![]() |
Cytat:
Akurat Tobie sie nie dziwie, a elektryka proponuje zmienić. Zwykłych prostowników nie polecam bo albo przeładujesz albo nie doładujesz akumulatora a dwa jak zmierzysz napięcie które jest przez prostownik generowane to sie zdziwisz. Ocenę regeneracji zrobiłeś rozładowując go żarówka do 10,5V i mierząc czas ? ile ci Ah wyszło po teście rozładowania, czy tyle że no zapalił :bow: Gazowanie akumulatora nie jest zalecane a te występuje gdy napięcie przekracza 15V co powoduje rozrywanie masy czynnej jej opad i zmniejszenie pojemności elektrycznej. Należy uważać aby nie zagotować akumulatora a oto łatwo odpalając z kabli i jazda do domu, prąd ładowanie wtedy to maksymalny prąd dostarczany przez alternator czasami to i ze 120A. 0,8A bedzie ładować długo ale naładuje. Będzie dobrze tylko ze długo. |
Cytat:
To jest sytuacja kiedy jedziesz moto albo autem "non stop". Jak masz dostep to poszukaj wykresu prądu ładowania w skali czasu przy stałym napieciu. |
Cytat:
nigdy nie spada do 0A jest to kilkadziesiąt lub kilkaset mA. Fizyka i prawo oma jest nie ubłagane. Jako ze kiedyś prostowniki robiono na odczepach to zgodnie z I= U / R gdzie I prąd w amperach, U napięcie R rezystancją wewnętrza akumulatora; możesz liczyć :) To aby zwiększyć prąd ładowania należy zwiększyć jego napięcie mam taki prostownik który przy chyba 10 A wali ponad 17V kiedyś zmierzę dokładnie przy 4-3 A mam 16,4 V tam. Dlatego lepiej korzystać z ładowarki CC/CV czy jak sugeruje z zasilacza laboratoryjnego |
Ja od kilku lat używam zasilacz od chinola do ładowania akumulatorów i zabawy z elektroniką. Cena około 200zł, inwestycja 100x lepsza niż kupowanie 10 osobnych ładowanek do akumulatorów x y z.
194,48 zł 21%OFF | Mini Adjustable Digital DC power supply 30V 10A Laboratory Switching Power supply 110v-220v K3010D laptop phone repair Rework https://a.aliexpress.com/_BP9emO Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Co zaś tyczy sie lionów o których wspominałem na początku deklarowane napięcie i prąd według ceteka jest taki dla aku do 25Ah Czyli 14,2V i prąd z limitem 1/10 pojemności. Choć gdzies mi tez migło 13,8V czego bym sie bardziej trzymał. |
Cytat:
Zapytam inaczej: co się stanie z akumulatorem ołowiowym jak zostawisz na stałe podpięty pod niego prostownik (taki bez żadnej inteligencji) dąjący 14,4V ?? |
Cytat:
|
Cytat:
I=U/R |
Dzięki za czujność jorgłem sie jak widać.
Cytat:
To wszystko masz w pierwszym poście na wykresach krzywych prądu. Prostownik traktuje zgodnie z nomenklatura trafo i albo diody lub mostek gretza. W przypadku stosowania takich rozwiązań zalecam uzupełnienie prostownika o moduł kontroli o którym wspominam w pierwszym poście, spowoduje cykliczna prace naszego prostownika bedzie bezpieczniej. |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:01. |