![]() |
Co do parującej szybki w kasku.
Dotyczy to szyb samochodowych, ale może i w kasku pomoże. Nie sprawdzałem. Ludziska pisały, że działa. "Polecam pianke do golenia. Rozetrzec po szybie i za kilka minut wytrzec do sucha recznikiem papierowym" |
na rynku sa zestawy elektryczne przylepiane z kablem grzejnym oporowym do szyb
wpisac helmet shield electric heater |
Dużo na moto i na quadzie latam zimą, rekordowo przy -23 i temat kasków na takie temperatury przerobiłem kilka lat temu.
Z firm są jeszcze Scorpion: http://scorpionusa.com/products/helmets/snow.html oraz BRP: https://www.ski-doo.com/shop/Men/helmets.html Po dłuższym namyśle kupiłem BRP (Lazer) Modular 2 w wersji z podgrzewaną szybką. Jest to kask szczękowy z podwójną szybką i specjalną maską na twarz, podobną do pilotów myśliwców. Pierwsza, podstawowa uwaga: kask nie posiada homologacji na EU, ale... chyba jednak dobra widoczność jest ważniejsza. Krótka opinia: Na kanadyjskim forum skuterów śnieżnych ludzie napisali, że mają podgrzewaną szybkę i nigdy jej nie użyli. Zgadzam się z nimi - mam i nigdy jej nawet nie podłączyłem. Jedynym momentem, w którym by się przydała, to temperatury w okolicach minus paru stopni. Wtedy błoto podnoszone przez koła samochodów osadza się na szybce i zamarza. W czasie deszczu czy większych mrozów nic nie paruje, ani nie pokrywa się szronem. Jest w nim ciepło, nie ma przeciągów, a widoczność jest bardzo dobra. Do wad muszę zaliczyć to, ze kask jest raczej głośny i ciasny. Nie, że uwiera, tylko zamykając go dociskamy maskę do twarzy, więc na początku wymaga to przyzwyczajenia. Jednakże tak, kupiłbym go raz jeszcze. Natomiast o zimowej jeździe na Nordkapp poważnie myślałem swego czasu i odpuściłem. Nie tyle ze względu na temperatury, co na budżet. To nie jest romantyczny wyjazd kierowany porywami serca, tylko ciężka jazda zmieniająca się momentami w walkę o przetrwanie. I radzę tak do tego planu podchodzić. |
Dzięki za te info. Co do kosztów to potwierdzam, masakra. Dodatkowo facet który był moto na Nordkapp, sugeruje nabycie jakiegoś lżejszego sprzęta, w okolicach 150 kg, co całkowicie łamie budżet.
|
I sądzę, ze ma racje. Prędkości wysokich rozwijał nie będziesz, a zawsze łatwiej podnieść. :)
Wyliczenia robiłem dla quada, który żłopie powyżej 12l/100km i, jeśli pamięć mnie nie myli, wychodziło ~10k na dzień dobry. Samo paliwo to ok. 4k oraz promy, noclegi, paśniki, awarie, przygody. Więc z rezerwą trzeba co najmniej 15k mieć, szczególnie doliczając przygotowanie kierownika i maszyny. Chociaż ze Szczecina masz taniej. ;) |
Nie wierze....
Gosc chce zrobic wyrype ciekawa i spelnic marzenia a na Forum Afriki Twin Peel (slownie: africatwin.pl) a juserzy pisza o transporcie zwlok i porownaniu tego wyjazdu z piciem wody z kibla... Moze swiety czas znalezc za sponsora beemwu i plajtujacego turatecha? Forum milosnikow wyjazdu na kawe na rynek miasta w temp. pow. +20st??? Ja pierdole, co sie z tym swiatem dzieje. Gero!! Olej to forum i nie pisz tu wogole bo sam widzisz jak gawiedz patrzy na Ciebie. Za pare lat bedziesz zgloszony do odpowiednich sluzb i zabiora Cie o 5tej rano. Napisz do mnie Twoj adres mailowy a skontaktuje Cie z ludzmi ktorzy znaja temat i z checia Ci pomoga. Ba, oni uwielbiaja takich jak Ty, dlatego tych ludzi (co takie wyjazdy lubia) juz tutaj nie ma. pozdrowka i 3mam kciuki fazik ps. jak orzel chce wzleciec to kupa nieudacznikow trzyma go za nogi i krzyczy: Nie rob tego, to niebezpieczne i mozesz spasc na ziemie... |
Kolego Fazencjiuszu, padpadzioche zaliczysz jak Redrobo niebawem, proroctwo to moje na dzis;)
|
Cytat:
|
FASSI brawo:beer2:
|
Cos w tym jest co Fassi pisze.. Znak czasow? :)
Wysłane przy użyciu Tapatanka |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:33. |