Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   check engine (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=35293)

Dario 03.07.2019 07:35

Cytat:

Napisał Tank (Post 642405)
Ale co ma check engine do układu hamulcowego?
Przy problemie z ABSem swieci się dedykowana temu kontrolka.
Każdy pojazd ma takową.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Wg serwisu tak nie jest. Check generalnie sygnalizuje wystapienie błędu. Zobacz zdjęcie, które dołączyłem.

MrWaski 03.07.2019 07:51

Cytat:

Napisał Tank (Post 642405)
Ale co ma check engine do układu hamulcowego

Taki soft. :D

mdxmd 03.07.2019 11:33

Cytat:

Napisał Dario (Post 642408)
Wg serwisu tak nie jest. Check generalnie sygnalizuje wystapienie błędu. Zobacz zdjęcie, które dołączyłem.

wydaje mi się, że problem z ABS jest na kontrolce ABS a nie check engine... spróbuję odpiąć czujnik abs aby wywołać błąd i zobaczymy....

masz jeszcze błędy komunikacji CAN,brak sygnału przedniego czujnika VS i jakiś nieznany (wszystkie z PGM-FI) i to mogło spowodować zapalenie kontroli a nie problem z ABS i zablokowanego koła.

tak czy inaczej może zaistniała sytuacja, której nie przewidziano w sofcie i sprawa może być jednorazowa....

radiolog 03.07.2019 11:44

Cytat:

Napisał bukowski (Post 642331)
nie bardzo, jak podnosisz koło przy wheelie to ono dalej się kręci.

Ale tylko na początku hehe

majki 03.07.2019 19:02

Założyłem koło tył z dystansami założonymi odwrotnie (zamieniony lewy z prawym - pasują niestety, koło jest wtedy przesunięte o ok 3mm) i wywaliło kontrolki: absu, trakcji i check...po poprawieniu koła został tylko check...i narazie nie zgasł, mimo kilku odpaleń...tak więc tak...

Dario 03.07.2019 19:47

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 642449)
wydaje mi się, że problem z ABS jest na kontrolce ABS a nie check engine... spróbuję odpiąć czujnik abs aby wywołać błąd i zobaczymy....

masz jeszcze błędy komunikacji CAN,brak sygnału przedniego czujnika VS i jakiś nieznany (wszystkie z PGM-FI) i to mogło spowodować zapalenie kontroli a nie problem z ABS i zablokowanego koła.

tak czy inaczej może zaistniała sytuacja, której nie przewidziano w sofcie i sprawa może być jednorazowa....

Jeszcze jedną z przyczyn błędu (wg Serwisanta z Sokoła) mogl być kamyczek, który dostał sie pomiędzy koronkę ABS-u i czujnik - na koronce widac kilka rysek. Mnie to o tyle nie przekonuje, że w takim przypadku musiałbym zjechać z trasy ze świecącym się błedem a tymczasem błąd wyświetlił się dopiero po odpaleniu moto po tygodniu garażowania.

radiolog 03.07.2019 19:51

Jakie ja teorie słyszałem, hoho

muszel72 03.07.2019 20:07

Majki, pytałem czy potrzymać koło i ten tego, to nieeeee....ja sama i sama:) To teraz masz:))

mdxmd 03.07.2019 22:16

Cytat:

Napisał Dario (Post 642531)
Jeszcze jedną z przyczyn błędu (wg Serwisanta z Sokoła) mogl być kamyczek, który dostał sie pomiędzy koronkę ABS-u i czujnik - na koronce widac kilka rysek. Mnie to o tyle nie przekonuje, że w takim przypadku musiałbym zjechać z trasy ze świecącym się błedem a tymczasem błąd wyświetlił się dopiero po odpaleniu moto po tygodniu garażowania.

czasem motocykl jest po osie w błocie i jakoś czujnikom to nie przeszkadza, dopóki sytuacja się nie powtórzy raczej nic z tym nie zrobisz więcej

Dario 04.07.2019 01:35

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 642554)
czasem motocykl jest po osie w błocie i jakoś czujnikom to nie przeszkadza, dopóki sytuacja się nie powtórzy raczej nic z tym nie zrobisz więcej

Nie mam zamiaru dalej się tym przejmować.Tym bardziej, jeśli sytuacja nie będzie się powtarzać.
Zakładam po prostu, że czasami coś takiego może zdarzyć się z błahego powodu i dopóki motor jedzie to trza jeździć :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:35.