![]() |
Matjas nie ma i nie było kłopotu na trasie Albania - Kosowo - Albania. Problem mogł się pojawić na granicy kosowsko serbskiej bo oficjalnie Serbia nie uznała Kosowa i w tym temacie raczej nic się nie zmieniło.
|
Live and learn tak mówią.
Codziennie jestem coraz to mądrzejszy. Co z tym wszystkim zrobić... :) |
Googlemaps na siłę Kosowo omija.
|
Albania z Kosowem żyje dobrze z tego co rozmawiałem z lokalsami w Albanii.
Problem jest na granicy Kosowo - Serbia. W Albanii w tym roku rozmaiwałem z Polką, która ma męża z Kosowa a na stałe mieszkają w Niemczech. Nawet oni mieli problem jak wjechali do Kosowa od Czarnogóry a chcieli wyjechać przez Serbię. Dopiero łapówka dla celnika załatwiła sprawę. |
Zagończyk: google chyba kompletnie nie popiera Kosowa. Jak tam byłem to google maps nie umiało zrobić trasy. Było samemu sobie nawigować zgodnie z mapą. Po przejechaniu graniczy magia i nawigacja znowu działa.
Łukasz_vip: wcześniej pisałem, że to właśnke lokalsi mają większy problem niż turyści. Ale jest opcja, że na Polaków mogą krzywo patrzeć i robić problemy dodatkowe. Polska trochę wstawiała się za Kosowem. Dlatego też w Kosowie jak widzą blachy PL to często wołają Polonia i pozdrawiają :) Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Kosowo
Jechałem na początku lipca Albania-Kosowo-Macedonia-Albania nie ma żadnego problemu, na granicy trzeba wykupić ubezpieczenie minimum na 15 dni za 10 euro.
|
dwa lata temu jak wjeżdżaliśmy do Kosowa z Albanii to pogranicznik koniecznie chciał paszport a mu upieraliśmy sie ze dowód musi mu starczyć ... paszporty daliśmy dopiero jak dal słowo ze nie wbije pieczątki ;)
|
Jak można dawać na granicy poza UE dowód? :D Następnym razem moża próbować z legitymacją szkolną :D
Przykładowo w Austrii nawet nie ma takiego tworu jak dowód osobisty i każdy używa paszportu w sprawach urzędowych. Nie wiem jak w innych krajach. Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Cytat:
tutaj wjedziesz na dowód: Albania Andora Bośnia I Hercegowina Czarnogóra Gruzja Gujana Francuska Gwadelupa Islandia Macedonia Martynika Norwegia Polinezja Francuska Reunion Serbia Szwajcaria Szok, nie? ;) |
Kurde ... no to szok :D
Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:19. |