Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Osłona na reflektory - ala touratech (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=279)

Gregor887 13.04.2008 13:23

Witam. Potrzebuję rysunek takiego okulara z poliwęglanu. Jutro mogę podać cenę wykrojonego.

Dzieju 13.04.2008 20:29

Od strony diagnosty wygląda to tak że dodatkowe elementy powinny mieć homologację/zezwolenie pod kątem bezpieczeństwa pieszych.
Np brak ostrych krawędzi lub innej konstrukcji mogącej spowodować dodatkowy uszczerbek w pieszym.
Mowa o kratkach, otóż jeśli są one takie jak robią firmy aksesoryjne czyli na okrągło bez kantów i ostrości to właściwie nie ma przeciwwskazań do stosowania.
O ile motocykl podjedzie na stację diagnostyczną i diagnosta sprawdzi czy aby struga świetlna nie jest zbyt mocno zakłócona lub rozproszona.
Dlatego ramka kratki powinna być nieco szersza niż obrys reflektorów.
Dobra opcją jest zastosowanie mocniejszej homologowanej żarówki ( np +50% tylko białej ) która zrekompensuje zastosowanie kratki.
Wszelki wynalazki żarówkowe dla tjiónignofcuf :haha2: ( czytaj tuningowców )
niebieskie , różnokolorowe i inne badziewie po pomiarach potrafią mieć o 30% mniej światła niż najzwyklejsza H4 , a o linni rozłożenia snopa światła to juz lepiej nie mówić ......
Trochę inaczej się mają osłony pełne z tworzywa, ono musi być koniecznie homologowane aby plastik nie zakłócał oświetlania drogi , nie rozczepiał snopa światła co powoduje brak oświetlania drogi i oślepianie innych.
Byłbym ostrożny w stosowaniu przypadkowych tworzyw na pełne osłony, bo na drodze brak papieru na to może sie skończyć koniecznością demontażu na drodze albo zatrzymanym dow rej.

giziu 13.04.2008 20:47

Dzieju, jeszcze nie widziałem i nie słyszałem, żeby diagnosta sprawdzał światła w motocyklu, zresztą jakim urządzeniem ma sprawdzić...tym do samochodów? chyba nie bo tak wysoko nie sięgnie.

myku 13.04.2008 21:12

moj diagnosta sprawdzal mi zawsze swiatla w motocyklu.zawsze byly zle ustawione i zawsze mowil zebym je sobie poprawil.ale podbijal przeglad

Dzieju 13.04.2008 21:23

Cytat:

Napisał giziu (Post 3604)
Dzieju, jeszcze nie widziałem i nie słyszałem, żeby diagnosta sprawdzał światła w motocyklu, zresztą jakim urządzeniem ma sprawdzić...tym do samochodów? chyba nie bo tak wysoko nie sięgnie.

Urządzenia do sprawdzania świateł maja zasięg ok 150 cm w górę......
myślisz że afryka ma wyżej reflektory?
Cóż na świecie jest całe mnóstwo papraków i pseudo fachowców którzy olewają rzetelne wykonywanie swoich obowiązków a zależy im tylko żeby klient zostawił kasę i stad się potem biorą dziwne opowieści.

Dzieju 13.04.2008 21:27

Cytat:

Napisał myku (Post 3609)
moj diagnosta sprawdzal mi zawsze swiatla w motocyklu.zawsze byly zle ustawione i zawsze mowil zebym je sobie poprawil.ale podbijal przeglad

ten diagnosta jest zobowiązany do wyregulowania świateł jeśli zachodzi konieczność , za to płacisz zostawiając mu pieniądze za badanie , to on posiada przyrząd a nie ty w domu żebyś sobie to sam robił.
A jak nie potrafi albo boisz się że ci coś pod czachą popsuje to ustaw sam ale na jego przyrządzie.
Tak się właśnie uczy nierobów że można ignorować klienta.

daniel_87 01.02.2009 12:22

Czesc, kolega z forum TA ma opcje zrobienia oslon na reflektory, pisalłby sie ktos na to?

mam jeszcze prośbę potrzebuje foto takiej oslony od frontu , fotki w strefie sa za male niestety

Pawel 01.02.2009 15:16

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 3621)
ten diagnosta jest zobowiązany do wyregulowania świateł jeśli zachodzi konieczność , za to płacisz zostawiając mu pieniądze za badanie , to on posiada przyrząd a nie ty w domu żebyś sobie to sam robił.
A jak nie potrafi albo boisz się że ci coś pod czachą popsuje to ustaw sam ale na jego przyrządzie.
Tak się właśnie uczy nierobów że można ignorować klienta.

Popieram.

hans 02.02.2009 08:40

Cytat:

Czesc, kolega z forum TA ma opcje zrobienia oslon na reflektory, pisalłby sie ktos na to?
siatka czy poliweglan?

ale generalnie ja bym sie pisał

eRTe 02.02.2009 11:10

Cytat:

Napisał daniel_87 (Post 41885)

mam jeszcze prośbę potrzebuje foto takiej oslony od frontu , fotki w strefie sa za male niestety

Witam,
dodaj mnie do chętnych. Jakieś foto podeślę na priv.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:57.