające daszek w Shoei.

A wariatów to nie trzeba szukać - wczoraj widziałem gościa na skuterze z integralem założonym na czoło, w sensie jak kapelusz. To już lepiej gacie założyć na głowę.

Bartasso 29.04.2011 11:53

trochę odgrzeję temat

czy ma ktoś jakiekolwiek opinie na temat tego kasku?

AGV LONGWAY II

Wojtek_K 30.04.2011 22:38

Cytat:

Napisał samul (Post 115361)

jeszcze nowy Shark ma takową

Cytat:

Napisał Bartasso (Post 174635)
trochę odgrzeję temat
czy ma ktoś jakiekolwiek opinie na temat tego kasku?
AGV LONGWAY II

ja się do niego przymierzam bo pasuje na mnie jak ulał, a dotego robiony we Włoszech a nie u chinoli

bliźniak 10.05.2011 00:21

Dziwny pomysł na blende - zewnętrzną :o taki łapacz much - mi się wydaje. Wojtek_K nabyłes AGV LONGWAY'a już może?? Jak się sprawuje?

Wojtek_K 10.05.2011 10:58

Nie nabyłem, po wielu rozterkach, przymiarkach i próbach zostałem przy integralu ... i jeszcze żałuję że wziąlem z blendą.
Jednak ok 200 g różnicy w wadze to sporo dla karku w terenie, na asfalcie nie zauważalne. Marzyłem o szczękowcu i szukałem odpowiedniego od listopada, takiego by nie opierał się o brodę, łatwo się otwierał i zamykał, nie parowała szybka etc. Kolejnym /4/ kaskiem poza zwykłym enduro znów bedzie integral i to bez blendy bo okulary na wyjazd i tak trzeba zabrać.

Leon 07.06.2011 10:30

ja mam agv longway I i nie polecam, od zakładania/ściągania na głowę pękł obok paska i jest bardzo głośny, następny też napewno będzie szczękowiec /okulary / ale napewno nie agv

MarcinN 07.06.2011 12:45

Też mam AGV Longway. Od 2 sezonów. Jestem zadowolony. Dobry stosunek jakości do ceny.
Model 2 różni się tylko dodatkową blendą zewnętrzną.

Jednak kask ma wady: uszczelka mogłaby być szczelniejsza, brakuje blendy, jest dość głośny, luzuje się pasek pod szyją (zanitowałem go na sztywno).

Zalety: bardzo wygodny, dobre działanie mechanizmu otwierania szczęki, bardzo lekki jak na szczękowca (1650 g - jeden z najlżejszych na rynku), bardzo fajne malowanie (droższa wersja).

AGV właśnie wypuszcza na rynek następcę tego Longwaya. Jestem bardzo ciekawy opinii o nim.

Wcześniej miałem też HJC IS-MAX. Kask był lepszy od Longwaya, ale też droższy. Ukradli mi go. Miał jedną wadę - uciskał mi za bardzo policzki, ale to "wina" kształtu mojej głowy. Jest godny polecenia. HJC świetnie wymyślił sterowanie blendą. Podnosi się sama (na sprężynie) po niciśnięciu przycisku. Rewelacja, gdy nagle wjeżdżamy w ciemny las i chemy błyskawicznie rozjaśnić obraz.

krzeszu 07.06.2011 13:18

Cytat:

Napisał MarcinN (Post 181775)
Wcześniej miałem też HJC IS-MAX. Kask był lepszy od Longwaya, ale też droższy. Ukradli mi go. Miał jedną wadę - uciskał mi za bardzo policzki, ale to "wina" kształtu mojej głowy. Jest godny polecenia. HJC świetnie wymyślił sterowanie blendą. Podnosi się sama (na sprężynie) po niciśnięciu przycisku. Rewelacja, gdy nagle wjeżdżamy w ciemny las i chemy błyskawicznie rozjaśnić obraz.

Posiadam ten model - bardzo fajny jak na swoja cenę. Faktycznie rozwiązanie blendy (jak i otwieranie samej szczęki) są fantastycznie pomyslane. Tylko trochu przyciężkawy jest. W ostatnim świecie motocykli (o ile mnie pamięć nie myli) jest fajne zestawienie szczękowców.

WojtiGazdi 10.06.2011 22:44

Dorzucę swoje trzy grosze - kask Caberg Sintesi. Fajny, zgrabny, posiada (podobno) homologację przy jeździe z otwartą szczęką. Co dla mnie ważne - wreszcie mi się twarz zmieściła w kasku :) - co nie udało się w Schubercie i Shoei. A jeszcze jedno - jak dla mnie to jest całkiem spoko, jeśli chodzi o hałas

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:48.