![]() |
Na 130 daje się 2,5~3,0 cala
|
Biały, ta Afra na fotce z 18-tką była Pawła z Jasła/ale ją sprzedał/, wiec się :bow: do Niego i będzie Pan zadowolony...:D
|
Dokładnie jak Mirmil podał: 130/90-18 felga chyba 2,15". Założysz 80 i też będzie, choć 90 przy niskim ciśnieniu nieco lepiej felgę chroni.
|
Jeździłem ostatnimi czasy na takim komplecie 80-100-21 i 120-100-18 , jeżdżąc na niskim ciśnieniu nie trzeba się obawiać o pokrzywienie obręczy , muszą być jednak zamontowane trzymaki . Opona tylnia o takim profilu mieści się w wahaczu na obreczy 18' .
|
Cytat:
- jak ciężka AT z taką oponą zachowuje się w terenie ? (ogólne wrażenia) - jak jest ze stromymi podjazdami, czy moto wciąga się ? - jak jest na piaskach ? - jak jest z wyjazdem z błota itp. ? - jak jest z wytracaniem prędkości w terenie ? (np. awaryjne przed przeszkodą) Interesuje mnie test w offie, przez duże "O" - drogi szutrowe pomiń :) W końcu czy poprawa jest zdecydowanie odczuwalna i warta zainwestowanej gotówki. pozdrawiam i oczywiście czekam :Thumbs_Up: |
Off przez duże "O" Africą proszę litości to jest ciężki turystyczny motocykl choćby był na kołach 26 z górala.
Więcej do "O"ffa to wsk125 pasuje. |
No to musisz Gumbas pojeździć ze Sławkiem ,Miszą i tą bandą Troglodytów błotnistych:-)))))))
|
Wyjaśnię
Nie miałem na myśli offu gdzie ludzie toną w bagnie łamiąc sobie kończyny. Na naszym forum są panowie, którzy zapuszczają się w miejsca, nazwijmy je "trudne" na oponach np.E 09 . Kilka osób zakłada C02, jest to opona bardziej ostra i pewnie więcej potrafi . Mam nadzieję, że kolega Biały podzieli się informacjam w stylu " ta opona przy tej szerokości nie daje rady - musi być C02 " Każde spostrzeżenie będzie cenną wiedzą. mam nadzieję, że pomogłem :) |
Mam dwa komplety kół na szosę anaki i wpuściłem się z rok temu w c02 i c11 na przód (wcześniej uganiałem trochę crossami i z tąd ta decyzja) myślałem że będzie ok. ale nie do końca. Na ostrych oponach typu c2 jest niemiłosiernie niemiło na asfalcie i twardszych drogach, masz wrażenie jakby Ci sie rama wyginał po prostu drift na dwóch kołach a w terenie no cóż na pewno lepiej targa ale jakoś rewelacji niema. Afryczka jest za ciężka na ostre klocki. Ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Powodzenia w eksperymenowniu.
Cytat:
|
Porównanie koło AfricaTwin 17'' + mitas E09 140/80 vs AfricaTwin 18'' + PIRELLI MX EXTRA 120/100
1) waga odpowiednio 13,5 kg vs 12,5 kg 2) średnica odpowiednio 73 cm vs 79 cm https://lh3.googleusercontent.com/-J...2/P1060769.JPG https://lh6.googleusercontent.com/-T...0/P1060770.JPG |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:36. |