Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kaski (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=128)
-   -   porównanie - plusy i minusy kasków ... (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=4018)

chomik 27.08.2009 16:10

Cytat:

Napisał podos (Post 71855)
podaj wzrost i typ szyby i kasku zeby jasnosc chlopaki mieli.

Podos, Ty to taki bezpośredni... na kawę byś sie umówił a nie do rzeczy od razu :D

podos 27.08.2009 16:14

"kawe" niejedna z Hubertem wypilem - więc wale z grubej rury a co? :)

Lepi 27.08.2009 16:21

Doświadczenie potwierdza, że także skrócenie szyby zmniejsza hałas. Ważne, żeby kask nie znajdował się w najbardziej zawirowanej strudze powietrza.

hubert 27.08.2009 16:40

Cytat:

Napisał podos (Post 71855)
podaj wzrost i typ szyby i kasku zeby jasnosc chlopaki mieli.

Wzrost 193 cm, Shoei Hornet, szyba oryginał RD07A :)

Szczerze mówiąc zastanawiam się nad jeszcze krótszą szybą :)

podos 27.08.2009 17:14

Cytat:

Napisał hubert (Post 71865)
Wzrost 193 cm, Shoei Hornet, szyba oryginał RD07A :)

Szczerze mówiąc zastanawiam się nad jeszcze krótszą szybą :)

no to sie nie dziw, ze oryginał + deflektor ci hałasuje. Wątpie czy by dobrze działał na wysokiej szybie, przy tym wzroście. Ja mam 185 i jeszcze wali w czubek kasku. Ale bez niego jest PIŁA 6, masakra.

Beddie 27.08.2009 20:47

W związku z faktem, że zostałem kilkadziesiąt godzin temu wtrącony do rowu przez niefrasobliwego kierowcę osobówki, mam porównanie, jak się jeździ z wysoką szybą i zaraz po wyciągnięciu z rowu bez szyby... Mam 184 cm wzrostu i bez szyby było znacznie mniej przyjemnie, niż z turystyczną, ale znacząco głośniej nie... Zamówiłem tę z allegro za 150 pln wszystkomającą wysoką - to po naprawie dam znać, jaka jest różnica.
A dotychczas jeździłem (krótko, niestety) w endurowym kasku z goglami lub okularami słonecznymi. Owady walące w nos lub w czoło pod daszek to pewna nowość w stosunku do integrala dotychczasowego.

Wegrzyn 27.08.2009 21:25

Cytat:

Napisał Beddie (Post 71898)
W związku z faktem, że zostałem kilkadziesiąt godzin temu wtrącony do rowu przez niefrasobliwego kierowcę osobówki, mam porównanie, jak się jeździ z wysoką szybą i zaraz po wyciągnięciu z rowu bez szyby... Mam 184 cm wzrostu i bez szyby było znacznie mniej przyjemnie, niż z turystyczną, ale znacząco głośniej nie... Zamówiłem tę z allegro za 150 pln wszystkomającą wysoką - to po naprawie dam znać, jaka jest różnica.
A dotychczas jeździłem (krótko, niestety) w endurowym kasku z goglami lub okularami słonecznymi. Owady walące w nos lub w czoło pod daszek to pewna nowość w stosunku do integrala dotychczasowego.

To daj znać co i jak z tą tanią szybą z allegro, bo też mam oryginalną i jak dla mnie jest za niska mimo tego, że założyłem deflektor od Kuby. Gdyby się sprawdziła to może w przyszłym sezonie bym sobie taka sprawił.

Marco Polo 28.08.2009 13:24

Różnych argumentów używacie aby przechylić szalę zwycięstwa na korzyść albo enduro albo integrala albo szczękowca. Jednego nie znalazłem. Mianowicie chodzi mi o łatwość zakładania i zdejmowania. Po wielu godzinach przymierzania i dogłębnym wywiadzie środowiskowym zdecydowałem się na zakup Caberg Rhyno. Łatwość zakładania tego szczękowca mnie urzekła.

ENDRIUZET 28.08.2009 13:45

BEDDIE - koniecznie zapodaj info na temat tej szyby za 150 zł ... (oczywiście, że po jej zamontowaniu i oblataniu, naturalnie, to jasne) :D

podos 28.08.2009 14:13

Cytat:

Napisał Marco Polo (Post 71999)
Różnych argumentów używacie aby przechylić szalę zwycięstwa na korzyść albo enduro albo integrala albo szczękowca. Jednego nie znalazłem. Mianowicie chodzi mi o łatwość zakładania i zdejmowania. Po wielu godzinach przymierzania i dogłębnym wywiadzie środowiskowym zdecydowałem się na zakup Caberg Rhyno. Łatwość zakładania tego szczękowca mnie urzekła.

Moge napisać:

Szoej Multitec : beznadziejna łatrwość zakładania - wszystkiemu winne zapiecie DD
Nolan 100-103: Cudownie prosta łatwość zakładania (taki ząbkowany plastik z zapadką.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:24.