![]() |
Kolego , jak ci pali 25A to masz tam jakieś porządne zwarcie.
25A to 300W mocy a bezpiecznik pali sie po przekroczeniu tego prądu. Z tego co widzę to stycznik rozrusznika do wymiany i pewnie wtyka co do niego wchodzi też. Ten element koło bezpiecznika to dioda. |
no udało się!
Regulator OK, alternator OK, kostki reglera OK i sam stycznik tez OK! Brak ładowania spowodowany był przez nieprawidłowy styk na przewodach przekaźnika rozrusznika. Były włożone z luzem, do tego miały możliwość zetknięcia się i dlatego prawdopodobnie wywalało bezpiecznik 25A. Po porządnym zaciśnięciu styków i skręceniu całości problem zniknął. Ładowanie na klemach to teraz ok 13,8V na wolnych obrotach, na wysokich ok 14,3V. Moto pali z rozrusznika od strzału dziękuję Wam wszystkim za porady i naprowadzenie na powód problemów. pozdrawiam barthez |
Hej ,
zdarzyło mi się w sobotę ,że po ok.3 godzinach postoju nie chciała mi zapalić, odpaliła z popychu przy pierwszym zaskoczeniu . Po ok. 15 minutach jazdy i postoju ok. 10minut znów musiałem z popychu odpalić . Po powrocie do domu naładowałem aku i po 3 dniach postoju w garażu odpaliła bez problemu . Dziś przejechałem 30km na długich światłach i z manetkami grzanymi na max i aku trzyma tzn. doładowane i po postoju ok. 15minut zapaliła . Wiele postów przestudiowałem ale dokładnie w końcu nie wiem jak powinno być .... u mnie jest tak: Z włączonymi światłami na wolnych obrotach - 13,6V i przy ok.4,5tys.- tyle samo Bez świateł na wolnych obrotach - 14,6V i przy ok. 4,5tys. - 14,2V . Regulator mam ciepły ale nie gorący . Wszystkie styki jak nowe , trzy żółte kable od zlutowane w termokurczkach na stałe . ładnie wyglądają - przez poprzedniego właściciela. Możliwe ,że przy padającym alternatorze ( albo regulatorze ) ładowanie raz jest a za kilka dni znowu nie ma ? |
woltomierz jest świetnym rozwiązaniem bo na na bieżąco możesz monitorować stan ładowania,
Mi ostatnio padł akumulator w Rumuni, po wymianie na nowy ten nowy również padł, przez regler. Sprawdź stan elektrolitu w celach, a takie ładowanie powinno być niezależnie od obrotów. Tak myślę, więc jak ci rozładowuje aku to pewnie regler. |
Cytat:
Sprawdź jeszcze kostkę i bezpiecznik przy styczniku rozrusznika czy tam nie ma zgnilizny jakiejś. |
Cytat:
Ale fakt szkołę dobrą dostaleś. |
Kostka i bezpiecznik od rozrusznika wygląda cacy .
Akumulator jest bezobsługowy , żelowy . JMT . Jak nie chciała zapalić to rozrusznik bardzo wolno przy pierwszej próbie kręcił , przy drugiej już nie ruszył wcale . Po ok. 15 minutach jazdy przez miasto nie kręcił wcale. Może aku się kończy i raz cela w nim 'łączy' i jest dobrze a innym razem kicha? ps. Mam regler zapasowy , nówka w pudełku się przewiózł przez Rosję i Ukrainę .... może czas go przetestować ? |
Moim zdaniem to wina akumulatora, ostatnio miałem to samo i to z nową sztuką.
Wymiana aku załatwiła sprawę. |
Cytat:
Moze być cela peknieta i raz zwiera a pod obciazeniem już nie. Czyli po aku. Czesto padaja w ten sposób. Pojedz to akumulatorowni - tam pan ma "duzy" miernik to ci sprawdzi |
Na akumulatorze napisane jest " gel line "
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:39. |