Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   brak ladowania (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=379)

R2D2 29.04.2010 00:34

Kolego , jak ci pali 25A to masz tam jakieś porządne zwarcie.
25A to 300W mocy a bezpiecznik pali sie po przekroczeniu tego prądu.
Z tego co widzę to stycznik rozrusznika do wymiany i pewnie wtyka co do niego wchodzi też.
Ten element koło bezpiecznika to dioda.

barthez 29.04.2010 23:03

no udało się!
Regulator OK, alternator OK, kostki reglera OK i sam stycznik tez OK!
Brak ładowania spowodowany był przez nieprawidłowy styk na przewodach przekaźnika rozrusznika. Były włożone z luzem, do tego miały możliwość zetknięcia się i dlatego prawdopodobnie wywalało bezpiecznik 25A.
Po porządnym zaciśnięciu styków i skręceniu całości problem zniknął. Ładowanie na klemach to teraz ok 13,8V na wolnych obrotach, na wysokich ok 14,3V.
Moto pali z rozrusznika od strzału

dziękuję Wam wszystkim za porady i naprowadzenie na powód problemów.
pozdrawiam
barthez

everybike 02.09.2010 18:46

Hej ,
zdarzyło mi się w sobotę ,że po ok.3 godzinach postoju nie chciała mi zapalić, odpaliła z popychu przy pierwszym zaskoczeniu . Po ok. 15 minutach jazdy i postoju ok. 10minut znów musiałem z popychu odpalić .
Po powrocie do domu naładowałem aku i po 3 dniach postoju w garażu odpaliła bez problemu .
Dziś przejechałem 30km na długich światłach i z manetkami grzanymi na max i aku trzyma tzn. doładowane i po postoju ok. 15minut zapaliła .

Wiele postów przestudiowałem ale dokładnie w końcu nie wiem jak powinno być .... u mnie jest tak:

Z włączonymi światłami na wolnych obrotach - 13,6V i przy ok.4,5tys.- tyle samo
Bez świateł na wolnych obrotach - 14,6V i przy ok. 4,5tys. - 14,2V .

Regulator mam ciepły ale nie gorący .
Wszystkie styki jak nowe , trzy żółte kable od zlutowane w termokurczkach na stałe . ładnie wyglądają - przez poprzedniego właściciela.

Możliwe ,że przy padającym alternatorze ( albo regulatorze ) ładowanie raz jest a za kilka dni znowu nie ma ?

krystek 02.09.2010 20:54

woltomierz jest świetnym rozwiązaniem bo na na bieżąco możesz monitorować stan ładowania,
Mi ostatnio padł akumulator w Rumuni, po wymianie na nowy ten nowy również padł, przez regler.
Sprawdź stan elektrolitu w celach, a takie ładowanie powinno być
niezależnie od obrotów.
Tak myślę, więc jak ci rozładowuje aku to pewnie regler.

R2D2 02.09.2010 21:43

Cytat:

Napisał everybike (Post 130275)
zdarzyło mi się w sobotę ,że po ok.3 godzinach postoju nie chciała mi zapalić, odpaliła z popychu przy pierwszym zaskoczeniu

Co oznacza nie chciała zapalić ? rozrusznik kręcił i nie paliła czy rozrusznik nie miał siły kręcić ? Jeżeli to 2 i na pych zapaliła i na światłach jechałeś to oznacza że prąd był pobierany z obwodu ładowania czyli ładowanie działa. Możliwe że masz uszkodzony akumulator w którym pękło połączenie miedzy celami.
Sprawdź jeszcze kostkę i bezpiecznik przy styczniku rozrusznika czy tam nie ma zgnilizny jakiejś.

podos 03.09.2010 09:15

Cytat:

Napisał krystek (Post 130350)
R2D2 chyba stałem się elektrykiem po tym co przeszedłem w Rumuni :P

a co, nagle zacząłeś rozumieć co czytasz? :D
Ale fakt szkołę dobrą dostaleś.

everybike 03.09.2010 11:59

Kostka i bezpiecznik od rozrusznika wygląda cacy .
Akumulator jest bezobsługowy , żelowy . JMT .

Jak nie chciała zapalić to rozrusznik bardzo wolno przy pierwszej próbie kręcił , przy drugiej już nie ruszył wcale . Po ok. 15 minutach jazdy przez miasto nie kręcił wcale.

Może aku się kończy i raz cela w nim 'łączy' i jest dobrze a innym razem kicha?

ps. Mam regler zapasowy , nówka w pudełku się przewiózł przez Rosję i Ukrainę .... może czas go przetestować ?

szparag 03.09.2010 12:03

Moim zdaniem to wina akumulatora, ostatnio miałem to samo i to z nową sztuką.
Wymiana aku załatwiła sprawę.

podos 03.09.2010 14:45

Cytat:

Napisał everybike (Post 130423)
Kostka i bezpiecznik od rozrusznika wygląda cacy .
Akumulator jest bezobsługowy , żelowy . JMT .

Jak nie chciała zapalić to rozrusznik bardzo wolno przy pierwszej próbie kręcił , przy drugiej już nie ruszył wcale . Po ok. 15 minutach jazdy przez miasto nie kręcił wcale.

Może aku się kończy i raz cela w nim 'łączy' i jest dobrze a innym razem kicha?

ps. Mam regler zapasowy , nówka w pudełku się przewiózł przez Rosję i Ukrainę .... może czas go przetestować ?

Taaa, żelowy... Koło żelowego to moze stał w sklepie na półce. To zwykly kwasiak, tyle ze bezobslugowy.

Moze być cela peknieta i raz zwiera a pod obciazeniem już nie. Czyli po aku. Czesto padaja w ten sposób. Pojedz to akumulatorowni - tam pan ma "duzy" miernik to ci sprawdzi

everybike 03.09.2010 18:50

Na akumulatorze napisane jest " gel line "

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:39.