kristoch |
15.07.2021 00:44 |
Cytat:
Napisał Novy
(Post 740696)
W Revolucie należy pamiętać, żeby nie robić przewalutowania w weekendy, bo może się to też spotkać z dodatkowymi opłatami.
Ostatnio płaciłem niemiecką kartą w Polsce i przelicznik był bardzo korzystny.
Nie wiem czy nie lepszy niż w Revolucie na ten sam dzień.
Nigdy też nie mogę zapamiętać czy na terminalu mam wybrać PLN czy EUR?
Kristoch podpowiesz? :o
|
Jeśli terminal lub sklep pozwala wybrać, to wybieraj walutę kraju, gdzie sklep operuje. Jak płacisz w polskim sklepie to płać w PLN. Wtedy przewalutowania dokona Twój bank lub Revolut, który wciąż oferuje bardzo dobre kursy (takie zwykle dostają korporacje).
Historia jest taka, że domyślnie przewalutowania dokonuje bank, który wydał Ci kartę (issuer). I oczywiście nie robi tego za darmo (koszt + marża). DCC pozwala bankowi (acquirer), który obsługuje sklep (merchand) na przejęcie przewalutowania. Wtedy zarabia bank sprzedawcy. DCC zostało wprowadzone prze organizacje kartowe Visa/MC.
Jak się zgodzisz na przewalutowanie przez bank sprzedawcy, to Twój bank dostanie obciążenie w walucie Twojego rachunku (€). DCC jest często reklamowane jako pozwalające oszczędzić na kursie wymiany. Jednak jak masz rachunek w Revolucie lub w dobrym banku lub masz dobry pakiet w swoim banku (jakiś VIP czy coś w tym stylu) to zdecydowanie nie chcesz kursu od banku sprzedawcy. Czyli chcesz by przewalutowania dokonał Twój bank. Czyli chcesz płacić w walucie sklepu. Czyli w powyższym przykładzie w PLN.
Co ciekawe, niektóre banki pozwalają klientom na wyłączenie DCC na karcie. Wtedy terminal nie zapyta Cię o wybór waluty.
Chyba nie umiem tego wytłumaczyć prosto i bez % 😞.
|