![]() |
Oleju już dawno mi nie bierze... :) Teraz było rozbebeszanie silnika bo tryby dwójki do wymiany. Sprawdziłem panewki korbowodów... na oko nie mają prześwitów ani żadnych zadrapań skaleczeń. Jak kto mi pożyczy mikrometr i średnicówke to jeszcze je dokładnie pomierzę
|
Weryfikując stan czopów wału korbowego (a dokładniej "wykorbionego", wał "korbowy" jes tó:
http://free.art.pl/fotoklubrp/wystaw...r/studnia2.jpg :D) zmierz owalność oraz stożkowość. Stożkowość wynika z doprowadzania oleju na czop kanałem wydrążonym w wale "pod kątem" względem powierzchni czopu. Pomiary średnicy w dwóch płaszczyznach wykonywane winny być wzdłuż tworzącej czopa. Wskażą one powstałe odchyłki od nominału. |
Cytat:
Tak naprawdę silnik sprawny oleju nie spala , w przypadku motocykli które się kręcą nieco szybciej niż samochodowe można dopuścić nieznaczne spalanie ale też raczej dopiero powyżej 100tyskm. Analizując powyższą normę ok 350-400ml/1000 wydaje się do przyjęcia zwłaszcza ok 200tyskm. |
Widzę, że żyjesz w świecie afryk. "Silnik sprawny oleju nie spala" jest co najmniej naciągane. Każdy silnik spala olej. A jak pomyślę o różnych silnikach, z różną ilością pierścieni, wysileniem i przeznaczeniemto wiem, że nie może być nowej normy.
Dobrze jest, jeśli między wymianami oleju nie trzeba go uzupełniać. Tylko, że to może być 8 godzin lub 30 tys km. |
Cytat:
Aaaa pewnie masz na myśli jakieś wścieklaki lub pomarańcze , ale nie o tym była mowa. Skoro uważasz że stwierdzenie " silnik sprawny oleju nie spala" cóż widocznie jeżdzisz w świecie innych silników które olej spalają ....nawet sprawne :) W jednym mogę przyznać rację, katowany silnik nawet dobry ma prawo nieco łyknąć ale o ekstremalnej jeździe nikt nie wspomniał tylko o przeciętnej eksploatacji. Kwestia określenia co nazwać spalaniem a co eksploatacyjnym ubytkiem , ale chyba nie ma sensu tego rozpatrywać bo się narobi postów nie w temacie. |
2 Załącznik(ów)
To są zużyte panewki główne :)
|
No to u mnie są zużyte :) tylko bez tych zacierów...
Pytanie, do montażu tylko prasa hydrauliczną czy jakieś inne sposoby też wchodzą w gre? |
Panewka na noc do zamrażalnika, blok podgrzać. Panewka wejdzie palcami, choć lepiej dorobić jakiś prowadnik którym będzie łatwiej. Nie wolno stosować żadnych metod siłowych bo może dojść do spęcznienia panewki, a wtedy przytarcie na panewce murowane.
Bardzo ważną rzeczą, przy doborze panewek są grupy selekcyjne. Te fabryczne można dobrać w/g oznaczeń nabitych przez fabrykę. Jednak proponuję to i tak pomierzyć, gdyż wał również się zużywa i może się okazać, że fabryczna selekcja będzie zbyt luźno spasowana. Pozdrawiam |
Mhm, a jak zdemontować panewke z bloku?
|
Najlepiej dorobić wyciskacz o średnicy delikatnie mniejszej od siedziska panewki, podgrzać blok i wycisnąć starą panewkę.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:42. |