Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Szpej turystyczny - Produkty i Porady (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=132)
-   -   Płacenie za granicą - Karta Revolut (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=35892)

Melon 14.07.2021 21:33

Cytat:

Napisał nabrU (Post 740682)
Gdyby gość z Onetu zapłacił kartą Revolut, a nie robił przelewu za te kwiatki, wyszedłby na tym lepiej.

Niestety wszystko wydaje się napisane 'czarno na białym' na stronie Revoluta (poniżej) więc to chyba nauczka w myśl zasady 'niewiedza kosztuje'

https://www.revolut.com/help/making-...sferring-money

Możesz mi to po chłopsku wytłumaczyć? Kupuję na ebayu jakiś duperel w UK za funty, mam konto w revolucie podstawowe w złotówkach, i co skasują mnie jak tego gościa za kwiatki?

Emek 14.07.2021 21:50

Jak płacisz kartą to nie , jak płacisz przelewem to tak.

Melon 14.07.2021 21:52

Cytat:

Napisał Emek (Post 740689)
Jak płacisz kartą to nie , jak płacisz przelewem to tak.

:Thumbs_Up::)

ArtiZet 14.07.2021 23:27

Płaciłem w Turcji Revolutem na początku maja jak i kartami banków ING i CA24.
Tak w Lirach jak i Euro i Dolarach. Zawsze Revolut wypadał lepiej niż polskie banki które nie dość że mają słaby kurs to pobierają dodatkowo opłatę za przewalutowanie.

Novy 14.07.2021 23:37

W Revolucie należy pamiętać, żeby nie robić przewalutowania w weekendy, bo może się to też spotkać z dodatkowymi opłatami.

Ostatnio płaciłem niemiecką kartą w Polsce i przelicznik był bardzo korzystny.
Nie wiem czy nie lepszy niż w Revolucie na ten sam dzień.

Nigdy też nie mogę zapamiętać czy na terminalu mam wybrać PLN czy EUR?
Kristoch podpowiesz? :o

nabrU 15.07.2021 00:05

Cytat:

Napisał Novy (Post 740696)

Przy Rewolucie zawsze walutę danego kraju czyli PLN w Polsce

Novy 15.07.2021 00:14

Revolutem - zgadza się, ale gdy płacę niemiecką kartą w Polsce?
Chyba też korzystniej jest wybrać PLN?

kristoch 15.07.2021 00:44

Cytat:

Napisał Novy (Post 740696)
W Revolucie należy pamiętać, żeby nie robić przewalutowania w weekendy, bo może się to też spotkać z dodatkowymi opłatami.

Ostatnio płaciłem niemiecką kartą w Polsce i przelicznik był bardzo korzystny.
Nie wiem czy nie lepszy niż w Revolucie na ten sam dzień.

Jeśli terminal lub sklep pozwala wybrać, to wybieraj walutę kraju, gdzie sklep operuje. Jak płacisz w polskim sklepie to płać w PLN. Wtedy przewalutowania dokona Twój bank lub Revolut, który wciąż oferuje bardzo dobre kursy (takie zwykle dostają korporacje).

Historia jest taka, że domyślnie przewalutowania dokonuje bank, który wydał Ci kartę (issuer). I oczywiście nie robi tego za darmo (koszt + marża). DCC pozwala bankowi (acquirer), który obsługuje sklep (merchand) na przejęcie przewalutowania. Wtedy zarabia bank sprzedawcy. DCC zostało wprowadzone prze organizacje kartowe Visa/MC.

Jak się zgodzisz na przewalutowanie przez bank sprzedawcy, to Twój bank dostanie obciążenie w walucie Twojego rachunku (€). DCC jest często reklamowane jako pozwalające oszczędzić na kursie wymiany. Jednak jak masz rachunek w Revolucie lub w dobrym banku lub masz dobry pakiet w swoim banku (jakiś VIP czy coś w tym stylu) to zdecydowanie nie chcesz kursu od banku sprzedawcy. Czyli chcesz by przewalutowania dokonał Twój bank. Czyli chcesz płacić w walucie sklepu. Czyli w powyższym przykładzie w PLN.

Co ciekawe, niektóre banki pozwalają klientom na wyłączenie DCC na karcie. Wtedy terminal nie zapyta Cię o wybór waluty.

Chyba nie umiem tego wytłumaczyć prosto i bez % 😞.

Novy 15.07.2021 07:51

Cytat:

Napisał kristoch (Post 740701)
Jeśli terminal lub sklep pozwala wybrać, to wybieraj walutę kraju, gdzie sklep operuje. Jak płacisz w polskim sklepie to płać w PLN. Wtedy przewalutowania dokona Twój bank lub Revolut, który wciąż oferuje bardzo dobre kursy (takie zwykle dostają korporacje).

(...)

Zrozumiałem, dziękuję za wyjaśnienie :Thumbs_Up:

Istotne jest przeczytanie, co to jest DCC.
Ostatnio na ten temat trochę szukalem i czytałem, tym samym Twoja wypowiedź jest klarowna :Thumbs_Up:

Niemniej jednak chętnie umówię się na ognisko i rozmowę o, i z procentami :D

consigliero 15.07.2021 08:38

Cytat:

Napisał kristoch (Post 740701)

Historia jest taka, że domyślnie przewalutowania dokonuje bank, który wydał Ci kartę (issuer). I oczywiście nie robi tego za darmo (koszt + marża). DCC pozwala bankowi (acquirer), który obsługuje sklep (merchand) na przejęcie przewalutowania. Wtedy zarabia bank sprzedawcy. DCC zostało wprowadzone prze organizacje kartowe Visa/MC.

Jak się zgodzisz na przewalutowanie przez bank sprzedawcy, to Twój bank dostanie obciążenie w walucie Twojego rachunku (€). DCC jest często reklamowane jako pozwalające oszczędzić na kursie wymiany. Jednak jak masz rachunek w Revolucie lub w dobrym banku lub masz dobry pakiet w swoim banku (jakiś VIP czy coś w tym stylu) to zdecydowanie nie chcesz kursu od banku sprzedawcy. Czyli chcesz by przewalutowania dokonał Twój bank. Czyli chcesz płacić w walucie sklepu. Czyli w powyższym przykładzie w PLN.

Co ciekawe, niektóre banki pozwalają klientom na wyłączenie DCC na karcie. Wtedy terminal nie zapyta Cię o wybór waluty.

Jestem po drugiej stronie ale po początkowej fascynacji Revolutem który miał być rozwiązaniem problemów w czasach gdy syn był w stanach, nie znalazłem żadnej wartości dodanej w stosunku do posiadanej karty w Pekao. Kursy porównywalne z Revolutem a wygoda większa, przynajmniej dla mnie. Ciężko tłumaczyć ludziom DCC, z racji hotelu mieliśmy terminal Elavonu. Wiem że dla mnie z punktu biznesowego, korzystnym dla mnie było jak ludzie wybierali walutę swojego kraju, ale często podejmowałem próbę bo pytali nie wiedząc co zrobić , żeby płacili w lokalnej walucie. Niestety dużo jest osób wierzących w swoją kartę i wybierali odwrotnie, a ja miałem przynajmniej czyste sumienie bo ich ostrzegałem. Podobnie nie wypłacam z bankomatu za pomocą karty kredytowej bo od momentu wypłaty okazuje się że zaciągamy kredyt i jeszcze płacimy prowizję. Płacąc kartą zawsze wybieramy walutę kraju w którym jesteśmy, tak mnie uczyli i tego się trzymam

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:20.