Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   Lekki adventure, adwęczur, adwenczór- po prostu motocykl do wszystkiego ale nie do niczego ;) (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=46091)

Kamyk 20.06.2024 18:41

Cytat:

Napisał rumpel (Post 855409)
a jeszcze ważną rzeczą jest to aby osoby z którymi jeździmy miały w miarę podobne sprzęty

To jest dokładnie w punkt! Idealnie powiedziane! Albo skilla. Bo niektórzy na inny sprzętach dają radę i wtedy jazda jest płynna.

Kamyk

ctomch 20.06.2024 18:52

Dobra, miałem nie pisać ale napiszę.
Nie 450 a 500 (tzn 510). Z prostej przyczyny.
- Silnik jest dużo bardziej elastyczny, a po dołożeniu 360g docisku sprzęgła jest nie "zgaszalny" i brak wibracji.
Zrobiłem tym motkiem 1800km po górach. W Grecji. Dwa tygodnie temu. Jakbym miał się wypowiedzieć to tak:
- zawias przód (mam wersję '24 dwu-komorowy) - oddaję do Sancheza na setting bo mam przemyślenia i chcę mieć lepiej
- zawias tył - sprężyna wymieniona, zobaczymy co będzie na serwisie po 100mth, Sanchez się wypowie
- ergonomia - temat się rozwiązał niejako sam, jak chciałem dorzucić amortyzator skrętu, okazało się że Piotr @Et-Racing robi projekt żeby to ogarnąć bo główka ramy jest jajem i nie wiadomo co i jak będzie. Po testach okazało się że jest zajebiście. A ergonomia, kiera poszła 28mm do góry i jest ok.
- wygoda, cóż, wygodne to to nie jest, zainwestowałem w kanapę Seatconcepts i tyle.
- konkluzje i co dołożyłem,
bak 12L, kanapa, uchwyt do navi/roadbooka, jakieś pierdy

Mam oto obecnie motocykl dla mnie idealny. Prawie bezwibracyjcny, z bagażem i pełnym bakiem ważący 145kg i tyle. Jakbyś chciał się dowiedzieć więcej, pytaj. Jak nie to nie.

Dredd 20.06.2024 20:15

Mogę porównać jedynie 2 z omawianych sprzętów: KMT 690 i T700.
Ponieważ dla mnie bardzo istotna jest niezawodność, po 17.000 km pożegnałem się z KTM-em, który niestety zawiódł zaufanie. Nie były to wielkie sprawy, ale nie wyobrażam sobie, żeby stało się to np. 5000km od domu.
Trzeba jednak powiedzieć uczciwie: 690 do zabawy jest najlepszy :)
No, może EXC 350 był lepszy, ale tym po asfalcie to trudno było zrobić dojazd 20 km :vis:

Kierując się rozsądkiem - wybrałem Tenere ze względu na niezawodność, ale sercem - wybrałbym KTM-a.

Lucky Luke 20.06.2024 21:33

Na przyszły rok jak los pozwoli jest ambitny plan Maroko i Sahara... To nie może się zepsuć ;)
Z obserwacji innych wychodzi mi że 690/701 jest bardziej awaryjny od exc 450/500

Emek 20.06.2024 21:41

Po 2020 wprowadzili poprawki. Jakoś to jeździ. Z ciekawostek dziś na przeglądzie wings wydmuchał 120 db a oryginał 112 db 😉.

rumpel 20.06.2024 21:42

Cytat:

Napisał Lucky Luke (Post 855427)
Na przyszły rok jak los pozwoli jest ambitny plan Maroko i Sahara... To nie może się zepsuć ;)
Z obserwacji innych wychodzi mi że 690/701 jest bardziej awaryjny od exc 450/500

hmmm nie wyobrażam sobie podróżowania w taki sposób i na takie odległości 450/500 jak robie to 690/700. Nie znam też ludzi robiących takie przebiegi 450 jak robią 690.

Ogólnie na dwóch 690 łącznie zrobiłem coś ponad 40tyś km i odpukać nigdy nie miałem żadnej awarii (nie liczę w pierwszej zerwanego łańcucha CZ ) a teoretycznie to te gorsze "przedliftowe".

Emek 20.06.2024 22:18

Cytat:

Napisał ctomch (Post 855418)
Dobra, miałem nie pisać ale napiszę.

Nie 450 a 500 (tzn 510). Z prostej przyczyny.

- Silnik jest dużo bardziej elastyczny, a po dołożeniu 360g docisku sprzęgła jest nie "zgaszalny" i brak wibracji.

Zrobiłem tym motkiem 1800km po górach. W Grecji. Dwa tygodnie temu. Jakbym miał się wypowiedzieć to tak:

- zawias przód (mam wersję '24 dwu-komorowy) - oddaję do Sancheza na setting bo mam przemyślenia i chcę mieć lepiej

- zawias tył - sprężyna wymieniona, zobaczymy co będzie na serwisie po 100mth, Sanchez się wypowie

- ergonomia - temat się rozwiązał niejako sam, jak chciałem dorzucić amortyzator skrętu, okazało się że Piotr @Et-Racing robi projekt żeby to ogarnąć bo główka ramy jest jajem i nie wiadomo co i jak będzie. Po testach okazało się że jest zajebiście. A ergonomia, kiera poszła 28mm do góry i jest ok.

- wygoda, cóż, wygodne to to nie jest, zainwestowałem w kanapę Seatconcepts i tyle.

- konkluzje i co dołożyłem,

bak 12L, kanapa, uchwyt do navi/roadbooka, jakieś pierdy

Mam oto obecnie motocykl dla mnie idealny. Prawie bezwibracyjcny, z bagażem i pełnym bakiem ważący 145kg i tyle. Jakbyś chciał się dowiedzieć więcej, pytaj. Jak nie to nie.

Problem tylko taki że takie coś trzeba wozić. Dojazdowka 500 km? Przez 3 dni codziennie? Zakładam że możliwe ale na pewno bolesne, mało komfortowe i średnio bezpieczne na szosie.

ctomch 21.06.2024 00:28

Cytat:

Napisał Emek (Post 855432)
Problem tylko taki że takie coś trzeba wozić. Dojazdowka 500 km? Przez 3 dni codziennie? Zakładam że możliwe ale na pewno bolesne, mało komfortowe i średnio bezpieczne na szosie.

Zgadza się. Wożę, nie katuję się dojazdówkami i nie godzę na kompromisy. Niestety, ale po wielu próbach mogę stwierdzić, subiektywnie rzecz jasna, że jednorożec nie istnieje. Mało tego, wysunę również tezę, że jednorożce nigdy nie istniały i jest to tylko mit, podanie, legenda (niepotrzebne skreślić).

T,

szymon25 21.06.2024 01:08

Skoro narwal żyje to jednorożec tez mógł istnieć.

Emek 21.06.2024 07:32

Cytat:

Napisał ctomch (Post 855437)
Zgadza się. Wożę, nie katuję się dojazdówkami i nie godzę na kompromisy. Niestety, ale po wielu próbach mogę stwierdzić, subiektywnie rzecz jasna, że jednorożec nie istnieje. Mało tego, wysunę również tezę, że jednorożce nigdy nie istniały i jest to tylko mit, podanie, legenda (niepotrzebne skreślić).

T,

Wydaje mi się że autor wątku szuka jednak czegoś czego nie trzeba wozić. Dla mnie wożenie pojazdu autem to dyskwalifikacja i zaprzeczenie podróży.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:18.