Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   Łańcuch -zakuwanie (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=35470)

matjas 06.02.2022 16:21

teraz dopiero obczaiłem, że były zdjęcia.
Olej to - jest ok.

Miałeś najpewniej kulkę/przyrząd o zbyt dużej średnicy końcówki.
Nic się z tym nie będzie działo.

mdxmd 06.02.2022 19:49

Cytat:

Napisał Don Camillo (Post 768257)
Odkopię trochę temat, zakuwałem dzisiaj łańcuch i chyba trochę przedobrzyłem
z rozpłaszczaniem pinów.
https://zapodaj.net/57ae0ad82f927.jpg.html
Kupować nową zapinkę, czy da radę ?

Ja bym to bezdyskusyjnie wymienił zapinka to koszt ok 20zł, końcówka jest odkształcona poza granicą plastyczności bo widać aż pęknięcia. Zmień także narzędzie bo powinno mieć blokadę granicy docisku i nie trzeba się bawić i zastanawiać ile docisnąć.

matjas 06.02.2022 20:57

Kolega oczywiście zrobi jak będzie chciał ale nie jest naruszone nic co odpowiada za trwałość tego połączenia. Moim zdaniem ucierpiał tylko aspekt wizualny - nie jest pięknie ale dojedzie do końca tego łańcucha.

Don Camillo 06.02.2022 23:32

Znaczy, obawiam się jedynie że blaszka może się po jakimś czasie zsunac, przez te pęknięcie na pinach/bolcach.
Myślałem jeszcze nad włożeniem zapinki dodatkowo.

Btw. Odradzam zakuwarki z allegro za 50zl. (W niebieskich opakowaniach) Nie dość że musiałem rozwiercać otwory na piny w bloczku/ściance która dociska ogniwo łączące. To kuleczka na końcówce rozgniatającej piny, się rozpłaszczyła. Wiem że jest to raczej narzędzie z niskiej półki, ale liczyłem że chociaż jeden łańcuch mi się uda zakuć :)

Emek 06.02.2022 23:36

Cytat:

Napisał matjas (Post 768307)
Kolega oczywiście zrobi jak będzie chciał ale nie jest naruszone nic co odpowiada za trwałość tego połączenia. Moim zdaniem ucierpiał tylko aspekt wizualny - nie jest pięknie ale dojedzie do końca tego łańcucha.

Też tak mnie się zdaje 👍

mdxmd 07.02.2022 00:32

Cytat:

Napisał Don Camillo (Post 768325)
Znaczy, obawiam się jedynie że blaszka może się po jakimś czasie zsunac, przez te pęknięcie na pinach/bolcach.
Myślałem jeszcze nad włożeniem zapinki dodatkowo.

Btw. Odradzam zakuwarki z allegro za 50zl. (W niebieskich opakowaniach) Nie dość że musiałem rozwiercać otwory na piny w bloczku/ściance która dociska ogniwo łączące. To kuleczka na końcówce rozgniatającej piny, się rozpłaszczyła. Wiem że jest to raczej narzędzie z niskiej półki, ale liczyłem że chociaż jeden łańcuch mi się uda zakuć :)

Zapinki bez otworu nie nadają się dla Twojej zakuwarki, musisz kupić spinke z otworem, końcówka tej spinki ma inny rodzaj materiału (bardziej plastyczny) w części, która jest rozpychana przez trzpień (ew. kulkę jak u Ciebie), natomiast ta którą kupiłeś należy zakuć inną zakuwarką z trzpieniem, który uderza się "młotkiem: dlatego musisz tą spinkę wywalić bo możesz narobić sobie bałaganu. Spinki są produkowane w 3 wersjach

1.z zabezpieczaniem wciskanym
2.do zakucia trzpieniem przez uderzenie
3.do zakucia trzpieniem dociskanym śrubą - i wychodzi na to iż taką masz zakuwarkę, ale skoro kula się spłaszała to raczej musisz ten element wymienić, przez ponownym użyciem ale próbuj. Spinka z otworem ma celowo dość miękką końcówkę więc może się uda.

Nie ma co odradzać zakupu na allegro, bardziej kupić to co trzeba.

Spinka z pkt 1 nie stosowałbym do tego typu motocykla, raczej małe pojemności ew. motocykle do orania w terenie

Melon 07.02.2022 00:56

Ja mam jakieś zwidy albo nie czytam ze zrozumieniem. W jednym wątku piszecie że uszczelniacza nie ma chociaż jest uszkodzona tylko warga przeciw kurzowa. A w tym wątku że łańcuch prawidłowo zakuty ?
Uszczelniacz będzie jeszcze uszczelniał chociaż jest do wymiany ale łańcuch tak zakuty może zabić lub kalectwa narobić bo tego nikt nie wie ile wytrzyma.
Mdxmd dobrze prawi.

matjas 07.02.2022 09:47

nie wiem czy czytasz ze zrozumieniem Melon - sam nie masz pewności :D

za tak wykonaną robotę nie wziąłbym pieniędzy ale tu jest inna sytuacja: kolega ma określony kłopot, określone narzędzia i pyta czy tak może zostać skoro już zrobił.
ogniwo jest ruchome, uszczelnienia są dociśnięte, NIE MA MOWY o tym aby sworzeń się wysunął - powiem więcej: jestem pewien, że nie wysunie się samoistnie gdyby nawet odpadła większość tej ukruszonej rozkloszowanej korony i, finalnie, trzeba mieć trochę pojęcia o czym się mówi: sworzeń nie przenosi JAKICHKOLWIEK znaczących obciązeń osiowo.

JA bym z tym jeździł gdyby w MOIM motocyklu tak z jakichś względów wyszło a, jak napisałem, kolega zrobi jak będzie uważał bo to JEGO motocykl.

porównywanie tej sytuacji do wcześniejszego wątku dotyczącego uszczelnienia nie jest najszczęśliwsze - tu w dowolnej chwili można pożyczyć/zakupić/dostać na imieniny zakuwarkę i zrobić to jeszcze raz w kwadrans.

rozbierałeś kiedyś samodzielnie zawias z tyłu z wyjmowaniem wahacza? jeśli nie to zapewniam Cię, że dwie godziny to może być mało jesli nie zepniesz konkretnie pośladków i nie jest to najprzyjemniejsza robota.

mam nadzieję, że teraz jest już wszystko jasne. oczywiście nie twierdzę, że trzeba się ze mną zgadzać.

m

Novy 07.02.2022 13:31

Cytat:

Napisał matjas (Post 768346)
(...)
NIE MA MOWY o tym aby sworzeń się wysunął - powiem więcej: jestem pewien, że nie wysunie się samoistnie gdyby nawet odpadła większość tej ukruszonej rozkloszowanej korony i, finalnie, trzeba mieć trochę pojęcia o czym się mówi: sworzeń nie przenosi JAKICHKOLWIEK znaczących obciązeń osiowo.

(...)

Za młodego chciałem wymienić łańcuch w Jawie 350.
Nie miałem dobrych narzędzi, więc tylko trochę sworzeń naruszyłem, lecz i tak nie chciał wyjść.
Postanowiłem pojechać do znajmoego warsztatu, gdzie dokończę wyciągnięcie sworznia i wymiany łańcucha.
Tuż przed warsztatem zdziwiłem się, że moto wchodzi na obroty, a nie jedzie.
Co się stało? Sworzeń sam wylazł i łańcuch wyjechał.

Spinka to groszki, zrób porządnie.

Bohun 07.02.2022 14:30

Odkąd pamiętam zakuwałem łańcuchy punktakiem na "kowadle". Rower, WSK na Trenerce kończąc. Spinek używałem jak miałem. Jak nie było to się kombinowało. Nigdy nie miałem problemu z rozpięciem się spinki czy też zakutego. Od 2014 tylko spinka. Kiedyś łańcuchy u mnie miały dobrze, umyte namoczone w oleju, odsączone. Teraz nie ma czasów:(

Spinkę dodatkową wożę w tubie narzędziowej (oby się nigdy nie przydała).

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:17.